מהי דרמטיטיס פריאורלית?
כאשר מופיעה תפרחת עורית מסביב לפה ולסנטר מדובר ב-"Perioral dermatitis". המילה Perioral"" מורכבת מהמילה Peri שפירושה "מסביב" והמילה oral שפירושה "פה".
מדובר בדלקת המתבטאת בנקודות אדומות בולטות ויבשות מסביב לאזור הפה, ולפעמים מתפשטות עד אזור העיניים והאף. התפרחת לעתים מלווה בגרד, אדמומית והפרשות שקופות. דרמטיטיס פריאורלית שכיחה בעיקר בקרב נשים בגילים שבין 16 ל-45, אולם היא עלולה להתפרץ בכל גיל ובכל מין, גם בקרב ילדים.
יש חשיבות באבחון התפרחת לצורך התאמת הטיפול בבעיה. ללא טיפול הולם, הפריחה עלולה לשוב ולהופיע גם אם נראה שהיא עוברת מעצמה, כאשר כל התפרצות עלולה להימשך זמן רב ולעתים אפילו שנים.
מה גורם להתפרצות דרמטיטיס פריאורלית?
עד היום לא ידוע מהם הגורמים לדרמטיטיס פריאורלית, אולם ההנחה היא שקיים קשר הדוק בין התפרצות הפריחה לשימוש בסטרואידים המשמשים לטיפול בבעיות אחרות, למשל משחות סטרואידיות לטיפול מקומי בבעיות עוריות או ספריי לאף המכיל קורטיקוסטרואידים.
גם מוצרים קוסמטיים עלולים לגרום להתפרצות או להחמרת הפריחה, למשל קרמים המכילים פראפין, פטרוליום (נפט) או חומצות פירות. חומרים אלו עלולים לגרום לגירוי ולפגוע במערכת ההגנה של העור.
גורמים נוספים שעלולים להחמיר או לגרום לתפרחת הם מצבים נפשיים כגון לחץ, רוק מוגבר, זיהומים פטרייתיים, מסנני קרינה, משחות שיניים עם פלואוריד, מחלת הרוזיצאה המתאפיינת באדמומיות מפושטת ופצעונים דמויי אקנה, וכן טפיל הדמודקס.
טפיל הדמודקס המיקרוסקופי, אשר נמצא בעור באופן שגרתי ומבלי לגרום לכל הפרעה, עלול לשגשג בעקבות שימוש בסטרואידים, ובמקרה כזה הפרשות הטפיל גורמות לתגובה דלקתית בעור.
כיצד מתבצע האבחון לדרמטיטיס פריאורלית?
דרמטיטיס פריאורלית מתפרצת כתפרחת של פצעונים גבשושיים בצבע אדום סביב הפה והאף. הפצעונים יבשים וקשקשיים, ועלולים להופיע גם מתחת לעיניים, בסנטר ובמצח. מכיוון שהפצעונים עלולים להפריש נוזל שקוף או לפתח מוגלה, לעתים נוטים לטעות בהם כאקנה, אך בניגוד לאקנה, הפריחה מלווה בתחושת בעירה ובגרד חמור, בייחוד כאשר היא מחמירה.
אין אפשרות לדעת באופן מהימן מהם הגורמים לפריחה ללא אבחון מקצועי של איש מקצוע מוסמך עם ניסיון אבחוני או רופא עור. רק באמצעות אבחון מקצועי ניתן להבין אם מדובר בטפיל הדמודקס, ברוזיצאה או בבעיה אחרת.
חשוב לדעת כי ניתן להבחין בטפיל הדמודקס המיקרוסקופי רק באמצעות ציוד הגדלה הולם, ולא בכל קליניקה קיים הציוד המתאים. לכן, גשו רק לקליניקות המתמחות באבחון ומצוידות בציוד המאפשר זאת.
מהו הטיפול בדרמטיטיס פריאורלית?
בראש ובראשונה, גשו לקבל אבחון וייעוץ רפואי. אם מתברר כי מדובר בדמרטיטיס פריאורלית, הטיפול המומלץ כולל הפסקה של שימוש בתכשירים סטרואידים, ככל שניתן, מכיוון שהסטרואידים עלולים לגרום להתפרצות או להחמרה של הבעיה. כמובן, אסור להפסיק טיפול רפואי מבלי לקבל קודם לכן אישור מטעם הרופא הרושם.
במרבית המקרים, הטיפול בתפרחת כולל אנטיביוטיקה סיסטמית או טופיקלית. לעתים הטיפול ההולם ביותר הוא באמצעות תכשירים לטיפול באקנה כגון חומצה אזלאית ואדפארין, ובמקרים חמורים יותר, גם רואקוטן.
בד בבד, כדאי להימנע מקרמים עשירים ומתכשירים הכוללים גרגרים, ולהשתמש בסבון עדין וקל. אם בכל זאת מצב העור לא ישתפר, כנראה שמדובר בשגשוג טפיל הדמודקס. במקרה כזה, יש להשתמש בתכשירים אנטי-טפיליים.
מה עוד ניתן לעשות?
כדאי לשנות את הרגלי התזונה ואורח החיים, אשר יכולים לסייע בהאצת ההחלמה ואף למנוע פריחה נוספת. כמו כן, כדאי להחליף את התכשירים שמורחים על העור, ולא להשתמש בתכשירי פילינג גס או בתכשירים המכילים בושם, אלא רק בתכשירי ניקוי עדינים ומים חמימים.
כאמור, יש להפסיק את השימוש בתכשירים המכילים סטרואידים, ולהפסיק את השימוש באיפור, תכשירים קוסמטיים ותכשירים המכילים מסנני קרינה, אשר נוטים להכביד על העור וכוללים חומרים הגורמים לגירוי. מעבר לכך, מומלץ להפסיק לצרוך מזונות עתירי מלח או תיבול, אשר עלולים לגרום לגירוי מסביב לפה.
האם ניתן למנוע את התפרחת?
מכיוון שלא ידוע מהם הגורמים להתפרצות הפריחה, לא ניתן למנוע אותה באופן מוחלט. עם זאת, ניתן לבצע או להימנע מפעולות מסוימות כדי להפחית את הסיכויים להתפרצות, ואם היא כבר התפרצה - למנוע את המשך ההחמרה.
- להפסיק את השימוש בתכשירים סטרואידיים מקומיים
אל תפסיקו את השימוש על דעת עצמכם, אלא רק בהמלצת הרופא המטפל. אם זה רופא שלא טיפל בכם לפני כן, עדכנו אותו על האבחנה של התפרחת, כדי שיהיו לו את כל הנתונים לרשום טיפול אחר.
- שימוש מבוקר בקרמים ובקוסמטיקה
אל תשמשו בקרמים המכבידים על העור, ומומלץ להחליף את הקרם שהשתמשתם בו עד האבחנה. התייעצו עם רופא או מומחה עור כדי לבחור קרם לחות מתאים, והשתמשו רק בתכשירים עדינים.
- צמצום חשיפת העור לגורמי אקלים
חום, רוח ושמש עלולים להחריף את הפריחה. יש להימנע מחשיפה ממושכת לשמש, בייחוד בהתחשב בעובדה שטיפולים רבים בדרמטיטיס פריאורלית גורמים לרגישות יתר לקרני השמש.
יפית כהן מנהלת פורום אקנה - רוזציאה באתר BEOK, מרצה תדיר בכנסים מובילים בתחום האסתטיקה, מומחית לטיפול ברוזציאה ואבחון קליני של העור. בעלים של "המרכז לטיפול ברוזציאה"- קליניקה המתמחה בטיפול ברוזציאה ושגשוג טפיל הדמודקס. מנהלת את קבוצת התמיכה הגדולה בישראל בפייסבוק בנושא "רוזציאה, טפיל הדמודקס, ואדמומיות בפנים- Rosacea Israel".
דרג עד כמה מאמר זה עזר לך
עזר מאד |
עזר |
טוב |
עזר קצת |
לא עזר |
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר