סובלים מרגישות בחניכיים? היכנסו לפורומים:
פורום מחלות חניכיים
פורום שיקום הפה, השתלת שיניים
רגישות בשיניים?
ישנן סיבות שונות שיכולות לגרום לרגישות בשיניים, רבים לא מודעים לכך אבל במקרים מסוימים הרקמה שעוטפת את השיניים יכולה להיות דקה ועדינה. צחצוח שיניים בעוצמה חזקה מדי פוגעת ברקמה הזו וגורמת לה לסגת. איך יודעים אם מצחצחים חזק מדי? אם מברשת השיניים מתעוותת סימן שהופעל כוח גדול מדיי. לכן, מומלץ לצחצח במרשת רכה או במברשת שיניים חשמלית עם חיישן לחץ. קיימים גורמים נוספים לנסיגת חניכיים כמו פירסינג אשר גורם לטראומה בחלק הפנימי, עישון או הידוק שיניים.
כיצד מטפלים בשיניים רגישות?
השלב הראשון והפשוט ביותר הוא להשתמש במשחות שיניים אשר מיועדות לשיניים רגישות. חשוב להבין כי למשחות האלו לוקח זמן לעבוד ויש להקפיד ולהשתמש בהן לאורך זמן. אם יש מקום מסוים עם רגישות גבוהה ניתן למרוח עליו משחה עם האצבע ולהשאיר את המשחה לכמה דקות. אם אחרי מספר שבועות לא נצפה שיפור, ישנם תכשירים במרפאה אשר מיועדים לשיניים רגישות. במקרי קיצון ניתן לבצע טיפול שורש על מנת להפסיק את הכאב או לבצע כיסוי של השורש החשוף על ידי שתל חניכיים.
רגישות בחניכיים?
חניכיים רגישות הן לרוב תוצאה של דלקת חניכיים המשפיעה על הרקמה שמחזיקה את השיניים במקומן, דלקת זו עונה לשם ג'ינג'יביטיס (Gingivitis). הסימנים מלבד חניכיים רגישות הם דימום בזמן צחצוח או ניקוי עם חוט, נפיחות ואדמומיות של החניכיים. במצבים מסוימים, אם דלקת החניכיים לא מטופלת היא יכולה להתפתח לכדי פרדיונטיטיס (Periodontitis) – מחלת חניכיים. במקרה של פרדיונטיטיס, הפלאק כבר מתפשט אל מתחת לקו החניכיים, דבר המעורר תגובה דלקתית חזקה ברקמות התומכות של השיניים. הדבר מוביל לאיבוד העצם התומכת בשיניים ובהמשך עלול להוביל לאובדן השיניים. ברוב המקרים, איבוד שיניים בגיל מבוגר אינו נובע מריקבון השיניים, אלא ממחלות חניכיים שונות. גורמים נוספים אשר עלולים לקדם דלקות ומחלות בחניכיים הם עישון, סוכרת לא מאוזנת, שינויים הורמונליים ולחץ נפשי.
הסובלים מחניכיים רגישות חשים תחושת כאב מסוימת בכל פעם שמצחצחים את השיניים או כשמשתמשים בחוט דנטלי. הכאב עשוי לדעוך בהדרגה או לשהות בחלל הפה. לעיתים, חניכיים רגישות מלוות גם בנפיחות, אדמומיות, דימום וריח רע מהפה. יש לזכור שקיים הבדל מהותי בין רגישות השיניים לרגישות החניכיים. בהתאם למיקומו של הכאב, ייתכן שיהיה קשה לקבוע אם מקורו בשיניים או בחניכיים.
למאמרים נוספים של ד''ר גיא לוי:
מה חדש ברפואת שיניים
הארכת כותרת: תשובות לשאלות נפוצות
נסיגת חניכיים: גורמים ודרכי טיפול
ציפוי שיניים – למנייט
מחלות חניכיים לעומת דלקת חניכיים: מה ההבדל בין השתיים?
כיצד מטפלים בחניכיים רגישות?
כדי לטפל בבעיה יש לבצע מספר פעולות, הצעד הראשון הוא לשפר את היגיינת הפה. יש לצחצח את השיניים פעמיים ביום ולא פחות חשוב לנקות על ידי אביזר בין שיני כגון חוט דנטלי או מברשת בין שינית. את ההתאמה של המכשור הנכון לניקוי יש לקבל מהשיננית או מרופא השיניים.
אם הכאב או שאר הסימנים עדיין לא חולפים, יש לפנות למומחה למחלות חניכיים בכדי שיאתר את מקור הבעיה וייתן את הטיפול הנכון, אם הפניה לשיננית, אם טיפול תרופתי ואם טיפול מורכב יותר. ברוב המקרים, הביקור אצל השיננית יועיל במידה רבה, ההסרה של האבנית הדבוקה לשיניים מפחיתה את העומס החיידקי. במקרים מסוימים מציעים לבצע פעולה של הקצעות שורשים – גרידת חניכיים אשר מטרתה העיקרית היא לסלק חיידקים אשר נמצאים בכיסי החניכיים ולהסיר רקמות חולות שמפריעות להחלמה של האזור.
כל כאב או רגישות בחניכיים ניתנים לטיפול, אך יש לזהות את מקור הבעיה כדי הקל על התסמינים ולמנוע את ההחמרה שלהם. אין להתעלם מרגישות בחניכיים שאינה עוברת, גם אם הכאב הוא קטן וזניח לכאורה.
ד"ר גיא לוי – מומחה לשתלים ולמחלות חניכיים מטעם משרד הבריאות הישראלי והפדרציה האירופאית למחלות חניכיים
![]() עזר מאד |
![]() עזר |
![]() טוב |
![]() עזר קצת |
![]() לא עזר |
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר