טיפול פיסיקלי
מבוסס על סילוק הנגעים, הנראים באמצעות קולפוסקופ. ישנן מספר שיטות לטיפולים פיסיקלים (המותרים בהריון):
אידוי או חיתוך על ידי קרן לייזר CO2 - בידיים מיומנות ובעזרת הקולפוסקופ, השימוש בלייזר מאפשר שליטה מדויקת על עומק וכמות הרקמה המסולקת, מה שמבטיח החלמה מהירה עם תוצאות קוסמטיות טובות. הטיפול טוב במיוחד למקרים "עקשניים", ולמטופלים/ות עם מחלה נרחבת. יש חשיבות לא לגרום לכוויות עמוקות מדי, דבר העלול להשאיר צלקות.
הקפאה על ידי חנקן נוזלי - "קריו" - CRYO SURGERY הקפאת הרקמה הנגועה לטמפרטורה של 90 מעלות מתחת לאפס הורסת אותה ומאפשרת צמיחת רקמה חדשה נטולת נגיפים.
צריבה במחט או בלולאה חשמלית.
חיתוך וסילוק באמצעות סכין מנתחים "רגילה".
טיפול כימי
תמיסת קונדילוקס - רעילות נמוכה יותר וכך גם לכן החשש מספיגתו לגוף. מותר בשימוש עצמי (שלושה ימי טיפול רצופים בכל שבוע וארבעה ימי אי טיפול וכל זאת למשך ארבעה שבועות). שעורי הריפוי נמוכים יחסית ושעור החזרות גבוה.
תמיסת פודופילין - פועלת נגד הפפילומה על ידי פגיעה בהתחלקות התא וכן על ידי כיווץ כלי הדם. בגלל רעילותו לשריר הלב, לתאי העצב ולכליות, אסור השימוש בו על פני משטחים נרחבים מחשש לספיגתו לגוף. אסור בהריון, ואסור בשימוש עצמי.
תמיסת טרי-כלורו-אצטיק-אסיד TCA - מריחת חומצה זאת גורמת לנמק של הקונדילומה אך גורמת גם לגרוי העור למשך שלוש עד חמש דקות. השימוש בעת ההריון. יעיל מפודופילין. מותר בשימוש עצמי.
קרם אפודיקס - FLUOROURACIL- 5 - פוגע בייצור מרכיבים חיוניים לגרעין התא ומפריע בהתחלקותו. אינו גורם לנזקים פנימיים לגוף. גורם לאודם ולבצקת בעור ובהמשך לשלפוחיות ולקילוף העור. התכשיר אסור לשימוש בהריון.
תופעות לאחר הטיפול הפיסיקלי או הכימי
לאחר הטיפול הפיסיקלי או הכימי נוצרת במקום כוויה שטחית, החולפת לאחר כ-10 עד 14 יום. להקלה ולהחלמה מהירה יותר ניתן למרוח עליה פסטה, שהיא סוג מסוים של משחה, בשם דרמגרן B המכילה אבץ. הפסטה מקילה על תחושת הצריבה ומזרזת את ההחלמה.
ניתן גם למרוח ג'ל או קרם או משחה על בסיס אלוורה. ניתן גם לשבת באמבטיית ישיבה של מלח סדומית.
אינטרפרון. האינטרפרונים הינם חומרים ביולוגיים פעילים (גליקופרוטאינים) עם תכונות אנטי נגיפיות, אנטי גידוליות, ומגבירות חיסון. האנטרפרון יכול להינתן או בצורת קרם מקומי או בצורת הזרקה ישירות לבסיס הגידול או בהזרקה סיסטמית, לכל הגוף.
טיפול מקומי בקרם אלדרה (המעודד יצירת אינטרפרון). היתרון - טיפול עצמי, הימנעות מהטרחה בפניה לרופא. היעדר תופעות לוואי סיסטמיות. החיסרון - גירוי המקום והצלחה בשיעור נמוך.
הזרקה לבסיס הגידול. תופעות הלוואי הן בדרך כלל קלות וכוללות מעין שפעת חולפת, חום, וירידה קלה בספירת הכדוריות הלבנות. טיפול אפשרי כולל זריקה מקומית על ידי אינטרפרון אלפה, פעמיים בשבוע למשך שמונה שבועות עם הוכחת ריפוי מלא בשיעור של 62 אחוזים. מחקר אחר הראה שיעור חזרה של 25 אחוזים.
הזרקה לפות. בשיטה זאת ניתנות 12 זריקות של אינטרפרון אלפא 2, במתן תת רירי למבוא העריה, בתדירות של פעמיים-שלוש בשבוע למשך ארבעה עד ששה שבועות. תופעות הלוואי הן כמתואר לעיל. ניתן להתגבר על אי הנוחות או על הכאב הקל שבהזרקה על ידי שימוש במשככי כאב מקומיים.
טיפול כללי (סיסטמי). הזרקה תוך שרירית של אינטרפרון בטה, בכרוך בשיעור גבוה יותר של תופעות לואי לא רצויות.
ביטוי המחלה ושיטות הטיפול בגברים
רובם מגיעים לרופא הנשים, ללא תלונה, רק משום שאצל בת זוגם המינית נמצאו נגיעי הנגיף. אצל אחרים נצפים נגעים בפין, שק האשכים ופי הטבעת, הבולטים בצורת כרובית או שטוחים, ואחרים הנצפים רק בקולפוסקופ לאחר שטיפה בחומצה אצטית.
שיטות הטיפול אצל גברים דומות לאלו שבנשים, אך דורשות מיומנות גבוהה יותר בשל הכיסוי הדק יחסית של אברי המין הזכריים .גם פה האבחון חייב להעשות על ידי הקולפוסקופ, ובדרך כלל על ידי רופא נשים המיומן בתחום זה. הטיפול בלייזר קל לביצוע ולא משאיר "עקבות".
לחלקו השלישי והאחרון של המאמר
לאתר "גניקולוג.net" של ד"ר שרגא וקסלר
דרג עד כמה מאמר זה עזר לך
עזר מאד |
עזר |
טוב |
עזר קצת |
לא עזר |
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר