הכאבים מוציאים אתכם מדעתכם? היכנסו עכשיו לפורום:
פורום כאב
בסיום ההליך, מתחיל הגוף בשיקום של אזור הניתוח. בשיקום עצמו נוצרת צלקת הגורמת לחיבור אזורי החתך. חיבור זה יוצר רקמה חדשה ובריאה. משך זמן יצירת הצלקת משתנה בהתאם למיקום ותפקוד הרקמה. ככל שאותה רקמה נמצאת יותר במנוחה, כמו רוב אזורי העור, כך הליך ההחלמה שלה יהיה מהיר יותר, בניגוד לרקמה הנמצאת בתנועה מתמדת. רקמות מסוג זה ניתן למצוא בגידים, במערכות העיכול והנשימה, בשרירים, בכלי הדם, ברצועות ובלב.
הדרך המדויקת לשיקום נכון
השיקום המתבצע לאחר הניתוח כולל את האזור המנותח, קצב הריפוי המשתנה פר אזור והרקמות המעורבות. נתונים אלה חשובים לבניית תכנית שיקום ו/או תכנית טיפולית.
מתן יתר של משככי כאבים עלול למנוע מהגוף להתריע על מאמץ יתר של הרקמות. בשל כך, ייווצר עיכוב מיותר בהליך ההחלמה. יחד עם זאת, הימנעות מפעילות בעקבות כאבים עלולה גם היא לגרום להאטה בקצב השיקום. במצב כזה, שריר שאמור להתכווץ ולהרפות ולא מבצע פעולות אלו יחל להתנוון, והצלקת החדשה שתיווצר תקשה על עבודתו בעתיד, מכיוון שקיים חוסר התאמה בין הדרך בה נוצרה לבין המצב הנורמטיבי והדינמי של שריר.
למאמרים נוספים קראו גם:
טיפול בכאב כרוני: להתייחס לסבל
פיברומיאלגיה ופולימיאלגיה: מה ההבדל בין השתיים?
הכאבים הפיזיים הם לא המדד היחיד בדרך להחלמה. לנפש האדם קיים תפקיד חשוב בקצב הליך השיקום. הכאבים הקשים והבלתי פוסקים עלולים להביא לתחושות חרדה ודכאון. תחושות אלו גורמות לחוסר אמביציה ולשחרור חומרים במערכת האנטומית של האדם המעכבים את הפעילות הפיזיולוגית הנורמטיבית של הגוף.
הטיפול בכאב והשיקום חייבים להיות מותאמים אישית לכל מטופל, לכל רקמה ולכל איבר. המומחה חייב להיות ערני לרמת הכאב ולרמת המסוגלות של המטופל לבצע את התרגילים השונים.
הליך השיקום דורש דיוק לגבי רמת האינטנסיביות של הטיפול. מצד אחד, המחלים מניתוח חייב להיות בפעולה הנעשית באמצעות ביצוע תרגילים מותאמים בקצב מאמץ העולה באופן הדרגתי ולא קיצוני. כל יום מוסיפים קושי לתרגיל ומאריכים אותו במעט, וזאת כדי למנוע מאמץ יתר . מצד שני, מנוחה מלאה אינה מומלצת כי היא עלולה לגרום להיווצרות צלקות קשיחות במיקומים מסוימים הדורשים תנועה.
תפקידה של השינה בהליך ההחלמה הוא קריטי. אדם הסובל מנדודי שינה ו/או ממיעוט בשעות שינה, יסבול מכאבים חזקים יותר ויצטרך הליך שיקום ארוך יותר. לכן, צריך הטיפול לסייע להגיע לשינה רצופה ועמוקה עד כמה שאפשר.
ומה עם הסבל?
ריפוי הכאב הוא רק החלק הראשון בתהליך ההחלמה. החלק השני הוא הסבל, שהוא הפרשנות האישית של האדם לכאב.
הסבל נגזר מהמצב החברתי והנפשי של המטופל ומניסיון העבר שלו עם התמודדות בזמן כאב. אדם בעל חוסן רגשי גבוה יתמודד טוב יותר עם הכאבים, המוטיבציה שלו תגדל והסבל שלו כמעט ולא יורגש. לכן, יש לשים דגש בזמן הליך השיקום לפן ההתנהגותי- נפשי של המטופל.
הסבל גורם להורדת סף הכאב ולכן מגביר את רמת הכאב של המטופל. בכך, הוא מאריך את משכו הרבה מעבר לצפי הניתן בתחילת השיקום.
המומחים ברשת "מזור לכאב" מבינים כמה חשוב לשלב בשיקום הן את הגוף והן את הנפש, ולטפל בו זמנית בכאב ובסבל שחווה המטופל לאחר הניתוח, ומעניקים טיפול יסודי בעל טכניקות שונות ושיקום מיטבי, אינדיבידואלי ומותאם לכל מטופל באופן אישי.
ד"ר אלון מרגלית- מומחה ברפואת המשפחה, פסיכולוגיה רפואית ומנהל מרפאה רב תחומית לטיפול בסבל ובכאב
דרג עד כמה מאמר זה עזר לך
עזר מאד |
עזר |
טוב |
עזר קצת |
לא עזר |
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר