שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.

סטרואידים אנבוליים - פיתוי מסוכן

זה סוד ידוע שספורטאים תחרותיים עושים שימוש בהורמוני גדילה, סטרואידים ושאר ממריצים, אולם מסתבר שמדובר בתופעה מתפשטת וגם ספורטאים חובבים נוטלים סטרואידים, מבלי להיות מודעים לנזק העצום שהם גורמים
ד``ר איתי זיו
| 03/04/2013 |
צפיות: 3,771
שינויים שליליים בלב וכלי הדם, ירידה בתפקודי הכבד, אגרסיה מוגברת, עלייה בלחץ הדם, ירידה בתפקוד מערכת הרבייה ושיעור יתר מהווים רק רשימה חלקית של התופעות השליליות שמקורן בשימוש בסטרואידים אנבוליים על בסיס קבוע.

מהם סטרואידים אנבוליים?


הסטרואידים האנבוליים הם למעשה תרופות שמדמות את פעולתו של הטסטוסטרון (הורמון גברי) שהנו הורמון חשוב במיוחד בתפקוד האדם במעגלי החיים וקשור לתהליכים כמו בניית שרירים, יצירת רקמות, שימור הליבידו (החשק המיני) ועוד. שימוש בסטרואידים אנבוליים ברפואה קיים ונעשה עם מרשם רופא המתמחה באנדוקרינולוגיה במקרים בהם יש צורך בכך (בעיות בתפקוד מיני, טונוס שרירי ירוד ועוד). בספורט בכלל ובספורט ההישגי בפרט, השימוש בסטרואידים אנבוליים שכיח למדי ומדי שנה בשנה נפסלים לא מעט ספורטאים (כולל גם בתחרויות מפורסמות במיוחד כמו טור דה פראנס).

למידע נוסף בנושא סטרואידים היכנסו לפורומים:
פורום כושר גופני
פורום כושר קרבי
פורום סוכרת אנדוקרינולוגיה
פורום רפואת ספורט
פורום תזונת ספורט

מי מועד ליטול סטרואידים לשיפור היכולות הספורטיביות?


קיימים סוגים רבים של סטרואידים אנבוליים ונעשה בהם שימוש מגוון במיוחד בהתאמה לסוג הספורט. למותר לציין שההשפעה האנבולית הנה גבוהה במיוחד כשמדובר בספורט עצים כמו ריצת 100 מטר, הרמת משקולות, יידוי פטיש, הדיפת כדור ברזל ועוד. מעניינת העובדה שהבעיות הבריאותיות הצפויות כתוצאה משימוש בסטרואידים אנבוליים הן לא בהכרח מידיות וייתכן שיופיעו לאחר מספר שנים, אם בכלל. כלומר לא כל ספורטאי באשר הוא יסבול מבעיות בריאותיות שונות מכיוון שהדבר תלוי רבות בסוג החומרים שנעשה בהם שימוש, במינון, התקופה בה נעשה בהם שימוש, אורח החיים של הספורטאי, הגנטיקה (כל אדם מגיב באופן שונה לשימוש בחומרים אלה ואחרים), סוג הספורט ועוד.


ברם, חשוב להזכיר במיוחד מקרים בהם מתאמנים הפוקדים את חדר הכושר על בסיס קבוע (מתאמנים "מן השורה") שאינם ספורטאים הישגיים או מפתחי גוף מקצועיים ועדיין בוחרים לעשות שימוש בסטרואידים אנבוליים לשם העלאת מסת השריר, הפחתת אחוז השומן, שיפור במידת חיטוב השריר, העלאת כוח באופן משמעותי ועוד. זאת ללא מטרה ספורטיבית כלל! ואז יש לשאול שאלה חשובה במיוחד, לשם מה? מתאמנים אלה הרי לא אמורים לזכות בפרס כלשהו, להרוויח מחסויות של חברות כספים, והם גם לא יזכו בפרסום, מן הסתם. למרות זאת, השימוש אצל מתאמנים ממוצעים הנו רב, יחסית, אולי גם בשל הסיבה שניתן לקצר את תקופת האימון בה משיגים תוצאות גופניות באופן משמעותי. קרי, העלאת מסת שריר באופן משמעותי בתקופה של שנתיים, למשל, הנה משמעותית ודרמטית הרבה יותר כשהמתאמן משתמש בסטרואידים אנבוליים לעומת מצב בו אינו עושה שימוש בכך. בנוסף, חשוב להזכיר גם שהשימוש בהם חמור יותר אצל בני נוער שטרם הסתיים תהליך גדילתם.

נזכיר גם את נושא ההתאוששות מהאימונים שהנה טובה הרבה יותר בעת שעושים שימוש בסטרואידים אנבוליים וזו גם אחת הסיבות לגדילה המרשימה של שרירי השלד. הדבר מאפשר למתאמנים להגדיל את מספר האימונים השבועי, את אינטנסיביות האימון ועוד ובשורה התחתונה – כוח השרירים שעולה בתקופה קצרה (תוך שבועות), מיתרגם לביצועים טובים יותר. אגב, צריכת החלבון האפשרית בעת שימוש בחומרים הללו גדולה משמעותית ועשויה להיות כמעט כפולה ממצב בו מתאמן לא עושה שימוש בחומרים (לדוגמה, ספורטאי אנאירובי השוקל לצורך העניין 80 ק"ג, יצרוך כ- 130 גרם חלבון מדי יום אך במידה וישתמש בסטרואידים אנבוליים הרי שכמות החלבון שניתן לעשות עימה שימוש תעלה באופן משמעותי – מעל 200 גרם!). ברם, נציין שלמרות התגובה האנבולית המרשימה השימוש בחומרים הללו לא מומלץ כלל ועיקר.

על פי מחקרים בנושא מסתבר גם שרוב האתלטים והמתאמנים משתמשים בסטרואידים אנאבוליים במנות גדולות (במקרים מסוימים מופרזות ובכמות גדולה מהנדרש ביחס למשקל גופם) וזה מגדיל את הפוטנציאל לבעיות בריאותיות עתידיות.

לגבי צריכת אלכוהול וסמים, גם הם משפיעים על היכולת הגופנית, אך דווקא לשלילה ואסורים לשימוש בכל מקרה. נציין מחקר שנערך בנושא על ידי הקולג' הבינלאומי למקצועות האתלטיקה בארה"ב בנושא שחקניות כדורסל אפרו-אמריקניות ושימוש באלכוהול וסמים.

לכתבות נוספות בנושא כושר גופני:
אימון פליאומטרי - לקפוץ כל הדרך לכושר
הסכנות של פיתוח גוף עבור נשים
הרמת משקולות - מתאימה לכולם?
כל המידע על סטרואידים והורמון גדילה
אימון משקולות לשיפור היכולת האירובית

משדה המחקר


במחקר נבדק השימוש בסמים ואלכוהול על ידי אתלטיות אפרו-אמריקניות. בין היתר נבדק השימוש באלכוהול, מוצרים לירידה במשקל, טבק, אמפטמינים – סם ממריץ סינטטי המשמש כמדכא תיאבון בבקרת משקל גוף ועוד. ספורטאים משתמשים באמפטמין להגברת הישגיהם והוא אסור לשימוש.
מתוך חמישים הנשים שנבדקו, 72% דיווחו כי צרכו אלכוהול, 46% צרכו משקאות אנרגיה, 8% צרכו מוצרי ירידה במשקל או טבק ולא היו דיווחים על שימוש באמפטמינים או בסטרואידים אנאבוליים.

האתלטיות במחקר הנוכחי היו מודעות להשפעות קצרות הטווח השליליות של אלכוהול וטבק ואלו שכן השתמשו במוצרים אלה הורידו את כמות הצריכה בצורה משמעותית במהלך עונת התחרויות. נמצא כי הגורמים המשפיעים על תרבות הצריכה הם השפעה חברתית והתנהלות המאמנים בעניין.

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר