כיצד ילקוט זה עלול להשפיע על עמוד השדרה? על התפתחות הילד? והאם ניתן לעשות משהו בנושא? לרוב אנו מיחסים בעיות גב למבוגרים, אך בעיות גב מקורן עוד בילדות, בליקויים בהתפתחות השלד והיציבה. בשנים האחרונות אנו עדים לעלייה מדאיגה בכאבי הגב בקרב אוכלוסיית הילדים. התורמים העיקריים להתפתחות כאבי גב בקרב ילדים הנם: חבלות (נפילה מאופניים, נדנדה וכו'), וישיבה מרובה (מול המחשב, טלוויזיה) ולרוב לקויה הגורמת לניוון שרירי עמוד השדרה ולליקויים בהתפתחות היציבה.
למידע נוסף בנושא בחירת ילקוט ועוד, היכנסו לפורומים:
פורום אורתופדיה ילדים
פורום ארגונומיה, סביבת עבודה
פורום אורתופדיה
פורום פיזיותרפיה
פורום ניתוחי גב, כאבי גב, עמוד שדרה
בנוסף, נשיאת ילקוט מעבר למשקל המומלץ ובאופן לא נכון עלולה לתרום לעומסים המצטברים על גב ילדכם. כאבי גב הינם סימפטומים שלרוב אנו קושרים לבעיות בחוליות עמוד השדרה. אך לליקויים בעמוד השדרה יש השלכות מערכתיות וזאת מכיוון שחוט השדרה, מערכת העצבים, עובר בתוך תעלת עמוד השדרה.
גם בעיות ראייה, כאבי ראש, חולשה במערכת החיסון, בעיות עיכול, הפרעות קשב וריכוז ADHD, ותשישות יכולים להתפתח כתוצאה ממתח על חוט השדרה.
אז הורים, בדקתם שלילדכם יש מחברות, ספרים, קלמר וכל שאר הפרטים, אך האם בדקתם שלידכם יש ילקוט טוב? ושהילקוט מכוון? ושילדכם נושא את הילקוט באופן נכון? ומשקל הילקוט לא כבד מדי? בקניית ילקוט יש לשים לב לפרטים הבאים: הילקוט אמור להיות מותאם לגודל הילד, לילדי כיתות א-ד גובה הילקוט צריך להיות 38 ס"מ ורוחבו 26 ס"מ. רצוי שהילקוט יהיה עם גב קשיח והרבה מחיצות וזאת על מנת לפזר את המשקל ולחלק את העומס. רצועות הילקוט צריכות להיות רחבות ומרופדות, וזאת כדי למנוע לחץ על עצבי הכתפיים העלולים לגרום להרדמות הידיים.
כיוון ילקוט
רצועות הכתפיים אמורות להיות שוות באורכן וזאת כדי למנוע חוסר איזון בנשיאת הילקוט. הרצועות אמורות להיות מהודקות כדי להביא את העומס למרכז הגב ולא משוחררות מדי. לא מעט ילדים נוטים לשאת ילקוט במצב שבו הרצועות ארוכות יתר על המידה. מצב זה גורם להטיית הגב קדימה ובכך להעמסת יתר על הגב התחתון. את הספרים הכבדים יש לאכסן במחיצה הקרובה לגב והפריטים הקלים במחיצות החיצוניות.
נשיאת ילקוט
כמובן שיש לוודא שילדכם נושא את הילקוט על שתי הכתפיים ולא על כתף אחת מה שתורם לחוסר סימטריה ולנזקים ביציבה ובהתפתחות השלד.
משקל הילקוט
ההנחיות בנושא זה הן ברורות וחד משמעיות. ההוראות ממשרד הבריאות הן שמשקל הילקוט לא יעלה על 15% ממשקל הילד. כשאתם רואים שילדכם מתקשה להרים את הילקוט או שיציבתו משתנה והוא מתלונן על קושי וכאבים יש מיד להקטין את משקל הילקוט.
ילקוטים עם גלגלים וידית גרירה יכולים להוות פתרון לנשיאת ילקוט במשקל כבד במיוחד. אך גרירת הילקוט גורמת לפעילות א-סימטרית בעמוד השדרה ובהגיעו למדרגות נאלץ הילד לגרור את התיק באופן לא בריא ובכך להכביד על עמוד השדרה.
למאמרים נוספים בנושא בחירת ילקוט:
כך בוחרים ילקוט לילד
על ישיבה לא בריאה וילקוט לא מתאים
10 טיפים לשולחן הלימודים של ילדך
להפעיל את הראש, לא את הגב
הילקוט, כאבי גב והפעילות הגופנית
לסיום, עוד מספר עצות
מעבר לנשיאת הילקוט יש לוודא שילדכם לא מבלה שעות מרובות בישיבה מול המחשב או מול הטלוויזיה. כשמשכללים את כמות שעות הישיבה של הילד במהלך היום אנו מגיעים למצב שבו מרבית היום הילדים במצב ישיבה - בבית הספר, מול הטלוויזיה, מול המחשב והפלייסטיישן. ישיבה הינה המצב הכי פחות בריא לעמוד השדרה - היא גורמת לחולשה וניוון שרירי עמוד השדרה, ללחץ על הדיסק ולליקויים בהתפתחות היציבה.
בישיבה מול המחשב יש לוודא שמרכז המסך בגובה הסנטר ומקביל לחזה וזאת כדי למנוע את סיבוב הצוואר. גובה הכיסא אמור להביא את המרפקים לגובה השולחן (כך שהמרפקים ב-90 מעלות). הישיבה צריכה להיות זקופה ולא "להימרח", לא לאפשר לישבן לנוע קדימה.
קיים קשר ישיר בין עמוד השדרה והמצב הרגשי. כולנו מכירים כיצד עמוד השדרה מתקשח כשאנו במתח או כיצד עמוד השדרה כפוף כשאנו חשים עלבון. קשר זה כמובן פועל גם בכיוון ההפוך, אם עמוד השדרה יהיה כפוף כך גם ילדיכם ירגישו. למעשה עמוד השדרה, בגלל הקשר למערכת העצבים, הינו המראה לתודעתנו ומצבנו הרגשי ולכל זה יש השפעה מכרעת על התפתחות הדימוי העצמי של הילד.
לכן, יציבה נכונה הינה המפתח לבריאות עמוד השדרה; בריאות עמוד השדרה המפתח לבריאות חוט השדרה ומערכת העצבים; בריאות מערכת העצבים הינה המפתח לחיוניות, צמיחה והתפתחות בחיים.
דרג עד כמה מאמר זה עזר לך
![]() עזר מאד |
![]() עזר |
![]() טוב |
![]() עזר קצת |
![]() לא עזר |
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר