אי ספיקת ורידים היא אחת מהבעיות הרפואיות והאסתטיות הנפוצות ביותר בעולם המערבי המודרני. בין 30% ל-50% מהנשים וכ-10% עד 25% מהגברים סובלים מבעית אי ספיקת ורידים במהלך חייהם, אולם רק 10% מהם מגיעים לניתוח בשל חשש או בעיות רפואיות, כמו מחלות לב או בעיות פיזיות כגון השמנת יתר, המונעות אפשרות לניתוח.
רגליים שמהן בולטים כלי דם וורידים כחולים וסגולים, הנראים במקרים רבים כמו חבלים מפותלים תחת העור, הן מראה מוכר, נפוץ וידוע בשם "דליות ברגליים" (Varicose Veins). דליות ברגליים הן, למעשה, ורידים שטחיים אשר בזמן עמידה ובהשפעת כוח המשיכה, מצטבר בהן דם רב. תופעה זו מתרחשת בשל נזק בלתי הפיך לשסתומים חד-כיווניים המצויים בוורידים שאמורים למנוע תופעה זו.
בזמן עמידה ממושכת עולה הלחץ בוורידי הרגליים פי 10 עד 20 מהלחץ הרגיל ובשל כך מתרחשת דליפת נוזלים מכלי הדם לרקמות ומופיעה בצקת בשוקיים ובקרסוליים. במידה שהבעיה אינה מטופלת כהלכה או בזמן, מצבן של הדליות ברגליים עלול להחמיר ולגרום לכאבים בשל לחץ הנוזל על עצבים תחושתיים, לשינויים בצבע העור בשל שקיעת תוצר פירוק כדוריות דם, לדלקות ושינויי עור דלקתיים, לדלקות ברקמות הרכות ובוורידים השטחיים, לכיבי עימדון בעור ואף לדמם עצמוני מוורידים בקרסול ובשוק.
למידע נוסף בנושא דליות ברגליים, ורידים ועוד, היכנסו לפורומים:
פורום טיפולי ורידים, דליות, מחלות כלי דם
פורום כירורגית כלי דם, ורידים
פורום טיפולים אסתטיים בלייזר
פורום בדיקות רפואיות, בדיקות דם
פורום רפואה אסתטית, רפואת עור אסתטית
נשים סובלות מבעיה זו פי ארבעה מגברים, כאשר אחד הגורמים לכך הוא תורשה. הבעיה מוחמרת בזמן הריון, עקב נטילת תרופות המכילות אסטרוגן כגון גלולות למניעת הריון, עמידה ממושכת או פציעות בגפיים התחתונות.
טיפולים קיימים נגד דליות ברגליים:
1. ניתוח ורידים (stripping)
ניתוח ורידים לא השתנה במשך השנים ועדיין נפוץ מאד היום. בפעולה זו המתבצעת תחת הרדמה אזורית או כללית, שולפים דרך מספר חתכים החל מהמפשעה את הוריד החולה ואת סעיפיו.
החסרונות הגדולים של ניתוח ורידים זה הוא השיער הגבוה של הכישלונות - למעלה מ-50%, זמן ההחלמה ארוך יחסית - עד כשבועיים - בשל כאבים וקושי בתפקוד יום- יומי, פגיעה בעצבים תחושתיים הגורמת לכאב כרוני ברגל בקרוב ל-33% מהמנותחים, צלקות קבועות הנוצרות בעקבות מס' רב יחסית של חתכים ובנוסף, ישנם חולים לא מועטים שבשל מחלות רקע קשות כגון מחלת לב או גילם המתקדם, אינם מסוגלים לעבור ניתוח כל שהוא ובשל כך לא מקבלים את הטיפול למחלת הוורידים ממנה הם סובלים.
2. טיפול לייזר
טיפול זה, אשר במהלכו מוחדר תחת הרדמה מקומית לאורך הרגל סיב אופטי לתוך הוריד ופולט קרן לייזר שמרתיחה את הדם, מבשלת את הוריד מבפנים וגורמת לו כוויות, הוכח כפתרון חלקי שאינו מטפל בכל הוורידים, אינו מתאים לכל המטופלים ודורש השלמת טיפולים נוספים באמצעות ניתוחים או סקלרוזציה מונחית אולטראסאונד.
למאמרים נוספים בנושא ורידים, דליות ברגליים ועוד:
דליות ברגליים: לא רק פגיעה אסתטית
דליות ברגליים: מה הטיפול הכי יעיל?
העלמת ורידים ברגליים - כל השיטות
דליות וורידים - מה נעשה נגדן?
דליות ורידים: ברגליים, בהריון
3. סקלרוטרפיה מונחית אולטראסאונד
הודות להתפתחויות בשטח האולטרה סאונד בעשורים האחרונים, ניתן כיום לטפל ברוב הסובלי מבעיית דליות ברגליים בטיפול יעיל המהווה חלופה מצוינת לניתוח: סקלרוטרפיה מונחית אולטראסאונד. בטיפול זה, במקום להוציא את הוריד החולה באמצעות ניתוח, גורמים לו להעלם ולהיספג על ידי הגוף באופן הדרגתי. הטיפול נוח, מאפשר חזרה מיידית לפעילות ואינו כרוך בהרדמה, חתכים וכאב.
הפעולה מבוססת על הזרקת חומר מוקצף בשם ”polidocanol” באמצעות מחט עדינה ישירות לתוך כלי הדם. כאשר החומר בא במגע עם דפנות הכלי נוצרת תגובה מידית של כיווץ, יחד עם תחילת תהליך דמוי דלקת המוגבלת לדופן הפנימית. תהליך זה גורם לבסוף להידבקות דפנות הכלי ולספיגתו על ידי הגוף באופן הדרגתי.
לאחר הטיפול זרימת הדם מהרגל מתבצעת דרך כל הוורידים עם השסתומים התקינים המהווים את מרבית הוורידים ברגל. בצורה זו יורד הלחץ ברקמות הרגלים וזרימת הדם הוורידי מופנית לעבר הוורידים התקינים, שאורכם הכולל כ-20 מטרים, כך שאין כלל פגיעה בניקוז הוורידי.
בעקבות הטיפול ישנה ירידה מיידית בלחץ ההרסני שנוצר ברגל כתוצאה מאי ספיקת הוורידים וכתוצאה מכך מופיע שיפור ניכר בכאב ובנפיחות וכן במראה הרגל. ברוב המקרים, שלוש-ארבע פגישות טיפוליות פותרות את הבעיה לחלוטין.
* המידע באדיבות, ד"ר יאיר גלילי, מומחה לניתוחי כלי דם ומנהל המחלקה לטיפול בוורידים במכון מור
דרג עד כמה מאמר זה עזר לך
![]() עזר מאד |
![]() עזר |
![]() טוב |
![]() עזר קצת |
![]() לא עזר |
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר