כיצד מתמודדים עם מחשבות טורדניות?

מחשבות טורדניות יכולות לחדור לראש ולהפוך אובססיביות, אלה יכולות להיות קשורות למין, למוות ולאלימות, לניקיון, לבריאות ובעצם לכל נושא שאותו אנו חיים. כדי להשתחרר מהמחשבה האובססיבית יש לקבל את הקיום שלה ולהתמודד אתה במגוון של דרכים
טובי פלד
| 053-4877782 | 01/01/2019 |
צפיות: 3,283
דירוג: 4.6 מתוך 6 הצבעות
התקבלו 6 דירוגים בציון ממוצע 4.6 מתוך 5
רוב המחשבות החודרניות מונעות מחרדות.

מחשבות פולשניות, או מחשבות טורדניות, הן רעיונות או דימויים שנתקעים בראש, לעתים עד כדי אובססיה. קשה להשתחרר ממחשבות אלה ופעמים רבות עצם המחשבה גורם לצער, לחרדה ולמצוקה. למשל, אדם חרדתי שפעמים רבות במשך היום חושב שהוא עומד לעשות תאונה היום. לעיתים קרובות, התוכן של המחשבות הפולשניות קשור למין, לאלימות ולהתנהגות חברתית שאינה מקובלת. אנשים הסובלים ממחשבות פולשניות מפחדים שהם יפעלו לפי אותן מחשבות ויוציאו אותן אל הפועל, הם גם חוששים שהמחשבות הללו מסמלות משהו איום ונורא באישיות שלהם.

המחשבות הטורדניות יכולות לבוא לידי ביטוי בתחומים שונים, כמו הטלת ספק במערכת יחסים, קבלת החלטות קטנות או גדולות, זהות מינית ונטייה מינית, ביטחון אישי או כללי, דת ואמונה, מוות ושאלות קיומיות שאי אפשר לענות עליהן. אותן המחשבות יכולות להיות גם סתם רעיונות מוזרים ללא כל היגיון. פעמים רבות, המחשבות יכולות להיות מאוד ברורות ומפורשות והאנשים החווים אותן מתביישים בעצמם ושומרים עליהן בסוד.

סובלים ממחשבות טורדניות? היכנסו לפורומים:
פורום פסיכולוגיה ילדים
פורום פסיכולוגיה

כשהמחשבה הופכת לאיום

ישנם מיתוסים רבים ודעות קדומות הקשורות למחשבות פולשניות. כך, למשל, אנשים סבורים שאם הם חושבים כאלה מחשבות, אזי בתת-מודע שלהם הם רוצים שהמחשבות הללו יתרחשו במציאות. למעשה, ההפך הוא הנכון, דווקא המאמץ שמשקיעים כדי להילחם באותן מחשבות הוא זה שגורם להן להיתקע בראש, המאמץ דווקא מזין אותן וגורם להן לחזור שוב ושוב. אנשים נאבקים במחשבות האלה משום שהתוכן שלהן מרגיש זר, לא מקובל ולא מתאים לאופי של האדם החושב אותן. בדרך כלל, אנשים עם מחשבות טורדניות הקשורות במעשים אלימים הם דווקא אנשים עדינים, אנשים שחושבים על התאבדות הם כאלה שאוהבים את החיים ואלה שחושבים על התפרצות חסרת רסן בבית הכנסת הם כאלה שמעריכים את אורח החיים הדתי. מיתוס נוסף שיש להפריך הוא שלכל מחשבה יש ערך ושיש לבחון לעומק כל רעיון שקופץ לראש. אך האמת היא שלא כל מחשבה נושאת עמה מסר קיומי או סימן אזהרה.

הבעיה העיקרית שאנשים עם מחשבות פולשניות צריכים להתמודד איתה היא ההרגשה שהמחשבה מהווה איום. הסיבה לכך היא שבשלב מסוים החרדה משתלטת על התודעה, ונראה כי למחשבה הטורדנית, מתועבת ככל שתהיה, יש כוח אמיתי. אנשים מנסים להיפטר מהמחשבה בעקשנות כזו, כך שבאופן פרדוקסלי, עצם המלחמה במחשבה רק מזין ומלבה אותה. ככל שמנסים לדכא את המחשבה או להסיח את הדעת עם מחשבה אחרת, כך המחשבה הפולשנית הופכת למטרד גדול יותר.

אולי יעניין אתכם גם:
החשיבות של הערך העצמי וכיצד לשמור עליו
רווחה וחינוך – טובת הכלל או אינטרסים אישיים?
טיפול פסיכולוגי לילד – סיפור המעשה
הדרכת הורים: כיצד התנהגות ההורה משפיעה על הילד?
הפרעת זהות דיסוציאטיבית: כל מה שרציתם לדעת על פיצול אישיות

תוכן המחשבה אינה המציאות

אנשים החווים מחשבות פולשניות צריכים ללמוד לנהל מערכת יחסים עם המחשבות שלהם, להבין שלפעמים התוכן של המחשבות אינו חשוב ואינו רלוונטי למציאות. אין אדם שלא חולפות בראשו מחשבות שונות ומשונות, חלקן מוזרות, אחרות אלימות ויש כאלה שפשוט לא נהוגות בחברה מתורבתת. האמת היא, שלפעמים המוח פשוט יוצר 'מחשבות זבל', המחשבות האלה הן חלק בלתי נפרד מזרם התודעה ואין להן שום משמעות. אם לא מתעכבים עליהן ולא מתעסקים בהן, המחשבות יעברו מעצמן עם הזרם.

במציאות, המחשבות הן לא דחפים, לא משנה כמה הן מרגישות אמיתיות. הבעיה במחשבות פולשניות אינה שליטה בדחפים, אלא דווקא שליטת יתר בהם. אך הסובלים ממחשבות אלה אינם מרגישים כך, החרדה מתעתעת בהם ולכן הם נזקקים לאישור שהם בסדר ושהם לא יבצעו את מה שהמחשבות שלהם מרמזות. עם זאת, האישור הוא זמני בלבד ואנשים עם מחשבות פולשניות הופכים למכורים לאישורים.

מחשבות לא רצויות רק הולכות ומתחזקות כאשר נאבקים איתן, דואגים לגביהן ומנסים להעלים אותן בעזרת היגיון. כמו כן, הן גדלות כאשר מנסים להתעלם מהן בכוח. על כן, הדרך היחידה להתמודדות עם המחשבות היא להפסיק להתייחס אליהן ככל הניתן ולא לתת להן חשיבות עד שהן יהפכו למחשבת רקע. שינוי הגישה כלפי המחשבות האלה יכול להיות משימה לא פשוטה, וכדי לעשות זאת יש לנסות לדבוק בכמה כללים –

תחילה, יש לזהות את המחשבות הטורדניות ולתייג אותן כ'מחשבות פולשניות', ההכרה בכך היא הצעד הראשון. יש לזכור שהמחשבות הללו הן אוטומטיות ושאי אפשר לשלוט בהן, יש לקבל את הנוכחות של המחשבות ולא לנסות לגרש אותן או להיאבק בהן. מחשבות באות והולכות עם זרם התודעה, יש לתת למחשבות המעיקות לזרום החוצה עם הזרם, הן יחלפו מעצמן עם הזמן. כמו כן, אין להתעכב על המחשבה הטורדנית או לנסות להבין מה היא אומרת או מאיפה היא נובעת, התעסקות זו רק תגביר את הנוכחות של המחשבה.

חשוב מאד גם להיעזר בתרופות, בדרך כלל תרופות נגד חרדה היכולות להקל מאד על ההתמודדות עם המחשבות החודרניות.

טובי פלד – פסיכולוג מומחה, מטפל במבוגרים ובילדים בכל הגילים

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר

לקביעת תור עם טובי פלד
פסיכולוג מומחה
פסיכולוג ילדים ונוער פסיכולוג מומחה בעל קליניקה פרטית. מטפל ומאבחן פעוטות, נוער ומבוגרים. עובד בבתי ספר ובארגונים ציבוריים.

יועצים בתחום

  •  טובי פלד
    טובי פלד
    פסיכולוג ילדים ונוער פסיכולוג מומחה בעל קליניקה פרטית. מטפל ומאבחן פעוטות, נוער ומבוגרים. עובד בבתי ספר ובארגונים ציבוריים. ... קרא עוד