במחלה זו, החולים סובלים מרמה גבוהה של גלוקוז בדם, שנוצרת בעקבות תנגודת לאינסולין, מצב המתבטא ברגישות פחותה של תאי הגוף לאינסולין, דבר שמונע את וויסות הסוכר בגוף.
מחלת הסוכרת מופיעה באיטיות ומתגלה לעיתים קרובות בבדיקת דם מקרית. מצבים של סוכר גבוה בדם יכולים להתבטא בתסמינים כמו: צימאון, מתן שתן תדיר, תחושת רעב, עייפות, טשטוש ראיה והופעת זיהומים מסוגים שונים.
לסוכרת סוג 2 יש מרכיב גנטי חזק, אך למאפייני אורח החיים יש השפעה מכריעה על התפתחות ומהלך המחלה. תזונה עשירה בפחמימות היא כנראה גורם עיקרי להתפתחות סוכרת מסוג 2.
קיים קשר ישיר בין עודף משקל לבין תנגודת לאינסולין והתפתחות של סוכרת מסוג 2. כמו כן, צריכת מזון עשיר בשומן ודל בפחמימות מורכבות ובסיבים תזונתיים עלול להגביר את הסיכוי ללקות במחלה.
על הסיכוי לחלות בסוכרת מסוג 2 משפיעות בין השאר צריכת מזונות תעשייתים ובעלי כמות גבוהה של סוכרים, ממתיקים, השמנת יתר, עישון, זיהומים, העדר פעילות גופנית, העדר שינה, לחץ נפשי וצריכה מרובה של שומן טראנס.
הטיפול בסוכרת אם כן כולל בין היתר תדרוך לאכילה נכונה ובחירה מיטבית של תזונה ים תיכונית, עידוד לפעילות גופנית שמסייע בירידה במשקל ומשפר את הרגישות לאינסולין והפחתת המתח הנפשי בטכניקות של מדיטציה, יוגה, מיינדפולנס, טיי צ'י, מנוחה ושינה מספקת.
מהן דרכי הטיפול בסוכרת סוג 2?
לסוכרת סוג 2 קיימים טיפולים רבים, וביניהם:
• שמירה על אורח חיים בריא ומשקל תקין
• הקפדה על פעילות גופנית סדירה
• הקפדה על תזונה נכונה – מומלצת תזונה ים תיכונית צמחונית - התפריט המומלץ מורכב מדגנים מלאים, קטניות, שמן זית, דגים, אגוזים, ירקות ופירות. מרכיבים אלו מכילים וויטמינים רבים ומסייעים להאצת חילוף החומרים.
• יש להפחית בצריכת האלכוהול
• שימוש בצמחי מרפא – הג'ימנמה הוא צמח מרפא שעוזר בהליך שיקום פעילותם של תאי הבטא בלבלב ומעודד את הפרשת האינסולין. הפאסוצ'קה מאיץ את ספיגת הגלוקוז בתאים וגורם לאיזון רמות הסוכר בדם.
• טיפול תרופתי – בארץ ובעולם קיימות תרופות רבות למחלת הסוכרת. חלקן הגדול נלקחות דרך הפה ובמקרים קיצוניים יותר, שלא ניתן לאזנם על ידי תרופות דרך הפה, נעשה שימוש בזריקות אינסולין.
הטיפול בסוכרת סוג 2 מביא לשמירה על רמת גלוקוז תקינה בדם, ומונע מצבים של היפוגליקמיה (רמת סוכר נמוכה מדי) או היפרגליקמיה (רמת סוכר גבוהה מדי).
עד כה הטיפול הנהוג בסוכרת משלב תרופות להורדת רמת הסוכר עם תזונה מתאימה ומעקב דיאטנית, עליהם חייב המטופל להקפיד לאורך כל חייו. בסקירה זו נצביע על טיפול נוסף שעשוי להביא לשיפור ניכר במחלה ולעיתים אף להיעלמותה - באמצעות ניתוחים בריאטריים.
אולי יעניין אתכם גם:
כיצד להתמודד עם השמנת יתר?
ניתוחים בריאטריים: טיפול אפקטיבי בהשמנת יתר
פיברומיאלגיה – זה לא ''הכול בראש'', אלא ''הכול במוח''
שיקום
מהן השיטות המובילות להסרת משקפיים בלייזר?
כיצד הניתוחים הבריאטריים מסייעים לטיפול בסוכרת סוג 2?
לפי מחקרים רפואיים שונים שנעשו במהלך העשור האחרון, הניתוחים הבריאטריים הם נשק רב עוצמה נגד השמנה חמורה, וכמו כן, פועלים באינטנסיביות לשיפור משמעותי במחלה.
ניתוח בריאטרי, או בכינויו - ניתוח לקיצור קיבה, יוצר מניפולציות על מערכת העיכול. מדובר בניתוח מטבולי שגורם לשיפור חילוף החומרים בגוף ומסייע בלחימה במחלות שנוצרות מהשמנה, וביניהן הסוכרת.
מטרתו העיקרית של ניתוח מסוג זה היא לגרום לירידה ניכרת במשקל. לאחר הירידה במשקל, משתפרים ערכי לחץ הדם והשומנים בדם וכמו כן, הנשימה בשעות הלילה הופכת לקלה יותר והכבד הופך לפחות שומני.
הירידה במשקל אכן מסייעת לצמצום התחלואות הנלוות להשמנה, וביניהם הסוכרת, אך קיימים מנגנונים עצמאיים מסוימים שדרכם גורם הניתוח הבריאטרי לשיפור ניכר בערכי הסוכר בלי תלות בירידה במשקל. בשלבים הראשונים שלאחר הניתוח, בהם עדיין לא נוצרת ירידה משמעותית במשקל, ניתן להבחין בשיפור משמעותי ברמות הסוכרת. שיפור זה גורם להורדה במינון התרופתי ולערכי סוכר נמוכים יותר בדם.
מנגנונים עצמאיים אלה גורמים לתפקוד אפקטיבי יותר של תאי הבטא בלבלב, להפחתה ברגישות הרקמות לאינסולין, לשינויים בחיידקי המעי, לשיפור המטבוליזם, להגדלת התפקוד המטבולי של רקמת השומן החום ולהפרשת אינקרטינים בתוך מערכת העיכול.
אדם שסובל מהשמנה וסוכרת ועובר ניתוח בריאטרי הוא בעל סיכויים גבוהים יותר להחלים לגמרי מהמחלה, בתנאי שהסוכרת החלה שנים בודדות לפני מועד הניתוח. במקרים בהם מדובר בסוכרת שהחלה לפני שנים רבות והיא נחשבת לחמורה והאדם מטופל במינון גבוה של אינסולין, קיים אמנם שיפור ניכר במצב המחלה לאחר הניתוח, אך ברוב המקרים היא לא נעלמת לגמרי.
בטווח הבינוני לאחר הניתוח, ישנה ירידה ניכרת במשקל, גורמי הסיכון הקרדיו מטבוליים משתפרים ללא היכר ומחלת הסוכרת עשויה להיעלם לחלוטין.
בטווח הארוך לאחר הניתוח, ניתן להבחין בירידה ממושכת במשקל. אם החולה שומר על יציבות המשקל לאורך זמן, ניתן יהיה לראות שיפור משמעותי ברמות הסוכר, למנוע התפתחות של סרטן וסוכרת ולגרום להפחתה בשיעורי התמותה.
איזה סוג של ניתוח בריאטרי הוא היעיל ביותר לטיפול בסוכרת?
ניתוחי ההרזיה האפקטיביים ביותר להחלמה מסוכרת סוג 2 הם ניתוחי המעקף השונים אך ניתן לראות שיפור ברמות הסוכרת גם בניתוחים בריאטריים מסוג טבעת ושרוול קיבה.
הניתוחים הבריאטריים מומלצים לחולי סוכרת שסובלים מהשמנת יתר חולנית בעלי BMI 35 ומעלה ללא תלות ברמת הבקרה הגליקמית שלהם או חולים שסובלים מהשמנת יתר שאינה חולנית, אך האנדוקרינולוג אינו מצליח לייצב את רמות הגלוקוז שלהם, וזאת למרות שהם מקפידים על נטילת תרופות ועל אורח חיים אופטימלי.
לאחר ביצוע השוואה בין סוגי הניתוחים השונים, נמצא כי ניתוח מיני מעקף קיבה הוא האפקטיבי ביותר בהליך ריפוי הסוכרת. כמו כן, צורת הירידה במשקל לאחר ניתוח מסוג זה נשמרת לאורך זמן לעומת ניתוחים אחרים, כדוגמת שרוול קיבה.
אם אתם סובלים מהשמנת יתר קיצונית, בעלי ערך BMI מעל 35 ואובחנתם בסוכרת מסוג 2 אנא התייעצו עם רופא המשפחה או כירורג מומחה בנוגע לניתוח בריאטרי. ניתוחים אלו הם בעלי אפקטיביות גבוהה בריפוי מחלת הסוכרת ועשויים למנוע את כל הסיבוכים שכרוכים במחלה זו.
ד"ר אסנת רזיאל – כירורגית בכירה, מנהלת אסיא בריאטריק - מרכז לטיפול בהשמנת יתר מבית אסיא מדיקל, אסותא. הממציאה והמפתחת של השיטה LIVING LARGE
דרג עד כמה מאמר זה עזר לך
עזר מאד |
עזר |
טוב |
עזר קצת |
לא עזר |
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר