במחקר שפורסם לאחרונה התברר באופן מפתיע כי נשים שלוקות בהשמנת יתר וניזונות מאוכל עתיר סוכרים ושומן, מצויות בסיכון גבוה יותר ללדת תינוקות שיתפתחו לסבול גם הם מהשמנה, בין היתר בשל בעיות מטבוליות שנוצרות בגופם עוד כשהיו ברחם של אמם.
למה זה כל כך מפתיע?
במשך שנים נהגו לחשוב שהשמנה מושפעת מתזונה ומאפיינים סביבתיים אחרים שאינם גנטיים, למשל פעילות גופנית ודרך חיים בריאה. למרות זאת, תמיד היו מחקרים שטענו כי להשמנה יש גורמים גנטיים חזקים. המחקר הנוכחי שנערך באוניברסיטת וושינגטון מחדש את הידע הרפואי שלנו על השמנה וגנטיקה בכך שהוא מצא כי התפתחות של הפרעות מטבוליות בתינוקות מושפעת מאוד ממצבה של האישה עוד לפני שנכנסה להיריון.
אולי יעניין אתכם גם:
סובלים מהשמנת יתר ומבולמוסי אכילה? גרייה מוחית היא הפתרון
קשיבות: הסוף לאכילה רגשית
חמישה טיפים למניעת השמנה בחורף
פחמימות או שומנים?
לפי המחקר, הדבר קשור לגורם גנטי ולא לצורת התזונה או האכילה של התינוקות. כלומר, נשים שסובלות בהשמנת יתר וצורכות הרבה סוכר ושומנים ילדו תינוקות עם בעיות מטבוליות דומות לשלהן, גם אם יחנכו אותם לצרוך אוכל בריא ולהקפיד על תזונה ופעילות גופנית כנדרש. המחקר טען כי אצל עובר בגופה של אישה במשקל יתר יכולים להתפתח סממנים גנטיים שעברו ממנה בתורשה.
איך זה בעצם קורה?
לפי התוצאות שעלו מהמחקר, הבעיות המטבוליות של האם אשר הובילו אותה למצב של השמנת יתר עוברות באופן גנטי באמצעות הדנ"א המיטוכונדרי של תאי המין, הביציות, שהיא מייצרת בגופה. המיטוכונדריה מספקת אנרגיה לתהליכים שונים שמתרחשים בתא עצמו ומחוצה לו, ולכן חשובה עבורו כמו תחנת כוח. יש לציין כי המיטוכונדריה מכילה גנים משלה, כך שהעובר מקבל אותו רק מהאם ולא מהאב.
החוקרים הדגישו כי מתוך ניסויים שנערכו בעכברי מעבדה נמצא כי הבעיות המטבוליות עלולות לעבור בתורשה לאורך שלושה דורות נוספים. המיטוכונדריה הנגועה בתסמונת המטבולית עוברת לבנותיה של האם, והן בתורן מעבירות לבנותיהן, כך לאורך שלושה דורות.
נמצאים בקבוצת הסיכון?
יש להקדיש תשומת לב לתופעת ההשמנה הבין-דורית. חשוב להיות מודעים להשלכות ולהשפעות של הגנטיקה על עניין השמנת היתר, וחשוב מכך, צריך להבין שמעבר לדברים שאנו יורשים מהדורות הקודמים, לכל אחד מאתנו יש סט של כלים וכישורים שבאמצעותו אפשר לשפר את המצב הבריאותי.
תוכלו להיוועץ ברופאים כבר עכשיו:
פורום דיאטה, תזונה נכונה, אכילה רגשית
פורום ניתוחי קיצור קיבה-השמנת יתר
פורום תזונת ילדים, השמנת ילדים
יש הקלה בכך שאנו מודעים למצב שבו קיבלנו את הבעיות המטבוליות בתורשה, כיוון שההימצאות בקבוצת סיכון מובילה אותנו להתאמץ הרבה יותר, להקפיד על התזונה שלנו, ולטפל ככל הניתן בתופעה מראש, כדי להיערך לקראת הצפוי לנו ולילדינו בצורה הטובה ביותר.
ד"ר אסנת רזיאל – כירורגית בכירה, מנהלת מלבי - מרכז לטיפול בהשמנת יתר, אסיא מדיקל, אסותא. הממציאה והמפתחת של השיטה LIVING LARGE.
דרג עד כמה מאמר זה עזר לך
עזר מאד |
עזר |
טוב |
עזר קצת |
לא עזר |
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר