ויגובי: פריצת דרך בטיפול בהשמנת יתר

השמנת יתר היא אתגר בריאותי עולמי. ויגובי מציעה גישה חדשנית לניהול משקל, המשלבת טיפול תרופתי עם שינויי אורח החיים
ד``ר אסנת רזיאל
| 053-4877813 | 19/08/2024 |
צפיות: 1,594
דירוג: 5.0 מתוך 2 הצבעות
התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע 5.0 מתוך 5
השמנת יתר הפכה למגפה עולמית בעשורים האחרונים, עם השלכות משמעותיות על בריאות הציבור. היא מוגדרת כהצטברות עודפת של שומן בגוף, ונמדדת לרוב באמצעות מדד מסת הגוף – BMI.

גורמים רבים תורמים להתפתחותה של השמנת יתר, ובהם אורח החיים שכולל ישיבה ממושכת, תזונה עתירת קלוריות, גורמים גנטיים וסביבתיים. השמנת יתר מגבירה את הסיכון למחלות רבות, כולל סוכרת מסוג 2, מחלות לב וכלי דם, ומספר סוגי סרטן.

אחת התרופות להשמנת יתר היא ויגובי, תרופה זו מאושרת לטיפול בהשמנה במבוגרים ובני נוער מגיל 12. היא ניתנת כזריקה שבועית, מחקה הורמון המווסת תחושת שובע, מפחיתה צריכת מזון ומגבירה תחושת מלאות. ויגובי מתאימה למבוגרים עם BMI 30 ומעלה, או 27 ומעלה עם תחלואה נלווית, שלא הצליחו לרדת במשקל בשיטות מסורתיות.

יעילות מוכחת

יעילותה של תרופת ויגובי בטיפול בהשמנת יתר הוכחה באופן משמעותי במחקרים קליניים מקיפים, אשר הציגו תוצאות מרשימות ביותר בתחום הפחתת המשקל והשיפור הבריאותי הכללי.

הנתונים המדעיים שנאספו מצביעים על כך שהמטופלים בויגובי חוו ירידה ממוצעת של 15 אחוזים ממשקל גופם, שמתורגמת לכ-16 קילוגרמים - הישג משמעותי ביותר בתחום הטיפול התרופתי בהשמנת יתר.

יתרה מזאת, הסטטיסטיקות מראות כי 83 אחוזים מהמשתתפים במחקרים הצליחו להשיג ירידה של 5 אחוזים או יותר ממשקל גופם, נתון המעיד על יעילות גבוהה של התרופה ברוב המכריע של המטופלים. באופן מרשים אף יותר, שני שלישים מהמטופלים, או ליתר דיוק 66 אחוזים, הצליחו להפחית 10 אחוזים או יותר ממשקלם ההתחלתי, תוצאה שיכולה להוביל לשיפור משמעותי במדדי בריאות שונים.

הנתון המפתיע ביותר הוא שכמעט שליש מהמטופלים - כ-30 אחוזים - הצליחו להשיג ירידה דרמטית של 20 אחוזים או יותר ממשקל גופם, שמתורגמת לממוצע של כ-21 קילוגרמים. תוצאה זו היא חסרת תקדים בתחום הטיפול התרופתי בהשמנת יתר ומציבה את ויגובי בחזית הטיפולים המתקדמים בתחום זה.
מעבר ליתרונות הברורים בהפחתת משקל, המחקרים הראו כי השימוש בויגובי מביא להפחתה משמעותית בסיכון למחלות לב וכלי דם, גורם המוות המוביל בעולם המערבי. הפחתה זו בסיכון נובעת לא רק מהירידה במשקל אלא גם מההשפעות המטבוליות החיוביות של התרופה.

התמודדות עם תופעות לוואי

תופעות הלוואי של ויגובי הן בעיקר במערכת העיכול, ובנוסף יתכנו כאבי ראש וירידה ברמת האנרגיה של המטופל. בעיות במערכת העיכול עשויות לכלול בחילות, הקאות, שלשולים, עצירות או כאבי בטן. יתכנו בנוסף כאבי ראש בעוצמה ובתדירות משתנה. ירידת רמת האנרגיה המדווחת יכולה להתבטא בתחושת עייפות כללית, חולשה או קושי בריכוז לאורך היום. חשוב לציין שעוצמת התופעות ומשכן עשויים להשתנות מאדם לאדם וחשוב ללמוד כיצד למנען. כך תתמודדו עם תופעות הלוואי:

העלאה הדרגתית של המינון - העלאה הדרגתית של מינון הויגובי היא אסטרטגיה חשובה להפחתת תופעות הלוואי. בדרך כלל, הרופא יתחיל במינון נמוך ויעלה אותו בהדרגה על פני מספר שבועות. המטופל יתחיל ב-0.25 מ"ג פעם בשבוע ויעלה במינון בהדרגה מידי חודש עד ל-2.4 מ"ג. זה מאפשר לצוות הרפואי לנטר את תגובת המטופל ולהתאים את המינון בהתאם, תוך מזעור תופעות הלוואי.

אכילת ארוחות קטנות - שינוי דפוסי האכילה יכול לסייע רבות בהפחתת תופעות לוואי במערכת העיכול. במקום ארוחות גדולות, מומלץ לאכול ארוחות קטנות יותר. זה מפחית את העומס על מערכת העיכול ומאפשר עיכול קל יותר. יש לאכול בזמנים קצובים ולאפשר מנוחה למערכת העיכול בין הארוחות.

חשוב להקפיד על ארוחות מאוזנות הכוללות חלבונים רזים, פחמימות מורכבות וירקות. כדאי גם להימנע מאכילה מהירה ולהקפיד על לעיסה איטית וממושכת של המזון, מה שיכול לשפר את תהליך העיכול ולהפחית תחושות אי נוחות. חשוב מאד להימנע מנשנושים בין הארוחות ויש יתרון גדול גם לצום לסירוגין שמאפשר למערכת העיכול, מנוחה של 12-16 שעות, במהלך הלילה.

שתייה מרובה - הגברת צריכת הנוזלים היא מרכיב חיוני בהתמודדות עם תופעות הלוואי. מומלץ לשתות לפחות 8-10 כוסות מים ביום, ואף יותר אם מתאפשר. שתייה מרובה עוזרת למנוע התייבשות, במיוחד אם המטופל סובל משלשולים.

היא גם מסייעת בהפחתת עצירות, תופעת לוואי נפוצה אחרת. מלבד מים, ניתן לשתות תה צמחים לא ממותק, מרק צח או משקאות אלקטרוליטים במידת הצורך. חשוב להימנע ממשקאות המכילים קפאין או אלכוהול, שכן אלה עלולים להחמיר את תופעות הלוואי. למניעת עצירות ניתן להיעזר בכף בנפייבר – סיבים תזונתיים עם כוס מים מידי בוקר.

הימנעות ממזונות שומניים ומתובלים - תזונה מותאמת היא מפתח חשוב בהפחתת אי נוחות במערכת העיכול. מזונות עתירי שומן, כמו מזון מטוגן, בשר שמן או מוצרי חלב מלאים, עלולים להיות קשים לעיכול ולהחמיר תופעות כמו בחילות או כאבי בטן.

באופן דומה, מזונות חריפים או מתובלים מאוד עלולים לגרות את מערכת העיכול. במקום זאת, מומלץ לבחור במזונות קלים לעיכול כמו דגנים מלאים, ירקות מבושלים, פירות טריים וחלבונים רזים כמו עוף או דגים. חשוב גם להקשיב לגוף ולזהות מזונות ספציפיים שעלולים להחמיר את התסמינים, שכן התגובה למזונות שונים יכולה להיות אינדיבידואלית.

כך תשלבו את התרופה עם אורח חיים בריא


תזונה מאוזנת - תזונה מאוזנת היא אבן יסוד בהשגת תוצאות מיטביות בשילוב עם ויגובי. זה כולל צריכה מבוקרת של קלוריות יחד עם תמהיל נכון של אבות המזון. מומלץ להתמקד בצריכת חלבונים רזים כמו דגים, עוף, ביצים וקטניות, שמסייעים בשמירה על מסת השריר תוך כדי הירידה במשקל.

פחמימות מורכבות, כמו דגנים מלאים, אורז חום וירקות עשירים בסיבים, תורמות לתחושת שובע ולאיזון רמות הסוכר בדם. שומנים בריאים מאגוזים, אבוקדו ושמן זית מספקים אנרגיה ותומכים בתפקוד הורמונלי. חשוב גם להקפיד על צריכה מספקת של ויטמינים ומינרלים, בעיקר דרך מגוון רחב של פירות וירקות צבעוניים.

פעילות גופנית סדירה - פעילות גופנית סדירה משפרת את יעילות הטיפול בויגובי ותורמת לבריאות כללית. מומלץ לשלב לפחות 150 דקות של פעילות אירובית בעצימות בינונית בשבוע, כמו הליכה מהירה, שחייה או רכיבה על אופניים. בנוסף, חשוב לכלול אימוני כוח פעמיים-שלוש בשבוע לחיזוק השרירים ולהגברת חילוף החומרים.

פעילות גופנית לא רק מסייעת בשריפת קלוריות, אלא גם משפרת את רגישות הגוף לאינסולין, מפחיתה מתח ומשפרת את מצב הרוח. חשוב להתחיל באופן הדרגתי ולהתייעץ עם רופא לפני תחילת תוכנית אימונים חדשה.

ניהול מתחים - ניהול מתחים הוא מרכיב חיוני בתוכנית הטיפול הכוללת, שכן מתח כרוני עלול להשפיע לרעה על משקל הגוף ועל הבריאות הכללית. טכניקות יעילות לניהול מתחים כוללות מדיטציה, נשימות עמוקות, יוגה או טאי צ'י. פעילויות אלו יכולות לסייע בהפחתת רמות קורטיזול, הורמון הסטרס, שעלול לתרום להשמנה בטנית.

שינה איכותית - שינה איכותית היא מרכיב קריטי בתהליך הירידה במשקל והשמירה על בריאות כללית. מומלץ לשאוף ל-7-9 שעות שינה בלילה. שינה לא מספקת יכולה לשבש את האיזון ההורמונלי, להגביר תיאבון ולפגוע במטבוליזם.

כדי לשפר את איכות השינה, מומלץ לשמור על שגרת שינה קבועה, ליצור סביבת שינה נוחה וחשוכה, להימנע ממסכים לפני השינה ולהגביל צריכת קפאין ואלכוהול בשעות הערב. פעילות גופנית סדירה במהלך היום יכולה גם היא לתרום לשיפור איכות השינה.

אכילה מודעת - אכילה מודעת היא גישה שמעודדת קשב מלא לחוויית האכילה, ויכולה לסייע רבות בשילוב עם הטיפול בויגובי. זה כולל אכילה איטית, תשומת לב למרקמים וטעמים, והקשבה לאותות הרעב והשובע של הגוף.

פרקטיקות של אכילה מודעת כוללות אכילה ללא הסחות דעת (כמו טלוויזיה או טלפון), שימוש בכלי אוכל קטנים יותר, ולקיחת הפסקות במהלך הארוחה כדי לבדוק תחושות שובע. גישה זו יכולה לסייע בהפחתת אכילת יתר, שיפור העיכול, והגברת ההנאה מהאוכל. היא גם יכולה לעזור בזיהוי דפוסי אכילה רגשית ולפתח יחס בריא יותר לאוכל.

לסיכום, ויגובי מציעה אפשרות מבטיחה לטיפול בהשמנת יתר. להתייעצות מעמיקה ובניית תכנית אישית, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי.

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר

לקביעת תור עם ד"ר אסנת רזיאל
מומחית לטיפול רב תחומי בהשמנה
טיפול רב תחומי בהשמנה כירורגית בכירה, מומחית לטיפול תרופתי להרזיה וטיפול רב תחומי בהשמנה והמנהלת הרפואית של אסיא בריאטריק - מרכז לטיפול בהשמנת יתר, אסיא מדיקל, אסותא רמת החייל

יועצים בתחום

  • ד"ר אסנת רזיאל
    ד"ר אסנת רזיאל
    טיפול רב תחומי בהשמנה כירורגית בכירה, מומחית לטיפול תרופתי להרזיה וטיפול רב תחומי בהשמנה והמנהלת הרפואית של אסיא בריאטריק - מרכז לטיפול בהשמנת יתר, אסיא מדיקל, אסותא רמת החייל... קרא עוד