שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.

אי סבילות ללקטוז - המדריך

לקטוז הוא סוכר החלב והוא חיוני לתינוקות ולמבוגרים. אי סבילות ללקטוז היא תופעה המתפתחת בד"כ בגיל מבוגר וגורמת לתופעות השליליות כגון יציאות רכות, כאבי בטן, גזים ועוד. מי את, רגישות ללקטוז?
 ורד לב
מאת ורד לב
| 01/04/2008 |
צפיות: 20,748
דירוג: 3.0 מתוך 1 הצבעות
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע 3.0 מתוך 5
לקטוז הוא סוכר החלב האחראי לטעמו המתוק של החלב. לקטוז מיוצר בשד על ידי האלביאולות, שהן התאים מייצרי החלב בשד.

זהו הסוכר המצוי בכמות הגדולה ביותר בחלבן של נקבות משפחת היונקים, ומתוכן בחלב האנושי יש את הריכוז הגבוה ביותר שלו (ולכן זהו החלב המתוק ביותר מבין חלבי היונקים).

לקטוז הוא דו-סוכר, המורכב מגלוקוז וגלקטוז (שניהם חדי סוכר, מולקולות פשוטות) ולפני ספיגתו בגוף הוא אמור להתפרק לשני מרכיביו אלו בעזרת אנזים הלקטאז המופק בדופן המעי הדק (אנזים זה מתחיל להיות מיוצר אצל העובר כבר בגיל 24 שבועות).

תפקודו בגופנו קשור בתהליך יצירת החלב אצל האם המניקה. כמותו ההולכת וגדלה בחלב האם תורמת להגדלת נפח החלב.

לקטוז הוא ספק אנרגיה חשוב מאד לגוף, חשיבותו גדולה במיוחד להתפתחותו של מוח התינוק, הוא מגביר את ספיגת הברזל והסידן בגוף והגלקטוז שבו חיוני להתפתחות מערכת העצבים המרכזית.

למידע נוסף בנושא תזונה ודיאטה היכנסו לפורומים:
פורום תזונה ודיאטה
פורום תזונה, הרזיה טבעית
פורום תזונת נשים בהריון
פורום רפואה משלימה בהריון
פורום בישול בריאות, מתכוני בריאות

חשוב להבין, כאמור, שהרכב חלב האם משתנה בין מיני היונקים, כאשר אצל בני האדם כמות הלקטוז היא הגבוהה ביותר:

6.7-6.8 ג' לקטוז ל-100 ג' חלב אם, לעומת 4.8 ג' לקטוז ל-100 ג' חלב פרה. אחת הסיבות המשוערות לכך היא כי אנחנו נולדים כשמוחנו עוד לא מפותח דיו והלקטוז מסייע לו להתפתח. המוח אמור להכפיל את גודלו עד גיל שנה ובגיל שנתיים להגיע לכ- 80% מגודלו הסופי.

נקודה למחשבה - מה זה אומר על תינוקות הניזונים בשלב זה של חייהם על ידי תרכובות מזון לתינוקות (תמ"ל) שאינן מכילות לקטוז כלל?

אי סבילות ללקטוז (lactose intolerance). זוהי תופעה שמרבים לשמוע עליה בשנים האחרונות וחשוב להבינה בצורה הנכונה. התופעות המופיעות אצל הסובלים מאי סבילות ללקטוז הן:

יציאות רכות, נוזליות, מלאות קצף, לעתים ירקרקות.
כאבי בטן, תחושת אי נוחות בעיכול עד כדי גירוי של ממש פנימי או חיצוני.
גזים.
לעתים יציאות מרובות.
התופעות תורמות לעצבנות יתר ולאי שקט.

כאמור, סוכר הלקטוז אמור להיות מפורק בגוף על ידי אנזים הלקטאז. זה מופרש בגוף סביב שנות הינקות ולאחר גיל הגמילה כמותו הולכת ופוחתת והגוף מפסיק לאט לאט לייצרו.

זאת מאחר ובעצם כמות החלב המגיעה לגוף אמורה ליפחות ואין צורך שהגוף יבזבז את משאביו על ייצור אנזים שאינו דרוש יותר.

שהרי אין אף חיה בטבע שממשיכה לצרוך חלב מעבר לשנות הינקות וודאי שאין צריכת חלב של חיה אחרת. שכן לכל מין ממשפחת היונקים הרכב חלב שונה לחלוטין' ויש התאמה ברורה מאד בין סוג החלב לבין הצרכים ההתפתחותיים של אותו מין.

ההשערה היא כי אצל כ-70% מהמבוגרים בעולם רמות הלקטאז הן מאד נמוכות, כאשר הנטייה לכך היא גנטית ורווחת במיוחד אצל אנשים ממוצא אסיאתי, אפריקני, אבוריג'יני והיספני.

אצל אנשים ממוצא אירופאי יש ייצור גבוה יותר של אנזים הלקטאז, מאחר והם ממשיכים לצרוך כמויות גדולות של חלב ומוצריו בתפריט שלהם.

עם זאת, עדיין הרמות נמוכות יותר והולכות ופוחתות עם הגיל. כך שאדם שיכול היה לשתות חלב ללא כל בעיה בגיל צעיר יכול להתחיל להרגיש תופעות של אי סבילות וקשיי עיכול של חלב בגיל מבוגר יותר.

כך שמצב של המשך אכילת כמות גדולה של מוצרי חלב יכול להוביל גם הוא לתופעות הקשורות באי סבילות ללקטוז.

נמצא כי אצל תינוקות ואנשים שלא ינקו, אלא הוזנו על ידי תרכובות מזון לתינוקות, ישנה פעילות לקטאז נמוכה יותר.

ישנם מצבים בהם נגרם נזק למעי הדק עקב מחלה, תגובה דלקתית של המעי או תגובה אלרגית וכך נוצר מצב משני של אי סבילות ללקטוז, מאחר ואנזים הלקטאז מיוצר בדפנות המעי הדק. כאשר מצבים אלה מופיעים אצל תינוקות, הנקה ממושכת מקלה על התופעות ועוזרת להחלמה.

מצב משני זה ניתן להחלמה ולשיקום על ידי הסרת המזונות או הגורמים המגרים את המעיים ומתן זמן מספק למעיים לשקם את עצמם ולהחלים. יש סיכוי טוב שאותו תינוק או אדם יוכל להחשף ללקטוז לאחר מכן ללא תגובת הגירוי.

מצב זה, אגב, עשוי לשמש כר להתפתחות מחלות ניווניות וכרוניות למיניהן, בגלל המצב שבו המעי מגורה ומתקשה לבצע את תפקידיו.

חשוב לדעת כי מחסור ממשי באנזים הלקטאז, מצב בו הגוף אינו מייצרו כלל ולכן אינו מסוגל להתמודד עם הלקטוז, הוא נדיר ביותר.

זה מצב שיאובחן בדרך כלל סמוך למועד הלידה, כשהתינוק לא יעלה במשקל ויראה סימנים ברורים של בעיות ספיגה והתייבשות. מצב זה, מן הסתם, ידרוש התערבות רפואית מיידית ודיאטה מתאימה.

הנקה ולקטוז. תינוקות נולדים עם היכולת לעכל את הלקטוז, סוכר החלב בעזרת אנזים הלקטאז המיוצר, כאמור, כבר מגיל 24 שבועות ברחם.

כך שאמהות החוששות שילדיהן יגיבו לא טוב ללקטוז, בגלל מקרים משפחתיים של אי סבילות ללקטוז, יכולות להרגע בהבינן שמדובר ביכולת ביולוגית מולדת. מלבד, כמובן, אותו מצב גנטי נדיר שהוזכר לעיל.

ומאידך, ישנם תינוקות שסובלים ממצב של העמסת יתר של לקטוז הנוצרת עקב ייצור יתר של חלבover supply.

זהו מצב שיכול להראות כמו אי סבילות ללקטוז והוא מופיע בדרך כלל אצל תינוקות שאוכלים כמויות חלב גדולות מאד, עולים המון במשקל ואף עושים זאת מהר מאד.

לכתבות נוספות בנושא תזונה ודיאטה:
חילוף חומרים: כיצד להעלות הילוך
תרופות פלא להרזיה? שלא יעבדו עליכם
משטר חכם: לאכול כל 3 שעות
ממתיקים מלאכותיים? זה משמין
לפטין: בין פעילות גופנית והשמנה

תינוקות אלה יכולים להראות חסרי מנוחה, יניקתם עשויה להיות מלווה בהרבה אי שקט ורעשים, ברוב המקרים יש להם הרבה חיתולים רטובים ויציאות מרובות בטווח של 24 שעות.

באופן פרדוקסלי האמהות לתינוקות אלה עשויות לחשוב שאין להן מספיק חלב, אם כי אלה בהחלט סימנים לכמויות חלב גדולות מאד.

מה שקורה במצב הזה הוא מעין מעגל קסמים בו כמויות גדולות של חלב נכנסות לקיבת התינוק והוא לא מצליח לעכל את הכמות הזו ולהתמודד עמה.

מאחר ולאמא יש הרבה חלב וזרם חזק, הוא מקבל בעיקר את החלב שאינו שומני ואינו מצליח לעכל את כל הלקטוז שיש בחלב.

הלקטוז מושך אל המעיים נוזלים ואלה תוססים שם ויוצרים את התגובות במערכת העיכול של הגזים וקשיי העיכול ולעתים אף של גירוי באזור החיתול. לעתים אף יופיע מעט דימום בצואה.

התינוק מתנהג כאילו הוא רעב, מאחר והנקה מרגיעה אותו מעט ומניעה את הגזים במורד מערכת העיכול, אם כי היא אף מביאה אליו עוד חלב העשיר בלקטוז ועני בשומן.

מה אפשר לעשות במצב זה? ניתן למצוא פתרון על ידי שינוי ניהול ההנקה בתמיכה וליווי של יועצת או מדריכת הנקה. ניתן לטפל בעודף ייצור החלב ולנסות להפחיתו תוך כדי מעקב והתבוננות על הילד. ברוב המקרים דרושה התערבות למשך זמן קצר ואחריה ניתן לחזור לשגרה רגילה.

לקטאז ותינוקות שנולדו בטרם זמנם (פגים). פעילות הלקטאז היא סמן להבשלת מערכת העיכול של תינוקות, כך שמידע זה רלוונטי מאד עבור תינוקות שנולדו טרם זמנם, אשר אצלם נמצא כי ככל שתהיה התחלה מוקדמת יותר של הזנה דרך הפה על ידי הנקה כך תגבר הפרשת אנזים הלקטאז.

נמצא שאצל תינוקות שנולדו טרם זמנם ולא הוזנו על ידי חלב אם תהיה התחלת אכילה מאוחרת יותר דרך הפה, כנראה עקב פעילות נמוכה יותר של אנזים הלקטאז. עקב כך שהם יתחילו לאכול מאוחר יותר הם יהיו חשופים ליותר בדיקות והתערבויות רפואיות.

לסיכום, כאשר מתעוררות תופעות העשויות להיות מקושרות עם לקטוז בדרך כזו או אחרת, יש לבחון את מצב התינוק או המבוגר באופן מעמיק ושיטתי על מנת לברר מהם הגורמים לכך בתזונתו ובאורח חייו, ובכדי לאפשר הצעת פתרון הולם למצב שיאפשר חזרה מהירה, ככל הניתן, למצב של בריאות. יש לקחת בחשבון את הרקע המשפחתי וההריוני בתהליך הבירור.

חומר למחשבה
אתר חלב
שכחו מחלב - כל האמת על הסידן
מוצרי חלב מחזקים את העצמות?
"תעזבו את העטינים שלי"

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר