חשיבותה של תזונה בהריון ידועה לך?

תזונה בהריון מספקת לך ולעובר שלך את המרכיבים החיוניים להתפתחותכם. חשיבותה של תזונה בהריון הוכחה במחקרים רבים, בין אם מדובר על השמנה מוגזמת בהריון או עלייה מועטה מדי במשקל.
מאת ד"ר אלכס מאור
| 22/11/2009 |
צפיות: 8,689
תזונה בהריון חשובה מאוד, היות ומתפקידה לספק לגוף רכיבי מזון לשלוש מטרות עיקריות: לבניית התפתחותו המלאה של העובר; להכנת גוף האם לקראת הלידה וההנקה; לצרכיה הפיזיולוגיים היומיומיים של האם. התזונה בהריון עשויה להשפיע על התפתחות העובר ועל משקלו בזמן הלידה, על מועד הלידה ואפילו על מחלות העלולות להתפתח בעובר בחייו הבוגרים.

חשוב שתזונה בהריון תהיה:

1. מגוונת על בסיס יומיומי.

2. תכלול מזונות שונים ומגוונים מקבוצות מזון שונות.

3. תכיל כמות מספקת של קלוריות.

למידע נוסף בנושא תזונה בהריון, הריון ועוד, היכנסו לפורומים:
פורום תזונה בהריון
פורום הריון ולידה
פורום רפואה משלימה בהריון
פורום הריון בסיכון גבוה
פורום לידה בבית, לידה טבעית, לידה פעילה

תזונה בהריון צריכה לכלול מספר רכיבי תזונה עיקריים:

1. חלבון
החלבונים (כשמם כן הם: חל-בונים) בונים את הגוף כולו, החל באיברים והרקמות וכלה ברכיבי הדם. לכן, תזונה בהריון צריכה לעזור לאם להעביר לעובר את כמות החלבון הדרושה לו לבניית כל גופו, עד להתפתחותו המלאה. ניתן לשלב את החלבונים בקלות בתפריט היומי, כמעט בכל ארוחה, מאחר שהם מצויים במגוון מזונות. כמעט כל מזון מכיל חלבון בכמות מסוימת, אך בהריון אנו זקוקים לחלבון איכותי, המכיל את כל החומצות האמיניות, כדי לאפשר בנייה תקינה של כל מערכות העובר.

מקורות תזונתיים לחלבון: מוצרי בשר ודגים; מוצרי חלב וביצים; שילוב בין קטניות (אפונה, שעועית, גרגרי חומוס, סויה ועדשים) ובין דגנים לחם, פסטה, אורז, תירס, גריסים, שיבולת שועל, שיפון וכדומה. דוגמאות: אפונה ותירס, פיתה עם חומוס, מג'דרה (אורז עם עדשים), לחם עם ממרח טופו.

2. ברזל
המינרל ברזל הוא מרכיב חשוב בכדוריות הדם האדומות, ואף משתתף בייצורן. בעת ההריון נפח הדם של האם גדל באופן ניכר, ודרכו עוברים כל חומרי הבנייה והתזונה לעובר. בהריון עולה פי שניים הדרישה למינרל חשוב זה.

הברזל נמצא במזונות שמקורם מן החי וגם במזונות צמחיים. הברזל, שמקורו מן הצומח, נספג פחות טוב בגוף. לכן, גם אם יש מזונות צמחיים בעלי תכולת ברזל גבוהה, חשוב לדעת, שיכולת הגעתו של ברזל זה לגוף מוגבלת. מזונות מן החי הם המקור הטוב ביותר לאספקת ברזל לגוף.

מקורות תזונתיים לברזל: עוף והודו; בשר בקר רזה, כגון פילה או פילה מדומה (פאלש-פילה) הינו מקור מצוין לברזל במחיר כולסטרול נמוך; כבד בקר וכבד עוף הינו מקור טוב לברזל, אך גם עתיר כולסטרול ושומן; קטניות, ירקות עליים, אגוזים, פולי סויה, טחינה ושיבולת שועל מכילים ברזל מן הצומח שזמינותו נמוכה יחסית. כדי לייעל את ספיגת הברזל מהצומח רצוי לאכול מזונות אלה בתוספת ויטמין C, כגון: פירות הדר (לימון, תפוז ועוד), פלפל אדום וברוקולי.

3. אבץ
זהו מינרל חיוני לניצול החלבון בגוף ולחלוקת התאים. אבץ משתתף בבניית החומר התורשתי של העובר, בתהליך הבקרה, בייצור של חלבונים חדשים בגוף, בבניית תאים ועוד. רמות נמוכות מדי של אבץ בזמן ההריון עשויות להיות קשורות ביתר לחץ דם בהריון, בלידה ממושכת יותר, בדימום מוגבר ובפגיעה בגדילת התינוק.

במזונות מן הצומח נוכחים חומרים שונים, כמו חומצה פיטית, חומצה אוקסאלית וסיבי תזונה, העשויים לפגוע בספיגת האבץ מן המזון לדם. גם ברזל שמקורו בתוסף יכול לפגוע בספיגת האבץ. המכון האמריקני לרפואה ממליץ לנשים הנוטלות מעבר ל-60 מ"ג ברזל ליום בתוסף, ליטול תוסף שמכיל 15 מ"ג אבץ. מקורות תזונתיים לאבץ: חלב ומוצריו, ביצים, מוצרי בשר; נבטי חיטה, קטניות, אגוזים, שמרים; חסה, כרוב ניצנים.

4. סידן
הסידן הוא מינרל הכרחי לבניית כל מערכת השלד והעצמות של העובר, ומכאן חשיבותו הגדולה בהריון. קשה להגיע לכמות הסידן הגדולה שמומלצת ליום. הקצובה המומלצת של סידן לנשים הרות היא 1,200 מ"ג ליום. לכן יש לשים לב לקבוצת מזונות בעלי תכולת סידן גבוהה ולהוסיפם לכל ארוחה במשך היום.

בין הסכנות האורבות לאישה במהלך הריונה ניתן למנות רעלת הריון פריקלמסיה (Pre-Eclampsia) מצב רעילות בהריון, המלווה בלחץ-דם גבוה, בצקת ונזק כלייתי ולחץ-דם הריוני. במחקרים אשר נערכו על נשים הרות, נמצא כי תוספת סידן ומגנזיום עשויה להפחית ב- 60-70% את הופעתן של תופעות אלה.

למאמרים נוספים בנושא תזונה בהריון, הריון ועוד:
תוספי מזון בזמן הריון נגד עצירות וצרבת
בחילות הריון: טיפולים טבעיים באים לעזרה
רפואה משלימה בזמן הריון: לא הכל בטוח
הריון וכיצד נטורופתיה מסייעת לעבור אותו
את בהריון? אל תוותרי על פעילות גופנית

מקורות תזונתיים לסידן: בעיקר חלב ומוצרי חלב. זהו למעשה המקור העיקרי לסידן בתפריט היומי; דגים, בעיקר סרדינים וברבוניות הנאכלים על עצמותיהם; ירקות עליים - ברוקולי, כרוב, כרוב ניצנים; מי השתייה; שקדים, שומשום.

5. ויטמין B12
זהו ויטמין החיוני לחלוקת התאים, להתפתחות תקינה של מערכת העצבים בעובר, לייצור כדוריות דם אדומות תקינות ולמניעת אנמיה בעובר ובאם. מזונות צמחיים אינם מכילים ויטמין זה בצורתו הזמינה לגוף. לכן, מקורותיו הם מזונות מן החי, בעיקר במוצרי בשר.

מקורות תזונתיים לוויטמין B12: מוצרי בשר - בעיקר בשר בקר, איברים פנימיים; מוצרי חלב וביצים.

6. מים
60-70% מגופנו (ומגוף העובר שבתוכנו) מורכבים ממים. לכן, יש להקפיד לכלול שתיית מים מספקת בזמן ההריון. שתייה מועטה של מים עלולה לגרום להתפתחות צירים, גם בשבועות המוקדמים של ההריון. יש להקפיד על שתיית 16-12 כוסות מים ביום לפחות, תלוי במזג האוויר ובפעילות הגופנית של האם.

חשוב לזכור: המלצות התזונה במאמר זה אינן תחליף לייעוץ תזונתי ולמעקב רפואי אישי. כל אישה שונה מרעותה וכל אחת זקוקה לייעוץ מקצועי המותאם לה.

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר

יועצים בתחום

  • ד"ר מרים מייזל
    ד"ר מרים מייזל
    אורחות חיים, רפואת משפחה ד"ר מייזל היא מומחית ברפואת משפחה ובעלת רישיון לעסוק בהיפנוזה רפואית. דוגלת בתזונה בריאה. בשנת 2018, חיברה ד"ר מייזל פרק בספר לימוד לרופאים. פרק זה עוסק במחקרים שמביעים... קרא עוד