תזונת נשים - מה לאכול בהריון?

משקל בהריון, איך לשמור עליו? האם לעשות דיאטה בהריון? האם מותר לנשים בהריון לאכול דגים, בשר, ביצים כרגיל? ומה לגבי מוצרי חלב? פרופ' זאב וינר עם כל מה שחשוב לדעת על תזונת נשים בהריון
מאת פרופ' זאב וינר
| 13/04/2008 |
צפיות: 22,036
עבור כל אחד ואחת מאיתנו, דיאטה מאוזנת הכוללת את כל אבות המזון, כזו הנמנעת ככל האפשר ממזונות תעשייתיים עתירי סוכר, מלח ושומן, וכוללת מספיק סיבים תזונתיים ומים – היא עניין חיוני לבריאות.

לאישה בהריון, הנושאת באחריות כפולה לבריאותה ולבריאות העובר, עניין התזונה הנכונה מקבל משנה תוקף. באופן כללי, מומלץ במהלך ההריון לאכול כמויות קטנות ולעיתים קרובות.

מומלץ להימנע ככל האפשר ממזון מעובד וממתקים, להעדיף דגנים מלאים, מזון טרי שבושל באידוי או במים, לכלול בתפריט כמה שיותר ירקות טריים ולהרבות בשתיית מים.

תוספת המשקל המומלצת בזמן ההריון היא כ-12 קילוגרם (יותר - אם מדובר בהריון מרובה עוברים, ופחות - אם מדובר באישה בעלת משקל יתר). מתוכם, רק חלק קטן הוא שומן (בין שניים לארבעה קילוגרם).

למידע נוסף בנושא נשים בהריון היכנסו לפורומים:
פורום הריון ולידה
פורום תזונת נשים בהריון
פורום אחרי לידה
פורום הכנה ללידה
פורום הנקה, הנקה נכונה

אגירה של עד ארבעה קילוגרם שומן היא רצויה, מכיוון שהשומן נועד לספק מאגרי אנרגיה לתקופת ההנקה. אולם, עליה גדולה מדי במשקל תיצור עומס על המפרקים והעצמות, תקשה על האם לחזור למימדיה הטבעיים לאחר הלידה ואף עלולה להתפתח למצב של השמנת יתר, המהווה גורם סיכון למחלות, בעיקר אלו הקשורות בלב.

על הדרכים להגביל את העלייה במשקל נכתבו כבר אין ספור מילים. למי שאינה עוסקת בספורט כשגרה או שהינה בעלת נטייה להשמנה, מומלץ לקחת את הזמן ולקרוא קצת יותר בנושא ואפשר גם להתייעץ עם תזונאי/ת.

כיצד לשמור על המשקל בהריון? באופן כללי, ישנם כמה קווים מנחים להאטת קצב אגירת השומן שכדאי לאמץ בנושא משקל בהריון:

הקפידי על אכילת כמויות קטנות ולעיתים קרובות, כדי למנוע עומס על הקיבה ולהפחית צרבות ובחילות.

איכלי מכל אבות המזון באופן מאוזן: ירקות, פירות, פחמימות, חלבונים וגם שומנים (ולא, הכוונה היא לא לגלידת וניל או חבילת שוקולד 'ספלנדיד').

הפחיתי עד כמה שניתן ממתקים, מזונות מטוגנים ומזונות עתירי סוכר ושומן רווי.

השתדלי להתרכז בירקות ופירות טריים, גבינות ויוגורטים דלי שומן, לחמים ופסטות מקמח מלא, בשרים רזים ודגים או קטניות מלאות.

וחשוב מאוד לזכור: דיאטות הרזייה, בכל זמן נתון, הן עניין בעייתי מאוד הן מבחינת האפקט הפסיכולוגי והן מבחינת האפקטיביות. בזמן ההריון הן פשוט אסורות.

לכתבות נוספות בנושא הריון ולידה:
הריון ראשון: מה נשים באמת חושבות?
תרופות בהריון, לקחת או לא לקחת?
רעלת הריון: תוצאה של השמנת יתר
הכל על תזונת נשים בהריון
סכנה: השמנת יתר בהריון

כל דיאטת רזון עלולה לגרום להיווצרות של חומרי פירוק בגוף, שלחלקם ישנה השפעה רעילה על העובר ונוכחותם מגדילה את הסיכון להיווצרות מומים מולדים ופגמים.

מרכיבי התזונה, מה מומלץ וממה כדאי להימנע:

מאכלי ים. רוב הדגים נחשבים בטוחים למאכל בזמן ההריון, בתנאי שהם מבושלים כהלכה. עם זאת, דגים מסוימים, סרטנים וצדפות, מכילים רמות מסוכנות של כספית.

יש להימנע מאכילת דג חרב, כריש, קינג מקרל ו-TILEFISH, בהריון ובהנקה. בנוסף, יש להימנע מטונה טרייה, דגים נאים, צדפות ורכיכות, פירות ים מעושנים ומקוררים, אלא אם הם בתוך מאכל קדירה או במאכלים מבושלים אחרים.

באופן כללי, מומלץ להגביל את כמות הדגים ללא יותר מ-340 גרם בשבוע (שווה ערך לשתי קופסאות שימורי טונה). כמו כן, מומלץ לצרוך מגוון דגים כדי להפחית את החשיפה למזהמים.

בשר ועוף. שינויים בחילוף החומרים ובמחזור הדם במהלך ההיריון, עלולים להעלות את הסיכון להרעלה מחיידקים שבמזון.

התגובה עלולה להיות חמורה יותר מתגובת הגוף שאינו בהיריון. לעיתים נדירות, עלול גם התינוק לחלות. כדי למנוע מחלות שמקורן במזון, בשלו בשלמות את כל סוגי הבשר והעוף.

ותרו על המבורגרים ונקניקיות, נאים או מבושלים בחלקם, בשר נא ובשר שלא בושל די הצורך, כמו: סטייק שאינו עשוי WELL DONE סטייק טרטר וקרפצ'יו.

ניתן לאכול ממרחי כבד ובשר שנשמרים בקירור רק אם הם משומרים או ארוזים בצורה שמקנה להם חיי מדף ארוכים.

מוצרי חלב. חלב, על מוצריו, הינו רכיב נפוץ ופופולרי מאוד בדיאטה של אוכלוסיית העולם המערבי, ואין סיבה להימנע ממוצרי חלב גם במהלך ההיריון.

אולם, כל מוצר המכיל חלב לא מפוסטר הוא אסור בתכלית האיסור, בשל הסכנה לגרימת מחלות שמקורן במזון.

ביצים. ביצים מכילות כמות לא מבוטלת של חלבון (החלק הלבן), ולפיכך נוכחותם בדיאטה היומית מומלצת מאוד, במיוחד עבור נשים הניזונות מדיאטה צמחונית.

עם זאת, ישנה סכנה באכילת ביצים שלא בושלו די הצורך, הנובעת מאפשרות של היות הביצה נגועה בחיידק הסלמונלה, העלול לגרום לדלקת בדרכי העיכול.

במהלך ההריון יש להימנע ממזונות המכילים ביצים לא מבושלות או ביצים שלא בושלו די הצורך (עוגות למיניהן, מוס שוקולד וכדומה).

קפאין. מי שרגילה לשתות כוס אחת עד שלוש כוסות קפה ביום, יכולה להמשיך בשגרת הקפה שלה גם בהריון. אולם, צריכה מוגברת של קפאין - 500 מיליגרם או יותר ביום, שהיא בערך כמות של חמש כוסות קפה, עשויה להזיק.

תה עשבים. למרות תכונותיהם הטובות של עשבי התיבול לתה, מומלץ להתייעץ עם רופא במידה והינכן שותות תה עשבים על בסיס קבוע, בעיקר אם מדובר בכמויות גדולות של סוגים שונים של תה צמחים.

אלכוהול. סביר להניח כי משקה אלכוהולי אחד לא יפגע בתינוק. עם זאת, אף רמה של אלכוהול לא נמצאה כבטוחה במהלך הריון.

אמהות השותות אלכוהול נמצאות בסיכון גבוה לפתח את 'תסמונת האלכוהול העוברית', המתבטאת בעיוותים בפנים, בעיות לב, משקל לידה נמוך ופיגור שכלי. גם שתייה מתונה יכולה להשפיע על התפתחות המוח של התינוק.
הטוב ביותר הוא להימנע לגמרי משתיית אלכוהול.

כבד. כבד הוא מקור טוב לברזל, חלבון ולרכיבי תזונה נוספים, אך זהו גם המזון היחיד שמספק כמויות גדולות מאוד של ויטמין A בצורה שיכולה להיאגר בגוף.

כמות מופרזת של ויטמין A עלולה לגרום להרעלה או להגביר את הסיכון למומים בעובר. לפיכך, מומלץ לצמצם את צריכת הכבד במהלך ההיריון.

ממתיקים מלאכותיים. לא נמצא נזק מצריכת ממתיקים מלאכותיים בהריון ועקב כך הם נחשבים בטוחים, כל עוד הם נצרכים בכמות המומלצת.

יש גם הטוענים כי עדיף לצמצם למינימום את צריכת הממתיקים המלאכותיים בתקופה קריטית ורגישה כמו בתקופת ההריון, ולו בשל העובדה שרוב העדויות מגיעות ממחקרים שנערכו רק על בעלי חיים.

שתייה. במהלך ההריון מומלץ לשתות כשלושה ליטרים ביום, שכן יש נטייה לאבד נוזלים: בהזעה, בהשתנה מוגברת ובאגירת נוזלים אל בין כלי הדם (בצקות).

הסכנה כתוצאה מאיבוד נוזלים היא התייבשות, העלולה לגרום לצירים מוקדמים. רצוי לשתות בעיקר מים ואפשר גם מרק ומיצי פירות.

לכתבות נוספות בנושא בריאות, רפואה מונעת ואיכות חיים היכנסו לאתר הקריה הרפואית רמב"ם

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר