פחמימות: לא מורכב כמו שחשבתם

בעולם שבו הרזון חשוב יותר מכל דבר, תפסה הפחמימה את תפקיד ה'ילד הרע', זה שאף אחד לא מעוניין להתעסק איתו. כולם רודפים אחר מודל הגוף החיצוני המושלם, אך לא באמת מבינים את מה שמתחולל בתוכו. תפקידה החשוב של הפחמימה בשרשרת המזון נשכח, ואנחנו כאן להזכיר לכם אותו. וכן, גם לנפץ לכם כמה מיתוסים בדרך
ד``ר אסנת רזיאל
| 053-4877813 | 07/03/2019 |
צפיות: 3,018
דירוג: 4.3 מתוך 3 הצבעות
התקבלו 3 דירוגים בציון ממוצע 4.3 מתוך 5
פחמימות צברו מוניטין רע בחלוף השנים. כמעט בכל יום פונה אליי מטופל ומתגאה בעובדה שאינו נוגע בפחמימות: "הן סתם משמינות, ולא באמת נחוצות לגוף"– האומנם?

סטיגמות נדבקות להרבה אובייקטים, וחלקן הגדול אינו נכון במציאות. גם במקרה של הפחמימות, הסטיגמה לא באמת קשורה למציאות. למעשה, פחמימות תורמות רבות לגוף, וגם לא בהכרח גורמות להשמנה.

רוצים לעבור לאורח חיים בריא? היכנסו עכשיו לפורום:
פורום השמנה - לחיות בגדול

אז אם נמאס לכם מקריאות לגמילה, ומתחשק לכם לנפץ מיתוסים ישנים – עצרו שנייה וקבלו ממני שמונה סיבות לשוב ולנשנש פחמימות:

1- השבת האנרגיה לגוף

פחמימות הן מקור האנרגיה הזמין של הגוף. ניתן למצוא אותן במוצרים כמו אורז, בורגול, קוסקוס, כוסמת, קרקרים, קורנפלקס, קרקרים, פסטה, גרגירי חומוס, עדשים, קינואה, פירות, גרנולה ועוד. בכל גרם פחמימה יש כ-4 קלוריות ואם נרד לרזולוציה מדויקת יותר, אז 3 כפות אורז, פרי גדול או 2 פירות קטנים, חצי כוס קורנפלקס או פרוסת לחם בודדה – כל אלה דוגמות קלאסיות למנת פחמימה. במנה שכזו, במשקל 15 גרם, יש 60 קלוריות בקירוב.

2- אפקט חוסך חלבון

בעת חוסר בפחמימות, הגוף פונה לאבני היסוד של החלבון, שהן חומצות האמינו, ומתחיל בפעולת פירוק לצורך שחרור השלד הפחמימתי מהן, שבו ישתמש לצורך אספקת אנרגיה. השימוש בחלבונים לצורך זה יכול לפגוע בתהליך בניית השרירים. אכילת פחמימות בשילוב חלבונים לאחר אימון גופני היא הדבר הנכון לעשות. הליך זה מכונה גם "אפקט חוסך חלבון", כי הוא מאפשר לחלבון לתפקד במלואו ולסייע בבניית השריר, ולא להיות עסוק במילוי מאגר האנרגיה של הגוף.

3- מניעת חומציות בדם

הגלוקוז הוא חד סוכר המגיע מהפחמימה, והמוח הוא הצרכן הראשי שלו. אם נוצר הגלוקוז ממקור אחר שאינו פחמימה, נגרמת היווצרות של גופי קטו. אלה יכולים להביא לעלייה בחומציות הדם, דבר שעלול להוביל לחמצת מטבולית. בשביל למנוע מצב שכזה וכדי לשמור על תפקוד תקין של המוח, יש לצרוך לפחות 50 גרם פחמימות ביום.

4- פחמימות מורכבות

פחמימות מורכבות מכילות רכיבים מהותיים לתפקוד תקין וטוב של הגוף. בשעת חוסר בפחמימות אלו, הגוף יאותת על מצוקה בצורת חולשה כללית, ירידה בזיכרון, עייפות ובלבול. ומכאן, שלא רק כמות הצריכה חשובה, אלא גם סוג הפחמימה הנכנסת לגוף.

5- תחושת שובע

לקבלת אפקט שובע ארוך יותר, יש לשלב מספר קבוצות מזון בעת ארוחה, ולא להסתפק באכילת מזון המשויכת לקבוצה אחת בלבד. אם תאכלו גבינה, אולי תחושו שובע בסיום הארוחה, אך לא לאורך זמן. לעומת זאת, אם הייתם מצרפים לאותה הארוחה פרוסת לחם, תחושת השובע תימשך זמן רב יותר.

6- נוח וקל

מצפה לכם יום מתיש וארוך מחוץ לבית? קחו כריך עם ממרח המכיל חלבון, תאריכו את תחושת השובע ובכך תקטינו את הסיכוי להתפתות לכבלי האוכל המהיר, שרק מחכה לכם שם בחוץ.

7- מרגיע

סרוטונין הוא מוליך עצבי המופרש במוח וגורם לתחושת התעלות, רוגע והתרוממות רוח. צריכה של פחמימות מעלה את הרמה של מוליך זה בגוף. אם מפסיקים את צריכת הפחמימות, רמת העצבים בגוף עולה, ואיתה הצורך במשהו מתוק.

8- גרסת מנותחים בריטאריים

המנותח הבריאטרי יעדיף לצרוך חלבון בארוחה. כתוצאה מכך, צריכת הפחמימות פוחתת.
מתוצאות מחקר שנערך בנושא עלה כי לאחר ניתוח בריאטרי כמות הפחמימות המומלצת לאדם היא 90–100 גרם. אם נמיר את זה לחלוקה למנות, הרי שמדובר ב-6 או 7 מנות פחמימה ביום. במקביל, יש לצרוך, במשך חצי שנה מהניתוח, 60 גרם חלבון. בחלוף שנה מהניתוח, כמות החלבונים עולה והיא תעמוד על 80–120 גרם חלבון. כמובן שיש להיוועץ עם דיאטנית בעניין, כי כל מקרה לגופו.

אולי תרצו לקרוא גם:
אילו ויטמינים נחוצים לנו והיכן להשיגם?
תזונה נכונה: יתרונות דיאטה ים תיכונית
שינויי חיים לאחר ניתוח הרזיה
התמכרות לאוכל: האם יש דבר כזה?
השמנת יתר: 1.5 מיליארד סובלים מהמגפה

שאלה של מינון

לפי ארגון המזון והבריאות העולמי, אסור לצרוך פחות מ-50 גרם של פחמימה בכל יום. זה הכרחי לגוף, ואם מונעים זאת ממנו, הדבר עלול להביא לפגיעה קוגניטיבית, למחסור במינרלים ובוויטמינים ולפגיעה בסינתזת השריר. היוועצו בדיאטנית ווודאו שהתזונה שלכם היא נכונה, בריאה ומזינה.

אין צורך להימנע מצריכת פחמימות. לאכול בריא פירושו להקשיב לגוף שלכם, לספק את צרכיו הפיזיולוגיים ולמצוא את הדרך למינון המתאים לגוף שלכם.

ד"ר אסנת רזיאל – כירורגית בכירה, הממציאה והמפתחת של השיטה LIVING LARGE

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר

לקביעת תור עם ד"ר אסנת רזיאל
מומחית לטיפול רב תחומי בהשמנה
טיפול רב תחומי בהשמנה כירורגית בכירה, מומחית לטיפול תרופתי להרזיה וטיפול רב תחומי בהשמנה והמנהלת הרפואית של אסיא בריאטריק - מרכז לטיפול בהשמנת יתר, אסיא מדיקל, אסותא רמת החייל

יועצים בתחום

  • ד"ר אסנת רזיאל
    ד"ר אסנת רזיאל
    טיפול רב תחומי בהשמנה כירורגית בכירה, מומחית לטיפול תרופתי להרזיה וטיפול רב תחומי בהשמנה והמנהלת הרפואית של אסיא בריאטריק - מרכז לטיפול בהשמנת יתר, אסיא מדיקל, אסותא רמת החייל... קרא עוד