הסוכר משפיע בצורה קשה על הגוף והבריאות הגופנית שלנו, וזה לא סוד. כחברה, אנו עסוקים בהפחתת סוכר כדי להוריד במשקל ולקיים אורח חיים בריא יותר, וגם כדי למנוע מחלות בריאותיות שאינן השמנה.
אבל מה לגבי בריאות הנפש? מלבד ההשפעות הפיזיות על הבריאות הגופנית, יש לסוכר השפעה במידה רבה גם על הבריאות הנפשית שלנו, ועל כך נדמה שלא נותנים מספיק דגש. אז מה בעצם ההשפעות של צריכת סוכר על נפש האדם?
1. צריכת סוכר מרובה גורמת לתנודות חדות במצבי הרוח
לא כולם יודעים בדיוק מה משמעות צריכה עודפת של סוכר, אך אם יצא לכם לאכול קופסת גלידה שלמה כתגובה להתמודדות עם לחץ, רוב הסיכויים שאתם יודעים מה ההרגשה אחר כך.
אמנם הרבה אנשים מצליחים להתאושש באופן מהיר יחסית מהתחושה של עליית הסוכר, אך מולם קיימת קבוצה שלמה של אנשים שנדרשים לשלם מחיר כבד על אכילת יתר של סוכר בכמות גדולה ובזמן קצר. מה הסיבה? צריכה של סוכר מעובד עלולה לעורר רגשות של דאגה, של עצבנות ושל עצב. אם אתם סובלים ממילא מדיכאון או חרדה, ההשפעה עליכם יכולה להיות חמורה פי שתיים.
למה הסוכר גורם לבעיות רבות כל כך? לאחר שנצרך בכמות גבוהה, הסוכר גורם לגוף להפריש את הורמון האינסולין שמסייע לו לייצב את רמות הסוכר על ידי כך שהוא מעביר את הגלוקוז העודף שבדם לשאר תאי הגוף. בעיקרון זה נשמע חיובי, לא? לא בדיוק. העמסת הסוכר העודף גורמת לגוף לעבוד הרבה יותר קשה מבדרך כלל כדי לחזור למצב הנורמלי שאליו הוא רגיל.
העליות והמורדות של הגלוקוז בדם עלולות להשאיר בכם רגשות מעורבים וכן תחושות של עצבנות, של ערפול ושל ריקנות. כאמור, אם אתם סובלים בשגרה מחרדות או מדיכאונות, הסוכר מחדד את התחושות השליליות ומעצים אותן אפילו יותר.
אולי יעניין אתכם גם:
סובלים מהשמנת יתר ומבולמוסי אכילה? גרייה מוחית היא הפתרון
קשיבות: הסוף לאכילה רגשית
חמישה טיפים למניעת השמנה בחורף
פחמימות או שומנים?
2. סוכר גורם להעצמה של חרדה ולקושי בהתמודדות איתה
אם אתם סובלים מחרדה ביום יום שלכם, כנראה שאתם יודעים מה ההשפעות ההרסניות של סוכר על מצבי הרוח שלכם. לאחר אכילת כמות גדולה של סוכר תגיע לרוב התרסקות חזקה ועוצמתית מבחינה רגשית, מה שגורם לתחושה של עצבנות, של מתיחות ושל חוסר יציבות. תחושות אלו יכולות להחמיר את החרדה ולהעצים אותה.
וזה לא הכול: סוכר לעיתים מחליש את יכולתו של הגוף להגיב בצורה שקולה בזמן לחץ. מיטוט ההגנות של הגוף הוא הטריגר שמפעיל את החרדה בעוצמה גבוהה, במקום להתמודד עם הלחץ כדי להבין מאיפה הוא נובע ומה ניתן לעשות עם זה.
בשאלת הקשר בין חרדה ובין סוכר, מספר מחקרים סטודנטיאליים שכללו ניסויים בחולדות מצאו קשר ברור בין צריכה של סוכר ובין תחושות של חרדה. עם זאת, מכיוון שלא בוצעו ניסויים על בני אדם במחקר זה, המסקנות לא היו חד משמעיות לגבי ההשפעה על בני אדם.
3. סוכר מעלה את הסיכון לפתח דיכאון
אחרי יום קשה, הדרך אל המתוק מהירה וקלה. אנשים שמתמודדים עם דיכאון לרוב פונים לאוכל שמשמש עבורם תרופה עצמית, כמו אוכל מתוק ומנחם. הצרה היא שצריכת סוכר שנדמית בעבור רבים כממסכת רגשות קשים, למעשה רק מחמירה תחושות של עצב, של עייפות ושל חוסר תקווה.
כיצד זה קורה? צריכת יתר של סוכרים מעוררת מצב של חוסר איזון בכימיקלים במוח האדם. חוסר האיזון עלול להוביל לתחושה של דיכאון, וכך מעלה את הסיכון לטווח-ארוך להתפתחות של הפרעה נפשית אצל אנשים מסוימים.
ב-2017 נערך מחקר שמצא כי מי שצורך כמות של 67 גרם סוכר ביום או יותר, כמות שנחשבת לגבוהה מהדרוש לגוף, הוא בעל סיכוי של 23% לפתח דיכאון קליני בתוך תקופה של חמש שנים. אף על פי שקבוצת המחקר שנבדקה כללה גברים בלבד, מקור אמין אחר דיווח על קשר בין סוכר ובין דיכאון גם בקרב נשים.
4. תסמיני גמילה מסוכר יכולים לכלול התקפי חרדה
ניסיון לסגת מהסוכר ולהיגמל ממוצרים שמכילים אותו עלול להיות לא נעים. תסמינים של גמילה מסוכר יכולים להביא איתם שלל של תופעות לוואי כמו חרדה, בלבול, עצבנות ועייפות. מומחים בדקו ומצאו כי ניסיון להיגמל מסוכר יכול להיות דומה לעיתים לתופעות לוואי שמעוררות תרופות מסוימות.
אומה נאידו (Naidoo) רופאה הנחשבת למומחית בתחום המזון ומצב הרוח בבית הספר לרפואה של הרווארד, מסבירה כי ראיות ספרותיות מראות הקבלות משמעותיות בין תופעות הגמילה מסמים ובין תופעות שמופיעות לאחר הפחתה בצריכת סוכר.
נאידו מסבירה שכאשר מישהו מפסיק להשתמש בסם כמו קוקאין הוא נכנס למצב פיזיולוגי של גמילה. לדבריה, אנשים שמורגלים בצריכת כמויות גבוהות של סוכר, יכולים לחוות באופן דומה את התחושה הפיזיולוגית הזו אם הם מפסיקים לפתע לצרוך סוכר.
"עצירה פתאומית בצריכת סוכר יכולה לחקות מצבי גמילה מסם ולהרגיש כמו התקף חרדה," אומרת נאידו, ולכן לאדם שסובל מהפרעת חרדה חוויית הגמילה הזו עלולה להיות מוגברת אף יותר מהרגיל.
5. סוכר מחסל את כוחו של המוח
חוקרים באוניברסיטת קליפורניה בלוס אנג'לס מצאו כי תזונה עשירה בפרוקטוז, כמו אצל אנשים שצורכים באופן תדיר משקאות ממותקים כמו אייס קפה או גזוז, עלולה להאט את הפעילות המוחית, מה שגורם לשיבושים ביכולות הזיכרון והלמידה. עוד נמצא כי פרוקטוז יכול לפגוע בגנים במוח, מה שעשוי להוביל למחלות כמו אלצהיימר, סוכרת ומחלות לב.
המקורות העיקריים לפרוקטוז בתזונה כוללים סוכר קנים (מה שנקרא סוכרוז) וסירופ תירס עתיר פרוקטוז. זוהי הבחנה חשובה, מכיוון שהחוקרים התמקדו רק בפרוקטוז. עוד כדאי לציין שהמחקר בוצע על חולדות, אך ניתן להשליך את הממצאים על האדם, כך שאין להקל ראש במסקנות כשמדובר בהשפעת התזונה על בריאות המוח שלכם.
תוכלו להיוועץ ברופאים כבר עכשיו:
פורום דיאטה, תזונה נכונה, אכילה רגשית
פורום ניתוחי קיצור קיבה-השמנת יתר
פורום תזונת ילדים, השמנת ילדים
אז מה עושים עם הרצון לאכול מתוק? לפניכם מתכונים מתוקים ומופחתי סוכר!
הוויתור על סוכר מעובד לא צריך לגרום לכם להימנע מאוכל מתוק באופן מוחלט. אומה נאידו שהזכרנו קודם לכן, רופאה שידועה כמומחית בתחום המזון ומצב הרוח, היא גם שפית. לפניכם מספר מתכונים שלה, טעימים ומתוקים, מופחתים סוכר ואף ללא סוכר כלל.
שייק צ'אי של השפית אומה
רכיבים
1 מנה אבקת חלבון וניל לבחירתכם
1/4 אבוקדו
1 כף חמאת שקדים
1 כוס חלב שקדים
1/8 כפית מכל אחד מהתבלינים: קינמון, אגוז מוסקט, ציפורן והל
1/4 כפית תמצית וניל אורגנית
קרח
מעט דבש אורגני להמתקה, אם צריך
הוראות:
מוסיפים את כל החומרים לבלנדר. מערבבים עד לקבלת תערובת חלקה ובתיאבון!
הטיפים של השפית אומה: אם אין לכם את התבלינים, ניתן לחלוט כוס תה צ'אי בעזרת שקיות תה או כמה עלי תה. ניתן גם להשתמש בהם במקום בחלב השקדים. אם תרצו לקבל שייק דליל יותר, מוסיפים חלב שקדים. אבוקדו מוסיף שומן בריא למנה.
שוקולד-תות שדה של אומה
רכיבים
2 קופסאות של תותים עם הגבעולים
1 שוקולד מריר
1 שוקולד חלב
הוראות:
שוטפים את שני מיכלי התותים, ונותנים להם להתייבש.
אפשר להשתמש בשיטת הדוד הכפול כדי לחמם את השוקולד, שבה השוקולד מצוי בסיר קטן מעל סיר גדול יותר מלא במים חמים, כך שהשוקולד נמס מאדי המים החמים.
מסירים מהאש את השוקולד ומערבבים אותו בעדינות עד לקבלת תערובת חלקה.
טובלים במהירות את התותים בשוקולד המומס ומייבשים על תבנית נקיה.
מכניסים למקרר למשך 5 עד 10 דקות.
הטיפים של השפית אומה: תמיד יבשו את התותים בחוץ או באמצעות מגבת לפני הטבילה בשוקולד המומס, מים יפגעו בשוקולד. אם השוקולד יוצר תערובת כבדה מידי, ייתכן שתצטרכו להוסיף עוד 1/2 כוס של שוקולד חלב כדי ליצור תערובת חלקה שמתאימה לטבילה. הפלבנולים, המתילקסנטינים והפוליפנולים שנמצאים בשוקולד המריר עוזרים להגביר את מצב הרוח, להוריד את החרדה ולהילחם בדלקת.
בטטות קלויות בתנור של השפית אומה עם ממרח מיסו אדום
רכיבים
4 בטטות בינוניות
1/4 כוס שמן זית
1/4 עד 1/2 כוס משחת מיסו אדומה
מלח ופלפל לפי הטעם
הוראות:
מחממים תנור לחום של 215 מעלות צלזיוס.
יוצרים את הרוטב על ידי ערבוב של שמן זית, מלח, פלפל וממרח מיסו אדום.
מקלפים את הבטטות וחותכים אותן לחתיכות או לדיסקים בגודל שווה.
טובלים את הבטטות במרינדה בשכבה אחת.
צולים במשך 20 עד 25 דקות, או עד שהבטטות רכות.
הטיפים של השפית אומה: אפשר להחליף ברסק מיסו לבן אם מעוניינים לגוון. ייתכן שיהיה קל יותר לצפות את כל הבטטות במרינדה אם מכניסים אותן יחד לשקית ומנערים. בטטות הן מקור בריא לסיבים תזונתיים.
ד"ר אסנת רזיאל – כירורגית בכירה, מנהלת מלבי - מרכז לטיפול בהשמנת יתר, אסיא מדיקל, אסותא. הממציאה והמפתחת של השיטה LIVING LARGE.
דרג עד כמה מאמר זה עזר לך
עזר מאד |
עזר |
טוב |
עזר קצת |
לא עזר |
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר