מתברר כי ללוקים בטרשת עורקים יש תהליך דלקתי נמוך עוצמה הניתן לזיהוי בבדיקות דם פשוטות. הדלקת הזו מבטאת את סך התחלואה הביולוגית של הנבדק ומאפשרת בין השאר, גם הערכת סיכון עתידי.
מדובר במחלה הנגרמת על ידי נזקים חוזרים ונשנים לכלי הדם במשך שנים רבות. התגובה של כלי הדם לנזקים הללו אינה דלקתית במהותה ועשויה להתפתח לתהליך שהולך וסותם את זרימת הדם באיברים השונים.
המחלות הנפוצות, הקשורות בסתימות כלי דם הן: התקפי לב, ארועים מוחיים וכדומה. גורמי הסיכון הקלאסיים לטרשת עורקים: סוכרת, השמנת יתר, יתר לחץ דם, חוסר פעילות גופנית, תזונה עתירת שומנים רוויים, עישון ועוד.
למידע בריאותי נוסף היכנסו לפורומים:
פורום כירורגית כלי דם וורידים
פורום ניתוחי לב
פורום שבץ מוחי (נוירולוגיה)
פורום בדיקות רפואיות, בדיקות דם
פורום רפואת משפחה
טיפולים בנושא שינוי אורחות חיים, כמו טיפולים תרופתיים, יכולים להפחית את עוצמת התגובה הדלקתית ומכאן להפחתה בנזק הנגרם לכלי הדם. קביעת עוצמת התגובה הדלקתית מחייבת הכרה בשני אלמנטים יסודיים:
א. הנבדק אינו חש בתהליך, מרגיש בריא ואין לו תלונות ספציפיות.
ב. מדדי הדלקת הינם רציפים וקשה להציג סף שמתחת לו האדם בריא ומעליו הינו חולה.
לפיכך, הצגת הנתונים מתבססת על הנתונים הביולוגיים הגורסים כי ככל שהתהליך הדלקתי יותר נמוך, כך מצבו של הנבדק יותר טוב וההיפך.
כיצד בודקים חשד למיקרו דלקת? מבין הבדיקות המקובלות כיום לבדיקת מיקרו דלקת ניתן לציין את החלבון C-REACTIVE PROTEIN כמו גם את ספירת הדם הלבנה שקיעת הדם וחלבון הפיברינוגן.
לכתבות נוספות בנושא:
בריאות הלב - 10 מחקרים מובילים
תעוקת לב: פריצת דרך בטיפול
מחלות לב ודלקת תת קלינית
טרשת עורקים - סימנים מוקדמים
5 סכנות תזונתיות מחיי היום יום
אפשר שגם כמות החלבון בשתן תלמד על הסיכון העתידי לפתח את מחלת כלי הדם ומכאן ההמלצה להתייחס גם לבדיקה זו.
הבדיקות הללו מבוצעות כיום בכל המעבדות הקליניות, אך ערכי הנורמה הרשומים במעבדות ובקופות החולים, אינם רלוונטיים לתחום המיקרו דלקת, היות ולא הותאמו לעידן ניטור של דלקת נמוכת עוצמה באוכלוסיה הכביכול בריאה.
כיצד מונעים מיקרו דלקת? לאלמנט התזונה חשיבות מיוחדת. מזונות עתירי שומן רווי נתגלו כמשרי דלקת וקשורים בפגיעה בתפקוד כלי הדם.
המזונות המומלצים, דוגמת ירקות ודגים מהים הצפוני אינם גורמים להופעת תגובה דלקתית וכאן האפשרות לבדוק ולפתח קונספט חדש של מזון "משרה דלקת" לעומת מזון שאין לו פעילות המגבירה תגובה דלקתית.
נושא זה פותח אופק חדש בגישה למדע התזונה וצופן בחובו אפשרות לנהל בצורה יותר טובה את נושא סיכון כלי הדם.
ניתן לנטרל במידה מסויימת את השפעתו המזיקה של המזון באמצעים תרופתיים (סטטינים, חוסמי האנזים המהפך, נוגדי חמצון הניטלים בתזמון מתאים), אולם עדיף להמנע באופן ראשוני מהמזונות המשרים תגובה דלקתית.
מיקרו דלקת הינו תחום חדש ברפואה העוסק באפשרות לנבא מבעוד מועד הופעת מחלות כלי דם ומכאן גם האפשרות להתערבות ראשונית בטרם הופעת החסימה הקריטית.
לתחום התזונה תפקיד משמעותי במניעה של נזקי לכלי הדם כמו גם בהגדרת מזונות שיש להם קשר להשראת התגובה הדלקתית.
המידע הובא בהרצאה שנשא הכותב במסגרת הועידה המדעית לתזונה, Nutrition 2008, שהתקיימה שבוע שעבר במלון דויד אינטרקונטיננטל בתל אביב, בהשתתפות מאות דיאטניות קליניות, רופאים, סטז'רים לתזונה וסטודנטים בתחום.
דרג עד כמה מאמר זה עזר לך
![]() עזר מאד |
![]() עזר |
![]() טוב |
![]() עזר קצת |
![]() לא עזר |
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר