טיפול בכאב כרוני: להתייחס לסבל

סבל וכאב כרוני הולכים יד ביד. כדי לטפל בכאב יש להביא בחשבון את הסבל של המטופל, אם מההיבט הפיזי ואם מההיבט הנפשי
ד``ר אלון מרגלית
| 29/08/2018 |
צפיות: 5,717
דירוג: 4.0 מתוך 8 הצבעות
התקבלו 8 דירוגים בציון ממוצע 4.0 מתוך 5
כאב פיזי תמיד יהיה כרוך בסבל. הסבל הוא למעשה המרכיב אשר יוצר את ההבדל בין כאב הגב שממנו סובל החייל לבין כאב הגב שממנו סובלת עקרת הבית. הסבל הוא שילוב של הדאגה עקב הכאב ושל מצבו הנפשי של הסובל, על כל אמונותיו, מחשבותיו ותקוותיו. כמו כן, הסבל מושפע גם מניסיון החיים של הסובל ומסף הכאב שלו.

סובלים מכאבים? היכנסו לפורום:
פורום כאב

עקרונות הרפואה השלמה

על כן, הטיפול בכאב חייב להתייחס גם לממד הסבל, אחרת הטיפול לא יצליח לאורך זמן, אפילו טיפול בהזרקה של חומרים מאלחשים לא יחזיק מעמד זמן רב משום שהסבל מעורר את הכאב מחדש כשהשפעת האלחוש חולפת. ולכן, כדי לטפל בכאב באופן היעיל ביותר יש להיעזר בתשאול מקיף ואמפתי אשר מאפשר לחדד את ההרגשה של הכאב ושל הסבל, רק כך אפשר להבין את נקודת המבט של הסובל ולהתאים לו את הטיפול באופן מלא ורגיש.

האבחנה נעשית לפי ההבנה של המרכיבים של הסבל ושל הממדים שלו וממנה אפשר לתכנן את הטיפול השלם ולבצע אותו הלכה למעשה. לפי גישת 'הרפואה השלמה' אי אפשר לחלק אדם לחלקים – לא באבחון של הבעיה ולא בטיפול בה. בני האדם נוצרו כך שישנו חיבור בין מערכות הגוף לבין נפש והנשמה ולכך נוסף גם החיבור החזק של האדם לבני משפחתו ולחברה שסביבו.

לפיכך, עבודת האבחון והטיפול מתחילה בליקוט מירב הפרטים האפשריים אודות אורח חייו של המטופל, מנהגיו ובריאותו. יש להביא בחשבון גם את הקשר עם בני המשפחה והקרובים של המטופל, את אופי עבודתו ואת מהות העיסוקים שלו. לאחר שמרכיבים את כל חלקי הפאזל מתמקדים בכאב – אופן התפתחותו, דרכי הטיפול שנעשו עד כה וכיצד הסובל מטפל בעצמו. כמו כן, עומדים על רמת הסבל הנלווה לכאבים ביום שגרתי ומתייחסים לכלל המשתנים המשפיעים על רמת הכאב, אם לטובה ואם לרעה.

בעזרת המידע שנאסף אפשר להכיר הן את הכאב על מרכיביו השונים והן את מאפייני האישיות של הסובל ואת הציפיות שלו וכך להתאים לו את הטיפול השלם ביותר המותאם לשביעות רצונו.

החשיבות של הבדיקה הגופנית

לאחר איסוף המידע ממשיכים לבדיקה הגופנית. כיום, בשל ההתפתחויות הרבות שחלו בטכנולוגיה הרפואית בכלל וברפואה האבחנתית בפרט, האבחון הידני נדחק לשוליים. מכשירי ההדמיה השונים, כמו CT, מיפוי, רנטגן ואולטרסאונד, גרמו לכך שהתפיסה הרווחת היא שאפשר לאתר את הכאב ואת מקורו בעזרת צילום או הדמיה. על כן אנשים רבים סבורים שהגורם לכאב שלהם הוא פריצת הדיסק שזיהו בבדיקת הדמיה. אך מגמה זו הולכת ושוככת בעקבות הדמיות שנעשו על אנשים בריאים וללא כאב שבהן הדגימו ממצאים פתולוגיים שונים ומשונים.

אין זה אומר שצריך להתעלם מהתוצאות של בדיקות ההדמיה. יש להתייחס אליהן, אך בערבון מוגבל משום שהן עלולות להטעות, ובכל הקשור לזיהוי מקור כאב אין תחליף לבדיקות הגופניות, הגוף אינו משקר! דוגמה טובה לכך היא הקשר בין כאבי גב לבין ממצא של פריצת דיסק. מניסיוני, רוב המקרים של כאבי גב נובעים מבעיה שרירית ולא מפריצת דיסק. השלכה ישירה של מקור הכאב על פריצת הדיסק יכולה בקלות להוביל לשאיבות, הזרקות וניתוחים, אך כאב גב שמקורו בשריר כלל אינו מחייב את כל הפעולות הפולשניות הללו. ממחקרים השוואתיים עולה כי בטווח הארוך טיפולים לא פולשניים נוחלים הצלחה רבה יותר מאשר ניתוח.

מה גורם לכאב כרוני?

הכאב יכול לנבוע מכמה מקורות שונים או משילוב שלהם, ובהם עצבים, שרירים, עצמות, רקמות חיבור, כלי דם ורקמות פנימיות וחיצוניות. בבדיקה הגופנית אפשר לזהות באופן מדויק את אותם המרכיבים הגורמים לכאב. נוסף לכך, ישנם עוד אלמנטים בעלי משמעות ביצירת הכאב ובשימורו, כמו הורמונים, מינרלים, ויטמינים ומלחים. תרופות שנוטלים לטיפול במחלות כמו סוכרת, אולקוס, ויתר לחץ דם משפיעות על ההרכב של חומרים אלה בגוף.

כאב מושפע גם ממתח וממצב הרוח, אלה יכולים לגרום להתכווצות של שרירים מסוימים ולהפרשה של חומרים אשר מקלים על הכאב או מחמירים אותו. מתח כרוני מוריד את סף הכאב וגורם לכיווץ שרירים חוזר, אלה יכולים להוות מניע מרכזי לכאבים כרוניים כמו כאבי ראש, כאבי גב וכתפיים ובעיות בצוואר. כמו כן, הפרעות שינה, מצב רוח ירוד וחוסר פעילות מורידים גם כן את סף הכאב כך שהמעגל חוזר על עצמו שוב ושוב.

כאשר בוחנים את מקור הכאב יש להביא בחשבון גם היבטים תעסוקתיים כשהדגש הוא על סביבת העבודה – מנח ישיבה, יציבת הגוף, תנועות שחוזרות על עצמן וכדומה. כל אלה תורמים לקיבוע של הכאב ומעודדים את החזרה שלו. לכן, יש צורך בשיתוף פעולה מלא של הסובל עם הרופא, רק כך אפשר לאתר את כלל הגורמים שהובילו את הכאב ורק אז אפשר לשנות את דפוסי ההתנהגות ולמנוע את חזרת הכאב.

הטיפול השלם בכאב

מטרתו של הטיפול השלם הוא להפחית את הכאב מהר ככל הניתן, אך לא די בכך. הטיפול מוכוון גם למניעת החזרה של הכאב, לשקם את התפקוד ואת ההרגשה של הסובל ולשפר את איכות החיים שלו. הגישה הזו חשובה במיוחד כשמטפלים באנשים עם כאבים כרוניים כמו מיגרנות, פיברומיאלגיה, כתף קפואה וכדומה.

על כן, הטיפול השלם מורכב משני נדבכים עיקריים – טיפול מידי בכאב וטיפול בסבל. הטיפול המידי כולל מתן תרופות, הזרקות ממוקדות, גירוי שרירי עמוק, חימום מקומי, גלים אלקטרומגנטיים וכדומה. נוסף לכך עוסקים גם בפעילות ספורטיבית מותאמת, בשינוי תזונתי ובתרגילים מיוחדים. הטיפול בסבל כולל היבטים של מדעי ההתנהגות ושל מודעות עצמית, אלה מסייעים לסובל לסגל התנהגות חדשה אשר מתמקדת בחיים בריאים ותפקודיים.

סוג טיפול זה נופל תחת הקטגוריה של 'רפואה מותאמת אישית' – הטיפול תפור למידותיו של כל מטופל לפי המאפיינים שלו, הן הפיזיולוגיים הן הרגשיים. בזכות כך אפשר במספר מועט של טיפולים להגיע לשינוי מהותי באיכות החיים של הסובל ולשחררו ממעגל הכאב הכרוני.

ד"ר אלון מרגלית, MD PHD – מומחה ברפואת משפחה ופסיכולוגיה רפואית, מטפל משפחתי מוסמך, היפנותרפיסט מוסמך ומנהל רשת מרפאות "מזור לכאב"

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר

יועצים בתחום

  • אבישי ברטל
    אבישי ברטל
    שיקום אורתופדי, שיקום פציעות ספורט, שיקום בעיות פה ולסת שיקום וסטיבולרי שיקום גריאטרי. בעל הכשרות של טיפול בכאב כרוני, דיקור מערבי וטיפול בסימפטומים של ראש-צוואר-פנים. פיזיותרפיסט מוסמך מטעם משנת 20... קרא עוד
  • ד"ר ראובן אייכנבאום
    ד"ר ראובן אייכנבאום
    נוירולוג בכיר ומומחה ברפואה פיזיקלית, שיקום ושיקום נוירולוגי. נותן חוות דעת שניה, רפואית ורפואית משפטית.... קרא עוד
  • גור רינת - שיטת אלכסנדר
    גור רינת - שיטת אלכסנדר
    לימוד יציבה נכונה עי" הכרה בהרגלים לא נכונים והיכולת לשנותם. הקלה ומניעה של כאבי צוואר, גב , ברכיים ועוד. מתאים במיוחד למוסיקאים, רקדנים, אנשי תיאטרון וספורטאים ... קרא עוד