מחקר מעמיק של הגורמים הללו הראה כי הקפדה על מספר כללים יכולה להשפיע באופן מכריע לא רק על מצב בריאותו של העובר או על בריאות האישה במהלך ההריון, אלא אף על התפתחות התינוק, גדילתו, התבגרותו ואולי גם על תוחלת חייו.
נשמע מוגזם? בהחלט לא! תזונה מגוונת ובריאה חשובה בתקופת הטרום הריון, ההריון וההנקה. היא חיונית למהלך הריון תקין, תורמת לייצור חלב ומשפיעה על עתידו הבריאותי של התינוק. מחקרים מוכיחים כי נטילת תוספי תזונה בתקופת טרום ההריון, ההריון וההנקה יכולה להוביל לתקופת הריון רגועה ובטוחה יותר ואף שומרת על בריאות תקינה של האם והעובר.
שלב טרום ההריון.
הריון אינו דומה לשום התרחשות אחרת במהלך חייה של האישה. עם זאת, כמה נשים באמת מכינות את נפשן וגופן לקראתו? אחד השלבים המשמעותיים ביותר לקביעת תקינותו של הריון הוא שלב טרום ההריון, בו על האישה להכין את גופה לקראת ההריון, אולם זהו גם השלב שזוכה לתשומת הלב הפחותה ביותר.
לשאלות על תוספי תזונה בהריון, הריון ולידה ועוד, היכנסו לפורומים:
פורום ויטמינים תוספי מזון
פורום הריון ולידה
פורום תזונת נשים בהריון
פורום הנקה, הנקה נכונה
פורום תזונת תינוקות, תזונת התינוק
בתקופת טרום ההריון מומלץ להימנע משימוש בתרופות שאינן הכרחיות, לחדול מצריכת אלכוהול ולמזער גורמי סיכון נוספים לרבות עישון, להם עלולות להיות השלכות ארוכות טווח על בריאות האם והעובר. כמו כן, רצוי להיזהר מנטילת השלמות תזונתיות המכילות ויטמין A במינון העולה על 5,000 יחב"ל.
בשלב טרום ההריון מומלץ להתחיל ולהקפיד על משמעת תזונתית נכונה: שלוש ארוחות עיקריות ושתיים עד שלוש ארוחות ביניים. יש להרבות בשתיית11-8 כוסות נוזלים ליום ומומלץ להימנע משתיית משקאות הממותקים בממתיקים מלאכותיים מסוג סכרין, ציקלמט ואצסולפם K. כמו כן, מומלץ לא לשתות יותר משלוש כוסות קפה ביום ומשקאות המכילים חומרים מעוררים כדוגמת קפאין ותאין.
התשתית הראויה לתזונה טובה ובריא היא, כאמור, אכילה מגוונת מכל אבות המזון. תזונה נכונה מאפשרת לך לאכול מכל קבוצות המזון - העדיפי ירקות ופירות טריים בקליפתם, בחרי מזונות עתירי שומן מן הצומח כזיתים, טחינה, שקדים ואגוזים. הימנעי ככל האפשר ממזון מעובד או ממאכלים המכילים שומן מן החי או רווי כולסטרול, העדיפי אכילת פחמימות מורכבות (לחם, דגנים, פסטות, אורז, תפוחי אדמה) על פני פחמימות פשוטות (סוכר, דבש, ריבה, עוגות, עוגיות, שוקולד, שתייה ממותקת וכו') והגבילי גם את צריכת כמות המלח.
חומצה פולית. חומצה פולית מקבוצת ויטמיני ה-B עשויה להפחית באופן משמעותי הופעת מומים בעובר. חומצה פולית מקורה במזון, אך תהליכי האחסון והבישול מדללים את המרכיבים החיוניים המצויים במזון בכמעט 90%. לכן יש להתחיל לצרוך חומצה פולית כשלושה חודשים לפני הכניסה להריון ובמהלכו. המינון המומלץ הוא 800-400 מק"ג ליום וככלל, רצוי ליטול חומצה פולית באופן קבוע במהלך תקופת הפוריות, שכן נודעת לה השפעה רבה על בריאות האישה.
ברזל. אחד השינויים הפיזיולוגיים המתרחשים בזמן ההריון מתבטא בעלייה של נפח וכמות הדם הכוללת. עלייה זו מחייבת את גופה של האם לייצור אינטנסיבי יותר של כדוריות דם אדומות ורכיבי דם נוספים. לברזל חשיבות עליונה בתהליך זה. בזמן הריון עלולה להתפתח אנמיה (חוסר דם) הגורמת לחולשה ולעייפות. לכן מומלץ לכל הנשים ההרות ליטול תוספי תזונה המכילים ברזל.
סידן. סידן הינו בעל חשיבות רבה במאזן המינרלים בגוף. אישה הרה צריכה להקפיד על אספקה סדירה של סידן וזאת משני טעמים: העובר המתפתח ברחמה זקוק לסידן בכדי לבנות עצמות וסחוסים, ושנית - דילול מאגרי הסידן של האישה עלול להחיש את תהליך בריחת הסידן (אוסטיאופורוזיס( כפי שקורה בריבוי הריונות בפסקי זמן תכופים. משום כך יש להקפיד לא רק על אכילת מזון עשיר בסידן, ירקות ירוקים, טחינה ואגוזים, אלא גם על נטילת תוספים או מולטי ויטמינים המכילים סידן.
שלב ההריון.
שלושת החודשים הראשונים של ההריון - הטרימסטר הראשון - קריטיים להתפתחות תקינה של העובר. בתקופה זו מערכת העיכול של האישה רגישה יותר וכן קיימת האטה בהפרשת חומצות הקיבה ומיצי העיכול החשובים לספיגה יעילה של רכיבי המזון. תזונה לקויה עלולה להשפיע על עיצוב איברי העובר, התפתחות מערכות גופו ואפילו לגרום למשקלו הנמוך בעת הלידה.
בטרימסטר הראשון קיימת חשיבות רבה לתזונת האישה, ובמיוחד לצריכת ויטמינים ומינרלים מסוימים, זאת מאחר והעובר החל להתפתח. בסוף השבוע ה 12-פועלות כל המערכות העיקריות בגופו של העובר. מחקר שפורסם בירחון American Journal of Epidemiology מעלה כי שימוש במולטי ויטמינים קרוב למועד ההתעברות עשוי להפחית בצורה משמעותית את הסיכון לחלות ברעלת הריון בעיקר בקרב נשים שלא סבלו מעודף משקל לפני ההריון. מחקר נוסף שהתפרסם בירחון Pediatrics הצביע בבירור על הקשר בין נטילת מולטי ויטמינים לפני ובמהלך ההריון לבין מניעת מומים מולדים ובריאותו התקינה של היילוד.
במחקר שפורסם ב-Cancer- Epidemiology, Biomarkers and Preventionעולה כי אמהות שנטלו תוספי תזונה לפני ובמהלך ההריון נחשפו פחות לסיכון של התפתחות גידולים מוחיים בילדיהן. בסיום המאמר צוין כי לאור ההשפעה המגנה של המולטי ויטמינים, מייעצים מוסדות הבריאות האמריקניים לכל הנשים הפוריות לצרוך תוספי ויטמינים, הכוללים חומצה פולית, זאת גם אם אין בכוונתן להרות.
לקראת הטרימסטר השני מתחילות להתפוגג תחושת העייפות והבחילות, רמת האנרגיה של האם עולה וגם התיאבון שלה משתפר. במהלך טרימסטר זה, צפויה האישה ההרה להוסיף כ-450 גרם למשקלה מדי שבוע ונפח דמה יגדל. בשלב זה של ההריון, התפתחותו של העובר מהירה. בסוף השבוע ה-14 כבר מעוצבות הגפיים, שבעה שבועות לאחר מכן (בשבוע ה-21) מערכת העצבים מפותחת ומתוחכמת יותר ותאי המוח מכפילים את עצמם כל דקה.
בסוף השבוע ה-24, האיברים הוויטליים מפותחים ומערכת השלד ממשיכה את תהליך ההתגרמות. תקופת השליש האחרון של ההריון כוללת את הכנת הגוף לקראת לידה, במהלכה יש לאכול מזונות עתירי ברזל. בשלב זה גם מואצת העלייה במשקל והגוף אוגר שומן כהכנה לייצור החלב.
<@ --- IMG_2 --- @>
שומנים לא רוויים. לצריכת שומנים בלתי רוויים במהלך הריון חשיבות מיוחדת. למען התפתחות תקינה של המוח והעיניים של העובר, נחוצה אספקה שוטפת של חומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3. בטרימסטר השלישי גדל מוחו של העובר במהירות רבה ביותר, ו-70% מהקלוריות שהעובר צורך בשלב זה מופנות לגדילת המוח.
מכיוון שהעובר שואב את כל צרכיו מאמו, חייבת האם לדאוג לקבלת כמות כפולה של חומצות שומן חיוניות. עוברים המקבלים כמות מוגברת יחסית של אומגה 3 דרך נוזל הטבור ובהמשך, כתינוקות, דרך חלב אם, נהנים מהתפתחות בריאה ומאינטליגנציה גבוהה יותר יחסית לתינוקות שסבלו ממחסור באומגה 3.
שלב ההנקה.
חלב אם הוא הדבר החשוב ביותר להזנת התינוק. ההנקה היא חוליה בלתי נפרדת מבניית הקשר הראשוני בין האם לתינוק ומהווה המשך ישיר וטבעי להריון. מרבית המומחים ממליצים על התחלת ההנקה מוקדם ככל האפשר לאחר הלידה.
החלב הראשוני והחשוב נקרא קולסטרום. הוא מזין, מסייע למניעת מחלות זיהומיות כגון צהבת ומחלות כגון סוכרת נעורים, מונע אלרגיות ואף משפר את התפתחות הילד הן ברמה הגופנית והן ברמה הקוגניטיבית. בימים הראשונים מומלץ להניק את התינוק כמה שרק ירצה, מאחר שהקולסטרום מיוצר בכמויות קטנות כל הזמן.
לאחר מספר ימי הנקה, החלב מיוצר בנפח גדול יותר ועלול לגרום לתחושת מלאות בשד. חלב האם משנה את הרכבו בזמן הארוחה, ולכן יש לאפשר לתינוק לסיים בעצמו את היניקה משד אחד ואז להציע לו גם את השד השני. בארוחה הבאה כדאי להתחיל להיניק בשד שבו סיים את הארוחה הקודמת, או שלא ינק ממנו כלל.
חשוב לדעת, כי בשבועות הראשונים, על התינוק לאכול לפחות שמונה פעמים ביממה, ויש להציע לו לינוק בכל פעם שיראה סימני רעב. בכי הינו סימן מאוחר לרעב. אך אל לך לחשוש, ככל שהתינוק ישהה זמן רב יותר במחיצתך, כך תלמדי להכירו ולהיענות לצרכיו טוב יותר ומהר יותר.
בתקופת ההנקה יש להמשיך ולהקפיד על תזונה בריאה שתספק את הבסיס ליצירת חלב וליטול תוספי תזונה, כדוגמת מולטי ויטמינים וצמחי מרפא, המעודדים ייצור חלב והמספקים הן לך ולתינוקך השלמה תזונתית נאותה. בין אם מדובר בהריון הראשון או הרביעי, חשוב מאוד לאם - ומכאן גם לעובר - שתדע ליהנות מתקופה זו ולהפיק ממנה את המרב והמיטב.
למאמרים בנושא תוספי תזונה בהריון:
מדריך: טיפול בתינוק בימים הראשונים
אילו ויטמינים בהריון הכי חשובים?
תרופות לתינוקות - מה אתם חייבים בבית?
תזונת נשים בהריון: המדריך
אומגה 3 - המלצות חדשות עבור נשים בהריון
בריאות האישה.
תזונה נכונה ונבונה מסייעת למהלך הריון תקין וחיונית להתפתחות תקינה של העובר. מחקרים מראים כי מומלץ ליטול תוספי תזונה להעשרת התזונה וכהשלמה תזונתית בימי ההריון ובמשך תקופת ההנקה.
סידן. עבודות מחקר שנעשו בנושא ספיגת הסידן והמגנזיום בתקופת ההריון, הדגישו את העובדה שנשים הרות כמעט שאינן סופגות מינרלים אלה בצורתם האי-אורגנית (סינטטית). המחקרים מראים כי בשל כמות הסידן קרבונט הנמוכה, הנספגת על ידי האישה ההרה (5% בלבד) קיימת סכנה ממשית להתפתחות יתר לחץ דם הריוני.
אבץ. במחקר שהתפרסם בירחון JAMA, נמצא כי נשים שלא נטלו תוספת אבץ בתקופת ההריון ילדו תינוקות בעלי משקל נמוך והיקף ראש קטן. החוקרים הדגישו במסקנותיהם את החשיבות הרבה במתן תוספת אבץ במהלך תקופת ההריון.
דרג עד כמה מאמר זה עזר לך
עזר מאד |
עזר |
טוב |
עזר קצת |
לא עזר |
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר