ההסבר הפשוט ביותר הקיים כיום לעלייה במשקל הוא חוסר איזון אנרגטי, כלומר צריכה קלורית עודפת ומיעוט פעילות גופנית. בצורה זו, הקלוריות העודפות שלא נחוצות לפעילות השוטפת של הגוף נאגרות בצורת שומן וכך במשך הזמן הקילוגרמים מצטברים ואנשים משמינים. עם זאת, בשנים האחרונות, מדענים מרחבי העולם מערערים על התפיסה המסורתית הזאת ומחפשים גורמים נוספים להשמנה, במטרה למנוע את המשך התפשטות מגיפת השמנת יתר.
למידע נוסף בנושא השמנת יתר ועוד, היכנסו לפורומים:
פורום השמנת יתר - התמודדות
פורום דיאטה, תזונה נכונה, הרזיה
פורום תמיכה בדיאטה
פורום תזונה טבעית, תזונה נכונה
פורום תזונת ילדים, השמנת ילדים
קבוצת חוקרים מקנדה מצאו לאחרונה מספר גורמים שמנבאים עלייה במשקל, גורמים ללא ערך קלורי בפני עצמם. המטרה הייתה למצוא גורמים אחרים בתחומי החיים אשר מנבאים השמנת יתר שאינם מאכלים עתירי קלוריות. במחקר הקנדי הנקרא Quebec Family Study נבדקו גורמי הסיכון לעודף משקל והשמנת יתר בקרב משתתפים בגילאי 64-18 שנים. הממצאים העידו על שלושה גורמים מרכזיים להשמנה אשר משותפים לגברים ונשים כאחד:
1. שינה מועטה
2. צריכת סידן נמוכה
3. חוסר שליטה באכילה
שינה מועטה
חוסר שינה מוביל לעייפות במשך היום ופוגע ביכולת לתפקד בעבודה ובלימודים. מעבר לזה, הוא משפיע על היכולת לרדת במשקל. במחקרים נמצא כי חוסר בשינה מוביל לשינוי ברמות ההורמונים שגורמים להגברת תחושת הרעב: ירידה ברמות של ההורמון לפטין (הגורם לשובע) ועלייה ברמות של ההורמון גרלין (הגורם לתחושת רעב). שינה תקינה לבדה אינה יכולה להוות דיאטת הרזייה, אולם היא יכולה לסייע להשלת משקל עודף בשילוב עם דיאטה מאוזנת ופעילות גופנית.
צריכת סידן נמוכה
החוקרים מציינים כי ממחקרים מהעשור האחרון עולה כי לצריכת מוצרי חלב עשירים בסידן יש תפקיד בשמירה על משקל בריא או מניעת עלייה במשקל, וכי צריכה גבוהה של מוצרי חלב קשורה באחוזי שומן נמוכים יותר בגוף. אחת ההשערות היא כי השילוב הייחודי של הסידן עם רכיבי התזונה הנוספים המצויים בחלב, גורם להאצה במטבוליזם ומשפר את יכולת הגוף לשרוף שומנים. לדברי החוקרים, חשוב לעודד צריכה מתאימה של סידן ע"י אכילת מוצרי חלב, בעיקר מוצרי חלב דלי שומן. אכילה של לפחות שלוש מנות של מוצרי חלב דלי שומן ביום כחלק מתזונה מאוזנת מומלצת לשמירה על המשקל, לבריאות הכללית ולבריאות העצם.
למאמרים נוספים בנושא השמנת יתר, תזונה ועוד:
עודף משקל: תבינו שזה לא בהכרח רע
תזונת חורף: המדריך לביצוע דיאטה בחורף
תתפלאו, הרזיה היא לא רק ירידה במשקל
תבלינים: שימוש נכון מונע בעיות בריאות
חלב כבשים: סידן וערכים תזונתיים אחרים
חוסר שליטה באכילה
אכילה רגשית המושפעת ממחשבות או רגשות (בעקבות מתח או לחץ, ריב עם הבוס או אדם קרוב וכד') גורמת לרוב לצריכה עודפת של קלוריות. במצבים כאלה מעדיפים בדרך כלל מזונות עתירי שומנים ו/או סוכרים, לכן ריבוי אירועים מסוג זה או חוסר שליטה קבוע יכולים לתרום להשמנת יתר במשך הזמן.
למעשה, על פי ממצאי המחקר לסובלים מתופעות אלו יש סיכוי גדול יותר לעלות במשקל ולהפוך לשמנים במשך השנים. אם כן, תוצאות המחקר מצביעות על כך שקיימות התנהגויות שמקדמות השמנת יתר, גם אם אין להם ערך קלורי בפני עצמן, ויש להתייחס גם אליהן במניעה על מנת למנוע השמנה.
דרג עד כמה מאמר זה עזר לך
![]() עזר מאד |
![]() עזר |
![]() טוב |
![]() עזר קצת |
![]() לא עזר |
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר