טיפולי שיניים נחשבים לטיפולים כואבים ועל אחת כמה וכמה כאשר מדובר בהשתלת שתלים דנטליים. בעידן שלנו הדבר אינו נכון, כאשר מבצעים הרדמה מקומית נכונה וטובה אין סיבה שטיפול שיניים כלשהו (כמו גם השתלת שתלים דנטליים) יגרום לכאב. הרדמה מקומית טובה מאפשרת טיפול נטול כאב גם אם מדובר בשתל אחד או בהשתלה של לסת שלמה ביחד עם שיקום הלסת עם גשר קבוע. נוסף על כך, כאשר משלבים טיפול בגישה זעיר פולשנית ומשתמשים בטכנולוגיה של השתלה ממוחשבת אשר מאפשרת מיקוד, דיוק ומזעור של החתכים, השתלת השיניים נעשית ללא חתכים, ללא תפרים, עם נפיחות מעטה וכמעט ללא כאב, כך שגם תופעות הלוואי לאחר הטיפול הופכות להיות זניחות.
מטופלים רבים מספרים כמה נדהמו לגלות שהטיפול לא היה מפחיד כמו שחשבו ולא כואב כמו שדמיינו לפני כן.
עוד מתלבטים על שתלים? היכנסו לפורום:
פורום שתלים דנטליים, טיפול שורש
זמן החלמה ממושך מהשתלת שיניים
כבר לא נכון. בעבר השתלת השיניים הייתה הליך ארוך הכרוך בכאב, בנפיחות ובשטפי דם אשר דרש מהמטופל לקחת כמה ימי מנוחה לפני חזרה לשגרה. כיום, בזכות הטכנולוגיות המתקדמות להשתלת השיניים, ההליך הפך קל ופשוט. אמנם כל מטופל יכול להגיב אחרת, אך במרבית המקרים בתום ההשתלה המטופלים ממשיכים בסדר היום הרגיל שלהם. זכור לי מקרה שבו התקשרתי לברר מה שלומו של מטופל יום למחרת השתלה גדולה והוא מסר שאני תופס אותו באמצע טיול בצפון.
יש צורך בהרבה מפגשים להשתלת שיניים
טעות. בעבר נהוג היה לבצע את השתלת השיניים בכמה שלבים נפרדים ולהמתין בין כל אחד ואחד. השלב הראשון היה עקירת השיניים וקבלת שיניים תותבות נשלפות. לאחר שלושה חודשים היו משתילים את השתלים הדנטליים ונכנסים לתקופת המתנה נוספת – שלושה חודשים בהשתלות בלסת התחתונה ושישה חודשים בהשתלות בלסת העליונה ושוב חוזרים הביתה עם תותבות נשלפות. רק לאחר תקופה זו היו לוקחים את המידות לגשר הקבוע, כך שבסך הכל הליך השתלת השיניים נמשך חצי שנה לפחות אם לא שנה ואף יותר (כאשר בכל התקופה הזו המטופל היה מסתובב עם התותבות הנשלפות).
היום בדרך כלל לא נוהגים יותר להמתין בין שלב לשלב וברוב המקרים השתלת השתלים נעשית באופן מידי לאחר העקירה. נוסף לקיצור המשמעותי בזמן ההליך, להשתלת שיניים ביום אחד יש יתרונות רפואיים – השתל נקלט טוב יותר ויש סיכוי גבוה יותר לשמירה על נפח העצם. על כן, במקרים רבים, כשהדבר מתאפשר, אנשים יוצאים מההליך בחיוך רחב ומלא שיניים קבועות (וללא תותבות נשלפות).
אנשים שעברו את התהליך מופתעים ממהירות הטיפול ומרגישים כאילו נעשה קסם שהשיב להם בתוך יום אחד את השיניים קבועות ורובם מספרים איך הביטחון העצמי שלהם חזר ואיך הם מצטלמים בחיוך מלא.
אין הבדל בין סוגי השתלים
לא נכון. ישנם סוגים רבים של שתלים דנטליים של חברות ושל יצרנים שונים. רוב השתלים שבשימוש היום עשויים מסגסוגת טיטניום, אך אלה נבדלים אחד מהשני ולכל אחד מהם מאפיינים שונים, כמו תקן בקרת האיכות שלפיו יוצר – שתל טוב הינו שתל שקיבל את האישור אירופאי CE והאישור אמריקאי FDA. שתלים נבדלים גם באיכות החומרים שמהם עשויים, בגודל, בעיצוב ובפני השטח.
חברות השתלים הטובות משקיעות בפיתוח ובמחקר על מנת לייצר שתלים שנקלטים מהר יותר ושורדים זמן רב יותר.
יש להכיר את ההבדלים בין סוגי השתלים כדי לבחור את השתל הנכון ולהתאימו בצורה הטובה ביותר למטופל, זאת במטרה שהשתל יקלט ויהיה יציב בפה.
חולי סוכרת לא יכולים לבצע השתלת שיניים
לא בהכרח נכון. אמנם בעבר לא אפשרו לחולי סוכרת לבצע השתלת שיניים, אך הדבר השתנה בעקבות מאמר שפורסם ב-2008 שבו הציגו את האפשרות להשתיל שיניים לחולי סוכרת מאוזנים. חולי סוכרת המעוניינים לבצע השתלת שיניים צריכים לבצע בדיקת דם הבודקת את הערכים של ההמוגלובין מסוג HbA1c, אם התוצאה טובה (עד 7.2) הדבר אומר שרמת הסוכר בשלושת החודשים האחרונים מאפשרת ביצוע של שתלים דנטליים ואין מניעה לבצע השתלת שיניים. סיכויי ההצלחה של השתלת שתלים דנטליים בקרב חולי סוכרת מאוזנים כמעט זהה לסיכויי ההצלחה של אדם בריא.
תותבות משתלמות יותר מהשתלת שיניים
לא תמיד. אכן, ההוצאה המידית על השתלת שיניים גבוהה יותר מאשר ההוצאה על שיניים תותבות, אך בשיטת ההשתלה ALL ON 4-6 ישנה אפשרות להתקין גשר על ארבעה עד שישה שתלים. שיטה זו זולה באופן משמעותי משחזור של לסת שלמה על 8–10 שתלים ובטח זולה יותר מאשר מקרים שבהם חסרה עצם אחורית, אז יש צורך בהרמת סינוס בלסת העליונה או בניית עצם בלסת התחתונה. על ידי התקנה של שתלים בהטיה, כמו בשיטת ALL ON 4-6 , אין צורך בהרמת סינוס או בניית עצם, דבר שחוסך את הכירורגיה המורכבת, זמן וכסף.
אך הגורם החשוב ביותר שיש להתחשב בו הוא איכות החיים. בעוד מטופל אשר מסתובב עם תותבות נשלפות בדרך כלל אינו לועס מאכלים קשים, התותבת העליונה מכסה את החך ופוגעת בתחושת הטעם, התותבת התחתונה זזה בזמן הלעיסה ועלולה לפצוע וכאשר מתעטשים יש להחזיק את הפה סגור או לתפוס את התותבות שלא יעופו. הרי איכות החיים שמתקבלת לאחר שיקום על גבי שתלים הינה טובה הרבה יותר, שיקום על גבי שתלים דנטליים הינו יציב יותר, נוח יותר, מתפקד יותר טוב ונותן תחושה וביטחון הרבה יותר טוב משיניים תותבות, ועל כן גם אם ההוצאה גבוהה יותר, התוצאה המתקבלת הרבה יותר משתלמת. היחס בין העלות לתוצאה טוב הרבה יותר בשיקום על גבי שתלים.
מטופלים רבים אשר היו שנים עם תותבות וקיבלו שיקום קבוע על שתלים אומרים שאין מה להשוות והתוצאה שווה כל שקל.
שנים רבות אני בלי שיניים ובטוח שאני לא יכול לקבל שתלים
לא בהכרח נכון. עובדתית כאשר מאבדים שיניים העצם מסביב השיניים נספגת – יש ספיגה מהירה של העצם במהלך 3–6 חודשים ראשונים לאחר העקירה, אולם עם הזמן הספיגה ממשיכה בקצב איטי ולכן ככל שעובר הזמן יש פחות עצם. אבל יש לזכור כי יש אנשים שיש להם נפח גדול של עצם וגם לאחר הרבה שנים עדיין יש מספיק עצם על מנת לבצע השתלה. על מנת לבדוק זאת מבצעים סריקת CT אשר בה מקבלים הדמיה תלת ממדית של העצם וניתן לבדוק את נפח העצם הזמין להשתלה. במידה וחסרה עצם ניתן להשתמש במספר פתרונות:
• שתלים קצרים: במקרים מסוימים ניתן להשתמש בשתלים קצרים אשר נותנים פתרון למקרים שבהם יש חוסר של עצם. שתלים אלו בנויים כך שיתנו מספיק תמיכה לשיניים קבועות.
• שתלים בהטיה: כאשר חסרה עצם אחורית ניתן להתקין שתל כך שהראש שלו מוטה אחורה והקצה הפנימי מוטה קדימה – כך שכל השתל נמצא בעצם קיימת אבל מקבלים תמיכה אחורית. בשיטת ALL ON 4-6 משתמשים בשתלים בהטיה לשיקום לסת שלמה.
• בניית עצם: ניתן היום לבנות עצם חדשה על ידי שימוש בגרגירי עצם או בבלוקים של עצם ולקבל עצם עם נפח מספק להשתלה של שתלים.
הרבה מטופלים שהגיעו לטיפול לאחר שנים רבות ללא שיניים הופתעו לגלות כי ניתן בדרך פשוטה לקבל חזרה שיניים קבועות ולחזור לאכול ולחייך בביטחון מלא.
למאמרים נוספים קראו גם:
סרטן צוואר הרחם - אבחנה וטיפולים
תותבות על שתלים: יתרונות ודרכי קיבוע
כל מה שצריך לדעת על הרמת סינוס
טיפול בשן בודדת – גשר או שתל?
השתלת שיניים ממוחשבת: טיפול מהיר ללא תפרים ומינימום תופעות לוואי
הרמת סינוס כרוכה בריפוי ארוך עם נפיחות, כאבים ושטפי דם
לא נכון. באזור האחורי של הלסת העליונה ישנם סינוסים (חללים המהווים חלק ממערות האף). כאשר מאבדים שיניים באזור הזה, העצם נספגת והחלל של הסינוס גדל כך שלרוב אין מספיק נפח עצם להשתלה של שתלים דנטליים. הפתרון הוא הרמת סינוס – מילוי חלק מן הסינוס בעצם ואז ניתן להשתיל שתלים. כאשר חסרה הרבה עצם, הרמת הסינוס מתבצעת על ידי פתיחת הדופן של הסינוס ומילוי העצם דרך הפתח (זוהי הרמת סינוס פתוחה). הריפוי במקרה הזה הוא ארוך ובדרך כלל מלווה בנפיחות ושטפי דם.
היום ניתן לבצע את רוב הרמות הסינוס בשיטה זעיר פולשנית על ידי בלון או לחץ מים או אפילו מקדחים מיוחדים אשר בעזרתם ניתן להרים את רצפת הסינוס מבלי לבצע פתח בצד. בשימוש בהרמת סינוס זעיר פולשנית זמן הטיפול קצר מאוד, הריפוי מהיר יותר וכמעט אין כאבים, נפיחות ושטפי דם.
בדרך כלל מטופלים שעוברים הרמת סינוס זעיר פולשנית מדווחים על חזרה מידית לשגרה.
ד"ר ניצן שלזינגר – רופא שיניים, מנהל מרכז לאסתטיקה דנטלית ולהשתלות שיניים
דרג עד כמה מאמר זה עזר לך
עזר מאד |
עזר |
טוב |
עזר קצת |
לא עזר |
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר