כיצד להתמודד עם השמנת יתר?

מחקר חדש מראה כי קיים צורך להבנה מעמיקה של נושא ההשמנה על כל רבדיו, וכמו כן, יש לשפר את ההכשרה אודות הגרעין הפיזיולוגי של תופעה זו ולשנות את צורת ההתנהלות עם המטופלים הסובלים מהשמנה
ד``ר אסנת רזיאל
| 053-4877813 | 13/06/2019 |
צפיות: 4,072
דירוג: 4.3 מתוך 3 הצבעות
התקבלו 3 דירוגים בציון ממוצע 4.3 מתוך 5
נכון להיום, השמנה נחשבת למחלה כרונית. מחקר חדש הוצג השנה בקונגרס להשמנה בעיר גלזגו. במחקר ה- ACTION-IO (Awareness, Care, and Treatment In Obesity Management) בדקו החוקרים את הגישות השונות לטיפול בתופעה, את דרך ההתנהגות המקובלת ואת המכשולים שקיימים בדרך למתן טיפול אפקטיבי כנגד השמנה.

לצורך כך, בוצע סקר שכלל 11 מדינות. בסקר זה נשאלו 2,785 אנשי צוות רפואי שעוסקים בתחום ו- 14,502מבוגרים בעלי נטייה להשמנה.
התוצאות המפתיעות של הסקר מראות שכבר מקובל להחשיב את ההשמנה כמחלה שיש לה בין השאר גם בסיס גנטי אך יחד עם זאת המטופלים השמנים ממשיכים לשאת באשמה למצבם ולהתמודד עם ההשמנה בכוחות עצמם.

יש לכם שאלות נוספות בנושא? היכנסו עכשיו לפורום:
פורום השמנה - לחיות בגדול

88% מאנשי הצוות הרפואי ו- 68% מהמטופלים הגיעו להסכמה כי השמנה נחשבת למחלה. בנוסף, 44% מאנשי הצוות הרפואי הביעו תמיכה ברעיון שגנטיקה נחשבת למכשול, ומנגד, 81% מהמטופלים לא התחשבו ברעיון זה, והביעו אחריות בלעדית על הליך הירידה במשקל.

לפי המחקר, עוברות, בערך, שלוש שנים מרגע תחילת המאבק במשקל ועד הגעת המטופלים לדיון ראשון עם רופאים בנוגע למשקלם. 46% מהמטופלים חששו מפני הידרדרות במצבם הרפואי עקב עודף המשקל, 48% מהם הביעו רצון לרדת במשקל. כלומר אנשים מבינים שעלו במשקל, שאין להם שליטה על משקלם, שהם זקוקים לעזרה מאנשי מקצוע, אולם הם מתעכבים כשלוש שנים עד לבקשת עזרה מהצוות הרפואי.

המטופלים היו מעדיפים שגורמים מקצועיים יפנו אליהם ויציעו עזרה קודם לכן. 68% מהמטופלים רצו שהרופא יזום עמם שיחה על מצבם הרפואי ובמפתיע רק אחוז קטן של 3% מהם נעלבו כתוצאה משיחות כאלו.

האמונה הרווחת בקרב הצוות הרפואי היא שהמטופלים סובלים ממוטיבציה ירודה ואינם להוטים לטפל במשקלם, לדבר על הקשיים שלהם, ונוטים להיעלב מכל שיחה על המשקל. אמונה זו עלולה להוות מכשול לניהול דיון תקין בנושא ההשמנה. מה שמיוחד במחקר זה הוא, שלראשונה יש הוכחה לכך שהמטופלים מעדיפים שיפנו אליהם ויעזרו להם קודם, והחשש של המטפלים לפגוע בהם רגשית ולהעליבם בעצם ההתייחסות למשקלם, כלל אינה מבוססת, ולרוב אינה נכונה.

כמו בכל טיפול שמעורבים בו אלמנטים רגשיים, חשוב לשים את המטופל במרכז, להעניק לו אפשרות לביטוי עצמי ולעזור לו בנקודות בהן הוא מבקש עזרה ותמיכה. לפיכך, חשוב שבמרכזים המטפלים בהשמנה יהיו מגוון מטפלים והטיפול יהיה רב תחומי ויתייחס לקשר גוף ונפש.

כיצד מתמודדים עם תחושת האשמה?


אנשים שסובלים מהשמנה חשים באשמה מתמדת לגבי האוכל שהם צורכים ובהקשר למשקל גופם. נושא האשמה הפך לנושא מרכזי לדיון. הגדרת ההשמנה כמחלה באופן רשמי אמורה לסייע בהפחתת תחושת האשמה בקרב המטופלים, ולגרום להם לפנות לאנשי מקצוע מבלי להתבייש.

כיום, מבינים הרופאים כי קיימות סיבות ביולוגיות להשמנה. אדם שסובל מתופעה זו הוא לאו דווקא חלש אופי. הוא עלול להיות מושפע ממנגנוני ויסות רעב ושובע ביולוגיים.

אולי יעניין אתכם גם:
פחמימות: לא מורכב כמו שחשבתם
כיצד לטפל בהשמנת יתר באמצעות מדיטציה?
קשיבות: הסוף לאכילה רגשית
כיצד שיאצו מסייע לירידה במשקל?
שחייה: הפעילות האולטימטיבית לימי הקיץ הקרבים

קיימים כלים רבים לירידה במשקל, בין אם מדובר בהליכים מטבולים כירורגיים ובין אם מדובר בטיפול תרופתי.

אנשים שסובלים מהשמנה ממשיכים להרגיש אשמה, וזאת למרות הכלים הרבים שקיימים לירידה במשקל והימצאותן של הסיבות הביולוגיות. תחושת האשמה נובעת, בעיקר, מאותו מודל יופי עכשווי שמקדש רזון, ומסרב לקבל כל וריאציה אחרת שאינה תואמת למודל. אנשים רבים מקשרים בין בריאות לרזון. גישה זו שגויה. לא כל אדם רזה הוא בהכרח בריא.

ב-2016 פורסם מחקר שגילה כי בדיקת ה- BMI אינה מדויקת כפי שסברו בעבר. מחקר זה התרחש בדנמרק ונעשה בהשתתפות 100,000 איש. לפי תוצאות המחקר, אנשים שסובלים מעודף משקל עשויים לחיות יותר שנים מאנשים שנמצאים בתת משקל או מאלו שסובלים מהשמנה ואף מאותם אנשים בעלי BMI תקין.

מחקר זה לא מעודד אנשים לצרוך תזונה לא בריאה בשום דרך שהיא, אך הוא מאשר כי ההגדרה האנושית למשקל תקין צריכה להשתנות.

הגדרת תופעת ההשמנה כמחלה באופן רשמי מעידה על כך שהפתרון לתופעה צריך להגיע מצד אנשי מקצוע שמומחים בתחום הבריאות.

לדעת רופאים רבים, יש להציע גם את ההליך הכירורגי והטיפול התרופתי כשמדברים עם המטופל על פתרונות להשמנה. ד"ר קפלן, ממובילי הטיפול התרופתי להשמנה, ועמיתיו מאמינים שטיפול בהשמנה כרוך בתרופות, בעוד אנשים רבים מאמינים שטיפול תרופתי ארוך טווח נגד השמנה אינו קביל, מכיוון שהם רואים את עצמם כאשמים העיקריים למצבם. הסיבה השנייה היא החשש מפני ההשפעות שעלולות להיות לטיפול תרופתי ארוך טווח.

חשוב להזכיר כי טיפול תרופתי או הליך כירורגי הם לא פתרונות קסם, ויש לשלבם עם אימוץ אורח חיים שכולל תזונה נכונה, התנהלות ספורטיבית וטכניקות להפחתת מתחים.

ד"ר אסנת רזיאל – כירורגית בכירה, מנהלת מלבי - מרכז לטיפול בהשמנת יתר, אסיא מדיקל, אסותא. הממציאה והמפתחת של השיטה LIVING LARGE.

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר

לקביעת תור עם ד"ר אסנת רזיאל
מומחית לטיפול רב תחומי בהשמנה
טיפול רב תחומי בהשמנה כירורגית בכירה, מומחית לטיפול תרופתי להרזיה וטיפול רב תחומי בהשמנה והמנהלת הרפואית של אסיא בריאטריק - מרכז לטיפול בהשמנת יתר, אסיא מדיקל, אסותא רמת החייל

יועצים בתחום

  • ד"ר אסנת רזיאל
    ד"ר אסנת רזיאל
    טיפול רב תחומי בהשמנה כירורגית בכירה, מומחית לטיפול תרופתי להרזיה וטיפול רב תחומי בהשמנה והמנהלת הרפואית של אסיא בריאטריק - מרכז לטיפול בהשמנת יתר, אסיא מדיקל, אסותא רמת החייל... קרא עוד