שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.

אקנה, דיאטה ותזונה (או: למה מותר צ'יפס)

הגיע הזמן להפריך מספר "אמיתות" – השוקולד והצ'יפס אינם גורם קבוע למחלת האקנה. איך משפיע ויטמין A, למה צריך להיזהר מרחצה בבריכה וג'קוזי ואיך מתחילים טיפול נכון. מאמר שני בסדרה
מאת חן לבני
| 21/04/2005 |
צפיות: 7,670
באופן כללי אין קשר רב בין תזונה ואקנה. רוב סוגי המזון אינם משפיעים על המחלה, אולם יש מקרים ספציפיים שקיים קשר בין אכילת מזון לאקנה. מזונות המשפיעים ביותר על אקנה הם חלב 3 אחוזים ומעלה וגבינות מעל 5 אחוזים. החלב המגיע מהפרות מכיל הורמונים אשר נשארים בו לאחר תהליך הפיסטור. פעם התהליך היה מתבצע דרך העברת החלב בשמש שהרסה את ההורמונים, אך כיום זה נעשה אחרת והחלב שאנו שותים עשיר בהורמונים.

יש גם מאכלים שמנים הנחשבים לגורמי אקנה, אבל בפועל הינם חסרי השפעה על המחלה. השוקולד לדוגמה. כעיקרון שוקולד אינו גורם לאקנה, אך לפעמים הוא מכיל אבקת חלב שיכולה להכיל הורמונים שיגרמו להתפרצות המחלה. צ'יפס - אין כל קשר בין צ'יפס לאקנה.

ישנם גורמים נוספים בתזונה המשפיעים על המחלה. ויטמין A משנה את התמיינות התאים ומשפיע על התקרנות העור והוא בעצם פותח את הקומדונים. חסרונו בכך שבמנות גדולות תיתכן פגיעה בכבד, כאבי ראש ונשירת שיער. הוא מומלץ לטיפול באקנה קומדוניקה ולאקנה בצורת חררה. אסור לתת אותו לילדים מתחת לגיל 15, למטופלים ברואקוטן ומינוצין ולסובלים מבעיות מוח (עלול לגרום לאפילפסיה). נהוג לשלב עם לקיחת בטא קרוטן שהינו בעל פחות תופעות לוואי וטוב ביצירת מלנין.

ויטמין B מרגיע את מערכת העצבים, טוב לציפורניים ולשיער, ומקטין את הפרשת החלב. חסרונו נעוץ בכך שהוא יכול לגרום לאדמומיות בפנים ואינו מומלץ לשימוש לקופרוז.

חסרונו של האבץ טמון בכך שיכול להצטבר בגוף ולגרום להרעלה וכאבי בטן. יתרונו הוא שהוא פועל על השיער והציפורנים, שהוא אנטי אנדרוגני (בצורה קטנה), פועל על מערכת החיסון ועוזר בדלקות.

צבעי שיער יכולים לגרום לאקנה כיוון שהם מכילים אלגונים וכלור. במקרים אלה יש להשתמש בצבעי שיער טבעיים. גם שחיה בבריכה יכולה לגרום לאקנה.

תנאים נחוצים למתן הטיפול הנכון ביותר לאקנה. אבחון נכון של סוג האקנה על ידי הגדרת סוג וחומרת האקנה, בדיקה של מחלות רקע, בירור לגבי קיום גורמים מסייעי אקנה, הכרת המטופל והגדרת הציפיות, מעורבות משפחתית ותורשה יחסי רופא ומטפל.

כשיש גם הסמקה ואודם צריך לקחת בחשבון מחלות נוספות ולעשות בדיקות מקיפות, לבדוק במה עוסק המטופל, לבדוק הרגלי קוסמטיקה וטיפוח כולל שיער, לבדוק לקיחת תרופות והרגלים כגון רחצה בג'קוזי אשר משמש קרקע נהדרת לגידול חיידקים. אם קיימת האבחנה שאכן מדובר במחלת אקנה צריך ליצור חלוקת תפקידים בטיפול לפי הגורמים המטפלים. באקנה קל תטפל קוסמטיקאית, באקנה ברמה בינונית רופא, ובאקנה קשה יטפל רופא ותידרש גם התערבות כירורגית והזרקת קורטיזון.

למאמר הבא בסדרה לחצו כאן

לאתר המכללה לקוסמטיקה רפואית לחצו כאן

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר

יועצים בתחום

  • ד"ר מרים מייזל
    ד"ר מרים מייזל
    אורחות חיים, רפואת משפחה ד"ר מייזל היא מומחית ברפואת משפחה ובעלת רישיון לעסוק בהיפנוזה רפואית. דוגלת בתזונה בריאה. בשנת 2018, חיברה ד"ר מייזל פרק בספר לימוד לרופאים. פרק זה עוסק במחקרים שמביעים... קרא עוד
  •  יפית כהן
    יפית כהן
    מומחית ברוזציאה איבחון וטיפול קליני של העור. בעלים של `המרכז לטיפול ברוזציאה` - קליניקה המתמחה בטיפול ברוזציאה ושגשוג טפיל הדמודקס עם אוריינטציה בטיפול בעור הרגיש. ... קרא עוד