לא ניתן להשתיל שתלים דנטליים? הכול על השתלות עצם

כדי להשתיל שתלים דנטליים צריך שתהייה מספיק עצם בלסת. במקרים של חוסר עצם מבצעים השתלה של עצם: בלוק עצם או גרגירי עצם
ד``ר ניצן שלזינגר
| 053-4877807 | 18/06/2018 |
צפיות: 3,701
דירוג: 4.7 מתוך 4 הצבעות
התקבלו 4 דירוגים בציון ממוצע 4.7 מתוך 5
במצבים של חוסר שיניים הפתרון היעיל ביותר, הן מבחינת נוחות והן מבחינת נראות, הוא השתלה של שתלים דנטליים עם שיקום קבוע. על מנת להשתיל את השתלים יש צורך בנפח מינימאלי של עצם, במידה ואין מספיק נפח של עצם לא ניתן לבצע השתלה. על כן, במקרים של חוסר עצם יש צורך בהוספה של נפח לעצם הקיימת, ולשם כך יש צורך בהשתלת עצם ללסת.

ישנן סיבות שונות שיכולות לגרום למחסור של העצם בלסת. יש לזכור כי כאשר שן נעקרת העצם אשר היתה מסביבה מאבדת מן הנפח שלה בכל הממדים, הסיבה לכך נעוצה בעובדה שהעצם הזו "שייכת" לשן עצמה. בתהליך בקיעת השן – השן נעה לכיוון חלל הפה תוך כדי יצירת עצם מסביבה ורק בסוף התהליך הזה השן יוצאת אל חלל הפה, ולכן כאשר שן נעקרת העצם הזו מאבדת את הסיבה לקיומה והיא נספגת. סיבה נוספת היא גנטיקה – ישנם אנשים אשר מראש העצם אצלם צרה ונמוכה. גורמים נוספים אשר יכולים להשפיע על אובדן או על נפח העצם הם: מחלות חניכיים, דלקות בשורשי השיניים, הידוק שיניים, טראומה לאחר פגיעה בלסת וקירבה לעצב או הסינוס.

זקוקים להשתלת עצם: היכנסו לפורום:
פורום שתלים דנטליים, טיפול שורש

סוגי עצם להשתלה

אם כן, המטרה של השתלת עצם בלסת היא להצמיח עצם חדשה בעלת נפח שתאפשר לבצע את השיקום ולהשתיל את השתלים החדשים. ישנם סוגים שונים של עצמות שמשמשים לצורך ההשתלה –

עצם עצמית (עצם אוטוגנית) – מקור העצם הוא מן המטופל עצמו, קוצרים את העצם ממקור אחר בחלל הפה או מאזורים אחרים בגוף. אפשר לקצור עצם כבלוק שלם או כגרגירי עצם.
עצם ממקור אדם (הומני) – אספקת העצם מגיעה ממקור אנושי שאינו המטופל עצמו. העצם נלקחת מבנק העצם והיא יכולה להגיע כבלוק שלם או כגרגירי עצם.

עצם ממקור קסנוגני – העצם מגיעה מיצור חי שאינו אדם, לרוב העצם נלקחת מפרה. העצם עוברת עיבוד כימי וביולוגי יסודי אשר מנקה אותה מחומרים אורגניים שעלולים להעביר מחלות או לעורר התנגדות של מערכת החיסון. גם עצם ממקור קסנוגני מגיעה או כבלוק שלום או כגרגירי עצם.

עצם ממקור סינתטי – זהו תחליף עצם ולא עצם אמתית ממקור חי. החומרים הסינתטיים שמהם עשויה העצם מעודדים את צמיחה של העצם הטבעית.

במקרים מסוימים אפשר להחליף את העצם ממקור חיצוני בעצם החדשה שצמחה ובמקרים אחרים העצם המושתלת אינה מוחלפת באופן מלא והיא מהווה חלק בלתי נפרד מהעצם החדשה.

טכניקות להוספת נפח עצם:

הרמת סינוס – הוספת עצם אל חלל הסינוס – ניתן לביצוע במספר טכניקות – הרמת סינוס פתוחה, הרמת סינוס סגורה והרמת סינוס זעיר פולשנית.

אוסטיאודיסטרקשיין – ביצוע של "שבר" בין שיני חלקי עצם והזזה של חלק אחד כך שנפתח מרווח – הגוף ממלא את אותו המרווח בעצם ואז שוב פותחים מרווח וכן הלאה עד השגת הנפח הרצוי. טכניקה זו קצת מסורבלת ומשתמשים בה בעיקר להארכת גפיים.

הוספת נפח לעצם קיימת מבוצעת בשתי טכניקות עיקריות – עצם גרגירית או בלוק של עצם. לכל שיטה יש את היתרונות והחסרונות, לכן יש להתאים כל מקרה לגופו.

הבדלים בין בלוק עצם לגרגירי עצם

בדרך כלל, במקרים שבהם יש מחסור קל של עצם וכן במקרים של פגמי עצם שבהם יש די גובה של עצם ומספיק קירות של העצם, נהוג להשתמש בגרגירי עצם כדי לבנות את השן החסרה. העצם הגרגירית אינה יציבה באופן עצמאי לכן נסמכים על העצם הקיימת או על ידי ברגי תמיכה ועוטפים אותם עם ממברנה השומרת אותם במקום על מנת שלא יתפזרו. היתרון של העצם הגרגירית הוא בכניסה המהירה יחסית של כלי הדם אליה, דבר המאפשר קליטה מהירה וסיכוי נמוך יותר של אי קליטה בגלל חוסר כניסת כלי דם. עלי לציין שישנן טכניקות המאפשרות בנייה של נפח גדול של עצם גם על ידי עצם גרגירית.

לעומת זאת, במקרים שיש מחסור רב של עצם וכאשר אין מספיק גובה, נוהגים להשתיל בלוק עצם. הבלוק הוא גוש עצם שמתאימים אותו לחלל שאליו הוא מושתל, זאת אומרת שמעצבים אותו לפי העצם הקיימת כדי להשלים את העצם החסרה. משום שבלוק העצם הוא גוש שלם של עצם, הוא יציב מבחינה ממדית ואינו נזקק לתמיכה נוספת. היום ניתן לקבל בלוק של עצם המותאם בצורה ממוחשבת מראש לאתר השתלת העצם. על ידי סריקה מוקדמת של CT ניתן לעצב באופן ממוחשב את בלוק העצם ולקבל אותו מוכן, דבר שמקצר מאוד את התהליך של השתלת העצם.

היתרון העיקרי בהשתלה של בלוק עצם הוא שאפשר להשלים את המחסור בעצם בגוש אחד חזק ויציב, זאת לעומת גרגירי העצם שאינם יציבים ויש צורך בתמיכה של העצם הקיימת. עם זאת, העצם המושתלת צריכה להיקלט בלסת ולהפוך לעצם חיה, כך שכלי הדם יכנסו לכל נפח העצם. לבלוק העצם יכול לקחת זמן רב עד שהוא נקלט ולעתים עד הקליטה חלק מן העצם המושתלת נספג עד כדי כך שיש צורך בהשתלה נוספת, זאת בעוד גרגירי העצם נקלטים בתוך זמן קצר יותר.

למאמרים נוספים של ד''ר שלזינגר:
השתלת שיניים ביום אחד
תותבות על שתלים: יתרונות ודרכי קיבוע
טיפול בשן בודדת – גשר או שתל?
שתלים דנטליים: האם יכול להתאים לי?

עלי לציין כי בהשתלת עצם (לא משנה באיזו טכניקה) לעיתים לא כל העצם נקלטת ויש צורך בביצוע של השתלה נוספת עם או בלי השתלים הדנטליים.

לכל מקרה של חוסר עצם יש את המאפיינים שלו ועל פיהם קובעים את סוג וטכניקת השתלת העצם. יש רופאים שיעדיפו להשתיל בלוק עצם ואחרים יעדיפו להשתיל גרגירי עצם. רק לאחר שהעצם נקלטה כראוי וצמחה עצם חדשה חזקה דיה אפשר להמשיך בהליך השיקום, להשתיל את השתלים הדנטליים ולהתחדש בשיניים חדשות.

ד"ר ניצן שלזינגר – רופא שיניים, מנהל מרכז לאסתטיקה ולהשתלות שיניים

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר

לקביעת תור עם ד"ר ניצן שלזינגר
המרכז להשתלות שיניים
השתלות שיניים ואסתטיקה,ICOI, ובעל תואר Diplomate מטעמה. בעל מרפאה פרטית בראש העין שמרכז עיסוקה שיקום הפה, ALL ON 4 . בוגר הפקולטה לרפואת שיניים בהדסה עין כרם.

יועצים בתחום