הפרעת קשב וריכוז אינה אחידה וישנם סוגים שונים של ההפרעה אשר מתאפיינים בתבניות שונות של גלי המוח. ישנן אחת עשרה תבניות של פעילות חשמלית שיכולות להוביל להפרעות קשב וריכוז, והטיפול בהן אינו זהה.
למידע נוסף היכנסו לפורום:
פורום נוירופידבק - טיפול לא תרופתי
טיפול בהפרעות קשב וריכוז
ישנן שלוש גישות לטיפול בהפרעות קשב וריכוז – טיפול תרופתי, טיפול אלטרנטיבי וטיפול בנוירופידבק.
טיפול תרופתי – שיטת הטיפול הנפוצה ביותר היא נטילה קבועה של תרופות שממריצות את מערכת העצבים, כמו ריטלין וקונצרטה. תרופות אלה פועלות לפי מנגנון של שחרור מושהה אשר למשך זמן קצר משפר את התפקוד של חלקו הקדמי של המוח. כאשר התרופות פעילות חל שיפור במאפיינים של ההפרעה, אך לא כולם מגיבים טוב לתרופות וממחקרים עולה כי שיעור המטופלים המגיבים לתרופות עומד על 60%, שאר האנשים סובלים מתופעות לוואי או שהתרופה כלל אינה משפיעה עליהם.
טיפול אלטרנטיבי – הרפואה המשלימה מציעה דרכים טבעיות לטיפול בהפרעות קשב וריכוז, אלה כוללות תוספי מזון, צמחי מרפא, הימנעות ממאכלים מסוימים וצריכה של אחרים. נכון להיום הנושא עוד לא נחקר דיו ואין הוכחות חותכות אשר מאשרות את היעילות של שיטות אלה.
טיפול בנוירופידבק – שיטות טיפול לא תרופתית אשר מבוססת על העקרונות של מדעי המוח. היעילות של שיטה זו שווה לטיפול התרופתי ואף גבוהה ממנה. לשיטה זו אין תופעות לוואי וישנם מחקרים רבים המוכיחים את ההשפעה שלה.
מהו נוירופידבק וכיצד הוא פועל?
נוירופידבק היא שיטה טיפולית שבה מאמנים את המוח לתפקוד אופטימאלי. המוח משגר אותות חשמליים באזורים שונים של המוח, בחוזקה שונה ובתדרים שונים. הפרעות נוירולוגיות משפיעות על זרמי החשמל הללו ומשבשות אותם. בעזרת נוירופידבק ניתן לאמן את המוח לשלוט על אותם האותות החשמליים לעבוד בצורה תקינה. בעזרת השליטה על הפעילות המוחית ניתן להפחית את התסמינים של בעיות שונות, לרבות הפרעות קשב וריכוז.
האימון של המוח נעשה בעזרת משוב חיובי או שלילי, המטופל מחובר למחשב אשר רושם את הפעילות של גלי המוח שלו בזמן שהוא צופה בסרט. כאשר הפעילות המוחית תקינה, המחשב מתגמל את המוח והסרט משודר בצורה חדה ובהירה. כאשר הפעילות המוחית אינה תקינה, המחשב שולח משוב שלילי והסרט נראה בצורה משובשת – התמונה מטשטשת, המסך קטן או שהתאורה מחשיכה. בזכות החיזוק השלילי והחיזוק החיובי המוח לומד לעבוד בצורה האופטימלית.
טיפול בנוירופידבק לעומת טיפול תרופתי
ישנם הבדלים מהותיים בין טיפול בהפרעות קשב וריכוז בעזרת תרופות לבין טיפול בטכנולוגיית נוירופידבק. תחילה, הטיפול בנוירופידבק מסייע בשיפור כלל בעיות הוויסות ולא מתמקד רק בוויסות של הקשב ושל הריכוז. בשל כך מטופלים רבים מדווחים על שיפור בהיבטים נוספים בחייהם, כמו איכות השינה, זאת לעומת הטיפול התרופתי שעלול לגרום לבעיות שינה. כמו כן, הטיפול בנוירופידבק אינו אחיד לכולם והוא מותאם אישית לכל מטופל לפי צרכיו. משכך, סיכויי ההצלחה של טיפול זה גבוהים מאשר הטיפול התרופתי.
יתרון נוסף של הטיפול בטכנולוגיית הנוירופידבק הוא שההשפעה אינה פגה לאחר כמה שעות, כמו בנטילת תרופות, אלא השפעת הטיפול היא תמידית ונמשכת כל היום, ולא רק ביום הטיפול או בימים שלאחריו. המוח מתרגל לפעול בצורה מסוימת ולכן תוצאות הטיפול ניכרות גם שנים לאחר סיום הטיפול ואין תלות בגורמים חיצוניים כדי להתגבר על בעיית הקשב והריכוז.
מחקרים רבים בדקו את היעילות של טיפול נוירופידבק על הפרעות קשב וריכוז. ב-1995 פורסם מחקר שבדק את השפעת הטיפול על ילדים עם הפרעות קשב וריכוז. הילדים חולקו לשתי קבוצות – קבוצה אחת טופלה בריטלין והקבוצה השנייה בטכנולוגיית נוירופידבק. מתוצאות המחקר עלה כי המדדים של שתי הקבוצות היו זהים ומשכך הטיפול בנוירופידבק יעיל בדיוק כמו הטיפול התרופתי. ב-2007 פורסם מחקר עם תוצאות זהות.
ב-2003 פורסם מחקר ארוך טווח שנעשה על ילדים עם הפרעות קשב וריכוז אשר טופלו בטכנולוגיית נוירופידבק. המחקר הוכיח כי ההשפעות של הטיפול נשמרות גם לאחר עשר שנים מהטיפול, זאת לעומת הטיפול התרופתי אשר ההשפעה שלו פגה לאחר כמה שעות.
ב-2010 פורסם מאמר שהראה כיצד הטיפול בנוירופידבק מסדיר את פעילות המוח של ילדים עם הפרעות קשב וריכוז. מהמחקר עלה כי גם לאחר הטיפול המוח שלהם המשיך לתפקד כשורה, לעומת מצב המוח לפני הטיפול.
ד"ר דורון תודר – פסיכיאטר, מנהל נוירוקליניק – מרכז רפואי המטפל בשיטת הנוירופידבק
דרג עד כמה מאמר זה עזר לך
עזר מאד |
עזר |
טוב |
עזר קצת |
לא עזר |
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר