ישנן שתי קבוצות של חומצות שומן הנחשבות לחיוניות להתפתחות מוח העובר:
חומצה לינולאית שהיא מולקולת האם של חומצות השומן אומגה 6, ממנה מופקת חומצה ארכידונית AA.
חומצה לינולנית שהיא מולקולת האם של חומצות השומן אומגה 3, ממנה מופקות חומצות השומן EPA ו-DHA.
חומצות שומן מסוג אומגה 6 גורמות להעברת אימפולס נמוך יותר של מעטפת תא העצב. מצב זה עלול לגרום לתקשורת בין עצבית לקויה.
למידע נסף בנושא תזונת נשים בהריון היכנסו:
פורום תזונת נשים בהריון
פורום תזונה ודיאטה
פורום התפתחות תינוקות
פורום הנקה, הנקה נכונה
פורום רפואה משלימה בהריון
כשמעטפת תא העצב מורכבת מריכוז יחסי גבוה יותר של אומגה 3, חל שיפור ביכולת העברת האימפולס של העצב. EPA משפרת את מעבר המידע בין תאי העצב (המעבר הסינפטי).
הגוף לא מסוגל לייצר את חומצות השומן אומגה 3 בעצמו באופן יעיל ולכן המזון הוא המקור היחיד להן. בשל השינויים בצריכת המזון של האדם המודרני קיים במוח האדם עודף בחומצות שומן אומגה 6 וחוסר בחומצות אומגה 3.
חומצת השומן DHA. לחומצות שומן אומגה 3 חשיבות רבה ביותר להתפתחות המוח והראיה של העובר.
מקור חומצת השומן DHA הוא בעיקר מצמחים כגון אצות, שמן קנולה, אגוזי מלך, זרעי פשתן טחונים וירקות ירוקים עליים ומדגים כגון סול, סלמון, הליבוט, בקלה, טונה וסרדינים.
חומצת השומן EPA. המקור היחיד לחומצת השומן EPA הוא בשומן דגים בלבד.
הדרך להשלים את המחסור החמור באומגה 3 ולנטרל את העודף באומגה 6 בתזונה המערבית, היא על ידי צריכת שמן דגים. רוב הדגים נחשבים לבטוחים למאכל בהריון, בתנאי שהם מבושלים כהלכה.
לכתבות נוספות בנושא נשים בהריון:
תזונת נשים - מה לאכול בהריון?
הנקה תעשה לך ילד חכם
מין העובר: רוצה בן? תאכלי הרבה בבוקר
הכל על דיכאון אחרי לידה
הכל על תזונת נשים בהריון
ממה להימנע בהריון? חשוב לדעת כי דגים מסוימים עלולים להכיל כספית בכמויות גדולות יחסית ומומלץ להימנע מאכילתם בהריון.
בחודש מרס 2004 פירסם ארגון ה-FDA המלצה להימנע מאכילת דג חרב, כריש, קינג מקרל ו-TILEFISH בהריון ובהנקה.
בנוסף, טונה טרייה, שמשמשת להכנת סושי וסטייק טונה, עלולה להכיל כמויות גדולות של כספית, ויש להימנע מאכילתה בהריון ובהנקה. טונה משומרת, העשויה מדגים קטנים יותר, נחשבת לבטוחה לשימוש וכך גם שאר הדגים.
צריכת חומצות שומן אומגה 3 קשורה למגוון יתרונות לאם ולעובר. אצל העובר: עליה ביכולות לפתח קשר חברתי, עליה ביכולת הקוגניטיבית, עליה בקואורדינציית יד עין וירידה בשכיחות הפרעות קשב וריכוז. אצל האם: הארכת משך ההריון ועליה בהיארעות דיכאון לאחר הלידה.
מה לגבי מאכלי ים? מאכלי ים ידועים כעשירים בחומצת אומגה 3, ולמרות זאת בארה"ב מומלץ לנשים בהריון שלא להפריז באכילת מאכלי ים.
מחקר חדש בחר לבחון את נושא תזונת נשים בהריון עם דגש על צריכת מאכלי ים והשפעתם על התפתחות היילוד ועל הלידה עצמה.
11,875 נשים בהריון השתתפו במחקר ולאורך 32 שבועות נבחנה כמות המזון שאכלו, סוג המזון ופרמטרים רבים נוספים.
עורכי המחקר עקבו במקביל אחר היילודים של נשים אלו, הם ביצעו מעקב גדילה מגיל חצי שנה ועד גיל שמונה, בחנו את ההתפתחות המוטורית, ההתנהגותית והחברתית שלהם וכל זאת נעשה ביחס לכמות מאכלי הים שהאם צרכה.

החוקרים מצאו כי תזונה שהתבססה על פחות מ-340 גרם מאכלי ים בשבוע, היתה קשורה עם איי קיו נמוך, קשיים חברתיים, קשיים מוטוריים, בעיות תקשורת ועוד, לעומת נשים שצרכו כמות גבוהה יותר של מאכלי ים.
למעשה, ככל שצרכו נשים בהריון כמות נמוכה יותר של מאכלי ים, כך התוצאות של מבחני האיי קיו היו נמוכות יותר.
החוקרים המליצו שלא להגביל את כמות מאכלי הים לנשים בהריון ודיווחו כי הנזק בגין אכילה מועטה הוא גבוה יותר לעומת הנזק בגין אכילה רבה מדי של מאכלי ים.
יתרונות גם בהנקה. גם לנשים מיניקות חשוב מאוד להעשיר את המזון שלהן בחומצות שומן אומגה 3, כיוון שהתפתחות מוח התינוק מתפתחת באופן מואץ גם בשנת חייו הראשונה.
אירגוני בריאות עולמיים יצאו אף בקריאה להעשיר את פורמולות תחליפי חלב אם בחומצות שומן אומגה 3.
רוב הנשים בארץ צורכות דגים בכמויות קטנות יחסית או נמנעות מאכילת דגים כלל, לנשים אלה ניתן להעשיר את הדיאטה בכמוסות של אומגה 3 המכילות גם EPA ו-DHA על מנת למנוע את החסר היחסי שלהן בחומצות אומגה 3.
המידע התפרסם השבוע בכנס 'תזונה מונעת - איחוד כוחות'
דרג עד כמה מאמר זה עזר לך
![]() עזר מאד |
![]() עזר |
![]() טוב |
![]() עזר קצת |
![]() לא עזר |
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר