מהו מדד BMI?
BMI הוא פרמטר שמשקף את מסת הגוף, ומעניק משמעות לדרגת ההשמנה. בהסתכלות בלעדית על משקל האדם לא ניתן לקבוע במדויק אם אכן מדובר בהשמנה, כי אדם גבוה ישקול יותר מאשר אדם נמוך קומה. ולכן, יש לשלב את הגובה עם המשקל בעזרת נוסחה שמחשבת BMI: משקל לחלק לגובה בריבוע.
ערכי BMI תקינים הם בין 19 ל- 25. והחריגות מוגדרות כך:
• תת משקל – אדם שמסת הגוף שלו קטנה מ- 19.
• משקל עודף – אדם שמסת הגוף שלו בין 25 ל- 30.
• השמנה – אדם שערך ה- BMI שלו הוא בין 30- ל- 35.
• השמנת יתר חולנית - אדם שערך ה- BMI שלו הוא מעל 35 עם מחלות נילוות
להשמנה או מעל 40.
השמנת יתר חולנית עלולה להוביל למחלות נילוות רבות ובכללן: סוכרת, יתר לחץ דם, עודף שומנים בדם , תשניק נשימה בשינה, מחלת לב, אסתמה, כאבי גב, כאבי ברכיים, סרטן, בעיות פוריות, אירועים מוחיים, וכן מצוקות נפשיות כגון חרדה ודיכאון.
קיימות דרכי טיפול רבות להשמנת יתר, כגון: תוכניות דיאטה, פעילות גופנית, תרופות להרזייה וטיפולים פסיכולוגיים. ניהול אורח החיים בתהליך של ירידה במשקל כולל שינויים בתזונה והגברת הפעילות הגופנית. הצלחת תהליך ההטמעה של שינויים אלו קשה ביותר והוא בדרך כלל נועד לכישלון, במיוחד לטווח הארוך. הניתוחים הבריאטריים נושאים בחובם הצלחה גם לטווח הארוך והם בעצם הדרך האפקטיבית ביותר לרדת במשקל באופן משמעותי ולשמרו לאורך זמן, אולם גם אחרי ניתוח בריאטרי יש לשלב שינוי הרגלי החיים כדי לשמר את ההצלחה.
למי מיועד הניתוח הבריאטרי?
ניתוח בריאטרי מיועד עבור אנשים שמוגדרים כסובלים ממצב של השמנה חולנית. לאנשים אלו מדד ה- BMI עולה על 40, באם הם בריאים וללא מחלות רקע, או מעל 35 ומעלה, במקרים בהם הם סובלים ממחלות נילוות כגון: סוכרת, יתר לחץ דם, עודף שומנים בדם, כבד שומני ותשניק נשימה בשינה.
בישראל בודקים האם ניתן לאשר ניתוחים מסוג זה גם לאנשים בעלי מסת גוף שבין 30 ל- 35, אשר סובלים ממחלת סוכרת שאינה ניתנת לאיזון בתרופות וכשלו בדיאטות העבר שלהם וזאת משום שלאחר הניתוח במקביל לירידה במשקל נצפית לרוב הטבה ניכרת בסוכרת ולעיתים נסיגה שלמה.
מהם סוגי הניתוחים הבריאטריים שקיימים בישראל?
נכון להיום, ישנם חמישה סוגים עיקריים של ניתוחים בריאטריים בישראל אשר מבוצעים דרך מספר חורים קטנים בדופן הבטן באופן לפרוסקופי:
• טבעת מתכווננת (Adjustable gastric band) – החדרת טבעת סיליקון סביב
הקיבה. את הטבעת ניתן לנפח לפי מידת הצורך. תפקידה להגביל ולצמצם את כמות האוכל
שנכנס לקיבה. לאחר הליך כירורגי זה, קיימים מזונות מסוימים שלא ניתן לצרוך עקב מרקמם.
ניתוח זה נמשך כחצי שעה. ניתוח הטבעת היה מאד נפוץ בשנות התשעים ותחילת שנות ה
2000 אולם בשנים האחרונות ניתוחי הטבעת הוחלפו ברובם על ידי ניתוחים מודרניים יותר כגון
שרוול קיבה ומעקפי קיבה.
• ניתוח שרוול קיבה (Sleeve gastrectomy) – הליך כירורגי זה גורם להקטנה
משמעותית של נפח הקיבה באמצעות כריתה של מרבית נפח הקיבה והשארת כיס קיבה ארוך וצר
שמשמש כשרוול לאוכל. לאחר הניתוח פוחתת הרגשת הרעב וניתן להסתפק בארוחות קטנות
ולשבוע מהן. במקביל חשוב לסגל הרגלי אכילה טובים ונכונים. הרגלים אלו יסייעו בשמירת
תוצאות הניתוח לאורך זמן. אורכו של הליך זה הוא כשעה.
• ניתוח מעקף קיבה (Gastric bypass) – בהליך זה יוצר הרופא כיס קיבה קטנטן
אותו מחברים למעי הדק תוך מעקף של מרבית הקיבה וחלק מהמעי ובנוסף מבוצעת השקה נוספת
בין שני חלקי המעי. באופן זה מצמצמת כמות המזון וגם יורדת ספיגתו. הניתוח מיועד,
בעיקר, למטופלים שסובלים מרפלוקס או סוכרת או לאחר ניתוחי הרזייה קודמים. הליך זה
נחשב למורכב יותר, והוא בעל שיעור סיבוכים גבוה יותר. הוא נמשך בין שעתיים לשלוש
שעות.
• מיני מעקף קיבה (Mini gastric bypass) – בהליך זה יוצר המנתח כיס קיבה
ארוך וצר דומה מאד לשרוול ואותו מחבר ללואת מעי דק המרוחקת כמטר וחצי. ההליך עצמו
מזכיר את ניתוח מעקף הקיבה, אך הוא קל יותר לביצוע, כרוך בהשקה אחת של הקיבה למעי
ותת הספיגה שלו מהותית הרבה יותר. הניתוח נמשך כשעתיים והירידה במשקל אחריו מיטבית.
ניתוח זה הפך מאד פופולרי בארץ בעשור האחרון.
• ניתוח מעקף תריסריון (Biliopancreatic Diversion) – מדובר בהקטנת נפח
הקיבה ומעקף ארוך של התריסריון ורוב המעי הדק. ניתוח זה יעיל מאד אך מלווה בשיעור
סיבוכים גבוה בשל מורכבותו ולפיכך הוא בשימוש בשיעור נמוך יחסית.
מהי השיטה בה נעשים ניתוחים אלו?
הניתוחים הבריאטריים מבוצעים באופן זעיר פולשני, לפרוסקופי ללא צורך בפתיחת הבטן. בגישה זו יוצרים חמישה פתחים זעירים בדופן הבטן, שדרכם מחדיר הכירורג מצלמה ומכשירים יעודיים שמיועדים לביצוע ההליך. לניתוחים בשיטה זו קיימים מספר יתרונות:
• שיעור הסיבוכים קטן יותר מאשר בגישה הפתוחה שהיתה נהוגה בעבר
• לא מבוצע חתך גדול בדופן הבטן וכך מפחיתים את הסיכון לזיהום פצע ולבקע בדופן הבטן
• יש פחות כאבים לאחר הניתוח
• משך האשפוז לאחר ההליך הכירורגי מתקצר משמעותית ואורך כיומיים בדרך כלל
• החזרה לשגרה מהירה יותר – לרב כעבר שבועיים
• תוצאות הניתוח יותר יפות – צלקות קטנות שנטמעות עם הזמן
מהי שיטת הרדמה שנהוגה בניתוחים מסוג זה?
ההרדמה בניתוחים בריאטריים היא הרדמה כללית. ניתנים במהלכה תרופות דרך הוריד שגורמות לשינה עמוקה, מונעות כאב וגורמות להרפייה של השרירים. במהלך הניתוח ישנו ניתור קפדני של עומק ההרדמה ובסוף הניתוח מופסקות התרופות וניתנות תרופות נוגדות שמבטלות את שיתוק השרירים.
מספר ימים לפני מועד הניתוח, הרופא המרדים נפגש עם המטופל במרפאת טרום הרדמה. בעת בדיקה זו, ניתן לשאול את הרופא המרדים כל שאלה שגורמת לחששות. יש לדווח למרדים על כל פרט מהותי מהעבר הרפואי – על תרופות כרוניות, על רגישות ידועה לחומרים, על מחלות נילוות ועל ניתוחים מהעבר.
אילו סיכונים קיימים בניתוחים אלו?
הסיכונים המוקדמים כוללים: דימום, דליפה מהקיבה או המעי, היצרות בקיבה או בהשקה עם המעי, תסביב של הקיבה או המעי, חסימת מעי, פגיעה באיברים סמוכים, בקע בדופן הבטן, זיהום פצע, כיב בהשקה, בקע פנימי, קריש דם בורידי הרגליים או ורידי הכבד, תסחיף ריאתי, דלקת ריאות, ארוע לבבי, זיהום בדרכי השתן. כמו כן יתכנו: צרבת, שיהוקים, גזים, עצירות, שלשול, שינוי בטעמים. שיעור התמותה לאחר ניתוחים בריאטריים קטן מ: 0.5%.
הסיכונים המאוחרים כוללים: חסרים תזונתיים וחסרים בויטמינים שעלולים לגרום לאנמיה, אוסטיאופורוזיס, התפתחות אבנים בכליות או בכיס המרה, תסמונת ההצפה, היפוגליקמיה, בקע בדופן הבטן, חסימת מעיים, בקע פנימי, כיב בהשקה.
מה מומלץ לאכול לאחר הניתוח?
התזונה לאחר הניתוח מורכבת ממספר שלבים. ביומיים הראשונים שתיה בלבד, לאחר מכן תזונה נוזלית, דייסתית, רכה ומעבר לתזונה רגילה רק כעבור חודש חודשיים. חשוב במקביל להיות במעקב דיאטנית וליטול תוספי ויטמינים לפי הנחייתה.
יש להקפיד על אכילה איטית, להפריד בין שתיה לאוכל, ללעוס היטב, לאכול מנות קטנות כל 3 שעות ולהקפיד על שתיה מרובה. חשוב לפתח הרגלים של אכילה מודעת, לשבת ליד השולחן ולאכול בנחת ללא הסחות דעת.
כמה משקל משילים לאחר הניתוח?
הירידה במשקל מהירה יחסית בחודשים הראשונים ומתמתנת לאחר מכן. הירידה נמשכת כשנה עד שנתיים עד להתייצבות במשקל חדש. בדרך כלל יורדים בין 50-90 אחוזים מעודף המשקל.
לאחר ירידה משמעותית במשקל, נוצרים לעיתים עודפי עור בירכיים, בזרועות ובבטן שניתן להסירם באמצעות ניתוח פלסטי כעבור למעלה משנה מהניתוח הבריאטרי בעת ההתייצבות במשקל.
הצלחת הניתוח הבריאטרי תלויה רבות בשיתוף הפעולה של המנותח לשינוי הרגלי האכילה והוספת פעילות גופנית סדירה. ללא כל אלה, לא תושג ירידה מיטבית במשקל. שמירה על אכילה מאוזנת ופעילות גופנית סדירה מסייעות מאד בשימור המשקל החדש. כמו כן חשוב להפחית מתחים בעזרת מדיטציה, קשיבות, יוגה, או טיפול משלים: רפלקסולוגיה, שיאצו, דיקור.
ניתוחים בריאטריים – שיעורי הצלחה
מרבית המנותחים, מעל ,90% מצליחים לרדת מעל 50% מעודף המשקל תוך שנה עד שנתיים מהניתוח והניתוח שלהם מוצלח.
בשנה שנתיים הראשונות שלאחר הניתוח חשוב מאד לפתח הרגלי חיים חדשים כדי לשמר לאחר מכן את הירידה במשקל. יש לסגל אורח חיים חדש שמשלב תזונה מאוזנת, פעילות ספורטיבית וטכניקות להפגת מתחים. לצורך כך, רצוי להיעזר בצוות רב תחומי שכולל דיאטנית, פסיכולוגית או עובדת סוציאלית וכירורג. מומלץ שליווי הדיאטנית והפסיכולוגית יימשך לאורך זמן לצורך טיפול בהפרעות אכילה, ליווי ותמיכה.
חשוב להקפיד על מעקב רפואי הן אצל הרופא המנתח והן אצל רופא המשפחה. לאחר השחרור מבית החולים, יגיע המטופל למעקב סדיר אצל הרופא המנתח. במידה והכל תקין, הביקורת הראשונה תתקיים כשבועיים שלושה לאחר הניתוח, והביקורות הבאות יתרחשו כעבור שלושה חודשים, חצי שנה ושנה לאחר הניתוח. בתום שנה מהניתוח, מומלץ לבוא לביקורות פעם עד פעמיים בשנה.
ד"ר אסנת רזיאל – כירורגית בכירה, מנהלת מלבי - מרכז לטיפול בהשמנת יתר, אסיא מדיקל, אסותא. הממציאה והמפתחת של השיטה LIVING LARGE.
דרג עד כמה מאמר זה עזר לך
עזר מאד |
עזר |
טוב |
עזר קצת |
לא עזר |
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר