הקשר בין סרטן לבין דיאטה

השמנה, אלכוהול ובשר אדום הם הגורמים העיקריים להתפתחות מחלת הסרטן, כך פרסמה לאחרונה הקרן העולמית לחקר הסרטן. מהו הקשר בין סרטן לבין דיאטה? גילה אדלר נותנות לנו מזון למחשבה
 גילה אדלר
| 06/04/2008 |
צפיות: 10,504
שלושה גורמים בתזונה שלנו מעלים את הסיכון לחלות בסרטן: השמנה, אלכוהול ובשר אדום, כך מדווח כתב העת המוביל, ה-British Medical Journal.

בחודש נובמבר 2007 פרסמה הקרן העולמית לחקר הסרטן CRF (ה-World Cancer Research Fund) את הדו"ח השני שלה על דיאטה וסרטן בוועידה שהתקיימה בלונדון ובוושינגטון.

מסקנותיה על מזון מותר, תזונה, פעילות גופנית ומניעת סרטן הן התוצאה של עבודה בת חמש שנים, שנעשתה על ידי מדענים בתשע אוניברסיטאות ובארבע מדינות. המדענים העריכו מחדש מחקרים מקוריים וסקירות של מחקרים.

הקשר בין דיאטה לבין הסכנה לחלות בסרטן הינו אקטואלי תמיד. הנושא חשוב, כי אנשים יכולים לשנות את הדיאטה שלהם, ומסתבר שהשפעה ולו הקטנה והמתונה ביותר, מפחיתה את הסיכון ומונעת אלפי מקרי סרטן בשנה.

למרות הידע הרב אודות ההשפעה השלילית של השמנה ואלכוהול על הסכנה למספר סוגי סרטן, ההבנה של התהליך לא ברורה דיה וההוכחות לכך מעט מבלבלות.

השמנה וסרטן. השמנה מעלה את הסיכון למספר סוגי סרטן: ושט, רקטום, לבלב ,שד, רירית הרחם והכליה.

המטרה של הדוח היא להגיע לחציון ה-BMI בסביבות 21-23 בעוד היום, הנתונים מראים ממוצע של 27 באנגליה וזהו כנראה נתון דומה לארצות אחרות במערב.

למידע בריאותי נוסף היכנסו לפורומים:
פורום תזונה ודיאטה
פורום בישול בריאות, מתכוני בריאות
פורום תזונה, הרזיה טבעית
פורום סרטן (אונקולוגיה)
פורום מחלות המעי הגס

לדוגמא, אישה בגובה 1.63 מ' צריכה לשקול בין 55 ל-61 ק"ג, בעוד שבמצב כיום היא שוקלת 72 בממוצע. גבר בגובה 1.72 מ' צריך לשקול בין 62 ל-68 ק"ג בעוד שבמצב כיום שוקל 80 ק"ג בממוצע.

אלכוהול וסרטן. אלכוהול מעלה את הסיכון לסרטן הפה, לוע, גרון ו-ושט, קולון-רקטום וסרטן השד, וגם לשחמת הכבד, המחוללת את סרטן הכבד.

צריכת אלכוהול עלתה בעשורים האחרונים בעולם, כשאירופה וצפון אמריקה נמצאות במקום הראשון. המלצות הקרן הן: גברים לא ישתו יותר משתי יחידות אלכוהול ביום ונשים לא יותר ממנה אחת ביום.

המלצה זו נמוכה בהשוואה להמלצת הממשל באנגליה שממליץ על שלוש-ארבע מנות לגברים ושתיים-שלוש לנשים. כלומר, שינוי ממשי בהרגלי השתיה מומלץ.

לכתבות נוספות בנושא:
זהירות! 7 דברים שגורמים סרטן
בישול בריא, ללא שומנים
השמנת יתר היא מחלה? כן
משטר חכם: לאכול כל 3 שעות
סקר: 30% מהישראלים סובלים מהשמנה

אכילת פירות וירקות. תפקיד הפירות והירקות הותיר בלבול רב. בוועדה הראו שהאמונה כי דיאטה עשירה בפירות וירקות מגנה מפני סרטן משכנעת פחות היום, לעומת שנות ה-90.

הם העריכו שפירות וירקות בהיותם עשירים בסיבים תזונתיים, כנראה מגינים מפני סוגי סרטן שונים, אבל טענה זו לא הוכחה מדעית בשום סוג סרטן ספציפי. למרות חוסר בנתונים משכנעים, המליצה הוועדה לכלול בתפריט היומי לפחות חמש מנות פרי וירק ליום.

כדי להשיג נתון זה יהיה על האוכלוסיה לצרוך כשבע וחצי מנות ביום. כיום רק מיעוט קטן של האוכלוסיה בעולם צורך כמות זו של פירות וירקות ביום. הצריכה מועטה עוד יותר במדינות המתפתחות. הממוצע באנגליה הוא שלוש מנות ביום, וזה אומר שההמלצה מכפילה צריכה זו.

בשר אדום וסרטן. המסקנה העיקרית של הוועדה היתה, שבשר אדום ובשר מעובד גורמים באופן מובהק לסרטן המעי הגס והרקטום.

הדיווחים הקודמים של הוועדה הראו שיש הוכחה לקשר נסיבתי בין אכילת בשר אדום, שבשנים קודמות נחשד כמעלה סיכון, והוא אכן מהווה גורם וודאי המעלה ב-30% את הסיכון לסרטן נפוץ זה.

הכמות הממוצעת לצריכה היא עד 300 גרם בשר אדום לשבוע, במדינות העולם למעט אפריקה ודרום אסיה. כיום הצריכה של בשר אדום באנגליה היא 970 גרם לשבוע לגבר ו-550 גרם לשבוע לאישה. כדי להשיג מטרה זו יש להפחית באופן ניכר צריכת בשר אדום.

מזונות עשירים בחומצה פולית יכולים להקטין את שעור סרטן הלבלב ודיאטה עשירה בסידן מורידה את הסיכון לסרטן המעי הגס.

הגברת אכילת מזון צמחי, דגנים וקטניות המספקים אנרגיה וחלבון, יכולה לפחות באופן חלקי, להיות תחליף לבשר. שאלות תחליפי הבשר יהיו הנושא לדיון בפרסום הקרן בשנה הבאה.

לאתר של גילה אדלר

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר