שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.

מה זה פסיכותרפיה גופנית?

פסיכותרפיה גופנית היא למעשה זרם מהפסיכולוגיה ההומניסטית והטיפול הוורבאלי משלב גם טכניקות שונות של מגע ועיסוי, עבודת נשימה, דמיון מודרך, תנועה, עבודה ביצירה, מדיטציה וקול
 יעל צמרת
| 21/01/2009 |
צפיות: 14,544
אבי הפסיכותרפיה הגופנית היה הפסיכיאטר ד"ר וילהלם רייך, גרמני יליד המאה ה-19. רייך היה תלמידו של זיגמונד פרוייד, ולימים עמיתו ואף היה מועמד לרשת אותו בראש האגודה הפסיכואנליטית העולמית, מסיבות פוליטיות של אותה תקופה הורחק מהתפקיד.

רייך התבונן בטיפוליו של פרויד (בטיפול הפסיכואנליטי) וראה כי בזמן הטיפול הוורבאלי מגיב גוף המטופל להתרחשות הנפשית.

בכך היה חלוץ בתקופתו שמצא את הקשר בין תהליכים רגשיים לפיזיים. הוא המציא את הביטוי "שריון הגוף", כפי שהוא מסביר אותו "רגשות מודחקים מתהווים למתח בשרירים ויוצרים שריון".

לשאלות בנושא, היכנסו לפורומים:
פורום פסיתרפיה גופנית
פורום פסיכיאטריה
פורום דיכאון חרדה
פורום חרדות, טראומות, פחדים
פורום תמיכה נפשית
פורום טיפול משפחתי, קשר משפחתי

רייך החל להשתמש בהתבוננות גופנית ומגע כחלק מהטיפול. רבים המשיכו את דרכו של רייך ביניהם; גרדה בוייסן, אלכסנדר לואן ודיוויד בואדלה (ביוסינטזה) דיברו על המסת "השריון" והקשר בין רגשות מודחקים, טראומות שאנו חווים במהלך החיים וזיכרונות המוטבעים בגופנו ויוצרים דפוסים התנהגותיים, רגשיים וגופניים ואצל חלק מאיתנו הופכים עם השנים לבעיות פסיכוסומאטיות ומחלות.

רפי רוזן, מפתח שיטת הביואורגונומי (אנרגיית החיים), תיאר בספרו "החוש השביעי והמציאות שמעבר" את תהליך החסימה רגשית - פיזית "רובנו נוהגים בחיי היום – יום לבלוע עלבונות, כעס, כאב, הנגרמים לנו מאנשים אחרים, אשר איננו מרשים לעצמנו להביע כעס מולם (מנהלים, הורים, מפקדים או אנשים הנראים לנו חזקים מאיתנו).

אנו עוצרים באמצעות בליעת הרגש עם הרוק וכיווץ הגרון. בכך אנו חוסמים את ביטוי הכעס ויוצרים חסימה רגשית...". הגוף שלנו מנסה לאותת לנו כאשר ישנם קונפליקטים פנימיים ולסמן לנו על הדרך שבה אנו חיים את חיינו. הוא עושה זאת דרך כאבים, מחושים, תחושות גוף ומחלות.

פסיכותרפיה גופנית היא למעשה זרם מהפסיכולוגיה ההומניסטית והטיפול הוורבאלי משלב גם טכניקות שונות של מגע ועיסוי, עבודת נשימה, דמיון מודרך, תנועה, עבודה ביצירה, מדיטציה וקול.

הטיפול הוא כוללני העובד על כל הרבדים: רגשי, פיזי, מחשבתי, רוחני ואנרגטי. תומך בתהליכים רגשיים, בעיות פסיכוסומאטיות, כאבים ומחלות.

ההבדל בין טיפול בפסיכותרפיה גופנית, טיפול גופני וטיפול פסיכולוגי. לעיתים זה נראה מבלבל ההבדל בין טיפול גוף כגון: שיאצו, רפלקסולוגיה, פלדנקרייז וכו' לבין טיפול בפסיכותרפיה גופנית.

עוד על בריאות הנפש:
בעיות פסיכולוגיות בילדים - מדריך
לא יכול להוריד ממך את העיניים
קסם הלילה - איפור לליל תשוקה
אל תקרא לי שמנצ'יק
דיכאון - יש מוצא

בטיפול של פסיכותרפיה גופנית מרכז הטיפול הוא המפגש עם עולמו הפנימי והחיצוני של המטופל תוך התייחסות לחלקים המודעים והלא מודעים. ואילו בעבודת גוף ההתייחסות והדגש הוא לגוף; זרימה אנרגטית, שחרור מתח וחסימות.

ההבדל בין טיפול בפסיכותרפיה גופנית לטיפול פסיכולוגי הוא בעיקר הזמן. הטיפול הפסיכולוגי הוא וורבאלי, ללא התייחסות יתר לגוף.

הפסיכולוג יגיע לשורש העניין דרך שיחות וזה יכול להמשך זמן רב ולהסתובב במעגלים. לרוב פסיכולוג יפנה מטופל הסובל מחרדות, מתח בגוף או בעיות גופניות לקבלת טיפול פסיכיאטרי תרופתי או לרופא מומחה.

טיפול בפסיכותרפיה גופנית מאפשר לנו באמצעות הגוף להגיע לשורש העניין וגם אם לא תהיינה תובנות ולא יעלו זיכרונות יהיה שחרור אנרגטי או פיזי שיביא לשחרור רגשי.

מגע בטיפול. המגע בטיפול אינו טפיחה על שכם או לחיצת יד. המגע יכול להתרחש, אך לא בהכרח, זאת לפי שיקול דעתו של המטפל מול צרכי המטופל.

בכל מקרה תהיה התייחסות לחוויה הגופנית של המטופל, על ידי הפניית תשומת ליבו לכך. המגע נועד להעמיק את החיבור עם התחושות, הרגשות, זיכרונות, דימויים שנמצאים במודע או שאינם מודעים.

הטיפול מיועד לאנשים הרוצים להקל על כאבים רגשיים, פיזיים או כאלה הרוצים שינוי בחייהם וזקוקים לתמיכה, הכוונה וחיזוק בדרך. ובכך לשפר את איכות החיים ולקבל כלים יעילים ושימושיים ליום יום.

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר

יועצים בתחום

  • ד"ר אילן בוש
    ד"ר אילן בוש
    פסיכיאטר ילדים בכיר. מומחה בפסיכיאטריה ילדים ונוער, הפרעות קשב וריכוז, מתן ייעוץ פסיכולוגי, פסיכותרפיה, אוטיזם, גיל ההתבגרות, הפרעות חרדה, הגיל הרך ... קרא עוד