מחקרים רבים יצאו לאורך העשור אך ללא תוצאות חד משמעיות: מחקרים מסוימים מצאו שהורדת פחמימות מהתפריט עזרה יותר לירידה במשקל, ואילו מחקרים אחרים הוכיחו שדווקא הפחתה בשומנים היא זו שהובילה לכך. אמנם אין לכך תשובה חד משמעית, אך לפני שאנו מחליטים מהי הגישה הטובה ביותר עבורנו כדי לשמור על משקל תקין, עלינו לוודא שאנו מבינים את כל המשמעויות וההשלכות של רכיבים אלה על גופנו.
מי שמפחד מפחמימות שירים יד
אולי לא הכרתם, אבל יש תופעה קיימת שנקראת "קרבופוביה" והיא למעשה פחד מפחמימות! התופעה מובילה תעשיות מזון שלמות לייצר מוצרים שהם נטולי פחמימות אך מלאים בשומנים, כך שהצריכה שלנו משתנה מפחמימות באחוזים נמוכים מאוד לצריכת שומנים גבוהה בהרבה ממה שהיינו רגילים.
זו בעיה שמתבטאת בעקבות הפילוג החריף בתעשיית המזון בכל הנוגע למוצרים נטולי שומן או כאלו שבעלי אחוזי שומן מופחתים, אל מול המוצרים שבהם אין פחמימות אך מנגד כפי שראינו יש בהם אחוזי שומן גבוהים. למשל, אכילת בשר עתיר שומן מתאימה לדיאטה נטולת פחמימות, והפכה פופולרית יותר ויותר לאחרונה כשהפחד המסורתי מהכולסטרול החל לאבד מחוזקו.
והנה עובדה מעניינת: אנשים שהדיאטה שלהם מורכבת ממוצרים נטולי פחמימות לעומת מוצרים נטולי שומנים יורדים במשקל הרבה יותר מהר. כאשר הגוף נמנע מאכילת פחמימות, הוא נכנס למצוקת אנרגיה, מצב שנקרא "קתוזיס", ופונה אל מחסני השומן כדי למצוא את הדרוש לו להפעיל את המערכות החיוניות של הגוף.
אולי יעניין אתכם גם:
קשיבות: הסוף לאכילה רגשית
כיצד להתמודד עם השמנת יתר?
סוכרת סוג 2: המסלול להחלמה מלאה באמצעות ניתוח בריאטרי
חמישה טיפים למניעת השמנה בחורף
דיאטת אטקינס המפורסמת למשל, מורידה פחמימות מהתפריט וזוכה לתומכים נלהבים שחוו על בשרם את הורדת המשקל המהירה. יש לציין כי נוסף על כך נמצא גם שיפור בתפקוד הלב בעקבות הורדת הפחמימות. בין המפורסמים הרבים שהיו מחסידיה של השיטה עומדת גם קים קרדישיאן שהוכיחה חזרה מהירה לגזרה בזכות דיאטת אטקינס, ובעקבותיה נהר ציבור שלם וסלבריטאים אחרים.
אך לצד כל יתרון יש גם חסרון: השיטה אמנם מצליחה ורואים בה תוצאות יחסית במהירות, אך מאוד קשה לשמור על תפריט שהוא לחלוטין נטול פחמימות, והצורך של הגוף לפצות דרך אמצעים אחרים הוא גדול. לכן, במקרים רבים הורדה מהירה במשקל תוביל אחריה גם עלייה מהירה.
ומה עם דיאטה נטולת שומנים?
כפי שהזכרנו קודם לכן, אל מול הגישה שתומכת במזון נטול פחמימות כדרך היעילה והמהירה לרדת במשקל, עומדת גישתם של אלו שדוגלים בצריכה של מוצרים מופחתים בשומן כחלק מתפריט הדיאטה. מוצרים רבים מסומנים כבעלי אחוזי שומן נמוכים ולעתים אף כנטולי שומן בכלל. עם זאת, צריך לזכור שפעמים רבות במוצרים אלה ההפחתה בשומן נקנית חזרה ברכיב גרוע לא פחות: הסוכר.
אריזות מזון רבות מסתירות בתוכן כמויות גבוהות של סוכר או של רכיבים שהם עצמם עתירי סוכר, ומנופפות בתוויות מחמיאות של אחוזי שומן מופחתים. רבים מפספסים את שמות הקוד המקצועיים המוטבעים על המוצרים וכך צורכים מזון שאמנם נטול או מופחת שומן, אך בד בבד גם עתיר בסוכרים מבלי שבחרו בכך או ידעו על כך.
עם זאת, מחקרים שנערכו הוכיחו כי בהשוואה בין אנשים שעשו דיאטה דלת פחמימות ובין אנשים שעשו דיאטה דלת שומנים, לא נמצא הבדל ממשי בירידה במשקל בין שני הסוגים, וכי שתיהן הצליחו פחות או יותר באותה מידה.
דבר מעניין נוסף הוא הקשר בין פעילות ספורטיבית ובין השמנה: רבים חושבים שחוסר בפעילות גופנית הוא אחד הגורמים העיקריים להשמנה. עם זאת, בעשורים האחרונים מחקרים הראו שהמגמה העולמית של עלייה בהשמנה לא נבעה משינוי לרעה בפעילויות ספורט, אלא מצריכה מוגברת של סוכרים ופחמימות. חשוב לזכור שבכל הנוגע לירידה במשקל, יש חשיבות להפחתה בצריכת מוצרים עתירי קלוריות במקביל לפעילות גופנית סדירה. מעבר לירידה במשקל חשוב לזכור שפעילות גופנית מועילה לחיזוק השריר, חיטוב הגוף וכמובן לבריאותכם הכללית.
תוכלו להתייעץ לגבי תחומים נוספים:
פורום ניתוחי קיצור קיבה-השמנת יתר
פורום טיפול בכאב ואלרגיות- דיקור נוירו סנסורי
פורום פסיכותרפיה
פורום קנאביס רפואי - רישיון למריחואנה רפואית
אז מה סוד התפריט המושלם? איזון
אי אפשר לנטות לכאן או לכאן, הפתרון חייב למקם עצמו איפה שהוא באמצע. הגוף לא יכול לוותר באופן מוחלט על פחמימות. אמנם רבים הם המחקרים שמפחיתים עדויות לסיכונים התזונתיים שבצריכת שומנים, אך אנשים שדוגלים בדיאטות מרובות שומנים ודלות בפחמימות מתקשים בשמירה על התפריט. כך, אחרי הירידה המהירה והיעילה במשקל, חוזרת גם העלייה.
לכן, הסוד הוא לשמור על איזון. לא למנוע מהגוף פחמימות באופן מוחלט או לסרב לאכול דברים שיש בהם שומן, צריך למצוא את עמק השווה עם תפריט מופחת פחמימות פשוטות וסוכרים ועם רמה סבירה של מאכלים שומניים.
בתפריט דיאטה מומלץ להקפיד על פחמימות בשיעור של לא יותר מ-20% מהמנה כולה, כשהפחמימות עצמן הן מורכבות ועשירות בסיבים תזונתיים. מעבר לפחמימות, המנה המושלמת תכלול גם ירקות וחלבונים.
כשמדובר בתפריט דל שומן, חשוב לזכור שלרוב מרבית ממוצרים אלה יהיו עשירים בסוכר, ולכן אין טעם בצריכה מופרזת של מזון שמתהדר בתוויות של אחוזי שומן מופחתים. יתרה מזאת, יש לייחס חשיבות לאופן האכילה, לגודל המנה ולאכילה בשעות קבועות ומסודרות.
חשוב להבין: אין פתרונות קסם ופטנטים מהירים. ירידה מהירה במשקל עקב חסך קלורי מוגזם עשויה להביא לכמיהה מוגזמת לאותן פחמימות ומאפים שעליהם ויתרנו וצריכה מוגזמת שלהם לאחר מכן שמביאה לעלייה חוזרת במשקל בקצב מהיר.
התהליך צריך להיות איטי ומאוזן ולכלול את כל אבות המזון. הוויתור צריך להיות על סוכרים ופחמימות פשוטות ומוצרים עתירי שומן תוך התבססות על מגוון פירות וירקות המספקים את הסיבים תוך הקפדה על צריכת חלבונים המקנים לנו שובע לאורך זמן. אל תתפתו לדיאטת 'כאסח' ולתוצאות תוך שלושה שבועות, אחרי הכול, אין דיאטות חינם. עדיף לבנות תפריט מאוזן בעזרת דיאטנית וללמוד לשלב בו מגוון מרענן של מוצרים טריים ולא מעובדים.
ד"ר אסנת רזיאל – כירורגית בכירה, מנהלת מלבי - מרכז לטיפול בהשמנת יתר, אסיא מדיקל, אסותא. הממציאה והמפתחת של השיטה LIVING LARGE.
דרג עד כמה מאמר זה עזר לך
עזר מאד |
עזר |
טוב |
עזר קצת |
לא עזר |
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר