ההמלצה היא לאכול פירות כשהם עם הקליפה וכשהם בשלים ולא בוסר, זאת מכיוון שבתהליכי ההבשלה הופך העמילן לגלוקוז והפרי נעשה מתוק יותר. סחיטת פירות למיץ, על אף שטעמו טוב, ממעיטה מאיכות הפרי מאחר שחלק מהויטמינים והסיבים התזונתיים הבאים במגע עם האוויר והחום נהרסים.
להלן מס' המלצות לפירות שונים, כולל פרטים בנוגע למרכיבים תזונתיים בכל אחד מהפירות ושימושים שונים שלו ברפואה העממית:
אבטיח
אבטיח הוא פרי ממשפחת הדלועיים, מוצאו מאפריקה וכיום נפוץ גידולו באזורים חמים ויבשים ברחבי העולם. מצוי בעיקר בחודשים יוני-יולי, צבע הקליפה משתנה מירוק ועד אפור, פנים הפרי נע בין אדום כהה, בהיר ולעתים צהוב. משקלו נע מ-1 ק"ג עד 25 ק"ג והוא אחד הפירות העשירים במים, עם 93% מים, לכן אכילתו מרווה ומרעננת. גרעיני אבטיח, כשהם אינם קלויים, עשירים בחלבון, שומן בלתי רווי, ברזל, סידן וויטמין B.
לשאלות על תזונה נכונה, אכילת פירות ועוד, היכנסו לפורומים:
פורום דיאטה, תזונה נכונה, הרזיה
פורום תזונה קלינית
פורום תזונה ודיאטה לילדים, השמנה בילדים
פורום פוד קואצ'ינג, אימון להרזיה
פורום בישול בריאות, מתכוני בריאות
רכיבים תזונתיים עיקריים: בטאקרוטן, ויטמין C, ויטמיןB. 26 קלוריות ל-100 גרם.
שימושים ברפואה: מטהר חום, משתן, טוב לצימאון, מפיג דיכאון, מטפל בלדלקות בכליות ודרכי השתן, בלחץ דם גבוה וכיבים בפה. הקליפה בחלקה הפנימי (הלבן) משמשת כטיפול נגד פצעים בפנים - בעיקר אקנה - על ידי שפשוף עור הפנים עם הקליפה.
אפרסק
האפרסק שייך למשפחת הוורדיים ומוצאו בסין. ישנם שני סוגים של אפרסקים: אלה שהגרעין הדוק לפרי והוא משמש לבישול ושימורים ואלה שהגרעין נפרד מהפרי מתאים לאכילה. טעמו של האפרסק מתוק חמוץ והוא מתקלקל בקלות ורגיש לקור. כתמים חומים מעידים על קלקולו והוא מבשיל מחודש מאי עד אוקטובר.
רכיבים תזונתיים עיקריים: בטאקרוטן, ויטמין C, סידן, ברזל, אשלגן והוא דל בנתרן. 46 קלוריות ל-100 גרם.
שימושים ברפואה: הורדת חום, משלשל קל, מרגיע, מווסת ומניע חסימות, מרגיע שיעול יבש ומפחית הזעה.
ענבים
ענבים שייכים למשפחת הגפניים, אחד מצמחי התרבות העתיקים ביותר הידוע מעל 6,000 שנה. מוצאם מצפון מזרח תורכיה וקווקאז וטעמם מתוק-חמוץ. ישנם זנים שונים של ענבים שכל אחד מהם מתאים לשימושים כמו ייצור יין, צימוקים ולמאכל טרי.
רכיבים תזונתיים עיקריים: סידן, ברזל, מגנזיום, זרחן, אשלגן, אבץ, ויטמין C, ויטמין B ובטאקרוטן. 67 קלוריות ל-100 גרם.
שימושים ברפואה:
ענבים: להזעות לילה, שיפור תפקודי כבד, מנקה את הדם, משתן על כן טוב ללחץ דם גבוה ולבצקות, בעיות מפרקים.
צימוקים: מסייעים בהקטנת הסיכון ללקות במחלות של המעי הגס, דלקות מפרקים, כאבי ראש ומיגרנה ומסייעים בהורדת הכולסטרול.
יין אדום: מכיל ליקופן המסייע בהורדת הכולסטרול הרע והעלאת הכולסטרול הטוב, נחשב כאנטיאוקסידנט רב עוצמה המנטרל רעלים מהגוף ומונע גידולים סרטניים.

ליצ'י
ליצ'י הוא פרי אדמדם שמוצאו מסין. הוא גדל גם בארץ וניתן למצוא אותו לא רק בצורתו המשומרת. עונת הליצ'י מתחילה בסוף יוני ומסתיימת במחצית חודש אוגוסט. הליצ'י מאבד מצבעו יום-יומיים לאחר קטיפתו, מומלץ להכניסו לקירור כדי לשמור על רעננותו כך יוכל להישמר עד שבוע ימים. טעמו מתקתק, דומה בטעמו לענבי מוסקט. ניתן לייבש את ליצ'י ולאכול אותו כמו צימוקים או להוסיפו לתה.
רכיבים תזונתיים עיקריים: ויטמיןC , ויטמיןB , סידן, ברזל, זרחן ואשלגן. 64 קלוריות ל-100 גרם.
שימושים ברפואה: מקל על שיעול, מחזק דם, משכך כאבים ומרגיע שיהוקים וצימאון.
תפוח
התפוח, בנוסף להיותו מפתה, כוכב סיפורים ואגדות ילדים, נחשב כפרי פופולארי ובעל תכונות מרפא רבות. שייך למשפחת הוורדניים, ומוצאו מדרום מערב אסיה ומאירופה המזרחית. בארץ הוא גדל בגולן, בגליל ובעמק החולה. ישנם מאות זנים של תפוחים בעולם מתוקים וחמוצים. תפוח מזרז הבשלה של פירות אחרים משום שהוא פולט גז אתילין לאוויר . נמצא בשימושים רבים במזון כמיץ, רסק, משומר, חומץ תפוחים ויין תפוחים.
רכיבים תזונתיים עיקריים: ויטמין C, ויטמיןB , אשלגן, בטאקרוטן, סידן חומצה פולית, אבץ, פיטוכימיקלים (פועלים כאנטיאוקסידנטים) ופקטין. מספק 55 קלוריות ל-100 גרם.
שימושים ברפואה: מסייע לפעילות מעיים, טוב לשמירה על החניכיים, מפחית חום, מקל על יובש, מסלק ומנקה ריח רע מהפה, מטהר רעילות בכבד (תפוח חמוץ), עוזר להורדת כולסטרול ומעודד הפרשת רוק.
חומץ תפוחים: עוזר להורדת חום על ידי שפשוף המצח והשכמות בבד הטבול בחומץ תפוחים, פטריות בציפורניים, שטיפות ואגינליות לבעיות של פטריות בואגינה, כאבי ראש ומיגרנה (על ידי שפשוף המצח והרקות) והורדת כולסטרול ותת חומציות בקיבה.
למאמרים נוספים בנושא תזונה נכונה, אכילת פירות ועוד:
תזונה נכונה בקיץ: כל הטיפים
תזונה נכונה ובריאה עם חמוציות
רוצים לרזות? איכלו יותר פירות
תזונה נכונה לחולי סוכרת סוג 2
מותר נישנושים? תזונה נכונה במקום העבודה
תאנים שחורות
התאנה היא אחת משבעת המינים בהם נתברכה ארצנו. מולדתה מאזור אגן הים התיכון, כאשר בארץ היא גדלה עוד מימי קדם בהרי הגליל ובהרי ירושלים וכיום מגדלים אותה מהערבה ועד הגולן. הזן הידוע ביותר הינו תאנה ירוקה, אולם לאחרונה הצטרפו הזנים השחורים שמקורם בברזיל. התאנה פורחת כל הקיץ ומבשילה בסופו, אולם תאנה שחורה ניתן למצוא באביב ובסתיו. מכינים ממנה שימורים, ריבות, דבש תאנים ואכילתה בצורתה הטרייה.
רכיבים תזונתיים עיקריים: ויטמין C, ויטמין B, אשלגן, סידן ובעיקר ברזל. 77 קלוריות ל- 100 גרם.
שימושים ברפואה: תאנה שחורה נגד בעיות עור, דיזנטריה, גרון יבש ושיעול, עצירות (השריית התאנים במשך כל הלילה במים לשתות את המים ולאכול את התאנים) וטיפול בטחורים.
אגס
מוצאו של האגס מקווקז משם הופץ לאירופה. עצי האגס גדלים באזורים ממוזגי אקלים באירופה ובמערב אסיה. לארץ הגיע האגס מאסיה ומאיי יוון וגידולו נפוץ בעיקר באזור הצפוני. בדרך כלל קוטפים אותו ירוק ומניחים לו להבשיל במקום קריר ואפל. אגסים משמשים לקינוח, לבישול, מיץ, שיכר, ריבות, וכמובן לאכילה כמו שהם.
רכיבים תזונתיים עיקריים: סידן, ברזל, מגנזיום, זרחן, אשלגן, ויטמין C, ויטמין B ובטאקרוטן. 63 קלוריות ל-100 גרם.
שימושים ברפואה: טוב נגד שיעול, מפחית ליחה, מועיל נגד צרידות, איבוד קול, עצירות, קושי בהשתנה (בישול של אגסים רכים מאוד + סוכר נבט לבעיות במערכת הנשימה כמו: שיעול, בררונכיטיס, יובש ועוד).
דרג עד כמה מאמר זה עזר לך
![]() עזר מאד |
![]() עזר |
![]() טוב |
![]() עזר קצת |
![]() לא עזר |
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר