השמנה: מה האוכל עושה לנו למוח?

אוכלוסיית העולם משמינה, ויש לברר מהיכן נובעת ההשמנה. מצד אחד, אפשר לומר שהשמנה היא תוצאה של "התמכרות לאוכל", מצד שני, המזון השומני שאנו אוכלים משבש את המנגנונים בגוף. חלק א'
ד``ר נסטור ליפובצקי
| 01/01/2009 |
צפיות: 11,994
זו עובדה. אוכלוסיית העולם המפותח הולכת ומשמינה.

אם נדבר על המדינה המייצגת יותר מכל את המערביות, ארה"ב אפשר כבר להגיד שמשקל יתר הפך להיות המאפיין הבולט ביותר של האוכלוסייה האמריקאית. שני שליש מהם נמצאים במשקל מעל הנורמה.

לפי ההערכות האחרונות, 31% מהבוגרים האמריקאים סובלים מהשמנת יתר (השמנת יתר מחושבת כך: משקל מחולק לריבוע של הגובה. אם התוצאה גדולה מ-30, האדם סובל מהשמנת יתר).


למידע נוסף על הנושא, השמנה היכנסו לפורומים:
פורום שומנים בדם, מחלות לב
פורום תזונה ודיאטה
פורום תזונה קלינית
פורום התמודדות עם השמנת יתר
פורום ניתוחי קיצור קיבה-השמנה חולנית

השכיחות של השמנת יתר עלתה בעשור האחרון בשליש, מ-23% ל-31%, ועל פי הקצב הנוכחי בעליה במשקל, בשנת 2008 שכיחות השמנת יתר בארצות הברית תגיע ל-39%.

עוד 35% סובלים ממשקל יתר (משקל יתר מחושב כך: משקל מחולק לריבוע של הגובה. אם התוצאה גדולה מ-25, האדם סובל ממשקל יתר).

גם ביתר הארצות הנתונים לא מעודדים. בסין בין השנים 1989 ל-1997 שכיחות משקל יתר הכפילה את עצמה אצל נשים ועלתה פי שלוש אצל גברים. בעולם כולו קיימים היום יותר ממיליארד בני אדם עם משקל יתר ומעל 300 מיליון בני אדם עם השמנת יתר.

השמנת יתר היא גורם סיכון מרכזי לסוכרת, התקפי לב, אירועים מוחיים, סרטן השד והמעי הגס. כ-300,000 איש מתים ממחלות הקשורות להשמנת יתר מדי שנה רק בארה"ב.

מדובר ללא ספק ב"מגפת ההשמנה" ואין מנוס מלשאול את עצמנו מספר שאלות. למה אנחנו הופכים לאוכלוסייה שמנה? מה קרה בתקופה יחסית קצרה שעושה אותנו שמנים? מי אשם? תעשיית המזון? השמנים? ההורים שלא מוליכים את ילדיהם לאכול פחות ולהתאמן יותר? הקהילה המדעית והרפואית שלא מוצאת פתרון מתקבל על הדעת?

השנה בית המשפט בארה"ב דחה עתירה נגד חברת "מקדונלדס" שטענה שהחברה אשמה בגין השמנת יתר של הסועדים הקבועים במסעדות מקדונלדס ברחבי המדינה.

במבט ראשון טענה זו נשמעת מגוחכת, אבל האם ההופכים לשמנים וחולים עקב אכילה מופרזת של מזון מהיר, צריכים להאשים רק את עצמם? אולי לא.

נגדיר השמנה. האם מדובר בהתמכרות? האם קיים מושג כזה "התמכרות לאוכל", בדומה למושג "התמכרות לאלכוהול"?

על פי הקריטריון הידוע IV-DSM של החברה הפסיכיאטרית האמריקאית, כדי לקטלג חומר כממכר, החומר צריך לענות על לפחות שלושה מהקריטריונים הבאים:

נלקח בכמויות גדולות או לאורך פרק זמן ארוך יותר ממה שתוכנן.

תשוקה קבועה לחומר או מאמצים ללא הצלחה להפסיק לצרוך אותו או לשלוט בשימוש בו.

השקעת זמן גדולה בניסיונות להפסיק להשתמש בחומר, בשימוש בו או בהתאוששות מהשפעתו.

הפסקת או הגבלת פעילויות חברתיות, תעסוקתיות או פנאי בגלל השימוש בחומר.

המשך השימוש בחומר למרות הידע על התוצאות החמורות שבשימושו.

הגברת הרגישות לחומר עם השימוש.

סימפטומים של גמילה.

לפחות חמשת המשפטים הראשונים מדברים אל ליבו של כמעט כל אדם הסובל מעודף משקל. מנקודת מבט זו קשה שלא להתייחס למזון במיוחד עתיר בשומן ו/או סוכר ו/או מלח כחומר ממכר.

האם בעיית ההשמנה קשורה לפיזיולוגיה של הגוף או לסביבה בה אנו חיים? מחד, בין מומחים לחקר השמנת יתר הולכת ומתגבשת ההסכמה שהמקור לאפידמית ההשמנה הוא לא ביולוגי אלא סביבתי.

הסביבה בארצות מפותחות מעודדת צריכת יתר של מזונות עתירי קלוריות (בארצות אלו שפע של מזונות טעימים, עתירי קלוריות, לא יקרים ומוגשים במנות גדולות במיוחד).

גורמים סביבתיים אחרים מעודדים צמצום ההוצאה האנרגטית הכללית על ידי הפחתת פעילות גופנית (כיום יש פחות דרישה לתפקידים בעבודה הדורשים מאמץ גופני, הפחתה בהוצאה האנרגטית בבית הספר ובחיים בכלל, ועליה בזמן המושקע בפעילויות לא נודדות כגון צפייה בטלוויזיה, גלישה באינטרנט ומשחקי וידיאו).

לכתבות נוספות אודות תזונה נכונה למניעת מחלות:
פירות וירקות מאריכים חיים
בדקנו: איזה בשר על האש הכי טוב
תזונה: למה הסינים יותר בריאים?
צבעי המאכל - המדריך המלא
הקשר בין סרטן לבין דיאטה

מאידך, חוקרים רבים בתחום התזונה טוענים שמזון עתיר שומן יכול לגרום לשינוי ביכולת הפיזיולוגית של הגוף לווסת את האכילה.

זה לא סותר מה שנאמר קודם. הכוונה היא שהסביבה בה אנחנו חיים, למשל מזון, יכולה להשפיע על מנגנונים פיזיולוגיים קיימים או במילים אחרות על ביטוי הגנים.

בעשור האחרון התגלו הורמונים שמווסתים את האכילה. במצב רגיל הורמונים אלו מווסתים את האכילה ועוזרים לשמור על משקל רצוי. אחד מהם "לפטין", מופרש מתאי שומן ורמתו בזרם הדם מצביעה על מצבם של מאגרי השומן בגוף.

ההיפותלמוס (אזור במוח שמתאם את התנהגות האכילה) מגיב לרמת הלפטין ופועל בהתאם כדי לשמור על מאגרי השומן יציבים. במצב תקין, עליה קלה בשומן הגוף מביאה לעליה ברמת הלפטין שפועלת להפחתת צריכת המזון. אבל כאשר עולים במשקל יתר על המידה, מערכת הלפטין לא מתפקדת נכון.

מוחם של אנשים שעולים במשקל מאבד את יכולתו להגיב לסימנים אלו של הלפטין ושומן הגוף הולך ועולה. ככל שמשמינים יותר, מייצרים יותר לפטין אבל ההיפוטלמוס נהיה פחות רגיש לסימנים.

עם הזמן ההיפוטלמוס מבין את רמות הלפטין הגבוהות כנורמליות ומאפשר את המשך ההשמנה. אך יתכן שלא צריך להפוך לאדם שמן כדי לגרום לשיבוש במערכת הלפטין. מחקר שבוצע על חולדות שהתפרסם לאחרונה, מראה שלאחר שלושה ימים של דיאטה עשירה בשומן, החולדות איבדו את רוב היכולת להגיב ללפטין. לכן כל כך קשה לפעמים לרדת במשקל במיוחד כאשר עודף המשקל גדול.

כאשר מערכת הלפטין עובדת נכון, גם המצב ההפוך נכון. ירידה בשומן הגוף מביאה להפחתה ברמות הלפטין. רמה נמוכה מעודדת צריכת מזון ומקטינה את יכולת הגוף להוציא אנרגיה. לכן, הירידה בהוצאה האנרגטית שנצפית לאחר דיאטה להורדה במשקל, מצריכה הפחתת צריכה קלורית חסרת פרופורציה כדי לשמור על המשקל הנמוך. מנגנון זה הוא זה שגורם לקושי הרב בשמירה על המשקל הנמוך שהושג.

זאת אומרת, המזון העשיר בקלוריות משמין אותנו. ככל שמשמינים יותר המוח כושל בזיהוי הרמה הגבוהה של לפטין ואנחנו ממשיכים לעלות במשקל ומתקשים לשנות את מצב ההשמנה.

אך לא מספיק בכך, מחקרים אחרים על חיות מעבדה, הראו שחשיפה למזון שמן יכולה לגרום במהירות למערכת ההורמונלית של הגוף לרצות עוד שומן. חלבון במוח בשם "גלנין" שמעודד אכילה ומאט את ההוצאה האנרגטית, מתגבר כאשר חולדות אוכלות דיאטה עשירה בשומן. חיות אלו הופכות לשמנות מאוחר יותר בחייהן.

לפי תיאוריה זו, עליה בשומני הדם (בשם טריגליצרידים) משפעלת גנים המעלים את הרמה של חומרים במוח שמעודדים אכילה כמו גלנין. למעשה ארוחה שמנה אחת כבר מגרה את הפעילות של גלנין בהיפוטלמוס.

עם זאת שהמחקר על גלנין בחיתוליו ניראה לפי נתונים ראשונים אלו שילדים שנוהגים לאכול את ארוחת הצהריים שלהם ברשתות לאוכל מהיר דוגמת רשתות המבורגרים יגדלו להיות מכורים למזון שמן ושמנים בעצמם.

לחלקו השני של המאמר

לאתר של ד"ר נסטור ליפוביצקי - דיאטן קליני

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר

לקביעת תור עם ד"ר ליפובצקי נסטור

יועצים בתחום

  • ד"ר סיימון ישראלי קורן
    ד"ר סיימון ישראלי קורן
    רופא נויורולוג מומחה מומחה בנוירולוגיה, בוגר אוניברסיטת קיימברידג` באנגליה וסיים התמחות בנוירולוגיה במרכז הרפואי ע"ש שיבא בתל השומר. עובד במרפאת פרקינסון והפרעות תנועה וחוקר במחלקת מתמטיקה, במכון ... קרא עוד
  • ד"ר אסנת רזיאל
    ד"ר אסנת רזיאל
    טיפול רב תחומי בהשמנה כירורגית בכירה, מומחית לטיפול רב תחומי בהשמנה והמקימה והמנהלת הרפואית של מלב"י - המרכז לטיפול בהשמנת יתר. תחומי התמחות: שרוול קיבה, מעקף קיבה, מעקף תריסריון, הצרת קיבה עם טבעת... קרא עוד
  • ד"ר רוברטו שפיגלמן
    ד"ר רוברטו שפיגלמן
    נוירוכירורג מומחה בכיר תחומי טיפול: גידולים מורכבים, גרורות באזורים רגישים, מנינגיומות, נוירומות אקוסטיות ועוד... קרא עוד

אולי יעניין אותך גם

ניתוחים בריאטריים: טיפול אפקטיבי בהשמנת יתר
ד"ר אסנת רזיאל
| 15/08/2019 |
צפיות: 1,968
במדינת ישראל חיים מעל 200,000 שסובלים מהשמנת יתר חולנית וחשופים לעלייה בשכיחות הופעת מחלות נילוות להשמנה שעלולות לסכן את בריאותם. כיצד מסייעים ניתוחים בריאטריים בהליך הורדת המשקל ושמירתו לאורך טווח? מהי השיטה הלפרוסקופית? ומהם שיעורי ההצלחה של ניתוחים אלו?
קרא עוד
יוגה: לגוף, לנשמה ולמניעת השמנה
ד"ר אסנת רזיאל
| 01/08/2019 |
צפיות: 2,186
יוגה היא שיטת אימון שפועלת על המישור הפיזי וכן המישור הנפשי של האדם. אדם שמחובר לכל מישוריו ומודע למצב גופו, ירצה להיטיב איתו וישתדל להימנע מהכנסת מזון שעלול לגרום נזק למערכותיו
קרא עוד
כיצד להתמודד עם השמנת יתר?
ד"ר אסנת רזיאל
| 13/06/2019 |
צפיות: 1,116
מחקר חדש מראה כי קיים צורך להבנה מעמיקה של נושא ההשמנה על כל רבדיו, וכמו כן, יש לשפר את ההכשרה אודות הגרעין הפיזיולוגי של תופעה זו ולשנות את צורת ההתנהלות עם המטופלים הסובלים מהשמנה
קרא עוד
כיצד שיאצו מסייע לירידה במשקל?
ד"ר אסנת רזיאל
| 15/05/2019 |
צפיות: 856
שיאצו הוא שילוב בין יוגה לעיסוי. הטכניקה המצליחה מבוססת על הישענות הגורמת ללחץ טבעי, תמיכה ושחרור לחצים מחלקי הגוף השונים באמצעות האגודלים, הברכיים, האצבעות וכפות הידיים. אלו צרכים בסיסיים של האדם מסופקים באמצעות השיאצו? וכיצד מסייעים טיפולי השיאצו להליך ההרזיה?
קרא עוד
מדוע התנזרות לא טובה להרזייה שלכם?
טליה לביא
| 23/04/2019 |
צפיות: 2,006
רבים חושבים שהדרך לרזות מחייבת הימנעות ממאכלים מתוקים ומסוכר, מלחם או מפחמימות, או כל הימנעות שנתפסת ככזו שתביא לשינוי דרמטי בהרגלים, וכתוצאה מכך – בגוף. אולי זה אפקטיבי לטווח הקצר. אך לאורך זמן, כל הליך קיצוני לא יחזיק מעמד. הגוף שלנו, ויותר מכך הנפש שלנו, מחפשים איזון. אז מהי הדרך המדויקת והנכונה להרזייה? איזה מעגל פנימי חייב להישבר? ומדוע התת-מודע הוא המפתח לכל זה?
קרא עוד
קשיבות: הסוף לאכילה רגשית
ד"ר אסנת רזיאל
| 02/04/2019 |
צפיות: 1,327
האם קיימים מאכלים מהם אתם נמנעים? האם אתם מנשנשים ללא תחושת רעב? רבים עונים לשאלות אלו בחיוב כי איבדו את הדרך להקשיב לצרכי הגוף והנפש. שיטת הקשיבות מראה לנו את הדרך להקשיב לממד הפיזי והרגשי גם יחד, ומביאה לתחושת סיפוק ושובע, תוך התבססות על חמשת החושים, במטרה להגיע להנאה צרופה
קרא עוד
דיאטה נורדית: להורדה במשקל ולשמירה על הבריאות
 מערכת BeOK
מאת מערכת BeOK
| 20/03/2019 |
צפיות: 710
דיאטה נורדית אינה מתאימה רק לוויקינגים, היא מסייעת להוריד במשקל בצורה מסודרת ומאוזנת וכן היא מחזקת את בריאות הלב וכלי הדם
קרא עוד
כיצד לטפל בהשמנת יתר באמצעות מדיטציה?
ד"ר אסנת רזיאל
| 17/03/2019 |
צפיות: 760
העולם המודרני והקצב המהיר הקיים בו לא עושים חסד עם אורח החיים שלנו, והופכים את הטיפול בגופנו ללקוי. ברחבי העולם, ההשמנה הפכה כבר מזמן למגיפה של ממש, ואף אחד לא עוצר לשנייה לסדר את התפריט היומי שלו, וכן, גם לנשום. אבל ממש לנשום. האם מדיטציה עשויה להיות הפתרון להשמנת יתר?
קרא עוד
הקשר בין השמנה להפרעות קשב וריכוז
ד"ר אסנת רזיאל
| 14/03/2019 |
צפיות: 636
לא מעט אנשים עם הפרעות קשב וריכוז סובלים גם מעודף משקל, אך בעזרת כמה כללים אפשר להפוך את החיסרון שבהפרעה ליתרון להצלחה בשמירה על משקל תקין
קרא עוד
פחמימות: לא מורכב כמו שחשבתם
ד"ר אסנת רזיאל
| 07/03/2019 |
צפיות: 1,037
בעולם שבו הרזון חשוב יותר מכל דבר, תפסה הפחמימה את תפקיד ה'ילד הרע', זה שאף אחד לא מעוניין להתעסק איתו. כולם רודפים אחר מודל הגוף החיצוני המושלם, אך לא באמת מבינים את מה שמתחולל בתוכו. תפקידה החשוב של הפחמימה בשרשרת המזון נשכח, ואנחנו כאן להזכיר לכם אותו. וכן, גם לנפץ לכם כמה מיתוסים בדרך
קרא עוד