הרעב לאושר: הפרעות אכילה ואובססיה לאוכל בריא

על פי מחקרים, בעולם המערבי כ-14%-10% מהאוכלוסייה סובלים מסוג מסוים של הפרעת אכילה. אילו סוגי הפרעות אכילה קיימות? מהו הסוג החדש והמאיים בחברה המודרנית? וממה נובעת הפרעת אכילה? כל זה במאמר שלפניכם
טובי פלד
| 053-4877782 | 20/11/2018 |
צפיות: 2,627
דירוג: 4.7 מתוך 8 הצבעות
התקבלו 8 דירוגים בציון ממוצע 4.7 מתוך 5
הפרעות אכילה יכולות להשפיע על בנות, בנים, גברים ונשים בכל הגילים ובכל המשקלים. כל אחד יכול לפתח הפרעה שכזו, התופעה אינה פוסחת על אף אדם. הפרעות האכילה גוררות עמן סבל רב לחולה, למשפחתו לסביבה הקרובה אליו. הסכנה היא גדולה והדאגה כפליים. פעמים רבות, הסובלים מהפרעות אכילה מצליחים להסתיר את סודם במשך זמן רב, אך גם לאחר הגילוי הם מביעים התנגדות ממשית לטיפול או להתערבות כלשהי, דבר אשר מותיר את הסביבה בתחושת בלבול וחוסר אונים.

סובלים מהפרעות אכילה? היכנסו לפורומים:
פורום פסיכולוגיה ילדים
פורום פסיכולוגיה

סוגים של הפרעות אכילה

על פי האגודה האמריקנית להפרעות אכילה (NEDA), ישנם שלושה סוגים עיקריים של הפרעות אכילה:
אנורקסיה – הפרעה אשר הסובלים ממנה אינם צורכים מספיק קלוריות בכדי שהגוף יתפקד באופן תקין, פן נוסף של ההפרעה הוא אובססיה לאימונים גופניים וטיפוח דימוי עצמי מעוות.
בולימיה – הפרעה המתאפיינת בפרקים של מרתון אכילה המסתיימים בטיהור הגוף באמצעות הקאות או בתנועות מעי מאולצות.
אכילה מוגזמת – הפרעה המתאפיינת באפיזודות של צריכת מזון קיצונית ללא טיהור לאחריה. הפרעה זו מלווה ברגשות אשם ובושה לאחר המעשה.

שלוש ההפרעות האלה הן חמורות שבסופו של דבר עלולות להיות הרסניות.
ההנחה הרווחת בקרב הציבור היא כי הפרעות אכילה מתקשרות באופן ישיר למזון. אך הנחה זו שגויה מן היסוד, שכן הסובלים מהפרעות האכילה משתמשים במזון ובהתנהגויות שאינן בריאות כמו דיאטה רצחנית, רעב מוגזם וטיהור בשביל להתמודד עם רגשות לא נעימים ומצבים מלחיצים. בטווח הקצר, התנהגויות אלה משחררות מהחרדה והמתח, אך בטווח הארוך הן מגבירות את רמות החרדה והלחץ ומטפחות את היצר ההרסני של הסובל מהן

למאמרים נוספים של טובי פלד:
החשיבות של הערך העצמי וכיצד לשמור עליו
רווחה וחינוך – טובת הכלל או אינטרסים אישיים?
טיפול פסיכולוגי לילד – סיפור המעשה
הדרכת הורים: כיצד התנהגות ההורה משפיעה על הילד?
פיטורים מעבודה: ניהול רגשות בדרך הטבע

אורתורוקסיה – אובססיה למזון בריא

בעקבות עליית קרנה של תרבות האכילה הבריאה, יותר ויותר אנשים מפתחים סוג חדש של הפרעת אכילה העונה לשם אורתורקסיה (Orthorexia), הפרעה זו מאופיינת באובססיה למזון בריא ולתזונה נכונה. חרף העובדה שאורתרוקסיה אינה מוגדרת כהפרעת אכילה רשמית (אם כי לא רחוק היום), יש לה משמעות קלינית כמו כל הפרעת אכילה אחרת ועלולות להיות לה השלכות חמורות הן על הבריאות הגופנית והן על הבריאות הנפשית של הסובלים ממנה. לאחרונה האורתורקסיה זוכה לתשומת לב מיוחדת משדה הפרעות האכילה, אפילו בתקשורת המיינסטרים.

שלא כמו שאר הפרעות האכילה, אורתורקסיה מתמקדת באיכות המזון ולא בכמות שלו. ההפרעה מתחילה מתוך כוונה אותנטית לאכול מזון בריא ולשמור על הבריאות, אבל עם הזמן מתפתחת אובססיה סביב האוכל שאוכלים. הסובלים מההפרעה שואפים לתזונה "נקייה" והם מתנערים מכל מזון שלא הכינו בעצמם. הם מוותרים על קבוצות מזון שלמות ומסרבים לאכול מזונות מסוימים מתוך אמונה עיוורת שלפיה הם לא עומדים בסטנדרט הבריאות שהם קבעו לעצמם. מאפיין נוסף של ההפרעה הוא תחושת מצוקה פסיכולוגית כאשר בשל מגבלות כאלה ואחרות אי אפשר לעמוד בתפריט הדיאטה התובעני. הסובלים מאורתורקסיה חווים ליקויים תזונתיים בשל המגוון המוגבל של המזונות שהם אוכלים, הם עלול להרגיש מחסור באנרגיה מאותה הסיבה ואפילו להימנע מאירועים חברתיים מחשש לאכול מזון מחוץ לטווח הנוחות שלהם.

הפרעות אכילה, מכל סוג, נגרמות משילוב של גורמים גנטיים, פסיכולוגיים, תרבותיים וסביבתיים. בכל סוג של הפרעת אכילה, המזון הוא למעשה הסוואה של נפש פגועה שרעבה לאושר או לסיפוק כזה או אחר. הרגש העיקרי הגורם להפרעת האכילה הוא חרדה. החרדה אינה מתפתחת במודע והאנשים הסובלים ממנה אינם מודעים אליה או לפחדים שמהם היא נובעת. הם מסתכלים במראה וחושבים כיצד יראו בעיני אחרים. החרדים לאכילה נכונה, חרדים לבריאותם ובטוחים ומרגישים שהם עושים את המעשה הנכון לבריאותם והם חשים שמחה וסיפוק על המעשה הנכון והבריא שהם עושים למען עצמם.

האדם צריך לאכול כדי לחיות ולא לחיות כדי לאכול, וכדי להימנע מאכילה יש צורך במאמץ עילאי. אך נוסף לצורך פיזיולוגי, אוכל טוב לנפש. כמו בכל עניין בחיים, גם באוכל צריך לאתר את שביל הביניים ולמצוא את האיזון המתאים והנכון ביותר בין דרישות הנפש לבין הצרכים של הגוף.

טובי פלד – פסיכולוג מומחה, מטפל במבוגרים ובילדים בכל הגילים

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר

לקביעת תור עם טובי פלד
פסיכולוג מומחה
פסיכולוג ילדים ונוער פסיכולוג מומחה בעל קליניקה פרטית. מטפל ומאבחן פעוטות, נוער ומבוגרים. עובד בבתי ספר ובארגונים ציבוריים.

יועצים בתחום

  •  טובי פלד
    טובי פלד
    פסיכולוג ילדים ונוער פסיכולוג מומחה בעל קליניקה פרטית. מטפל ומאבחן פעוטות, נוער ומבוגרים. עובד בבתי ספר ובארגונים ציבוריים. ... קרא עוד