גרייה מוחית לא פולשנית לטיפול בהפרעות קשב וריכוז – תיאורי מקרה

הפרעות קשב וריכוז אינן בעיה אחת והביטוי שלהן משתנה מאדם לאדם, בהתאם לכך הטיפול התרופתי אינו משפיע באופן זהה על כל אחד. גרייה מוחית לא פולשנית מהווה חלופה לטיפול התרופתי והיא מותאמת לכל אחד לפי צרכיו
ד``ר דורון תודר
| 12/08/2018 |
צפיות: 2,859
גרייה מוחית לא פולשנית היא שם לאוסף טכנולוגיות שמבוססות על היכולת לגרות באופן ממוקד אזורי מוח שונים. פעילות לא תקינה של אזורי המוח השונים מביאה לבעיות שאיתן מתמודד האדם. שיטות טיפול אלה מבוססות על טכנולוגיות שונות וכל אחת מביאה לנרמול הפעילות המוחית הלא תקינה באמצעים אחרים. הגרייה המוחית יכולה לטפל בבעיות שונות שמקורן בפעילות לא תקינה של המוח כמו חרדה, דיכאון, אוטיזם, אפילפסיה, הפרעות שינה, ירידה קוגניטיבית, כאבים כרוניים וגם לקויות למידה והפרעות קשב וריכוז והיפראקטיביות.

הפרעת קשב וריכוז והיפראקטיביות מגיעה לתודעה בעיקר בהקשר של ילדים ובני נוער, אך היא אינה חולפת מעצמה עם ההתבגרות של האדם. פעמים רבות האדם הבוגר מבטא פחות סימפטומים של היפראקטיביות ולכן יש תחושה שההפרעה חולפת עם ההתבגרות אך אין הדבר כך. בכל גיל האדם הסובל מההפרעה נפגע ממנה. בגיל הצעיר הפגיעה היא בעיקר בתחומי הלימוד והתחומים החברתיים. בגיל המבוגר יותר הפגיעה היא בעבודה, בזוגיות ובבעיות ההתמכרות שמלווה מטופלים רבים שסובלים מהפרעת הקשב והריכוז.

להפרעה אמנם יש כמה מאפיינים כללים, כמו אימפולסיביות, חוסר קשב ופעלתנות יתר, אך אין מקור אחד לבעיות קשב וריכוז ואצל כל אדם יש תבניות מוחיות שונות שגורמות לבעיה והיא אינה נובעת מתבנית מוח אחת ויחידה.

לעומת טיפול תרופתי, אשר פועל על כל המוח ואמור להשפיע על כל האנשים באותו האופן, הגרייה המוחית הלא פולשנית מותאמת לכל מטופל לפי המקור שממנו נובעת הבעיה, למעשה שיטה זו היא מהות ההגדרה של רפואה מותאמת אישית.

ישנן שלוש טכנולוגיות בגרייה המוחית הלא פולשנית שמאפשרות לטפל בבעיות קשב וריכוז. כל טכנולוגיה מותאמת למטופל לפי צרכיו ופרוטוקול הטיפול מאפשר לגוון בין הטכנולוגיות. במאמר זה אציג כמה תיאורי מקרה שבהם גרייה מוחית לא פולשנית סייעה למטופלים שונים, עם צרכים שונים, להפחית את תופעות ההפרעה ולשפר את יכולות הלימוד והריכוז שלהם.

רוצים לדעת עוד? היכנסו לפורומים:
פורום חרדה, דיכאון - טיפול לא תרופתי
פורום הפרעות קשב וריכוז - טיפול לא תרופתי
פורום אלצהיימר, דמנציה - טיפול לא תרופתי
פורום נוירופידבק - טיפול לא תרופתי
פורום שבץ מוחי - טיפול לא תרופתי

טיפול בהפרעות קשב וריכוז אצל מבוגרים

ד', אישה בסביבות גיל ה-30 לחייה, נשואה ואם לשניים, בעלת עסק עצמאי בתחום העיצוב. מילדותה התמודדה עם הפרעת קשב וריכוז ונטלה תרופות שלא שיפרו בהרבה את המצב. משום שלא סבלה מתופעות לוואי היא נטלה ריטלין במינון גבוה, שאמנם לא עזרו במיוחד אך ד' הרגישה שזה "עדיף מכלום". ההפרעה מנעה ממנה להשתלב כשכירה בשוק העבודה והדחיינות שלה והקשיים לסיים משימות בזמן הובילו שוב ושוב לפיטוריה. בסופו של דבר ד' הקימה עסק עצמאי ושכרה עובדים שדאגו לסיום פרויקטים בזמן ולניהול השוטף מול הלקוחות, היא עסקה בעיקר בצד היצירתי. ד' הרגישה תלות בעובדים שלה, דבר שגרם לתסכול רב. ההפרעה השליכה לא רק על העבודה אלא גם על התפקוד שלה בבית ורוב ניהול משק הבית היה באחריותו של בן זוגה.

ד' הגיעה אלי לטיפול אחרי שכבר קראה וחקרה את תחום הגרייה המוחית הלא פולשנית. היא ידעה בדיוק מה היא רוצה ומה היא צריכה – גרייה ברזולוציה גבוהה. ד' ציינה שהיא יודעת שהיא תתקשה להתמיד בטיפול ושייקח זמן עד שתראה תוצאות. ואכן, הספרות המדעית תומכת בהחלטה של ד' ועשרות מחקרים הוכיחו את היעילות של גרייה ברזולוציה גבוהה הטיפול בפרעות קשב וריכוז.

כבר אחרי הטיפול הראשון ד' דיווחה על חדות וצלילות שלא הרגישה קודם לכן, אף תרופה לא גרמה לה להרגיש כך. היא הסבירה שהראש שלה תמיד מלא במחשבות מעורבבות, רגע אחד היא חושבת על הפרויקט שהיא עובדת עליו ולתוך מחשבה זו קופצת מסיבת יום ההולדת של הילדה שאותה קוטעת מחשבה על שמלה שהיא רוצה ללבוש לאירוע בשבוע הבא ואז נזכרת שהיא צריכה לחזור לשיחת טלפון וכן הלאה. לעומת זאת, כבר אחרי הטיפול הראשון נראה היה שהמחשבות שלה מסודרות, הן באות אחת אחרי השנייה, אחת נגמרת והשנייה מתחילה. בסוף השבוע שלאחר הטיפול הראשון חזרה תחושת הערפול. בהמשך ככל שיתרבו הטיפולים תחושה זו לא חזרה אף בסופי שבוע. אחרי חודש שבו עברה 20 טיפולים הרגישה ד' שרמת התפקוד שלה גבוהה מאי פעם, גם בן זוגה והסביבה הקרובה לה החמיאו לה ואמרו, ללא ידיעת הסיבה, שקל ונוח יותר לעבוד איתה. כששאלה למה הם מתכוונים משפט אחד חזר על עצמו שוב ושוב – שניכר שיש בה שקט פנימי.

טיפול משולב להפרעות קשב וריכוז וללקויות למידה

כשהייתה בת 12 הגיעה אלי ר' כשהיא מאובחנת עם ADD – הפרעת קשב וריכוז ללא היפראקטיביות. בכיתה נהגה לשבת מאחור ולחלום, ונוסף על כך התקשתה בהבנת הנקרא, אמנם קיבלה עזרה בלימודים והשתתפה בשיעורי למידה מתקנת אשר סייעו לה לא לפגר אחרי הנלמד בכיתה, אך חשה תסכול כללי והרגישה רע במיוחד כשקיבלה ציונים נמוכים במבחנים. ר' נטלה ריטלין אשר לא שיפר את יכולת המיקוד באופן ניכר וכמובן שלא השפיע על לקות הלמידה.

באבחון בבדיקת QEEG נראו בבירור שתי הבעיות, הן הפרעת הקשב והריכוז והן לקות הלמידה, ולאחר בדיקה התברר שאפשר לטפל בשתיהן בו-זמנית בהצבה של שני חיישנים על אזור אחד של פני הגולגולת. לאחר שלושה טיפולים בלבד סיפרה ר' שהקריאה קלה לה יותר מבעבר ולאחר הטיפול השמיני שבמהלכו נדרשה להיבחן על פרק בסיפור שקראה קודם לכן ניכר כי חל שיפור בהבנת הנקרא. גם יכולת הריכוז וההקשבה שלה השתפרה וכעת היא יכולה להמשיך להקשיב למורה גם אם יש רעש בחוץ, ראייה לכך היא הציונים הגבוהים שהחלה לקבל במבחנים. בתום הטיפול נותרו עוד מקצועות אחדים שבהם התקשתה, אך ר' הרגישה כיצד היכולות שלה השתפרו והצהירה שברוב המקצועות מסתדרת בכוחות עצמה וללא עזרה.

טיפול לא תרופתי בהפרעות קשב וריכוז

נ' הגיעה אלי בגיל 16 לאחר שנים רבות שמהן סבלה מהפרעות קשב וריכוז שבאו לידי ביטוי בחוסר יכולת התמדה בלימודים, תזזיתיות ופעלתנות יתר בשיעורים והתפרצויות זעם בתדירות גבוהה. המצב הגיע לכך שתהו על התאמתה למסגרות לימודית. נ' מגיעה מבית חרדי ולהפסקת הלימודים בגיל צעיר יש השפעה עצומה על הסיכויים למצוא שידוך הגון. לבסוף הוריה של נ' הסכימו לטיפול תרופתי והיא נטלה 54 מ"ג קונצרטה בכל יום. התרופה אכן סייעה ונ' השתלבה הן מבחינה לימודית והן מבחינה חברתית. למרות זאת, כשבגרה דרשה מהוריה להפסיק ליטול את התרופה, היא טענה שהטיפול משפיע לה על מצב הרוח והיא מרגישה מדוכאת וכן היא חששה מהסטיגמה הכרוכה בטיפול תרופתי אשר עלולה לפגוע בשידוך העתידי שלה. הניסיונות להפסיק את הטיפול התרופתי הובילו להרעת מצבה של נ'. בשלב זה פגשתי אותה.

בבדיקת QEEG נראתה תבנית מוחית אשר נפוצה מאוד אצל אנשים עם בעיות קשב וריכוז, אך היחס בין גלי התטא לגלי הביתא היה גבוה יחסית לגילה הצעיר של נ'. בהתאם לכך ולפי מאפייני בדיקת האישיות של נ' תוכנן פרוטוקול הטיפול והיא החלה לבוא לטיפולים פעמיים בשבוע. בשלב זה נ' המשיכה ליטול תרופות במינון רגיל. מצבה של נ' השתפר באופן הדרגתי, היא שמה לב לכך במיוחד בשבתות, שבהן לא נטלה את התרופה. לאחר 20 טיפולים המינון ירד מ-54 מ"ג ל-36 מ"ג ביום והמצב לא פגע בהתנהלות של נ' בבית הספר. לאחר 40 טיפולים ירד המינון ל-27 מ"ג, בשלב זה הוריה של נ' תהו אם יש עוד טעם בטיפול, נ' הרגישה שהשיפור הגיע לשיאו וייתכן כי הטיפול הגיע למיצוי, אך מטרתה המקורית הייתה להפסיק לגמרי את הטיפול התרופתי ובחרה להמשיך. לאחר 60 טיפולים נ' הפסיקה ליטול את התרופות, וכיום היא מסתדרת היטב בבית הספר ומרגישה אופטימית ומלאת חיים.

את ת' פגשתי כשהיה בן 13, נוסף להפרעות קשב, ריכוז והיפראקטיביות הוא אובחן עם תסמונת טורט שבאה לידי ביטוי בכחכוחים בגרון ובהטיית הראש לצד שמאל באופן לא רצוני. ת' נטל באופן קבוע קונצרטה במינון 36 מ"ג שמצד אחד שיפרה את הפרעת הקשב והריכוז אבל מצד שני החמירה את הטיקים. בהורדה של המינון, התרופה כבר לא עזרה להפרעות הקשב ולהיפראקטיביות. נוסף לקונצרטה ת' נטל תרופה נוספת שידועה בתופעות הלוואי הקשות שלה.

אולי יעניין אתכם גם:
נוירופידבק לטיפול בהפרעת קשב וריכוז
נוירופידבק – רפואה מותאמת אישית לדיכאון ולחרדה
נוירופידבק לטיפול באוטיזם ו-PDD
אפילפסיה: טיפול לא תרופתי בעזרת נוירופידבק
כאב כרוני: טיפול בגרייה ברזולוציה גבוהה (HDS)

בביצוע בדיקת QEEG התברר שאפשר לטפל במקביל בהפרעת הקשב, הריכוז וההיפראקטיביות ובטיקים. לאחר הטיפול החמישי חל שיפור משמעותי במצבו של ת' והטיקים פסקו לגמרי, את הקונצרטה המשיך ליטול כרגיל. לאחר הטיפול העשירי התלונן ת' על בחילות ועל כאבי ראש, שככל הנראה נבעו ממינון יתר של הקונצרטה. בעקבות זאת המינון ירד ל-18 מ"ג וההפרעה נשארה מאוזנת. לאחר הפגישה ה-20 הפסיק ת' את הטיפול התרופתי ולאחר הטיפול ה-40 ת' כבר לא סבל מהפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות ולא מטיקים.

ד"ר דורון תודר – פסיכיאטר, מנהל 'נוירוקליניק' – מרכז רפואי המתמחה בגרייה מוחית לא פולשנית

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר

יועצים בתחום

  • ד"ר ראובן אייכנבאום
    ד"ר ראובן אייכנבאום
    נוירולוג בכיר ומומחה ברפואה פיזיקלית, שיקום ושיקום נוירולוגי. נותן חוות דעת שניה, רפואית ורפואית משפטית.... קרא עוד
  • ד"ר אילן בוש
    ד"ר אילן בוש
    פסיכיאטר ילדים בכיר מומחה בפסיכיאטריה ילדים ונוער, הפרעות קשב וריכוז, מתן ייעוץ פסיכולוגי, פסיכותרפיה, אוטיזם, גיל ההתבגרות, הפרעות חרדה, הגיל הרך ... קרא עוד
  • ד"ר עדי אדר
    ד"ר עדי אדר
    מומחה לנוירולוגיית ילדים דר` עדי אדר הינו מומחה לנוירולוגיה והתפתחות הילד, כיום מנהל את מכון אדר , מכון ארצי לאבחון הפרעות קשב וריכוז, נירולוגיה ילדים. מכון אדר זכה גם השנה בסקר שביעות רצון של... קרא עוד