כל מה שצריך לדעת על הרמת סינוס

הרמת סינוס היא הליך כירורגי שבו מוסיפים עצם ללסת כדי שניתן יהיה לקבע שתלים דנטליים במקומם. ההליך מהווה צעד נוסף בדרך להיפטר משיניים תותבות
ד``ר ניצן שלזינגר
| 053-4877807 | 28/03/2018 |
צפיות: 3,424
דירוג: 4.6 מתוך 6 הצבעות
התקבלו 6 דירוגים בציון ממוצע 4.6 מתוך 5
במצב של חוסר שיניים הפתרון המוצלח ביותר, הן מבחינת נוחות והן מבחינה אסתטית, הוא השתלה של שתלים דנטליים המהווים בסיס לשיקום קבוע. השתלים יעילים לא רק במצבים של שיניים בודדות חסרות, אלא גם כאשר חסרות מספר שיניים או כולן. על מנת להתקין שתל דנטלי יש צורך בנפח עצם מינימאלי מסוים, במקרים שבהם אין די עצם או שיש ספיגת עצם מוגברת לא ניתן להתקין את השתל מאחר ולא תהיה לו מספיק תמיכה.

אורכם של רוב השתלים נע בין 8 מ"מ ל-16 מ"מ, משכך העומק המינימאלי של העצם צריך להיות 8 מ"מ לפחות. במקרים רבים השתלת השתל צריכה להיעשות בחלקה האחורי של הלסת העליונה, שם יש חלל אוויר המכונה "סינוס", במקרים שבהם גובה העצם בין עצם הלסת לרצפת הסינוס קטן מ-8 מ"מ אין מספיק גובה כדי להתקין את השתל הדנטלי. במצב זה נעשית הרמת סינוס – עיבוי של העצם בחלל הסינוס.

למידע נוסף היכנסו לפורום:
פורום שתלים דנטליים, טיפול שורש

כיצד מתבצע הליך הרמת סינוס?

בהליך הרמת הסינוס מפרידים בין העצם של רצפת הסינוס לבין הרירית (הקרום) שמצפה אותה, את המרווח שנוצר ממלאים בגרגרים של עצם כתושה. ישנם חומרים שונים שמהווים מקור לתוספת העצם הגרגירית, ניתן להשתמש בעצם שמקורה מהעצם של המטופל עצמו, לרוב קוצרים עצם מאזור הסמוך לאתר הטיפול או שמשתמשים בעצם ממקור חיצוני כגון עצם גרגירית ממקור אנושי או מפרה אשר עוברים תהליך מיוחד של כתישה והוצאת חלק מן המרכיבים האורגניים שבתוכם ומשאירים בעיקר את המרכיב של מינרל העצם. מקור נוסף לעצם הינו סינתטי מחומרים המעודדים בניית עצם.

גרגרי העצם מעודדים גדילה של עצם טבעית ובהליך שנמשך בין שלושה לתשעה חודשים (תלוי בכמות שהוחדרה) הגוף מייצר עצם טבעית שמחליפה את גרגרי העצם. בשלב זה, כשיש מספק נפח של עצם, מבצעים ניתוח נוסף שבו מחדירים את השתלים ומקבעים אותם בעצם, זמן היקלטות השתלים נמשך בין שלושה חודשים לחצי שנה. במקרים מסוימים ישנה אפשרות להתקין את השתלים באותו ההליך עם הרמת הסינוס ואז זמן ההיקלטות קצר יותר.

סוגים של הרמת סינוס

ישנם כמה סוגים של הרמת סינוס, הבחירה בסוג ההליך תלויה בעיקר בנפח העצם הקיים.

הרמת סינוס פתוחה – הליך זה נעשה במקרים שבהם עובי העצם בין רצפת הסינוס לבין פני השטח קטן מ-5 מ"מ. חושפים את העצם, פותחים חלון בדופן החיצונית של הסינוס (לכן ההליך נקרא הרמת סינוס פתוחה) ולאחר מכן מרימים את הרירית מרצפת הסינוס, ממלאים את החלל שנוצר בעצם גרגירית וסוגרים את החלון. בתום ההליך ממתינים בין חצי שנה לתשעה חודשים, עד לגדילת העצם הטבעית ומבצעים את ההשתלה של השתלים הדנטליים. במקרים מסויימים ניתן לבצע את השתלת השתלים הדנטליים בו בזמן עם הרמת הסינוס הפתוחה.

הרמת סינוס סגורה – הליך זה נעשה במקרים שבהם עובי העצם בין רצפת הסינוס לעצם הלסת גדול מ-5 מ"מ. בהליך הזה מכינים את הקדח עבור התקנת השתל הדנטלי, הקדח מגיע עד רצפת הסינוס, דרך הקדח הזה מחדירים את העצם, העצם מרימה את הרירית של הסינוס (בדומה לעמוד מרכזי של אוהל) ואל אותו הקדח מתקינים את השתל הדנטלי. בשיטה זו מרוויחים את הגובה החסר של 3–4 מ"מ ביחד עם התקנת השתל.

היתרונות של הרמת סינוס סגורה לעומת הרמת סינוס פתוחה ברורים, ההליך פשוט יותר מבחינה כירורגית ולכן ההליך מהיר יותר, הריפוי מהיר וקל יותר עם פחות תופעות לוואי של שטפי דם, נפיחות וכאבים. אולם הרמת הסינוס הסגורה מוגבלת בכמות העצם שניתן להוסיף, בהוספה של כמות גדולה מדי, קיים חשש של קריעת רירית הסינוס.

הרמת סינוס זעיר פולשנית – הליך זה הוא החלופה המתקדמת ביותר להרמת סינוס פתוחה. במקרים שבהם יש צורך בתוספת רבה של עצם אפשר לבצע את ההליך בגישה שמרנית אשר מפחיתה את תופעות הלוואי של ההליך. כמו בהרמת סינוס סגורה, השתלת העצם נעשית דרך הקדח שדרכו יוחדר השתל עצמו, אך בהליך זה ההרמה של הרירית מרצפת הסינוס נעשית בצורה מבוקרת בעזרת בלון או לחץ הידרוסטאטי וכך אפשר להחדיר כמות גדולה של העצם מבלי לקרוע את הרירית ללא צורך בפתיחת חלון בחניכיים. אפשרות נוספת היא הרמה של רירית הסינוס בעזרת מקדח מיוחד אשר דוחס את העצם תוך כדי קידוח. השיטות הללו מקצרות הן את זמן הטיפול עצמו והן את זמן ההחלמה ומפחיתות את תופעות הלוואי. עם זאת, שיטות אלה לא מתאימות לכל המקרים של הרמת סינוס ולפעמים אין ברירה אלא לבצע את ההליך בשיטה הפתוחה.

החלמה מהרמת סינוס ותופעות לוואי

הליך הרמת הסינוס, על כל השיטות האפשריות, נעשה תחת הרדמה מקומית ונמשך כחצי שעה עד שעה וחצי.

כמו בכל הליך כירורגי, גם להרמת סינוס יש תופעות לוואי הכוללות כאבים, נפיחות מקומית שטפי דם ולעיתים דימום מן האף. כמובן שיש פחות תופעות לוואי כאשר מדובר בהרמת סינוס סגורה או זעיר פולשנית. כדי למנוע התפתחות של זיהומים יש ליטול אנטיביוטיקה, טיפות אף ושטיפת חיטוי. ביומיים הראשונים ממולץ לישון עם ראש מוגבה. מומלץ להימנע מטיסה או צלילה כ-10 ימים לאחר הטיפול (תלוי בגודל ההרמה).

כשבועיים לאחר ההליך יש לחזור לרופא המטפל כדי להסיר את התפרים.

ד"ר ניצן שלזינגר – רופא שיניים, מנהל מרכז לאסתטיקה ולהשתלות פה

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר

לקביעת תור עם ד"ר ניצן שלזינגר
המרכז להשתלות שיניים
השתלות שיניים ואסתטיקה,ICOI, ובעל תואר Diplomate מטעמה. בעל מרפאה פרטית בראש העין שמרכז עיסוקה שיקום הפה, ALL ON 4 . בוגר הפקולטה לרפואת שיניים בהדסה עין כרם.

יועצים בתחום

  • ד"ר ניצן שלזינגר
    ד"ר ניצן שלזינגר
    השתלות שיניים ואסתטיקה,ICOI, ובעל תואר Diplomate מטעמה. בעל מרפאה פרטית בראש העין שמרכז עיסוקה שיקום הפה, ALL ON 4 . בוגר הפקולטה לרפואת שיניים בהדסה עין כרם.... קרא עוד