מחקרים רבים מצאו קשר בין צריכת מוצרי חלב להפחתת הסיכון לחלות במחלות שונות כמו אוסטאופורוזיס, יתר לחץ דם, אבנים בכליות, סרטן המעי הגס והשמנת יתר ולכן מומלץ לצרוך שלוש מנות חלב ליום לפחות, או שווה ערך מקבוצת החלב, כחלק מתזונה מאוזנת ובריאה.
רוב מוצרי החלב שאנו צורכים עשויים מחלב פרה, אולם קיימים עוד סוגים של חלב כמו חלב כבשים וחלב עזים. המגמה היום בתזונה נכונה היא הגיוון, ומדוע שלא לגוון גם כשזה נוגע לחלב? רוקפור, פקורינו רומאנו ופטה הן גבינות ידועות ופופולאריות המיוצרות מחלב כבשים בלבד, אך רובנו אינם יודעים דבר על הרכבן התזונתי. לכן, כל הפרטים שכדאי לדעת על חלב כבשים.
למידע נוסף בנושאים חלב כבשים, תזונה ועוד, היכנסו לפורומים:
פורום דיאטה, תזונה נכונה, הרזיה
פורום תזונה טבעית, תזונה נכונה
פורום תזונה קלינית
פורום תזונת ספורט
פורום בישול בריאות, מתכוני בריאות
חלב כבשים: זו לא הכמות, זו האיכות
כבשים לא מייצרות כל כך הרבה חלב (בממוצע ליטר אחד ביום), אולם בכמות הקטנה של חלב הכבשים יש תכולה גבוהה של רכיבים תזונתיים חיוניים. זו גם הסיבה לכך שחלב כבשים סמיך יותר - כמות המוצקים שבו גבוהה יותר. חלב כבשים עשיר בחלבון, שומן, סידן, אבץ וויטמינים מקבוצה B לעומת חלב פרה וחלב עזים. קיימים לפחות 24 זנים ידועים של כבשים מייצרות חלב, בעיקר באגן הים-התיכון, כשלכל זן גנטיקה שונה המשפיעה על תנובת החלב ותכולתו. גם הצמחים שהכבשה אוכלת ועונות השנה משפיעים על הרכב החלב ועל הטעם שלו.
חלב כבשים: הערכים התזונתיים
סידן
חלב כבשים מכיל יותר סידן ומינרלים חשובים אחרים, כגון אבץ, בהשוואה לחלב פרה וחלב עזים. חשוב לדעת כי סידן ממקור חלבי נספג טוב יותר בגוף וכי נוכחות הלקטוז וויטמין D בחלב מגבירה עוד יותר את ספיגת הסידן. חלב כבשים מתאפיין ברמה גבוהה של סידן (250- 150 מ"ג ל- 100 מ"ל לעומת 100 מ"ג סידן ל- 100 מ"ל בחלב פרה).
סידן הוא הבסיס החיוני והחשוב ביותר לבניית עצמות ולמניעת אוסטאופורוזיס. הגוף לא יודע לייצר אותו בעצמו ולכן אספקה קבועה שלו מהמזון היא חשובה תמיד. גיל הגדילה הוא הבסיס בו נבנות העצמות שישמשו את הגוף לאורך כל החיים, לכן שנות הילדות וההתבגרות הינן חלון הזדמנויות בלתי חוזר לבנות עצמות בריאות יותר וחזקות יותר. כשנסגר חלון ההזדמנויות בסוף הגדילה, כל שנותר הוא לשמור על מה שהשגנו ולכן צריכת סידן חשובה גם בבגרות.
ויטמינים
בנוסף, חלב כבשים מכיל ויטמינים מקבוצה B (כולל ויטמין B12), ויטמין A ,ויטמין D וויטמין E - כולם חיוניים לגוף וכולם מצויים בכמות גבוהה יותר לעומת חלב פרה.

שומן
כמות השומן בחלב כבשים גדולה פי שניים מחלב פרה (שבעה גרם לעומת 3.5 גרם ל-100 מ"ל חלב בהתאמה). אך לפני שנבהלים מתכולת השומן, חשוב לדעת כי בתוך השומן נמצאים הויטמינים המסיסים בשומן - A,D, ו-E. חלב כבשים מכיל כמות רבה יותר של ויטמינים אלה לעומת חלב פרה ויש בו יותר חומצות שומן קצרות ובינוניות שרשרת, שככל הנראה עוזרות בספיגת הלקטוז וכך הוא מהווה יתרון לאנשים עם אי סבילות ללקטוז.
חלבונים
חלב כבשים מכיל כמות גבוהה יותר של חלבון לעומת חלב הפרה (שישה גרם לעומת שלושה גרם ל-100 מ"ל בהתאמה) והערך הביולוגי של חלב הכבשים הוא גבוה. חלב כבשים מכיל פי שלושה יותר חלבוני מי גבינה לעומת חלב פרה או חלב עזים. חלבונים אלה קלים יותר לעיכול ויש להם יתרונות גם למתאמנים בפעילות גופנית (הם בדרך כלל לא נמצאים בגבינות, אלא בחלב המלא).
אלרגיה לחלב, אי סבילות ללקטוז - ההבדלים
אלרגיה לחלבון חלב ואי סבילות ללקטוז הן שתי תופעות שונות מהותית זו מזו ולכל אחת מהן סיבות, שכיחוּת ומאפיינים אחרים. האבחנה בין שתי התופעות הכרחית לצורך טיפול תזונתי מתאים. חלב כבשים עשוי לעזור לאנשים הסובלים מבעיות אלה.
אלרגיה לחלב
אלרגיה לחלבון חלב היא תגובה חיסונית לאחד או יותר מחלבוני החלב. היא מופיעה אצל 5%-2% מהילדים בשנות הינקות והילדות המוקדמות ואצל רובם חולפת עד גיל חמש שנים. הטיפול כולל הימנעות מוחלטת ממוצרי חלב פרה, אולם ישנם אנשים שכן יכולים לצרוך חלב כבשים, מכיוון שהחלבונים העיקריים שבו מעט שונים מאלה שבחלב פרה.
חשוב לדעת כי יש אנשים האלרגיים לכל סוגי החלב (כלומר, יש אלרגיים לחלב פרה שאלרגיים גם לחלב כבשים בגלל הדמיון בין החלבונים) ועל כן יש לנהוג בזהירות ומומלץ להתייעץ על כך עם הרופא.
למאמרים נוספים בנושא חלב, מוצרי חלב ועוד:
אלרגיים לחלב? לכו על קממבר
מוצרי חלב, יתרונות וחסרונות
בלי מוצרי חלב: כל הדרכים להשיג סידן
מחקר: סרטן המעי הגס נגרם מחלב
מחקר חדש: חלב ומוצריו מונעים מחלות לב
אי סבילות ללקטוז
אי סבילות ללקטוז, המכונה לעתים רגישות ללקטוז, אינה אלרגיה למוצרי חלב! אי סבילות ללקטוז היא חוסר היכולת לעכל כמויות גדולות של לקטוז, כתוצאה ממחסור באנזים "לקטאז" המפרק את סוכר החלב (הלקטוז). כאשר הלקטוז אינו מתפרק במעי הדק, הוא מגיע למעי הגס ועלול לגרום בו לתסמינים כמו התנפחות הבטן, גזים, כאבי בטן, בחילה ושלשול. תסמינים אלה נוצרים במערכת העיכול בלבד ולא מערבים תגובה חיסונית.
רוב האנשים עם חסר בלקטאז חווים את התחלת התסמינים בסוף גיל ההתבגרות. ההנחיות התזונתיות החדשות ממליצות לצרוך שלוש מנות חלב ליום לפחות, או שווה ערך מקבוצת החלב, כחלק מתזונה מאוזנת ובריאה. ההנחיות האלה רואות דווקא במוצרי חלב תחליף עיקרי לסובלים מאי סבילות ללקטוז.
ההמלצות לאנשים עם אי סבילות ללקטוז הן לבחור מתוך קבוצת החלב ומוצריו את המוצרים המתאימים להם, או לחלופין להשתמש באנזים לקטאז לפני האכילה, אך לא לוותר על קבוצת מוצרי החלב בתפריט בריא ומאוזן. אנשים עם אי סבילות ללקטוז יכולים לצרוך בדרך כלל חלב דל או נטול לקטוז בארוחה, או כמויות קטנות של לקטוז, המצויות ביוגורט וגבינות קשות יחד עם מזונות נוספים.
כמות הלקטוז בחלב כבשים, עזים ופרה דומה מאוד (4.8%, 4.1% ו- 4.5% בהתאמה). אולם, כמו בכל גבינה, ככל שהיא מיושנת יותר כך כמות הלקטוז שבה נמוכה יותר. לאנשים עם אי-סבילות ללקטוז כדאי לנסות חלב כבשים ומוצריו. תכולת הלקטוז נמוכה בגבינות קשות וביוגורט כבשים, שמכיל גם חיידקים פרוביוטיים שעוזרים בפירוק הלקטוז. יש הוכחות לכך שהלקטוז בחלב כבשים נסבל יותר לעומת חלב אחר ולכן שווה לנסות.
דרג עד כמה מאמר זה עזר לך
![]() עזר מאד |
![]() עזר |
![]() טוב |
![]() עזר קצת |
![]() לא עזר |
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר