אלכוהול משמש כ"תרופה עצמית" עבור אנשים הסובלים מדיכאון, חרדה או הפרעה דו קוטבית, ולכן קבוצה זו בעלת סיכון גבוה יותר להיהפך למכורים.
להתמכרות לאלכוהול, או בשמה השני אלכוהוליזם, יש השלכות רבות על חייו של המכור. הוא מתרחק מקרוביו, מנתק קשר עם חלק ניכר מבני משפחתו ובחלק מהמקרים אף מאבד את מקור פרנסתו עקב חוסר תפקוד. בנוסף, רבים מהאלכוהוליסטים הופכים לבעלי דפוסי התנהגות אלימים ועבריינים.
הגורמים להתמכרות
מרבית התיאוריות טוענות שהתמכרות נובעת מתוך הצורך לחוש בשליטה. היא בדרך כלל תחל בתקופה שבה מרגיש האדם שהוא מאבד את האחיזה על חייו, ועקב כך, יבחר בפעילות שבה הוא יכול לתכנן את הצעד הבא ולקחת את השליטה חזרה לידיו. מאוד מהר אותה פעילות נבחרת תשתלט על התנהגות האדם ועל אורח חייו, והוא הופך למכור.
יש לכם שאלות נוספות? היכנסו עכשיו לפורום:
פורום התמכרות, התמכרויות
אלכוהול נחשב לחלק בלתי נפרד מהתרבות המערבית, ובניגוד לסמים, הוא מוצר חוקי ובשל כך, גם זמין. ברגע שהמכור משוכנע כי האלכוהול משכך את מכאוביו ומקל על צרותיו, הוא יחזור אליו כל פעם מחדש. עד מהרה, יהפוך האלכוהול למקום המפלט שלו. וכך, הופך השימוש באלכוהול להתמכרות של ממש.
הליך ההתמכרות
במרבית המקרים, שתיית אלכוהול מתחילה כחלק מפעילות חברתית. אצל המתמכרים, ההנאה מהשתייה והעובדה שפעולה זו משככת להם את המכאובים – הן הפיזיים והן הנפשיים – הופכים את צריכת האלכוהול לחלק משמעותי של האדם. בשלב הזה, נחשב האדם לשתיין, ועדיין לא עבר לדרגת מכור.
ההתמכרות מתרחשת כאשר השימוש באלכוהול הופך לחלק בלתי נפרד מחייו של האדם: כמויות הצריכה גדלות, האדם הופך לתלותי במשקה ובמקרים של חוסר צריכה, יחוש בכאבים ובמצוקה קשה. סוג של 'קריז'.
הנורות האדומות בדרך לאלכוהוליזם
סימנים נפוצים להתמכרות לאלכוהול הם חוסר התייחסות למשפחה , חוסר תפקוד ואי הגעה למקום העבודה ופיגור בלימודים.
תמרורי אזהרה חמורים יותר עלולים להיות מעצר משטרתי בגלל אחת מהסיבות הבאות:
1. נהיגה תחת שיכרות
2. התנהגות אלימה כלפי המשפחה
3. הזנחת הילדים
כמו כן, שימוש באלכוהול כתירוץ לשחרור מלחצי היום או כחלק מריב עם בן הזוג מהווה נורה אדומה.
אולי יעניין אתכם גם:
השפעת התמכרות על בני משפחה
התמכרות לקנאביס: מהם התסמינים וכיצד נגמלים?
חשוב לציין שלא כל צרכני האלכוהול הופכים למכורים של ממש, אך שתייה מרובה היא גורם סיכון גדול לכך, מכיוון שהתמכרות יכולה להתפתח גם באופן פתאומי, כתגובה ישירה לפרידה, פיטורין או אובדן אדם קרוב.
במקרים אחרים, ההתמכרות תהיה הדרגתית, ועליית צריכת האלכוהול תהיה מתונה יותר.
להתמכרות, בניגוד לבעיית שתייה רגילה, קיים אלמנט נוסף- תלות. המכור מסתמך על האלכוהול לתפקוד היום- יומי ולרוגע הנפשי. בשל כך, צריכת האלכוהול נמצאת כל הזמן בעלייה.
בשלבים מתקדמים יותר של ההתמכרות, מתגלים גם הסימנים הבאים:
• איבוד השליטה על משך וכמות השתייה
• קיים רצון להפסיק לשתות, אך המאמצים נכשלים
• אלכוהוליסט מפחית בפעילויות שבעבר היו חשובות לו– זמן איכות עם משפחה, תחביבים שונים,
פעילות ספורטיבית ועוד.
• האלכוהול הוא חלק בלתי נפרד ממערכות היחסים ומהפעילויות החברתיות של האדם.
• השתייה הופכת למקור לבעיות –פגיעה בנישואין, בעיות בריאותיות והפרעות נפשיות – ולמרות הכל,
המכור ממשיך לשתות.
הכחשת השתייה וההתמכרות
המכשול הגדול ביותר בדרך לקבלת עזרה היא הכחשת ההתמכרות לאלכוהול. הרצון בטיפה המרה חזק עד כדי כך, שהמוח מוצא שלל דרכים להצדיק את השתייה.
ההכחשה מונעת מהמכור לראות את ההשפעות השליליות הנובעות מהשימוש, ובכך מחריפה את הבעיות ביחסים הבין- אישיים וביחסים בעבודה.
ההכחשה מתבטאת בהפחתת הכמויות, צמצום ההשלכות השליליות והפניית אצבע מאשימה כלפי הסובבים בנוגע להתמכרות.
בעיות במערכות יחסים, בעיות כספיות ובעיות במקום העבודה יכולות לקרות לכל אחד, אבל הבעיה מתחילה ברגע שהמכור מאשים אדם אחר כגורם להידרדרות במצבו שלו.
קבלת עזרה
אדם אשר מוכן להודות בבעיה שלו ולהצהיר שהוא מכור, מבצע צעד חשוב ביותר בדרך להחלמה. הצעד השני, והחשוב לא פחות, הוא הרצון בקבלת עזרה.
הליך הגמילה עלול להיות ממושך . על המכור להתמודד עם תסמיני הגמילה הקשים: דופק מהיר, הקאות, זיעה מרובה, נדודי שינה, היפראקטיביות, חוסר מנוחה, פרכוסים, הזיות וחרדות. לאחר שהתסמינים הפיזיים חולפים, יש להתחיל בגמילה פסיכולוגית, שבה מחזקים את היכולת להישאר נקי מצריכת אלכוהול לאורך זמן.
הגמילה הפסיכולוגית נעשית, לרוב, במסגרת קבוצתית. לקבוצה יש עוצמה והשפעה ומתפתחת אצל המכור תחושת מחויבות גדולה יותר לעומת טיפול הנעשה באופן פרטני.
האלכוהוליסט רוכש דרכים חלופיות להתמודדות עם מצוקה ולחץ. דרכים אלו מסייעות לו להישאר חזק ולא ליפול שוב לטיפה המרה.
טיפול נוסף, העשוי להיות אפקטיבי, לגמילה מאלכוהול נעשה באמצעות היפנוזה רפואית.
בסופו של דבר, הבחירה בסוג תכנית הגמילה תלויה במכור עצמו.
חשוב לזכור כי אדם המקבל תמיכה חזקה מהקרובים אליו ויודע שהוא יכול לקבל נחמה ועידוד מהם יוכל להיגמל מאלכוהול בסבירות גבוהה יותר ללא חזרה לדפוסים ישנים במקרי מצוקה.
אבי יקיר – עובד סוציאלי M.S.W, מטפל בהתמכרויות
דרג עד כמה מאמר זה עזר לך
![]() עזר מאד |
![]() עזר |
![]() טוב |
![]() עזר קצת |
![]() לא עזר |
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר