אפילפסיה: טיפול לא תרופתי בעזרת נוירופידבק

אפילפסיה היא הפרעה נוירולוגית הגורמת להתקפים ולפרכוסים. הטיפול התרופתי במחלה לא מתאים לכל החולים, אך בעזרת טיפול בנוירופידבק אפשר להקל על התסמינים של המחלה ואף למנוע את ההתקפים
ד``ר דורון תודר
| 23/05/2018 |
צפיות: 4,041
דירוג: 4.6 מתוך 3 הצבעות
התקבלו 3 דירוגים בציון ממוצע 4.6 מתוך 5
אפילפסיה היא אוסף של כמה מחלות שנובעות מפעילות חשמלית לא תקינה באזורים שונים של המוח. ישנם סוגים שונים של אפילפסיה אשר נבדלים אחד מהשני באופן שבו ההפרעה החשמלית באה לידי ביטוי ובאזור במוח שבו היא מופיעה. המאפיינים המוכרים של האפילפסיה הם פרכוסים, עוויתות ואובדן הכרה, אך לא כל החולים במחלה סובלים מתסמינים אלה.

רוצים לדעת עוד? היכנסו לפורום:
פורום נוירופידבק - טיפול לא תרופתי

כיצד מטפלים באפילפסיה?

נכון להיום ישנן שתי שיטות טיפול עיקריות באפילפסיה – תרופות או ניתוח. הטיפול הנפוץ ביותר הוא הטיפול התרופתי ויש מגוון תרופות שמסייעות להקל על התסמינים ולדכא אותם, אך תרופות אלה אינן משפיעות על שליש מחולי האפילפסיה אשר ממשיכים לסבול מההתקפים. במקרים חמורים ישנן אפשרויות כירורגיות, השתלה של קוצב מוחי וכריתת האזור במוח שבו מתרחשת החריגה בפעילות החשמלית. אפשרויות אלה אינן מתאימות לכל החולים והן לא תמיד יכולות לפתור את הבעיה לצמיתות. במקרים שבהם הטיפולים אינם עוזרים, ההתקפים משבשים את שגרת החיים התקינה של חולי האפילפסיה.

נוסף לשתי השיטות הלאה, ישנה אפשרות טיפול נוספת – נוירופידבק. בשיטה זו מאמנים את המוח לפעול באופן טוב יותר וכך למנוע את התקפי האפילפסיה. נוירופידבק הוא שיטת טיפול המבוססת על מנגנון של התניה, השיטה אינה תרופתית ואינה פולשנית. במהלך הטיפול המטופל צופה בסרט בזמן שהוא מחובר למחשב שקורא את הפעילות של גלי המוח שלו. איכות הסרט תלויה בפעילות של גלי המוח, כאשר פעילות גלי המוח תקינה, התמונה ברורה ובהירה, אך כאשר הפעילות אינה תקינה, התמונה הופכת מטושטשת. כך, למעשה, מאמנים את המוח לפעול בצורה הטובה ביותר. הפעילות של גלי המוח משפיעה באופן ישיר על מחלת האפילפסיה וכאשר היא תקינה היא יכולה להקל על התסמינים של המחלה בצורה ניכרת.

הליך טיפול נוירופידבק לחולי אפילפסיה

הטיפול בנוירופידבק נעשה בשני שלבים – שלב האבחון ושלב הטיפול. בשלב האבחון מודדים את הפעילות המוחית של המטופל בעזרת בדיקת QEEG (Quantitative EEG) ומשווים את התוצאות למדדים של אנשים בריאים באותו הגיל ומאותו המין. בבדיקה זו מאתרים את האזור במוח שבו ישנה פעילות חריגה וכך אפשר לקבוע את הליך הטיפול.

בשלב הטיפול המטופל צופה בסרט בזמן שהוא מחובר לחיישנים שקולטים את הפעילות המוחית. בעת הצפייה בסרט, המחשב קורא את הפעילות של גלי המוח וממפה אותה, כאשר הפעילות המוחית תקינה המחשב נותן תגמול חיובי – תמונה ברורה, וכאשר הפעילות אינה תקינה, המחשב נותן תגמול שלילי – תמונה מטושטשת.

נוירופידבק ככלי טיפולי באפילפסיה קיים כבר 40 שנה. מחקרים רבים שפורסמו בנושא הוכיחו את היעילות ואת החשיבות של נוירופידבק לטיפול בחולים הסובלים מאפילפסיה קשה שאינה מגיבה לסוגי טיפול אחרים. ישנן תיאוריות שונות אשר מנסות להבין את ההליך הגורם להתקף אפילפטי ולהסביר את ההשפעה של טיפול נוירופידבק על הליך זה. בדרך כלל, מוקד ההתקף הוא אזור במוח שבו יש פעילות חשמלית איטית בעוצמה גבוהה ובתדר נמוך. לפי מחקרים, הטיפול בנוירופידבק מסדיר את הפעילות החשמלית באזור זה, ההסדרה של הפעילות החשמלית מונעת את האירוע האפילפטי.

בשנים האחרונות פורסמו שני מאמרי סקירה אשר איגדו ממצאים של מחקרים רבים שנעשו על הנושא. במאמר אחד איגדו נתונים של 18 מחקרים שנעשו על 174 חולי אפילפסיה. מנתוני הסקירה עלה כי מבין כל המשתתפים, בקרב 142 מטופלים תסמיני המחלה השתפרו באופן משמעותי. מאמר אחר סקר מחקרים אשר כללו נתונים קליניים של המטופלים לפני הטיפול ולאחריו וכן נתוני EEG בתחילת הטיפול ובסיומו. מנתונים אלה ניתן היה להסיק כי נוירופידבק הוא שיטת טיפול יעילה לאפילפסיה. כמו כן, מכיוון שהטיפול התרופתי אינו מתאים לכל חולי האפילפסיה, אלא רק על שני שליש מהם, הטיפול בנוירופידבק יכול להיות חלופה טובה המאפשרת להגיע לתוצאות משמעותיות בזמן קצר.

מניעת התקפי אפילפסיה

דוגמה טובה ליעילות של נוירופידבק לטיפול באפילפסיה הוא הסיפור של נ'. נ' אובחן כחולה אפילפסיה בגיל צעיר מאוד, הוא חווה התקפים בתדירות גבוהה, בין חמישה לשישה התקפים בחודש. התקפי האפילפסיה שמהם סבל נ' כללו התפרצויות צחוק והתקפי גרנד מל שהובילו לאבדן הכרה. במרוצת השנים נ' נטל תרופות שונות, שאמנם הורידו את מספר ההתקפים, אך לא מנע אותם לגמרי.

למאמרים נוספים קראו גם:
הפרעת קשב וריכוז: נוירופידבק עשוי לעזור
נוירופידבק לטיפול בהפרעת קשב וריכוז
נוירופידבק – רפואה מותאמת אישית לדיכאון ולחרדה
נוירופידבק לטיפול באוטיזם ו-PDD

בגיל 35 החליט נ' לנסות לטפל במחלה בנוירופידבק. בשלב האבחון, בדיקת ה-QEEG הראתה כי בצד ימין של המוח יש פעילות עודפת של גלי תטא ולפי נתון זה נקבע הליך הטיפול. כבר לאחר הטיפול השני דיווח נ' על שיפור המצב, הוא הרגיש שהתקף עומד לפרוץ, אך בסופו של דבר הוא לא התרחש באמת. לאחר הטיפול העשרים דיווח נ' על ירידה בתדירות של ההתקפים, הוא חווה רק התקף אחד לשבועיים, במקום חמישה או שישה בחודש. לאחר הטיפול הארבעים נ' דיווח כי לראשונה בחייו הוא לא חווה התקף במשך חודש שלם.

ד"ר דורון תודר – פסיכיאטר, מנהל נוירוקליניק – מרכז רפואי המתמחה בשיטת נוירופידבק

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר

יועצים בתחום

  • ד"ר מרים מייזל
    ד"ר מרים מייזל
    אורחות חיים, רפואת משפחה ד"ר מייזל היא מומחית ברפואת משפחה ובעלת רישיון לעסוק בהיפנוזה רפואית. דוגלת בתזונה בריאה. בשנת 2018, חיברה ד"ר מייזל פרק בספר לימוד לרופאים. פרק זה עוסק במחקרים שמביעים... קרא עוד
  • ד"ר ראובן אייכנבאום
    ד"ר ראובן אייכנבאום
    נוירולוג בכיר ומומחה ברפואה פיזיקלית, שיקום ושיקום נוירולוגי. נותן חוות דעת שניה, רפואית ורפואית משפטית.... קרא עוד