וגינוזיס חיידקית: גורמים תסמינים ודרכי טיפול

וגינוזיס חיידקית היא זיהום נרתיקי הנגרם בשל חוסר איזון בחיידקים בנרתיק האישה. הזיהום שכיח אצל נשים בגיל הפריון ועלול להיות מסוכן לנשים בהריון
ד``ר שרגא וקסלר
| 17/06/2018 |
צפיות: 4,907
דירוג: 3.7 מתוך 4 הצבעות
התקבלו 4 דירוגים בציון ממוצע 3.7 מתוך 5
במצב תקין נרתיק האישה מכיל גם חיידקים "טובים" וגם חיידקים "רעים", כאשר רוב החיידקים נחשבים לחיידקים טובים ומקצתם רעים. וגינוזיס חיידקית הוא זיהום אשר נגרם עקב חוסר איזון בין החיידקים ועלייה בכמות החיידקים הרעים. המצב מאופיין בריח מהנרתיק, בהפרשות, בגרד ובתחושת צריבה. סוג זיהום זה הוא השכיח ביותר בקרב נשים בגיל הפריון, לרבות נשים בהריון. גם נשים שלא קיימו יחסי מין מעולם יכולות לחלות במחלה.

כל אחת יכולה ללקות בוגינוזיס חיידקית, הסיבה לעלייה בכמות החיידקים הרעים אינה ידועה, אך ישנם כמה גורמים שיכולים להגדיל את הסיכון ובהם פרטנר מיני חדש, כמה פרטנרים מיניים במקביל ושימוש בתכשירי רחצה אינטימית. לעומת הסברה הרווחת, אי אפשר ללקות בוגינוזיס חיידקית מרחצה בבריכות שחייה או מישיבה על אסלה בשירותים וגם לא ממגע עם חפצים שונים.

למידע נוסף היכנסי לפורומים:
פורום מחלות מין וקונדילומה
פורום דלקות והפרשות באברי המין- גברים ונשים

השפעה של וגינוזיס חיידקית על ההריון ועל העובר

לרוב, הנשים הלוקות במצב אינן חשות בסימנים מיוחדים, אך התסמין הבולט ביותר של וגינוזיס חיידקית הוא הפרשה נרתיקית מוגברת. ההפרשות מופיעות בין ארבעה ימים עד ארבעה שבועות ממועד העלייה בכמות החיידקים הרעים בנרתיק. בדרך כלל ההפרשה לבנה או אפורה והמרקם שלה יכול להיות הן דליל והן סמיך. ההפרשה מלווה בריח לא טוב ויש המתארות אותו כבעל ריח של דגים, בעיקר לאחר קיום יחסי מין. תסמינים נוספים של המחלה הם גרד מחוץ לנרתיק, צריבה בעת הטלת שתן ורמת חומציות נמוכה בנרתיק.

למעט תסמינים אלה וגינוזיס חיידקית אינה גורמת לסיבוכים, אך המחלה מעלה את הסיכויים ללקות במצבים בריאותיים חמורים כמו הידבקות בנגיף ה-HIV ובמחלות מין אחרות כמו הרפס, זיבה, כלמידיה וקונדילומה, סיכוי גבוה יותר ללקות בזיהומים אחרי הפלה, צורך בניתוחים גינקולוגיים כמו כריתת רחם וסיכון מוגבר לסיבוכי הריון כמו הפלה טבעית, לידה מוקדמת וירידת מים מוקדמת.

מכיוון שהמחלה מגבירה את הסיכוי ללידה מוקדמת, המצב מגדיל את הסיכון לכך שהתינוק ייוולד פג או במשקל נמוך. אותם החיידקים שגורמים למחלה הם אותם החיידקים אשר עלולים לגרום לדלקת אגנית זיהומית – זיהום ברחם ובחצוצרות. הדלקת יכולה לפגוע ברירית הרחם ולגרום לעקרות והיא יכולה לפגוע ברירית הפנימית של החצוצרות דבר שיכול להוביל לסתימה שלהן. סתימה של החצוצרות מונעת את המעבר של הביצית המופרית לרחם ולהשתרשות שלה, במצב זה יש סיכון להתפתחות הריון חוץ רחמי בחצוצרה. אם ההריון החוץ רחמי אינו מטופל בזמן, החצוצרה עלולה להתפוצץ ולגרום לדימום פנימי שיכול להוביל למוות של האישה. נוסף על כך, וגינוזיס חיידקית מעלה את הסיכויים להפלה בטרימסטר השני, בין שבוע 13 לשבוע 26.

כיצד מטפלים בווגינוזיס חיידקית?

כדי לאבחן את המחלה יש ללכת לרופא הנשים אשר יבצע סדרת בדיקות שבה בודקים את איזון החיידקים בנרתיק ושוללים מצבים בריאותיים אחרים שיכולים לגרום לתסמינים דומים. הבדיקה יכולה לכלול הסתכלות רגילה והסתכלות בעזרת קולפוסקופ, בדיקה של ההפרשה באמצעות תמיסת KOH 10%, שבה בודקים את ריח ההפרשה ובוחנים אותה תחת מיקרוסקופ, תרבית של ההפרשה ובדיקת PCR של ההפרשה.

אצל רוב הנשים הזיהום חולף מעצמו והטיפול נועד כדי למנוע את הסיבוכים האפשריים של המצב. בני הזוג של הלוקות במצב אינם צריכים טיפול מונע, אך לבנות זוג מומלץ לקבל טיפול גם כן משום שהזיהום עובר בין נשים בקיום יחסי מין. הטיפול הכרחי לנשים בהריון ולמעשה כל אישה שחוותה לידה מוקדמת צריכה לעשות בדיקה לגילוי המצב ולקבל טיפול גם אם הן אינה חווה תסמינים. ישנה גישה הדוגלת במתן טיפול מונע לפני הפלה או ניתוחים ברחם, זאת כדי להקטין את הסיכויים לזיהום.

הטיפול בווגינוזיס חיידקית נעשה בעזרת אנטיביוטיקה שאותה נוטלים או דרך הפה או דרך הנרתיק. הטיפול מתאים גם לנשים בהריון והוא זהה גם לנשים הנושאות את נגיף ה-HIV. הטיפול דרך הנרתיק יכול להיות מלווה בתופעות לוואי כמו גירוי, צריבה ועקצוץ של הנרתיק.

יש לציין שגם לאחר ההחלמה הזיהום יכול לחזור בשנית. במקרים אלה מומלץ שגם בני הזוג יקבלו טיפול מונע.

למאמרים נוספים של ד''ר וקסלר:
HPV: מה הקשר בין נגיף הפפילומה האנושי לסרטן?
הפרשות נרתיק – גורמים, תסמינים ודרכי טיפול
קונדילומה: כל מה שצריך לדעת על יבלות באיבר המין
דלקת צוואר רחם
כיצד להקל על גרד טורדני בפות?

כיצד למנוע חזרה של וגינוזיס חיידקית?

כדי למנוע חזרה של הזיהום יש להימנע מגורמי הסיכון של המחלה, כך, למשל, הימנעות מיחסי מין מקטינה את הסיכויים ללקות במצב וכן הגבלה של מספר הפרטנרים המיניים. כמו כן, כדאי להימנע מתכשירי רחצה אינטימית שמשבשים את האיזון של החיידקים בנרתיק וכמובן ליטול את כל התרופות שהרופא נתן לפי המרשם, גם אם התסמינים חלפו.

כמו כן, אפשר להשתמש בטבליות נרתיקיות של ויטמין C, אשר שומרות על האיזון הטבעי של החיידקים בנרתיק, מאפשרות שגשוג של החיידקים הטובים, מונעות דלקות ומנטרלות ריחות לא נעימים.

ד"ר שרגא וקסלר – מומחה לקונדילומה ולמחלות מין ולניתוחים פלסטיים באיברי המין הנשיים

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר