בשר הוא מרכיב חשוב בתזונה. הוא מקור טוב לחלבונים החשובים לגדילה ולתחזוקה שוטפת של הגוף, מקור עיקרי לברזל החשוב להתפתחות שכלית של ילדים ולתפקוד תקין גם במבוגרים. בשר הוא גם מקור מצוין לאבץ- מינרל החיוני למערכת החיסון.
אך האמת היא שבשר צלוי "על האש" מכיל גם חומרים המזיקים לבריאותנו. האם בשר "על האש" טוב לתהליך ההרזיה? כרגיל התשובה היא "תלוי בסוג הבשר".
רק חלק קטן מהשומן מטפטף בתהליך הצלייה ולכן מומלץ לבחור מראש בנתח דל בשומן. והאם "על האש" זה רק בשר? בוודאי שלא.
בשורות הבאות אבדוק בשרים שונים המיועדים לצלייה "על האש" וגם אפשרויות אחרות. כרגיל, אשקול, אמדוד, אבדוק ערכים תזונתיים ואמליץ לכם במה לבחור.
כנפיי עוף על האש
הגדרת מנה: 2 כנפיים (משקל - 100 ג'), כולל עור.
אנרגיה (קלוריות): 320
חלבון: 20 ג'
שומן: 22 ג'
שומן רווי: 6 ג'
נתרן: 80 מ"ג
טעם. כנפיים על האש הם ללא ספק מעדן, וזאת בגלל העסיסיות של הכנפיים שהן בשר שמן מאוד- 22% שומן! (בגלל העור כמובן). הדרך ליהנות מהן ללא ייסורי המצפון היא להסיר את העור לפני האכילה. וכמובן, אין צורך לשמן את הכנפיים לפני הצלייה.
חזה עוף במרינאדה
הגדרת מנה: חצי חזה - פרוסה גדולה (משקל ממוצע 150 ג' לפני הצלייה). מומלץ להשרות את החזה למשך שעתיים במרינאדה העשויה מרוטב סויה, יין אדום יבש, מעט דבש, חרדל, שן שום. המרינאדה תהפוך את הבשר לעסיסי ותמנע את ייבושו בזמן הצלייה.
אנרגיה (קלוריות): 160
חלבון: 34 ג'
שומן: 2 ג'
שומן רווי: 0.5 ג'
נתרן: 95 מ"ג
טעם. מתקתק וטעים. חזה עוף על האש מתייבש בקלות. אך המרינאדה נותנת לו עסיסיות שאינה עולה לנו ביוקר (כי איננה מכילה שומן). חזה עוף על האש היא בחירה מצוינת לשומרים על משקלם.
למידע נוסף על תזונה היכנסו:
פורום תזונה ודיאטה
פורום בישול בריאות, מתכוני בריאות
פורום תזונת נשים בהריון
פורום פוד קואצ'ינג
פורום תזונה, הרזיה טבעית
כבד עוף על האש
הגדרת מנה: 100 ג'.
אנרגיה (קלוריות): 152
חלבון: 25.5 ג'
שומן: 5.5 ג'
שומן רווי: 2.5 ג'
נתרן: 71 מ"ג
טעם. מצוין לאוהבי כבד.לכבד יש תדמית שלילית בגלל כמות הכולסטרול שבו. האמת היא שהוא באמת עשיר בכולסטרול (630 מ"ג ל- 100 ג'), אך גם בחומרים מזינים וחשובים כמו ברזל (8.5 ג'), חלבון, אבץ, וויטמינים מסוימים. בגרסתו "על האש" כבד עוף הוא בהחלט מזון מומלץ מפעם לפעם.
לבבות עוף על האש
הגדרת מנה: 100 ג' (2 שיפודים של 8 לבבות כל אחד).
אנרגיה (קלוריות): 153
חלבון: 15.5 ג'
שומן: 9.3 ג'
שומן רווי: 2.7 ג'
נתרן: 74 מ"ג
טעם. מצוין לאוהבי לבבות. לבבות הן אופציה מצוינת וזולה יחסית מבחינת הדיאטה.

סטייק עין קפוא
הגדרת מנה: סטייק אחד- 200 ג'.
אנרגיה (קלוריות): 316
חלבון: 32 ג'
שומן: 20 ג'
שומן רווי: 8 ג'
נתרן: 480 מ"ג
טעם. בינוני, לעיתים הבשר קשה. בבשר קפוא מוכנסים בתהליך ההקפאה מים, צבעים וכימיקלים שונים על מנת לשפר את מראהו, צבעו וחיי המדף שלו. חומרים אלה אינם טובים לבריאותנו.
גם הוויטמינים שבבשר אובדים בתהליך ההפשרה ולכן ערכו התזונתי של בשר קפוא נמוך יותר מזה של בשר טרי. מומלץ להעדיף בשר בקר טרי, אשר נתחים מסוימים ממנו גם "זולים" יותר מבחינת הדיאטה.
אנטריקוט- סטייק בקר טרי
הגדרת מנה: 200 ג'.
אנרגיה (קלוריות): 440
חלבון: 40 ג'
שומן: 30 ג'
שומן רווי: 12 ג'
נתרן: 108 מ"ג
טעם. מצוין כסטייק אך שמן למדי (ובינינו, מי אוכל רק 200 ג'?). אנטריקוט הוא אחד הנתחים השמנים ביותר של בשר הבקר (15% שומן). מוטב להעדיף נתחים רזים יותר כמו פילה או סינטה (נתח אחורי) דלי שומן. חיסרון נוסף הוא שצריך ללכת במיוחד אל הקצב ולשלם מחיר רב.
המבורגר על האש (מוכן)
הגדרת מנה: המבורגר קפוא אחד- 80 ג'.
אנרגיה (קלוריות): 180
חלבון: 12 ג'
שומן: 14.5 ג'
שומן רווי: 6 ג'
נתרן: 440 מ"ג
טעם. טוב לאוהבי ההמבורגר, אבל משתנה ממוצר למוצר. המבורגר מוכן הוא בשר מעובד ושמן מאוד (14% שומן) המכיל תוספים רבים. זוהי בחירה בהחלט לא מועדפת מבחינה תזונתית ומבחינת ערכה בדיאטה. ניתן להכין גרסה דלה יותר של המבורגר אם מכינים את ההמבורגר בבית מבשר רזה טחון.
קבב רומני (מוכן)
הגדרת מנה: קבב אחד- 40 ג'.
אנרגיה (קלוריות): 92
חלבון: 6 ג'
שומן: 7 ג'
שומן רווי: 3 ג'
נתרן: 220 מ"ג
טעם. תעשייתי. קבב מוכן הוא בשר מעובד ושמן מאוד המכיל תוספים מלאכותיים רבים. בחירה בהחלט לא מועדפת מבחינה תזונתית ומבחינת ערכה בדיאטה.
קציצות ביתיות מבשר טחון
הגדרת מנה: שיפוד - 100 ג'. קציצות קבב ביתיות עדיפות מכל הבחינות על קבב קנוי. קבב בייתי עשוי מבשר טחון, בצל קצוץ, פטרוזיליה ותבלינים (כמון, מלח, פלפל שחור). בשר טחון עשוי מנתחי בשר וחתיכות שומן שנטחנו יחד לתערובת אחת.
כשאנו קונים בשר טחון מוכן (קפוא או טרי), הוא בדרך כלל מכיל 20% שומן. לעומת זאת, אם אנו רוכשים נתח בשר מסוים ללא שומן ומבקשים שיטחנו אותו מול עינינו, אנו מקבלים בשר טחון עם ערכים תזונתיים טובים בהרבה. השומן בבקר נראה היטב לעין, כך שבחירה בנתח ללא שומן נראה מבטיחה את התוצאה הרצויה.
בשר טחון רגיל
אנרגיה (קלוריות): 254
חלבון: 17.7 ג'
שומן: 20 ג'
שומן רווי: 7.7 ג'
נתרן: 210 מ"ג
בשר שנטחן מנתח ללא שומן
אנרגיה (קלוריות): 150
חלבון: 20 ג'
שומן: 7 ג'
שומן רווי: 3 ג'
נתרן: 66 מ"ג
המסקנה: שווה להשקיע ברכישה של בשר טחון איכותי ודל שומן. זה גם בריא יותר (כי השומן של הבשר רווי ולא בריא) וגם דיאטטי יותר. במחיר של שיפוד אחד מבשר טחון שמן, תוכלו לאכול שני שיפודים מבשר טחון רזה.
נקניקיות עוף
הגדרת מנה: 3 נקניקיות (כ- 85 ג').
אנרגיה (קלוריות): 217
חלבון: 10 ג'
שומן: 17 ג'
שומן רווי: 7 ג'
נתרן: 475 מ"ג
טעם. טעים לאוהבי נקניקיות. נקניקיות אינן מזון בריא וזה לא משנה אם מדובר בנקניקיות עוף, הודו או בקר. השומן, שנמצא כאן בשפע. (17%) הוא שומן לא בריא נקודה.
גם העובדה שמדובר במזון מעובד כל כך, שמוספים אליו שפע של כימיקלים לא משפרת את הערך התזונתי של מזון זה.
נקניקיות הן נקניקיות ואל תתנו למילה עוף להטעות אתכם. אבל אל תבינו אותי לא נכון. גם מזון שאינו ממש בריא מותר לאכול לפעמים, רק במידה.
דג על האש - פורל
אנרגיה (קלוריות): 170
חלבון: 19 ג'
שומן: 9.8 ג'
שומן רווי: 2.5 ג'
נתרן: 35 מ"ג
טעם. עדין - מצוין. פורל אינו דג צפוני (כמו סלמון), ואף על פי כן ערכו התזונתי גבוה בהשוואה למרבית הדגים. הפורל המשווק בארץ הוא פורל ישראלי הגדל בנחל הדן בצפון הארץ והוא עשיר יחסית בחומצת השומן אומגה 3.
ניתן לרכוש את הדג כטרי או קפוא ואפילו בתוספת עשבי תיבול - רק צריך להניח על האש (אפשר לעטוף ברדיד אלומיניום).
פורל על האש ודגים בכלל הם אלטרנטיבה בריאה ביותר לבשר על האש. פורל הוא אחד הדגים המומלצים ביותר בזכות תכולה של שומן טוב במיוחד הקרוי אומגה 3 (אם כי ברמה נמוכה מזו של סלמון ומקרל).
לחומצות שומן אלה ערך בריאותי בהגנה מפני מחלות לב, שבץ ולאחרונה מיוחסת להם גם השפעה המרוממת את מצב הרוח ומשפרת את הזיכרון.
<@ --- IMG_2 --- @>
שיפודי ירקות (שיפוד ועליו חתיכות בצל, פלפל, עגבניות, קישוא, מומלחים ומפולפלים)
הגדרת מנה: שיפוד אחד.
אנרגיה (קלוריות): 40
חלבון: 1 ג'
שומן: 0 ג'
שומן רווי: 0 ג'
נתרן: 5 מ"ג
טעם. ירקות על האש מקבלים טעם מעושן וטעים. תוספת נהדרת ליד הבשר. עוזר לנו לשבוע מבלי להזדקק לפיתות, חומוס וכמויות גדולות של בשר.
לכתבות נוספות על תזונה:
כמה שיותר מלא יותר טוב?
מתכון ממולאים, במיוחד לישראלים
מתכון בריאות: ארוחה בסיר אחד
מזון בריאות - מה לדעת לפי שקונים?
אורז מלא או אורז לבן?
תירס על האש
הגדרת מנה: קלח אחד.
אנרגיה (קלוריות): 80
חלבון: 3 ג'
שומן: 1 ג'
שומן רווי: 0.2 ג'
נתרן: 9 מ"ג
טעם. מתקתק וקליל. תירס היא תוספת מצוינת - מרכיב נוסף בארוחה על האש שיסייע לנו להפחית מעט את כמות הבשר, הפיתות והחומוס.
אפשר למרוח את התירס במרינאדה העשויה מ-1 כף שמן שומשום, 4 כפות רוטב סויה, 1/2 כפית טבסקו, 1 כף סוכר חום, מלח ופלפל שחור.
חשוב לשים לב: רוטב סויה עתיר נתרן: 100 ג': כ-5600 מ"ג. לכן, כל תיבול ברוטב סויה מקפיץ את ערך הנתרן. לדוגמא: תוספת של כפית רוטב סויה כמרינדה לחזה עוף מוסיפה כ-300 מ"ג נתרן
המלצות משרד הבריאות בישראל בנוגע לצריכת מלח:
פחות מ-1 ג' ביום לתינוקות בני 12-7 חודשים.
2 ג' של מלח ביום לפעוטות בני שנה עד שלוש.
3 ג' ביום לילדים בני 5.
6-4 ג' ביום לילדים בני 10-7.
6 ג' של מלח ביום למתבגרים ולמבוגרים (שזה שווה 2400 מ"ג נתרן)
מלח מורכב מ-40% נתרן, והיתר - כלור.
צלייה על מנגל - האם זה בריא בכלל? מסתבר שלא ממש. במהלך בישול בשר, בייחוד בטמפרטורות גבוהות, ובחריכתו על הגריל, נוצרים חומרים מסרטנים. כמות החומרים המסרטנים תלויה באופן הכנת הבשר ובכמות המזון הצלוי הנצרך.
אז ראשית, לא כדאי להגזים באכילת בשרים שהוכנו על מנגל. ושנית, יש דרכים להקטין את כמות החומרים המזיקים:
הנזק הוא בחלקים השרופים, אז השתדלו לא לשרוף את הבשר וסלקו חלקי מזון חרוכים בעזרת מברשת משומנת למניעת הדבקות חלקי בשר לגריל.
אל תמהרו להניח את הבשר על האש הגלויה. מומלץ להכין את הבשר רק על גחלים שכבר האפירו ולא בתוך להבות האש הגלויה, אשר הן הגורמות ליצירת החומרים המסרטנים. במידה והבשר נחרך (נשרף והפך לשחור), יש להסיר חלקים אלו ולא לאכול אותם.
שימרו את הבשר בקירור עד לבישולו.
הפכו את הבשר לעיתים קרובות כדי למנוע מגע ממושך עם מקור החום וחימום יתר.
סיכום הבדיקה והמלצות:
בארוחה על האש הקפידו כבר בהתחלה שיהיו שפע של סלטים, ירקות מוחמצים ושתייה ללא קלוריות.
"על האש" לא ממש טוב לבריאות, לכן אל תגזימו.
"על האש" טוב לדיאטה כשבוחרים את המוצרים הנכונים. הבשרים העדיפים ביותר הם הבשרים הגולמיים - אלא שלא עברו טחינה ועיבוד במפעל. מוצרים מעובדים דוגמת קבב, המבורגר ונקניקיות מכילים שומן ולרוב עולים לנו ביוקר מבחינת הדיאטה, וגם הכי פחות בריאים.
החוכמה בבשר על האש הוא לבחור בנתחים "רזים" (חזה עוף, בקר רזה), אך לתבל אותם או להשרות אותם במרינאדה שתהפוך אותם לעסיסיים ומלאי טעם ללא תוספת שומן.
חשוב לזכור שעל האש זה לא רק בשר. גם דגים, שיפודי ירקות ותירס למשל, יעשירו את הצלחת שלכם במזון טעים, משביע וצבעוני.
ולסיום, "הסכנה" למשקל באכילה "על האש" מגיעה לא רק מכיוון הבשר, אלא גם מהפיתות, החומוס, הפיצוחים והמתוקים שבסוף הארוחה. כדי להימנע מאלה הביאו איתכם שפע של סלטים מגוונים וצבעוניים שישביעו אתכם מבלי להזדקק לפיתות והממרחים.
לאתר של שומרי משקל
דרג עד כמה מאמר זה עזר לך
![]() עזר מאד |
![]() עזר |
![]() טוב |
![]() עזר קצת |
![]() לא עזר |
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר