כאב גרון, טיפול ביתי ורפואי

כאב גרון יכול להיות מלווה בתחושה לא נעימה ובקושי לבלוע רוק ויכול להוות סימן להתפתחות מחלה. יש כמה שיטות לטיפול ביתי בהופעה של כאב גרון, אך אם התסמינים מחמירים מומלץ לפנות לרופא בהקדם.
מאת ד"ר יעל טוקצ'ינסקי
| 25/07/2010 |
צפיות: 41,646
דירוג: 3.8 מתוך 5 הצבעות
התקבלו 5 דירוגים בציון ממוצע 3.8 מתוך 5
כאב גרון הינו אחת הבעיות הנפוצות בכל הגילאים ובכל עונות השנה. כדי להחליט האם כאב גרון דורש פניה למומחה ומה האדם יכול לעשות על מנת לעזור לעצמו במקרה של כאב גרון, חשוב להבין מה הן הסיבות שיכולות לגרום להופעת כאב גרון. הבנת הסיבות יכולה לעזור גם להבין לאיזה מומחה יש לפנות על מנת לטפל בבעיית כאב גרון.

אם כאב גרון מופיע או מתחזק בזמן בליעה, הסיבה ככל הנראה נעוצה בגרון ויש לפנות למומחה במחלות אף-אוזן-גרון. לעומת זאת, אם כאב גרון הוא קבוע ואינו משתנה בזמן הבליעה, הסיבה, ככל הנראה, טמונה באזור הצווארי של עמוד השידרה וכאב גרון הוא כאב מוקרן מהאיזור. לכן המומחה שיכול לעזור בכאב זה הוא מומחה למחלות עמוד השדרה.

למידע נוסף בנושא כאב ועוד, היכנסו לפורומים:
פורום כאב
פורום כאב ורפואה סינית
פורום גוף נפש, רפואת גוף נפש
פורום רפואה משלימה, רפואה אלטרנטיבית
פורום אף אוזן גרון ילדים

כאב גרון יכול להופיע בצורות שונות: כאב גרון יכול להיות חד, דוקר, חודרני, עמום, חותך, לוחץ, פועם, מעורב וכו'. כאב גרון יכול להיות קבוע, או בא לפרקים, בהתקפים או במקרים מסוימים. כאב גרון יכול להתחזק או להיחלש עם הזמן. גם מיקום כאב גרון יכול להיות שונה: מימין, משמאל, באמצע, בכל הגרון, בשני הצדדים, בגרון ובכל האיזור מסביב לגרון. אותו סוג כאב גרון יכול להופיע בזמנים שונים במשך היממה. למשל, כאב גרון בזמן הבליעה יכול להופיע רק בבוקר, או להיות זהה במשך כל היום, או להתחזק לקראת הלילה, או להופיע רק בערב. כאב גרון יכול להופיע למשך כמה ימים, או ליום אחד בלבד. כאב גרון יכול להופיע מידי פעם במשך תקופה ארוכה ועוד. כל הצורות של כאב גרון שייכות למחלות שונות, לכן אני שוב מדגישה את חשיבות הפנייה למומחה לצורך אבחון נכון.

סיבות נפוצות להופעת כאב גרון כוללות: גרון יבש, פרינגיטיס (דלקת הלוע), דלקת שקדים, אבצס (מורסה, מצבור של מוגלה מוקף ברקמה מודלקת), רפלוקס של מיצי קיבה (מחלת ההחזר הוושטי), פצעים על מיתרי הקול, שיגרון של הלוע והלשון, סרטן הלוע, לרינגיטיס אקוטי, כוויות בלוע, קרצינומה של הלשון, סינוסיטיס אקוטי, קרצינומה טונזילארית, ברונכיטיס, גוף זר בגרון, תוצאה של תגובה אלרגית (לאבק הפרחים, אבק ביתי וכו'), תגובה לחום יבש, תגובה לזיהום אוויר, תוצאה של עומס יתר על מיתרי הקול, אחד התסמינים של מחלות סיסטמיות של רקמת החיבור, סיבוך של פעולות אבחוניות וטיפוליות (למשל, ניתוחים מקומיים), תופעת לוואי של תרופות, תוצאה של גירוי חיצוני סביבתי או כימי או מחלות זיהומיות (למשל קנדידה).

כ-80% מהמחלות הזיהומיות בגרון מלוות בהופעת כאב גרון. לדעת הרופאים, רק חלק קטן מהחולים (בין 10% ל-20% מכלל החולים עם מחלות זיהומיות בגרון) זקוקים לטיפול אנטיביוטי. מנקודת המבט של רפואה משלימה, גם אחוז זה גבוה מידי. ברפואה משלימה מטפלים בהצלחה גדולה מאד בזיהומי הגרון במגוון רחב של שיטות. רק במקרים בודדים יש מקום להמליץ על אנטיביוטיקה.

טיפול ביתי להקלה על כאב גרון
1. טבליות אבץ למציצה יעילות בטיפול של כאב גרון על רקע דלקתי, אך אין להשתמש בהן יותר משבוע ברצף.

2. כדורים צמחיים הנמכרים בבתי המרקחת ומכילים דבש, פרופוליס, תמצית אניס או מנטה וכדומה מועילים מאד בכאבי גרון על רקע זיהומי ומקלים במידה רבה על התסמינים.

3. מומלץ להכין תה שחור, להוסיף כף דבש, מיץ מחצי לימון וקצת פלפל אדום ולשתות.

4. טיול ליד הים ונשימת האוויר הצח יעזור במניעת כאב גרון.

5. החזקת הראש עם פה פתוח מעל אדים שיוצאים מסיר רותח.

6. שתייה מרובה עוזרת להרטיב את הגרון ומקלה על ההרגשה הכללית.

7. מומלץ לשתות תה בבונג ו/או תה נענע.

8. מומלץ לשתות מיץ ג'ינג'ר.

9. לטפטף שמונה טיפות שמן אורגנו לכוס מים ולשתות בלגימות שתי כוסות כאלה במשך היום.

10. אם הסיבה לכאב הגרון היא שיעול מועיל גם לשתות מיץ גזר טרי.

11. אם אינכם רגישים לשום, מומלץ לאכול אותו כל יום. אם אתם לא אוהבים את הריח, אך אינכם רגישים, השתמשו בקפסולות שום. אפשר לקנות אותן בכל בית מרקחת או בית טבע.

12. רטיות בבונג על הגרון. הכנת הרטייה: לשפוך כוס מים רותחים על כף פרחי בבונג מיובשים. להמתין חמש עד עשר דקות ולסנן. לאחר מכן, יש לטבול את המגבת בתוך הנוזל ולהניח אותה על המקום הכואב. החזיקו את המגבת במקום, עד שהיא תתקרר.

13. כדאי להחליף מברשת שיניים.

14. לצרוך כל יום ויטמין C.

15. במקרים בהם כאב גרון מופיע או מתחזק בבליעה, מומלץ לעשות שטיפות גרון תכופות ככל האפשר. שטיפות גרון יזרזו את ההחלמה ויקלו על התחושות. במקרים בהם החולה סובל משיעול ו/או צרידות בגרון, השטיפות אינן עוזרות, כי המקום הפגוע נמצא עמוק מכדי ששטיפה תגיע אליו.

16. במקרים של צרידות אפשר להרתיח יחד תאנים וסובין חיטה, לסנן ולשתות שתי כוסות ביום בלגימות מדודות.

17. להוציא מהתפריט חלב ומוצריו וסוכר לבן, במיוחד אם המקור לבעיה הוא זיהומי.

18. למהול כפית אחת של סודה לשתיה בחצי ליטר מים חמים. לגרגר כל שעה. לא לבלוע.

19. תה קמומיל. להכין כרגיל, כמו שמכינים לשתייה, אבל לא להמתיק. לקרר עד שיהיה פושר. לגרגר כל שעה.
<@ --- IMG_2 --- @>
20. לסחוט מיץ לימון ישר לכוס מים ולגרגר.

21. להוסיף כף ברנדי, ערק או וודקה לכוס מים חמים ולגרגר.

22. להמיס חצי כפית מלח שולחן בחצי כוס מים ולגרגר. לחזור על כך ארבע פעמים ביום.

23. לערבב כמה טיפות שמן לבנדר/עץ התה/טימין בכוס תה, לגרגר כמה פעמים ביום.

לרפואה משלימה יש מגוון רחב של שיטות לעזור לחולה במקרה של כאב גרון, הנובע מכל סיבה. לפי רפואה משלימה, כאב גרון מהווה סימן לחוסר איזון אנרגטי של האדם וכן סימן למצב דלקתי במקום זה או אחר של מערכת העיכול.

למאמרים נוספים בנושא כאב ועוד:
כאב: ביטוי רגשי של חלקי הגוף השונים
האמת הכואבת: 13 מיתוסים על כאב
אילו כאבים יש בקיץ, ואיך למנוע אותם?
כאב כרוני: הטיפולים שיצילו אתכם
גם בתיה"ח מבינים: רפואה משלימה נגד כאב

במקרה של כאב גרון יש לפנות לרופא, אם:
1. כאב הגרון לא חולף תוך שבוע.

2. יש חשש לגוף זר או לטראומה בגרון.

3. יש גם כאבי אוזניים.

4. מדובר בזיהום חיידקי.

5. בנוסף לכאב יש גם נימול בגרון.

6. אתם יורקים את הרוק, כי אתם לא מסוגלים לבלוע אותו.

7. יש פתולוגיות נוספות מצד מערכת החיסון, כמו למשל מחלות כרוניות.

8. בנוסף לכאב גרון יש גם כאב ונוקשות בצוואר.

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר

יועצים בתחום

  • גור רינת - שיטת אלכסנדר
    גור רינת - שיטת אלכסנדר
    לימוד יציבה נכונה עי" הכרה בהרגלים לא נכונים והיכולת לשנותם. הקלה ומניעה של כאבי צוואר, גב , ברכיים ועוד. מתאים במיוחד למוסיקאים, רקדנים, אנשי תיאטרון וספורטאים ... קרא עוד