עובדות על "מחלת המאה"
כ-200 זנים זוהו עד כה, מתוכם כ-10 בעלי פוטנציאל לממאירות. זנים אלו ניתנים לאיתור על ידי בדיקת DNA, באמצעות שיטת PCR.
מיקום וצורה. הקונדילומה נמצאת לרוב באברי המין ובפי הטבעת ולעתים נדירות בריריות הפה. היא מתבטאת כגידול כרוביתי או ככיב.
הידבקות. ביחסי מין, במגע עם ביגוד תחתון, סדינים ומגבות. הסיכון להידבק בקונדילומה הוא 25 אחוזים. הסיכון לתינוקות ללקות במחלה במיתרי הקול הוא 1 ל-1000.
ביטוי וסכנות. הקונדילומה יכולה להתבטא בגרד, בפיטריה חוזרת של הנרתיק, בכאב ביחסי מין ובדלקת צוואר רחם. הסכנה היא סרטן צוואר הרחם.
מניעה. קונדום לאישה (יש דבר כזה) מגן טוב יותר מקונדום רגיל. מומלץ להרתיח או לגהץ לבנים, מגבות וסדינים.
טיפול. יש והקונדילומה מסולקת. היעיל ביותר הוא הלייזר וניתן לשלב גם תמיסת קונדילוקס וקרם אלדרה. במקרים עקשניים - זריקות אינטרפרון.
בני זוג? חובה להיבדק באמצעות קולפוסקופ המצוי אצל גינקולוגים.
סמוי? הנגיף עשוי להמצא על פני ריריות אברי המין שנים לפני שהוא פוגע וגורם למחלה. הנגיף לא נמצא בדם ואי אפשר לגלותו על ידי בדיקת נוגדנים או תרבית.
חיסון? כעת נעשים צעדים ראשונים רק לנערות בגיל העשרה שטרם קיימו יחסי מין.
מה חשוב לדעת ומה יש לעשות?
המחלה נפוצה יותר ממה שנדמה לנו. שעור ההדבקה הוא 1 ל-4 (25 אחוזים), שעור גבוה למדי ולשם השוואה - שעור ההדבקה באיידס הוא 1 ל-1,000. ההדבקה היא גם במגע אישי וגם במגע עם מכשירים כמו ויברטור או מכשירי לייזר ואינפרא אדום, המשמשים להורדת שערות, וכן במגע עם מגבות ותחתונים.
מתי יש לחשוד במחלה? כאשר מתקבלות תוצאות בלתי תקינות של משטח צוואר רחם; כיש גרד; במצב של פטרת חוזרת; אם יש הפרשה חוזרת או מתמידה; כאשר יש קונדילומה לבן הזוג.
מה יש לעשות כאשר יש חשד לקונדילומה? לגשת לרופא מיומן; לבצע בדיקת קולפוסקופיה לצוואר הרחם; בדיקת וולווסקופיה לפות, לנרתיק, לפרינאום, לאנוס ולפה; נטילת ביופסיה.
מה יש לעשות לאחר שנעשתה האבחנה של קונדילומה? השלמת קולפוסקופיה וולווסקופיה; קולפוסקופיה לבן הזוג לפין, לפוסה נביקולריס, לשק האשכים, לפרינאום, לאנוס ולפה; טיפול בלייזר; בסיום הטיפולים בדיקת PCR לגלוי DNA של נגיף הקונדילומה (מזהה את זן הנגיף שגרם למחלה).
עוד על טיפולים
הטיפול בלייזר באמצעות קולפוסקופ הוא היעיל ביותר. ישנם דיווחים על הצלחות באחוזים שונים של טיפולים כמו: הקפאה; מחט חשמלית; כריתה כירורגית; פודופילין - פודופילוקס בריכוז חמישה אחוזים; אימיקואימוד בריכוז חמישה אחוזים.
הטיפול בלייזר, כאשר נעשה בידיים מיומנות אינו משאיר צלקות, אינו כרוך בכוויות עמוקות, מאפשר חזרה מהירה לפעילות השגרתית והעיקר אינו כרוך בכאב. יש להכין את המקום באמצעות קרם מיוחד ויש לטפל במקום, לאחר הלייזר, באמצעות קרם אחר.
פרוגנוזה. זכרו כי נגיפים לרוב אינם נשארים לעד בגוף. נגיף ההרפס, הנשאר בגוף הוא יוצא מהכלל המייצג מיעוט. נגיפים כמו הפפילומה<קונדילומה>, שפעת, חצבת ואדמת מודברים ע"י מערכת החיסון הטבעית של גופנו. עם זאת, כאשר מערכת החיסון נחלשת נגיפים עלולים להישאר בגופנו לזמן ארוך. מצבים המחלישים את מערכת החיסון כוללים: מתח כרוני; תרופות; חוסר ויטמינים; הריון; מחלות מתישות.
לחלקו הראשון של המאמר
לחלקו השני של המאמר
לאתר "גניקולוג.net" של ד"ר שרגא וקסלר
דרג עד כמה מאמר זה עזר לך
עזר מאד |
עזר |
טוב |
עזר קצת |
לא עזר |
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר