תוספי מזון בזמן הריון נגד עצירות וצרבת

עצירות וצרבת הם חלק מה תופעות הלא נעימות התוקפות את האישה בתקופת הריון. על מנת להימנע מאותן תופעות, מומלץ ליטול בזמן הריון תוספי מזון שונים כגון חומצה פולית, ברזל, סידן ועוד. כל הפרטים על תוספי מזון בתקופת הריון נגד עצירות וצרבת.
מאת מיכל גרשוביץ
| 03/11/2009 |
צפיות: 15,129
תקופת הריון מביאה עמה, פרט לשמחה ולאושר לקראת הרחבת התא המשפחתי, בתופעות פיזיות שונות אצל האישה הגורמות לה לחוסר נעימות. בין התופעות הללו ניתן למצוא עצירות ו/או צרבת, התוקפות את האישה בהריון כמה פעמים בדרך כלל במהלך הריון.

עצירות בהריון - כי הגוף משתנה


הסיבות להופעת עצירות בהריון בתדירות גבוהה יותר ויותר נובעות משינויים הורמונאליים שונים המתרחשים לכל תקופת ההריון ומשפיעים על התנועתיות של מערכת העיכול של האישה, כמו גם מהלחץ המופעל על ידי הרחם המשנה את גודלו במהלך חודשי ההריון ואף בגלל תוספי ברזל הנלקחים על ידי האישה במהלך התקופה.

ישנם כמה סוגי טיפולים נגד עצירות בהריון:



1. הקפדה על שתייה מרובה.

2. הוספת סיבים תזונתיים לתפריט היום-יומי. סיבים תזונתיים מסייעים לספיחת מים במעיים ולהגדלת נפח הצואה ובכך מסייעת במניעת העצירות. הדרך הטבעית לצריכת סיבים תזונתיים היא על ידי צריכת מזונות שונים כגון קטניות, פירות, ירקות ודגנים.

למידע נוסף בנושאים תוספי מזון, הריון ועוד, היכנסו לפורומים:
פורום תזונה בהריון
פורום ויטמינים תוספי מזון
פורום הריון ולידה
פורום רפואה משלימה בהריון
פורום דיאטה, תזונה נכונה, הרזיה

3. הקפדה על ארוחות מסודרות, שעות סעודה קבועות ונפחי ארוחה קבועים, עד כמה שניתן.

4. הקפדה על פעילות גו פנית קבועה ומתאימה לתקופת הריון, המסייעת להגברת התנועתיות במערכת העיכול.

צרבת בהריון - סיבות ודרכי טיפול


בתקופת הריון, כאמור, חלים בגוף האישה שינויים רבים, ביניהם צמיחת הרחם והפרשת הורמונים לחיזוק ההריון. שינויים אלה משפיעים על תפקוד מערכת העיכול וגורמים במקרים רבים לתופעות הכוללות: צרבת, בחילות, נפיחות של הבטן העליונה, הקאות ועוד.

על מנת להפחית תופעות כמו צרבת בהריון, יש לשמור על כמה כללים בסיסיים:



1. ארוחות קטנות. כאשר אוכלים ארוחות קטנות לא ממלאים את הקיבה בארוחה כבדה מדי, אך מאידך לא משאירים אותה ריקה.

2. לא לשכב אחרי ארוחה. צרבת בהריון מתגברת כשהאישה שוכבת, לכן לאחר ארוחה מומלץ לעשות טיול רגלי קל על מנת "להוריד את האוכל" לחלק התחתון של הקיבה ומשם למעיים.

3. בלי סיגריות ואלכוהול. הניקוטין והאלכוהול נחשבים כחומרים הגורמים ליצירה ולהפרשה מוגברת של חומצת הקיבה וכתוצאה מכך להגברת תחושת הצרבת.

4. הימנעות ממאכלים מעודדי צרבת. מומלץ להימנע מצריכה מוגזמת של קפאין, מאכלים מטוגנים, מאכלים בעלי אחוזי שומן גבוהים, מאכלים חריפים ומאכלים המכילים אחוז גבוה של חומצה (עגבנייה, פירות הדר).

5. בלי שוקולד. שוקולד עלול לגרום להגברת תחושת צרבת בהריון, מכיוון שהוא מכיל חומרים המחלישים את הלחץ בסוגר התחתון של הושט ועליית חומצת הקיבה כלפי מעלה, הגורמות להופעת צרבת בהריון.

6. כמה שפחות חלב ומוצריו. אמנם ידוע כי חלב נחשב כחומר סותר חומצה, אך כשעה-שעתיים לאחר שתיית חלב עלולה תחושת צרבת להתגבר, זאת משום שחלבון החלב המגיע לקיבה מגביר את יצירת החומצה בקיבה וזו גורמת לצרבת.

תוספי מזון המומלצים בתקופת הריון



כחלק מהתזונה המתאימה לתקופת הריון, מומלץ שהאישה - בהתייעצות עם הרופא, כמובן - תיטול גם תוספי מזון שונים השומרים על הבריאות שלה ושל העובר. להלן מס' המלצות על תוספי מזון בהריון ותכונותיהם המועילות:

תוספי מזון בזמן הריון: חומצה פולית


חומצה פולית חיונית ליצירת כדוריות דם אדומות ולפעילות תקינה של מערכת העצבים. מחקרים רבים מצביעים על הקשר שבין צריכת חומצה פולית לפני הריון לבין ירידה בשכיחות מומים מולדים בצינור העצבי. מומים אלו מתפתחים בשלבים המוקדמים של ההריון, בה לעיתים האישה עדיין לא מודעת לכך שהיא בהריון.

לאור כך, יש להקפיד על צריכת חומצה פולית כשלושה חודשים לפני הכניסה להריון ובתקופת הפוריות בכלל. ניתן להעשיר את התפריט היומי על ידי מזונות עשירים בחומצה פולית, כגון תפוזים, ירקות ירוקי עלים, עדשים, ברוקולי, ודגני בוקר מועשרים החומצה פולית. במקביל, יש ליטול תוסף תזונה המכיל חומצה פולית בכמות המומלצת.


תוספי מזון בזמן הריון: סידן


סידן הוא חומר המצוי ברובו בשלד ובשיניים, כאשר יתר הסידן משמש לויסות תהליכים ברקמות הגוף השונות כגון מערכת העצבים והשרירים. בתקופת הריון מומלץ להגדיל את צריכת הסידן היומית, על מנת למנוע פגיעות עתידיות אצל האם, כמו פגיעה בעצמות, אוסטאופורוזיס ועוד.
צריכת הסידן היומית המומלצת לנשים בהריון ולנשים מניקות הינה 1,200 מ"ג.

למאמרים בנושא תוספי מזון, הריון ועוד:
את בהריון? אל תוותרי על פעילות גופנית
סקר: רוב הרופאים בעד תוספי מזון
איזה תוספי מזון יעשו לכם חורף בריא?
תוספי תזונה בהריון - כן או לא?
אילו ויטמינים בהריון הכי חשובים?

ניתן להגדיל את צריכת הסידן היומית על ידי תכנון תפריט יומי המכיל את כמות הסידן הדרושה.
מזונות עשירים בסידן כוללים גבינות, חלב, יוגורט, טחינה, סרדינים עם העצמות, תמרים, שקדים, כרוב, ברוקולי ושעועית ירוקה מבושלת.

תוספי מזון בזמן הריון: ברזל


בתקופת הריון (במיוחד בטרימסטר השני) קיימת דרישה מוגברת לברזל, משום שישנו גידול משמעותי בנפח כדוריות הדם של האם. רמות ברזל תקינות במהלך ההריון ישמרו על רמות תקינות של המוגלובין, המשמש כנשאו של החמצן אל אברי הגוף השונים. חוסר המוגלובין גורם לאם לתחושה של עייפות ולכך שהתינוק לא יקבל מספיק חמצן.

ניתן להעשיר את התפריט היומי על ידי מזונות עשירים בברזל, כגון בשר בקר, בשר הודו, כבד, קטניות, אגוזים, טחינה ודגני בוקר המעושרים בברזל. בנוסף, מומלץ ליטול תוסף מולטי-ויטמין המכיל ברזל.

תוספי מזון בזמן הריון: אומגה 3


חומצות שומן מסוג אומגה 3 חיוניות במיוחד בטרימסטר השלישי של תקופת הריון, בשל חשיבותן להתפתחות המוח והראייה אצל העובר וכן להנקה. מקור מצוין לאומגה 3 הוא זרעי פשתן, אותם ניתן לקנות שלמים או טחונים. חשוב לצרוך את זרעי הפשתן טחונים כדי לאפשר את זמינותם התזונתית לגוף. ניתן להוסיף פעם ביום כפית זרעי פשתן ליוגורט או לסלט. מקור נוסף לאומגה 3 הוא דגי ים צפוניים (סלמון, מקרל) או כמוסות שמן דגים.

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר