שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.

הגבלת קלוריות, סגולה לאריכות חיים

סובלים מעודף משקל? היזהרו, מחקרים רבים מצאו כי השמנה מקצרת חיים. ד"ר ישי לוי מתלבט בקול רם על השמנה, חשיבות הגבלת הקלוריות ואריכות חיים. כדי שתהיו בריאים עד 120
מאת ד"ר ישי לוי
| 24/01/2008 |
צפיות: 9,565
דירוג: 4.6 מתוך 3 הצבעות
התקבלו 3 דירוגים בציון ממוצע 4.6 מתוך 5
ההשמנה מוגדרת כמגיפה של המאה ה -21. קיימת דאגה מרובה לנוכח העליה בממדי התופעה: מתלווה לה ירידה בגיל החולים והתפשטות באוכלוסיות כגון נשים ומיעוטים אתניים.

לא פלא שאחד הגיליונות האחרונים של העיתון ניו אינגלנד מקדיש מספר מחקרים לקשר בין השמנה לתמותה, ומדווח כי השמנה בגיל הילדות קשורה באופן מובהק ומוכח למחלת לב כלילית בעתיד.

הנזק חוצה יבשות והקשר בין תמותה להשמנה בולט הן במחקרים גדולים בארה"ב והן במזרח הרחוק (קוריאה למשל).

בישראל נעשתה ההערכה בסקר גדול, ובו מוצגת תמונה קשה של שיעור ההשמנה ובמיוחד בנשים במגזר הערבי.

לשאלות בנושא, היכנסו לפורומים:
פורום תזונה ודיאטה
פורום שומנים בדם, מחלות לב
פורום תזונה קלינית
פורום תזונה, הרזיה טבעית
פורום תזונה ודיאטה לילדים

הגבלת כמות הקלוריות תורמת לאריכות חיים. בשנות ה-40 התבצעו ניסויי הגבלה קלורית קיצונית על ידי פרופ' אנשל קיי מאוניברסיטת מינסוטה. במהלך ששה חודשי ניסוי הופחתה כמות הקלוריות היומית ב 45%, מצב שגרם לכל האפקטים הפתולוגיים של רעב.

באותה תקופה (שנות מלחמת העולם השניה) שמו לב לכך שחוסר מזון הקטין שכיחות מחלות כרוניות ואולי תרם באופן פרדוקסלי להארכת תוחלת החיים. כבר משנות ה-30 נאספו תצפיות אודות הקשר בין הגבלת קלוריות ותוחלת חיים.

ב-1997 סוכם הנושא על ידי פרופ' ויינדרוך בסמינר בבית ישראל בבוסטון, ארה"ב, ובו הוצגו הוכחות להארכת חיים בעכברי ניסוי בעקבות הגבלה של כ-50% מהקלוריות. הוכחות אלו עוררו עניין רב ותרמו למימון ניסויי הגבלה קלורית בבני אדם.

ומכאן למחקר אחר. בשנת 1985 נבנה מתקן אקולוגי סגור באריזונה (BIOSPHERE-2 ) שאחת ממטרותיו היתה לצפות בתגובת מתנדבים לתנאי סביבה משתנים.

במסגרת זו נבדקו שמונה מתנדבים צעירים למשך 18 חודשים כאשר ההרכב הקלורי היומי שניתן להם ירד מ-2,500 ל-1,925 קלוריות (ירידה של 22%).

לירידה הקלורית התלוותה פעילות גופנית מואצת של 80-70 שעות לשבוע. אי לכך, משקל הגוף של המתנדבים ירד ב-17%. חלה גם ירידה משמעותית בשומני הדם (כולל HDL) בעקבות השינויים הללו.

תצפיות נרחבות נוספות נעשו בחברי "האגודה להגבלת קלוריות" בארצות הברית. מחקר שנערך באחריות אוניברסיטת וושינגטון בסנט לואיס, ארה"ב, עקב אחר משתתפים שניזונו מ-1,800 קלוריות ליום במשך שש וחצי שנים, תוך השוואה לקבוצה זהה במין וגיל.

נמצאה ירידה משמעותית במסת שומן הגוף, בלחצי הדם, בשומני הדם, בתפקוד התריס ובפרמטרים דלקתיים. כמו כן, נמצאה עליה ברגישות לאינסולין, ירידה בעובי דופן עורקי התרדמה ושיפור בתפקוד הדיאסטולי לפי בדיקת אקו-לב.

מחקר ה"CALERIE". מחקר נוסף בשם CALERIE שהתפרסם בכתב העת המדעי JAMA בדק השפעת הפחתת קלוריות למשך ששה חודשים ב-48 נבדקים שהתחלקו לארבע קבוצות: 1. קבוצת ביקורת. 2. קבוצת הגבלת קלוריות בשיעור של 25%. 3. קבוצת הגבלת קלוריות בשיעור של 12.5% עם עליה של 12.5% בפעילות גופנית. (סך הכל פחת קלורי בשיעור של 25%) ו-4. קבוצה דלת קלוריות (890 ליום).

הממצאים הראו כי בעקבות הפחתת הקלוריות חלה ירידה של 10%-14% במשקל הגוף יחד עם ירידה באינסולין בסיסי (ולא בגלוקוז), ירידה בחילוף החומרים הבסיסי וירידה בחום הגוף הפנימי (CORE TEMPERATURE).

לא נצפה שינוי ב-DHEA שהוא סטרואיד תוצר כולסטרול הנמצא ביחס ישר להארכת חיים ולהזדקנות, אולם ירידת חום הגוף וירידה באינסולין בסיסי נמצאו בעבר בהתאמה להארכת חיים בקופים ובאוכלוסיות מזדקנים.

עוד על תזונה ובריאות:
השמנה לא מטרידה את הישראלים
מה אתם אוכלים שם בחוץ?
קטניות בחורף - דיאטה מוצלחת וזולה
NLP - ממשיכים בהורדת משקל
דיאטה, איך נצליח ב-2008

הפתעה: קיים חומר שמחקה את השפעת ההגבלה הקלורית. ניתן לחקות את תוצאות השפעת הגבלה קלורית על ידי RESVERATROL. מדובר בחומר טבעי המיוצר על ידי צמחים בתגובה לנזק חיצוני.

החומר נפוץ בקליפות ענבים שחורים והוא מרכיב חשוב ביין אדום בכמויות קטנות. ייתכן והוא אחד מההסברים ל"פרדוקס הצרפתי" (שכיחות נמוכה של מחלות לב למרות תזונה עשירה בשומן רווי, בעיקר בדרום צרפת).

אם כן, לסיכום, השמנה מעלה את הסיכון לתמותה מוקדמת. קיים קשר מובהק במחקרים באוכלוסיות שונות בעולם בין השמנה ותמותה מוקדמת.

אומנם אין מידע סופי אודות מנגנוני הויסות של הגבלה קלורית בבני אדם, אולם אין ספק בנחיצות של הגבלה קלורית לאריכות חיים.

בסיכום של מחקרים שנערכו בבני אדם מצהירים חוקרי אוניברסיטת וושינגטון בסנט לואיס, "לא ברור האם הגבלה קלורית מאריכה חיים בבני אדם רזים.

אולם, יש נתונים המראים שבדומה לבעלי-חיים קיימת ירידה בגורמי הסיכון המטבוליים, ההורמונליים והדלקתיים המשפיעים על התפתחות סוכרת, מחלות לב וכלי דם וייתכן ממאירות.

"מצד שני, הפרזה בהגבלה יכולה לגרום לתת תזונה ותופעות לוואי. עדיין לא נמצאה כמות הקלוריות האופטימלית או מסת השומן האידיאלית הקשורה לבריאות ולאורך חיים מרבי בבני אדם".

המחקר בבני אדם וצורות חיים אחרות מצביע על קשרים מרתקים בין אורח חיים, צריכת אנרגיה, הזדקנות ותמותה.

המידע במאמר זה הובא בהרצאה במסגרת הוועידה המדעית לתזונה, Nutrition 2008, שהתקיימה שבוע שעבר במלון דיויד אינטרקונטיננטל בתל אביב, בהשתתפות מאות דיאטניות קליניות, רופאים, סטז'רים לתזונה וסטודנטים בתחום.

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר