פיברומיאלגיה מוכרת כתסמונת מאחר והיא אוסף של סימנים ותסמינים המתרחשים יחדיו. פיברומיאלגיה היא תסמונת מבלבלת במיוחד ולעיתים קרובות לא מאובחנת בשל העובדה שתסמיני פיברומיאלגיה יכולים להופיע גם במצבים רפואיים אחרים.
למידע נוסף על פיברומיאלגיה ועוד, היכנסו לפורומים:
פורום זאבת, לופוס
פורום כאב
פורום כירופרקטיקה
פורום אורטופדיה
פורום בעיות מפרקים, החלפת מפרק, בעיות ברכיים
פיברומיאלגיה פוגעת בעיקר בשרירים וברקמות המחברות אותם לעצמות. למרות שההרגשה היא שזאת מחלת פרקים, זה אינו סוג של דלקת פרקים והיא אינה גורמת לעיוותים במפרקים. פיברומיאלגיה היא מחלה של רקמות רכות או ראומטיזם של השרירים. ראומטיזם מתייחס לכאב ולקשיון הקשורים בדלקות פרקים ובהפרעות של המפרקים, השרירים והעצמות.
מחקר חדש מנורבגיה, שהתפרסם בגליון מאי של הביטאון הרפואי
Arthritis Care and Research
קובע כי ההגנה הטובה ביותר נגד תסמיני הכאב, הנלווים לתסמונת פיברומיאלגיה היא על ידי שמירה על משקל תקין ועל אורח חיים פעיל.המחקר, שנערך בקרב נשים, גילה כי השמנת יתר מיוחסת לסיכון מוגבר ללקות בתסמיני פיברומיאלגיה, במיוחד בקרב נשים, שאינן עוסקות בפעילות גופנית. פול ג. מורק מהתוכנית המדעית לתנועת האדם באוניברסיטה הנורבגית למדעים וטכנולוגיה בטרונדהיים, שניהל את המחקר אומר כי "המחקר שלנו מראה כי ישנו קשר דומה גם להתפתחות פיברומיאלגיה".
עוד אומר מורק כי בעוד שהוכח קשר בין פיברומיאלגיה לעודף משקל במחקרים קודמים, המחקר הנוכחי הוא המחקר היחיד שתיעד את השמנת היתר כגורם עצמאי שעלול להגביר את הסיכון לחלות במחלה.
ממצאי המחקר
הממצאים מבוססים על מעקב בן 11 שנים אחר כ-16,000 נשים ללא פיברומיאלגיה. במהלך פרק הזמן הזה, 380 מתוכן פיתחו את המחלה.
החוקרים גילו כי לנשים, הסובלות ממשקל יתר ועודף משקל, היה סיכוי גבוה ב-60%-70% לחלות במחלה במהלך תקופת המחקר, בהשוואה לנשים האחרות, שמשקלן היה נורמאלי.
בנוסף, החוקרים גילו כי בקרב נשים שאמרו שהן מתעמלות ארבע פעמים בשבוע או יותר, הסיכוי לחלות בתסמונת פיברומיאלגיה היה נמוך ב-29% ביחס לנשים שלא היו פעילות כלל. בדיקת מספר שעות הפעילות הגופנית של כל הנשים חשפה כי לנשים שדיווחו שהן מתעמלות שעתיים או יותר בשבוע היה סיכון נמוך ב-23% לפתח פיברומיאלגיה.
כאשר התבוננו החוקרים בהשפעות המשולבות של פעילות גופנית ומשקל הגוף על הסיכון להתפתחות פיברומיאלגיה הם גילו כי לנשים בעלות עודף משקל, שאינן פעילות גופנית או שמתעמלות שעה או פחות בשבוע, יש סיכון גבוה פי שניים ואף יותר לחלות בתסמונת. לא נמצא קשר ברור בין פעילות גופנית לבין הסיכון לחלות בפיברומיאלגיה בקרב נשים בעלות משקל תקין.
מסקנות המחקר
מחקר זה גילה כי פעילות גופנית מגנה במידה מסוימת מפני התפתחות עתידית של פיברומיאלגיה, כפי שציין מורק "הגילוי לא היה צפוי ויש צורך במחקרים נוספים".
לכתבות נוספות על פיברומיאלגיה:
כיצד כירופרקטיקה מרפאת פיברומיאלגיה?
פיברומיאלגיה: כשכל הגוף כואב
תרופה חדשה לטיפול במחלת פיברומיאלגיה
מומחה מסביר: הכל על פיברומיאלגיה
כושר גופני מיטיב עם חולות פיברומיאלגיה
כמו כן, מורק מציין כי הצוות שלו לא היה מסוגל להבחין בין הסוגים השונים של פעילות גופנית "ייתכן שסוגים מסוימים של פעילות מועילים יותר מאחרים בהגנה על הגוף מפני מחלה זו", הוא מוסיף.
מורק ועמיתיו סיכמו בהתבסס על מחקר זה ואחרים, ששמירה על משקל בריא ופעילות גופנית בריאה חשובים להפחתת הסיכון לחלות בפיברומיאלגיה.
פיברומיאלגיה: דרכי טיפול
הטיפול המומלץ בתסמונת פיברומיאלגיה כולל טיפול רב תחומי בפיזיותרפיה, פעילות גופנית בעיקר אירובית, טיפול קוגניטיבי התנהגותי, הידרותרפיה, טיפול אלקטרו טרמי, פוטותרפיה, מסאג'ים, טכניקות להפגת מתחים, דיקור סיני ותרופות.
דרג עד כמה מאמר זה עזר לך
עזר מאד |
עזר |
טוב |
עזר קצת |
לא עזר |
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר