HPV: מה הקשר בין נגיף הפפילומה האנושי לסרטן?

HPV הוא נגיף אשר עובר גם בקיום יחסי מין ולא רק, והוא יכול לגרום להתפתחות של גידולים סרטניים, כמו סרטן צוואר הרחם, סרטן פי הטבעת וסרטן הלוע וחלל הפה
ד``ר שרגא וקסלר
| 11/03/2018 |
צפיות: 4,685
דירוג: 5.0 מתוך 1 הצבעות
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע 5.0 מתוך 5
נגיף הפפילומה האנושי (HPV - Human papillomavirus) הוא שם כולל של קבוצה המכילה יותר ממאה נגיפים אשר מועברים במהלך קיום יחסי מין. לכמחצית מזנים אלה יש סיכוי גבוה לגרום לגידול סרטני ממאיר, גם שאר הזנים יכולים לגרום לגידול ממאיר, אך הפוטנציאל לכך נמוך יותר. הזנים האונקוגנים, שלהם הפוטנציאל הגבוה ביותר לגרימת ממאירות באיברי גוף שונים הם 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 54, 52, 56, 58, 59, 68, 73 ו- 82.

למידע נוסף היכנסו לפורום:
פורום דלקות והפרשות באברי המין- גברים ונשים

רוב האנשים אשר נושאים את נגיף ה-HPV כלל אינם מודעים לכך ואצל מרבית האנשים מערכת החיסון מצליחה להתגבר על הנגיף באופן עצמוני – עצמאי ללא סיוע רפואי חיצוני. למרות זאת, גוף האדם אינו מחסן את עצמו נגד הנגיפים וללא קבלת חיסון ניתן להידבק בהם שוב ושוב.

רק ב-1% מכל הנשאים של הנגיף הוא יכול לבוא לידי ביטוי בשלוש דרכים:
1. גידול ממאיר אשר יכול להתפתח באיברי המין, בפי הטבעת, בתעלה האנאלית, בצינור
השופכה, בלוע, בחלל הפה, בקנה הנשימה ובריריות העיניים
2. גידול טרום סרטני בכל אחד מן האיברים הללו
3. קונדילומה – מחלת מין שפירה המתאפיינת בגידולים או בפצעים באיברים המדוברים

קונדילומה לרוב אינה מתפתחת לגידול סרטני או לגידול טרום סרטני, אך המעבר מגידול שפיר לגידול ממאיר נפוץ יותר. התפתחות של קונדילומה נפוצה יותר מאשר התפתחות של הגידולים האחרים.

ממחקרים עולה כי כ-80% מבני האדם יישאו את נגיף הפפילומה האנושי בשלב כזה או אחר בחייהם, אך המחלה תתפתח אצל אנשים עם מערכת חיסון לקויה או חלשה. השכיחות של הנגיף גבוהה במיוחד והוא עובר מאדם לאדם ביותר מ-50% מכל מגע מיני בודד. אפשר להידבק בנגיף גם במגע עם חפצים נגועים, כמו ויברטורים, תחתונים, מגבות, מושבי אסלה וכדומה. למעשה, יש סיכוי להידבק בנגיף גם מהמתמר של מכשיר האולטרסאונד הווגינאלי. חוקרים דיווחו על כך שחומרי החיטוי שמשתמשים בהם לחיטוי המכשיר אינם עמידים בפני נגיף ה-HPV וכי הכיסוי של המתמר דולף בשכיחות גבוה, בין 8% ל-81% מהמקרים, זאת לעומת קונדומים המשמשים לכסוי המתמר שדולפים רק ב-0.9% עד 2% מהמקרים.

נגיף הפפילומה האנושי וסרטן צוואר הרחם

השכיחות הגבוהה יותר של נוכחות נגיף ה-HPV בצוואר הרחם הוא אצל נשים בשנות ה-20 לחייהן, וכ-15% מהנשים בגילים אלה נושאות את הנגיף. לאחר מכן ישנה ירידה בשכיחות הנגיף ועלייה נוספת אצל נשים בשנות ה-40 לחייהן, כ-5%. סרטן צוואר הרחם הוא סוג הסרטן הנפוץ ביותר שנגרם בשל נגיף הפפילומה האנושי, הזנים 16 ו-18 הם הזנים אשר אחראיים לכ-70% מהמקרים של סרטן צוואר הרחם ולסרטן בפות ובנרתיק בכ-65% ממקרי הסרטן הללו.

בקרב גברים השכיחות של הנגיף יציבה והיא עומדת על שיעור של 3% עד 6% אצל גברים הטרוסקסואלים בין הגילים 18 עד 44. אצל גברים מבוגרים יותר השכיחות נמוכה יותר. אצל גברים הומוסקסואלים המקיימים יחסי מין עם גברים שכיחות הנגיף בפין ובפי הטבעת היא בשיעור של יותר מ-50%, כאשר השכיחות של הזנים הסרטניים היא בשיעור של בין 20% ל-30%. מבין הגברים שנושאים את הנגיף בפין, כ-35% מהם ילקו בסרטן הפין.

HPV וסרטן פי הטבעת

אותם הזנים של הנגיף אחראיים גם על סרטן פי הטבעת. בעבר סוג סרטן זה היה נפוץ בעיקר אצל מבוגרים, הן גברים והן נשים, אך גיל החולים נמצא בירידה וכיום עלתה השכיחות של חולים וחולות בגילאי ה-30 וה-40. זן 16 מצוי בכ-84% מהמקרים של סרטן ושל טרום סרטן בפי הטבעת וזן 18 מצוי בכ-8% עד 14% מהמקרים של סרטן ושל טרום סרטן בפי הטבעת. יתר הזנים המסרטנים אחראים לכ-10% ממקרי הסרטן והטרום סרטן בפי הטבעת.

ממחקר שפורסם ב-2003 עלה שלכ-42% מהנשים בשנות ה-40 לחייהן יש נגיפי פפילומה אנושי בפי הטבעת וכ-50% מהם סרטניים. כמו כן, כ-50% מהנשים נושאות את הנגיף גם באיברי המין. כאמור, השכיחות של סרטן פי הטבעת בעלייה מתמדת ובין השנים 1975 ל-2007 הוכפלו מקרי הסרטן. כיום סוג סרטן זה מהווה כ-9% מכלל מקרי הסרטן במערכת העיכול התחתונה. נגיף הפפילומה האנושי יכול להימצא גם בשופכה, שם הוא יכול לגרום לקונדילומה, אך גם לטרום סרטן ולסרטן.

בשל התפוצה הגבוהה של הגברים ההומוסקסואליים הנושאים את הנגיף שגורם לסרטן בפי הטבעת, השכיחות של סרטן פי הטבעת בקרב גברים הומוסקסואליים גבוהה בהרבה מאשר אצל גברים הטרוסקסואליים והיא כפולה אצל גברים אשר נושאים גם את נגיף ה-HIV. עם זאת, אין זה אומר שהטרוסקסואליים אינם נמצאים בסיכון גם כן וחוקרים מצאו שכ-13% מהגברים ההטרוסקסואלים סובלים מהזיהום הנגיפי בתעלה האנאלית וכ-12% סובלים מזיהום סביב פי הטבעת. כמו כן, הסיכוי ללקות בסרטן פי הטבעת גבוה יותר אצל גברים עם כשלים במערכת החיסון ואצל אנשים אחרי השתלת איברים שקיבלו טיפול שמדכא את מערכת החיסון. משכך, הן נשים והן גברים הסובלים מסוג זיהום זה צריכים לבצע בדיקת פאפ שגרתית בפי הטבעת.

מין אוראלי וסרטן חלל הפה

נגיף הפפילומה האנושי יכול לפגוע גם בחלל הפה ובדרכי הנשימה העליונות ולגרום לסרטן. בעבר סוגי סרטן אלה היו נפוצים בעיקר אצל אנשים מבוגרים עם כמה מאפיינים משותפים – מבוגרים, מעשנים, צרכני אלכוהול, תזונה לקויה ושכבה סוציואקונומית נמוכה. כיום השתנה הפרופיל של החולים בסרטן חלל הפה ודרכי הנשימה משום שהגורם העיקרי להתפתחות הסרטן הוא נגיף הפפילומה האנושי. היום, רוב האנשים שחולים בסרטן חלל הפה ודרכי הנשימה הם אנשים צעירים מרקע סוציואקונומי גבוה אשר מקיימים יחסי מין אוראלי ובעיקר נשים, אשר השכיחות אצלן גדולה פי שלוש מאשר גברים. שינוי נוסף שחל במרוצת השנים הוא שסיכויי ההחלמה גבוהים.

כמו בסרטן צוואר הרחם ובסרטן פי הטבעת, זן 16 הוא האחראי על מרבית המקרים של סרטן חלל הפה ומערכת הנשימה. ב-1980 השכיחות של נגיף ה-HPV עמד על 16%, לעומת 72% בשנת 2000. ממחקר מקיף שנעשה על קרוב ל-100 אלף אנשים עלה כי הימצאות של זן 16 בחלל הפה ובלוע מגדיל את הסיכויים ללקות בסרטן בלוע, בחלל הפה ובקנה הנשימה בכ-2% עד 22%. נוסף לזן זה, גם הימצאות של הזנים 5, 11 ו-12 מעלה את הסיכוי ללקות בסרטן באיברים אלה.

מנתונים אלה עולה כי השכיחות של מקרי הסרטן בלוע ובחלל הפה ממקורות שאינם קשורים לנגיף הפפילומה האנושי נמצא בירידה, לעומת מקרי הסרטן הקשורים לנוכחות של הנגיף, אשר נמצאים בעליה מתמדת. הצפי הוא שבשנת 2020 השכיחות של סרטן הלוע וחלל הפה בקרב גברים תהיה גבוהה אף יותר מהשכיחות של סרטן צוואר הרחם אצל נשים. הסיבה לכך קשורה לכמה גורמים עיקריים – בדיקות הפאפ השגרתיות שנשים מבצעות באופן קבוע, עלייה בקיום יחסי מין אוראליים, ירידה בגיל שבו פעילים מינית ועלייה במספר הפרטנרים המיניים.

האיברים השונים בגוף מגיבים באופן שונה לנגיף הפפילומה האנושי, כך שגם אם נפטרים מהנגיף בצוואר הרחם אין זה אומר שמערכת החיסון תוכל להיפטר מהנגיף המצוי באיבר אחר, כמו פי הטבעת או חלל הפה.

חיסון נגד נגיף הפפילומה האנושי

החיסון נגד נגיף הפפילומה האנושי הוא החיסון השני בהיסטוריה נגד סרטן, החיסון הראשון הוא נגד נגיף ההפטיטיס B. החיסון אינו מכיל דנ"א של הנגיף ומשכך הוא אינו מדבק. כיום ישנם שלושה סוגי חיסונים – חיסון דו ערכי, חיסון ארבע ערכי וחיסון תשע ערכי.

החיסון הדו ערכי מורכב מאנטיגנים של שני הזנים המסרטנים ביותר של הנגיף – 16 ו-18. חיסון זה יעיל במניעת התפתחות של מצבים סרטניים ושל מצבים טרום סרטניים. שיעור ההגנה של החיסון עומד על 92.9% מהמקרים שבהם המחוסן לא נשא את הנגיף טרם החיסון.

החיסון הארבע ערכי מורכב מאנטיגנים של ארבעה זנים של הנגיף – 16,11,6 ו-18. החיסון יעיל במניעת התפתחות של מצבים סרטנים ולא סרטניים בשיעור הגנה של 99% מהמקרים שבהם המחוסן לא נשא את הנגיף טרם החיסון.

החיסון התשע ערכי מורכב מאנטיגנים של תשעה זנים של הנגיף – 52,45,33,31,18,16,11,6 ו-58. זנים אלה אחראים על 90% ממקרי הסרטן הנגרמים מנגיף הפפילומה האנושי.

חוקרים בקוסטה ריקה בדקו את היעילות של החיסון נגד הזנים 16 ו-18 במניעה של זיהום נגיפי בחלל הפה, בפי הטבעת ובצוואר הרחם. בקרב נשים עם נגיפים פעילים החיסון סיפק הגנה בשיעור של 23.5%, אך בקרב נשים שלא נשאו את הנגיף טרם החיסון, שיעור ההגנה עמד על 83.6%. ממחקר אחר עלה כי החיסון מונע זיהום בלוע ובחלל הפה בשיעור של 93.3%. במחקר שנעשה על גברים בלבד נמצא כי החיסון מונע התפתחות של נגעים מהזנים 16,11,6 ו-18 בשיעור של 90%.

החיסון התשע ערכי מוסיף הגנה נגד סרטן ונגד מצבים טרום סרטניים בכ-14% מהנשים ובכ-5% מהגברים. כך, למעשה, החיסון מעלה את הסיכויים להגנה בפני התפתחות של סרטן צוואר הרחם מ-70% ל-97%. הן החיסון הארבע ערכי והן החיסון התשע ערכי יעילים במניעה של 98% ממקרי הזיהום הנגרמים מהזנים 6 ו-11, אשר אחראים על יותר מ-90% מההתפרצויות של קונדילומה.

במחקרים שנעשו באוסטרליה, באנגליה, בשוודיה ובדנמרק נמצא כי בטווח של שש שנים החיסון הארבע ערכי הוריד את שיעור הימצאות הנגיף אצל נערות בין הגילים 14 ל-19 בכ-64% ואצל נשים בין הגילים 20 ל-24 שיעורי הימצאות הנגיף ירדו בכ-34%. כמו כן, שכיחות הקונדילומה ירדה בין 73% ל-93% גם אצל נשים וגם אצל גברים.

ד"ר שרגא וקסלר – רופא נשים ומיילד, מתמחה בקונדילומה ובמחלות מין ובניתוחים פלסטיים באיבר המין הנשי

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר

יועצים בתחום

  • ד"ר שרגא וקסלר
    ד"ר שרגא וקסלר
    גניקולוג נשים בכיר מחלות עריה, צוואר הרחם וקונדילומה בגברים ובנשים, מנהל מכון שער לבריאות האישה והגבר ... קרא עוד