סובלים מבעיות חניכיים? היכנסו לפורומים:
פורום מחלות חניכיים
פורום שיקום הפה, השתלת שיניים
תסמינים של דלקת חניכיים
דלקת חניכיים מתרחשת במצבים של ההיגיינה לקויה ולרוב יתרחשו ללא סימנים של כאב מיוחד. מלבד חיידקים, הדלקות מושפעות ממצבים הורמונליים כמו גיל ההתבגרות, הריון וטיפולים הורמונליים למיניהם.
הסימנים שבדרך כלל יופיעו בדלקות חניכיים הם:
· דימום מהחניכיים בזמן צחצוח שיניים או בצורה ספונטנית
· חניכיים נפוחות ואדומות
· רגישות בחניכיים למגע ורגישות לקור בשיניים
· ריח רע או טעם רע בפה על בסיס קבוע
· נסיגת חניכיים
· שינויים במיקום השיניים
דלקות חניכיים, בניגוד למחלות חניכיים, הן הפיכות וניתן לתקן את המצב בהתערבות טיפולית של רופא או של שיננית ובעזרת שינוי הרגלי הצחצוח הביתיים.
תסמינים של מחלות חניכיים
במחלות חניכיים תסמיני המחלה דומים לדלקת חניכיים אך מתחת לחניכיים מתרחש תהליך של ספיגת העצם התומכת בשן. נוצרים כיסים של תוצאה של מרחק בין שולי החניכיים לבין העצם שנספגה, הכיסים מכילים חיידקים אשר לא ניתן לנקות אותם בניקוי ביתי וכך המחלה מתקדמת. ללא טיפול המחלה יכולה לגרום לתזוזת שיניים, לניידות של שיניים ולנשירה של שיניים.
מחלות חניכיים מופיעות בגילאים שונים, אפילו מגיל 10, ומתרחשות בקצבי התקדמות שונה ובמחזורים.
הטיפול במחלת חניכיים נעשה בשלושה שלבים:
1) שלב הניקוי: בשלב הראשון הרופא המטפל מבצע ניקוי תחת הרדמה של החניכיים. מטרת שלב זה הינה להיפטר מהחיידקים אשר נמצאים מתחת לחניכיים בכיסים ולהוריד אמצעים אשר עוזרים לחיידקים להיתפס על גבי השן כגון אבנית, שולי סתימות, כתרים לא מותאמים וכדומה. בשלב זה המטופל מקבל הדרכה ספציפית לניקוי השיניים בהתחשב במיקום השיניים והצפיפות שלהן בפיו. בסיום שלב הניקוי ולאחר שהחניכיים מגיעות למצב תקין ניתן להמשיך לשלב התיקון.
2) שלב התיקון: בחלק ממקרי מחלת החניכיים יש צורך בשלב תיקון העצם. כתלות בצורת הפגמים שנוצרים בעצם מבצע רופא החניכיים תיקון של מתאר העצם על מנת למנוע הישנות של המחלה בעתיד. בשלב הזה מבוצעים לפי הצורך ניתוחי חניכיים בשימוש חומרים שונים ובטכניקת שונות שיפורטו בהמשך.
3) שלב התחזוקה: מכיוון שחלק גדול מהגורם למחלת החניכיים הינו גנטי, יש לשמור על תחזוקה וביקורות תכופות. בזמן התחזוקה נבדק המטופל להישנות של כיסים בחניכיים, מבוצע ניקוי של אזורים בעייתיים ובמקרי הצורך מושמים חומרים אנטי-בקטריאליים באזורי הכיסים. הישנות המחלה ללא פיקוח ותחזוקה הינה גבוהה.
למאמרים נוספים של ד''ר לוי:
מה חדש ברפואת שיניים
הארכת כותרת: תשובות לשאלות נפוצות
נסיגת חניכיים: גורמים ודרכי טיפול
ציפוי שיניים – למנייט
סוגים של ניתוחי חניכיים
קיימים סוגים שונים של ניתוחי חניכיים עם גישות כירורגיות שונות וחומרים שונים, ננסה לפשט את צורות הניתוח השונות.
1) ניתוחים לתיקון מתאר ללא תוספות של חומרים – בניתוחים מסוג זה מבצעים הורדה של עודפי חניכיים על מנת למנוע מחיידקים מקום מסתור ולעזור למטופל לבצע ניקוי נאות של השיניים. סוגי ניתוחים אלו מתאימים לאנשים עם הגדלת חניכיים על רקע גנטי או תרופתי או במקרים של כיסים קלים. בסיום הניתוח מבוצעים תפרים וההתאוששות הינה לרוב של יום-יומיים.
2) ניתוחים עם תוספות של חומרים – בניתוחים מסוג זה שומרים על כל עובי החניכיים על מנת לכסות את העצם. במהלך הניתוח מבוצע ניקוי של פגם העצם והרופא מוסיף חומרים להשלמת העצם. ישנם סוגים שונים של תחליפי עצם מסוגים שונים וממקורות שונים כאשר יש להתאים את הפגם לחומר המילוי. ברוב המקרים מבוצע שימוש בחלבון מסוג אמדוגן אשר מסייע לבניית האחיזה החדשה של השן ומזרז את הריפוי. בסוף הריפוי מבוצעים תפרים וההתאוששות הינה לרוב של יום-יומיים.
3) ניתוחי תיקון מיקרוסקופים – בשנים האחרונות החל השימוש במיקרוסקופ טיפול אשר מאפשר ניתוחים זעיר פולשניים. בעזרת מכשור ההגדלה ניתן לבצע חתכים קטנים יותר ולגשת לפגם עם מינימום פגיעה ברקמה, לרוב בניתוחים אלה מבוצעת ההשלמה של העצם על ידי חומרי ג’ל דוגמת אמדוגן בשל הגישה המינימלית. בסוף הטיפול מבוצעים תפרים דקים שכמעט ולא ניתן לראות בעין ללא מכשיר הגדלה. לרוב אין צורך בהתאוששות בניתוחים מסוג זה.
ד"ר גיא לוי – מומחה לשתלים ולמחלות חניכיים מטעם משרד הבריאות הישראלי
דרג עד כמה מאמר זה עזר לך
![]() עזר מאד |
![]() עזר |
![]() טוב |
![]() עזר קצת |
![]() לא עזר |
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר