במצב תקין, לגברים יש שני אשכים הממוקמים בשק האשכים, אל כל אשך מוביל חבל זרע המכיל כלי דם וצינור זרע. כלי הדם הם ורידים ועורקים, אלה האחרונים מספקים דם מחומצן לאשכים. בעת תסביב האשך, האשך מסתובב על צירו וחבל הזרע מתפתל גם הוא סביב עצמו כבורג. כתוצאה מכך העורקים הולכים ונחסמים עד כדי הפסקת הזרימה בהם. משאספקת הדם משתבשת, מתחיל נמק של האשך והרקמות הצמודות לו. אי-התערבות ניתוחית בתוך זמן קצר יחסית עלולה להביא להרס רקמת האשך באופן לא הפיך וצורך בכריתת האשך.
מה גורם לתסביב אשך?
תסביב האשך היא תופעה נפוצה יחסית אשר קורית אצל כתשעה מכל 100,000 מתבגרים. המצב שכיח בעיקר אצל נערים בגיל ההתבגרות אך הוא יכול להתרחש גם בקרב ילדים קטנים וגם בקרב גברים מבוגרים.
בדרך הטבע האשכים מקובעים בתוך שק האשכים ואינם יכולים לזוז בחופשיות, הרקמה הסובבת אותם תומכת בהם ומונעת תנועה. עם זאת, יש ילדים וגברים אשר אצלם אותם "עוגנים" טבעיים אינם קיימים או אינם חזקים דיים והאשכים יכולים לנוע בחופשיות בשק האשכים כדוגמת "ענבל הפעמון". גברים אלה נמצאים בסיכון גבוה מהממוצע לסבול מתסביב האשך.
תסביב אשך יכול להתרחש בעקבות צמיחה מואצת בגיל ההתבגרות, שינויי טמפרטורה וכן בשל חבלה במפשעה אשר גרמה לסיבוב של חבל הזרע. אף על פי שהתסביב יכול להתרחש בכל עת, הסיכוי גבוה יותר שזה יקרה בעת מנוחה או בשינה. תסביב אשך קורה לרוב רק באשך אחד; מצב של תסביב בו-זמני של שני האשכים הינו נדיר ביותר.
רוצה להתייעץ עם אורולוג מומחה? הכנס כבר עכשיו לפורום של ד"ר אנגלשטיין
מהם התסמינים של תסביב האשך?
התסמינים העיקריים של תסביב האשך הם כאבים חזקים ונפיחות של שק האשכים. באופן קלאסי, הנער מתלונן על כאב עז ופתאומי שהופיע במנוחה או מתוך שינה. הכאב הינו ממושך ורציף, מלווה בנפיחות שיכולה להיות ניכרת בדרך כלל רק בצד אחד של שק האשכים. לעיתים קרובות האשך המסובב נמצא בעמדה גבוהה יותר לעומת האשך השני. יש שנוסף לתסמינים אלה חשים גם כאבי בטן, סחרחורת, בחילות והקאות. יודגש כי אצל ילדים קטנים התלונה יכולה להיות רק "כאב בטן".
יש עוד מצבים היכולים לגרום לכאבים דומים בשק האשכים, כמו דלקת של האשך או של יותרת האשך, אך אין להקל ראש בתסמינים הללו וגברים החשים בכאבים צריכים לפנות בדחיפות למוקד רפואי, רצוי בחדר מיון שבו יש אורולוג. כאמור, מדובר במצב חירום ויש להגיע לבדיקת רופא במהירות האפשרית ביותר (ראה להלן).
כדי לאבחן נכונה את מקור הכאבים יש לעבור סדרת בדיקות. הבדיקה הראשונית היא בדיקה גופנית שבה בוחנים את מיקום האשך, מידת רגישותו ומידת תגובת שק האשכים לגירוי עורי. בבדיקת סונר (אולטרסאונד) של האשכים בודקים את זרימת הדם לאשכים: זרימה חלשה ובוודאי היעדר זרימה עורקית לאשך מהווה הוכחה לתסביב האשך. לעיתים מוסיפים גם בדיקת שתן כללית לבדיקה של סממני דלקת בדרכי השתן.
אולי יעניין אותך גם:
המטוריה: גורמים ודרכי טיפול בדם בשתן
אטקסיה: גורמים, תסמינים ודרכי טיפול
דיסליפידמיה: כשהכולסטרול הרע גובר על הכולסטרול הטוב
מחלת רעד: גורמים, תסמינים ודרכי טיפול
ניתוח לתיקון תסביב האשך
אף על פי שתסביב האשך הוא בגדר מצב חירום, גברים רבים אינם מודעים לו, מנסים להתעלם מהכאב ונמנעים מלגשת לבדיקה דחופה על ידי רופא,רצוי אורולוג. התעלמות זאת יכולה להביא בסופו של דבר לנזק של ממש לאשך, כולל בעיית פריון ולנמק מוות של האשך.
ישנם מקרים לא רבים שבהם האשך וחבל הזרע מסתובבים עצמונית חזרה, עם ירידה פתאומית בעוצמת הכאב. אצל גברים אלו תסביב האשך יכול לחזור שוב ושוב ויש להביא בחשבון תיקון ניתוחי מתוכנן למצב זה.
לעתים רחוקות ניתן לגרום לחזרת האשך למקומו התקין באופן ידני, אך בדרך כלל הטיפול כרוך בהליך כירורגי. יש לבצע הניתוח מהר ככל הניתן כדי להחזיר את זרימת הדם ולמנוע נזקים אפשריים לאשך. באשך שאינו מקבל דם יותר משש שעות, מתחיל להיווצר נמק ברקמות ובאין חזרה של הדם העורקי יש לכרות את האשך.
הניתוח נעשה בד"כ בהרדמה מלאה ובחתך בשק האשכים עצמו. בתחילה נעשה ניסיון לסובב האשך ולהחזיר לו את אספקת הדם העורקית. במקרה של כישלון, יש לכרות את האשך הנמקי. במקרה של הצלחה והתאוששות האשך, תוך חזרה לצבע תקין, "מעגנים" בתפרים את האשך לסביבתו. קיבוע זהה עושים באותה הרדמה לאשך השני, "הבריא". פעולה זאת נעשית בשל הסיכוי הסטטיסטי לתסביב האשך השני בעתיד.
ברור כי טיפול רפואי מתאים ככל המוקדם יכול למנוע כריתה מיותרת של אשך. לפי נתונים סטטיסטיים, 95% מהגברים שמקבלים טיפול רפואי בתוך שש שעות מפרוץ הכאבים אינם נדרשים לכריתת האשך; לעומת כ-90% מהגברים שניגשים לטיפול רק כעבור 48 שעות או יותר מפרוץ הכאבים.
הסרה של האשך בגיל צעיר יכולה להשפיע על רמת ההורמונים המיוצרים באשך ואף יכולה להשפיע על ספירת הזרע והפריון. ככלל, נמק של האשך יכול לגרום לייצור נוגדני זרע, עם השפעה שלילית על יכולת התנועה של הזרע מהאשך הנותר.
לסיכום, כאב פתאומי ועז בשק האשכים צריך "להדליק מנורה אדומה" אצל הגברים, ויש לגשת למוקד רפואי במהירות הרבה ביותר לבדיקת רופא, רצוי אורולוג. בבדיקה זו יש להוציא מחשבון האפשרות של תסביב האשך. במקרה של תסביב יש להגיע לניתוח בתוך 4–6 שעות.
ד"ר דב אנגלשטיין – מומחה לאורולוגיה, יו"ר איגוד האורולוגים הישראלי, מנהל המחלקה לאורולוגיה במרכז הרפואי לגליל, נהריה
דרג עד כמה מאמר זה עזר לך
עזר מאד |
עזר |
טוב |
עזר קצת |
לא עזר |
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר