נטורופתיה כטיפול נגד תסמיני גיל המעבר

גיל המעבר מתאפיין בתסמינים לא נעימים העוברים על האישה, כגון גלי חום, ירידה בחשק המיני, מצבי רוח משתנים ועוד. על מנת לטפל בתסמיני גיל המעבר מומלץ להשתמש בנטורופתיה המסייעת על ידי תזונה ותוספי מזון להפחית את אותם תסמיני גיל המעבר.
מאת תמר גולן
| 27/09/2009 |
צפיות: 13,996
תסמיני גיל המעבר, אשר נמשכים בממוצע כחמש שנים, מופיעים אצל כ-70% מכל הנשים במדינות המערביות והם בדרגת הקושי וסבל שונים מאישה לאישה. התסמינים השכיחים של גיל המעבר הינם:

עליה במשקל.

גלי חום (בדרך כלל בשעות אחר הצהריים ובלילה).

ירידה בספיגת סידן המובילה לירידה בצפיפות העצם.

דלקות בדרכי השתן.

יתר לחץ דם וכולסטרול גבוה.

מחלות לב וכלי דם.

ירידה בחשק המיני ויובש וגינאלי.

למידע נוסף בנושאים גיל המעבר, נטורופתיה ועוד, היכנסו לפורומים:
פורום נטורופתיה
פורום רפואה משלימה, רפואה אלטרנטיבית
פורום ויטמינים תוספי מזון
פורום צמחי מרפא

עייפות ושינויים במצב הרוח, כגון דיכאון, הפרעות שינה, חרדה ועוד.

נשירת שיער.

כאבי ראש.

ירידה בזיכרון.

שינויים בזהות האישית והנשית.

שימוש נכון בנטורופתיה, החותרת למיתון חוסר האיזון ההורמונאלי הקיצוני שחל בגוף האישה והאופייני כל כך לתקופת גיל המעבר, מטיב בצורה משמעותית על התסמינים ובמקרים רבים אף עלים אותם. כלי הטיפול העיקריים בתופעות אלו הינם ייעוץ תזונתי, צמחי מרפא ותוספי מזון.

ייעוץ תזונתי כולל הנחיות מפורטות לתזונה נכונה ובעיקר צריכת מזונות המפחיתים משמעותית את תסמיני גיל המעבר והימנעות ממזונות המגבירים אותם. תוספי מזון ו/או צמחי מרפא מטפלים בחסרים הנוצרים בגוף האישה בעקבות השינויים הפיזיולוגיים הרבים והמהירים המאפיינים תקופת חיים זו. הם מסייעים לוויסות ההורמונאלי, להפחתת גלי החום, לשיפור רמות האנרגיה, להעלאת המוראל ולחיזוק מנגנוני ההסתגלות של הגוף, ומותאמים לכל מטופלת באופן אישי על פי מצבה וצרכיה.

כלי טיפול רלוונטיים נוספים הינם פרחי באך, התורמים לייצוב הפן הנפשי-רגשי, טיפולי מגע המשמשים להנעה, וויסות הורמונאלי, הרגעה וחיבור אל הגוף וטכניקות גוף-נפש כגון נשימות, מדיטציה ודמיון מודרך (NLP).

בנוסף, מומלץ מאוד לבצע פעילות גופנית סדירה המעודדת בניית עצם, מסייעת לשמור על משקל תקין, מקלה על מצבי מתח וגורמת לייצור אנדורפינים (חומרים דמויי מורפין) המשפרים את מצב הרוח הכללי.

המלצות נטורופתיות להקלה על תסמיני גיל המעבר:



צריכת פיטואסטרוגנים. מומלץ להעשיר את התזונה בפיטואסטרוגנים, שהם הורמונים צמחיים דמויי אסטרוגן המצויים בעיקר בפולי סויה ובמוצרי הסויה השונים, כגון חלב סויה, טופו, מיסו, טמפה וכן בלחמים המועשרים בקמח סויה. צריכת סויה ומוצריה על ידי נשים לאחר הפסקת הווסת הינה בטוחה בתנאי שאין היסטוריה של סרטן השד או אלרגיה לסויה.

הגברת צריכת הסידן. גיל המעבר, כאמור, מגביר את הסיכון למחלת אוסטאופורוזיס (דלדול במסת העצם) ולכן מומלץ לצרוך כ- 1,200 מ"ג סידן ביום. אפשר להיעזר בתוסף ו/או להעשיר את התזונה במזונות עתירי סידן. כדאי להעדיף מזונות, כגון טחינה מלאה ושקדים על פני חלב ומוצריו, המכילים אמנם סידן, אך מכילים גם זרחן המפריע לספיגת הסידן. יתר על כן, מוצרי חלב נוטים להגביר את גלי החום.

לגבי מזונות המועשרים בסידן, כדאי לשים לב האם מדובר בסידן הנספג היטב בגוף. במקרים רבים, ספיגת הסידן מהמזון המועשר אינה אופטימאלית וכך הוא אינו מגיע ליעדו (שוקע בכלי הדם ובכליות וחוסם אותם).

העדפת מזונות מלאים. מזונות כגון לחם מלא, אורז מלא, שיבולת שועל, כוסמת, קינואה, שיפון, חיטה מלאה, קטניות ועוד, מספקים ויטמינים (בעיקר ממשפחת ויטמיני B), מינרלים, סיבים תזונתיים וחומצות שומן חיוניות. מומלץ להימנע ממזונות מעובדים ומתועשים, שהינם בעלי ערך תזונתי מופחת ומכילים, על פי רוב, תוספים כימיים המזיקים לבריאות.

הפחתת חלבון מהחי. יש להמעיט באכילת בשרים - במיוחד בשרים צלויים על האש - ולצרוך במקומם ביצה אורגנית אחת ליום, דגים העשירים בחומצת שומן אומגה 3 החשובה לייצור הורמונים, מניעת דלקות ושמירה על גמישות העור, וכן סרדינים העשירים בסידן. במקרה של אנמיה כדאי לצרוך בשר הודו אורגני לא שמן.

למאמרים נוספים בנושאים נטורופתיה, גיל המעבר ועוד:
מלחמה נגד שפעת החזירים בעזרת נטורופתיה
גיל המעבר: טיפול הורמונים זהים ביולוגית
נשירת שיער? אין בעיה, יש נטורופתיה
הבעיות שגורם גיל המעבר, ואיך להעלימן
מהי נטורופתיה?

העשרת התזונה בשומנים בלתי רוויים. רצוי להימנע ממאכלים המכילים שומנים רוויים וחומצות שומן טרנס (כמו מרגרינה) המחמירים את תסמיני גיל המעבר. רצוי לאכול טחינה, אבוקדו, שקדים, אגוזים, שמן זית, זרעי פשתן (1-2 כפות ליום) המכילים פיטואסטרוגנים ואומגה 3, זרעי שומשום שחור, גרעיני חמניות ונבט חיטה, העשיר בויטמין E ופועל כנוגד חמצון ולכן מגן על הלב וכלי הדם ומסייע בשמירה על העור.

אכילת פירות וירקות. פירות וירקות הינם מקור חשוב לויטמינים, למינרלים ולסיבים תזונתיים. הם תורמים לתחושת השובע וצריכה קבועה שלהם מסייעת במניעת התפתחות של כמה סוגי סרטן. הפירות והירקות המומלצים ביותר הם תפוחים ירוקים, אבטיח, מלון, חמוציות, אוכמניות, שזיפים, לימון, מלפפון, קולורבי, סלרי (עשיר מאוד בסידן), חסה, אספרגוס, ברוקולי, שעועית ירוקה, שומר, נבטים ופטרוזיליה.

הקפדה על צריכת נוזלים. מומלץ להקפיד על שתייה נאותה ולהעשיר את התזונה במזונות בעלי תכולת מים גדולה, כגון ירקות, מרקים ודייסות.

הימנעות ממזונות ותבלינים חריפים. הימנעות או הפחתת מזונות ותבלינים חריפים ומחממים מסייעת להפחתת תסמיני גיל המעבר - בעיקר גלי החום. על כן, מומלץ להימנע או להפחית עד כמה שניתן ממאכלים כגון סחוג, פלפל שחור, פלפל אדום חריף, צ'ילי, חילבה, הל, קארי, ג'ינגר, חרדל, ציפורן, רוזמרין, ג'ינסנג, עלי דפנה, קינמון ושום.

צמצום עד מניעת צריכת אלכוהול, קפאין, סוכרים וסיגריות. כדאי במיוחד להימנע, או לצמצם עד כמה שניתן, את צריכת האלכוהול, הקפאין (קפה, תה רגיל, קקאו, שוקולד, משקאות מוגזים כגון קולה ומשקאות אנרגיה) והסוכרים, המגבירים כולם את גלי החום. עישון, בנוסף לשאר נזקיו הבריאותיים, גורם להקדמת גיל המעבר ולהחרפת התסמינים האופייניים לגיל זה.

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר

יועצים בתחום

  • סיגל ברנר- נטורופתיה ורפואה טבעית
    סיגל ברנר- נטורופתיה ורפואה טבעית
    נטורופתית, רפלקסולוגית, אירידולוגית והרבליסטית קלינית. בעלת קליניקה פרטית ברעננה. תחומי טיפול: בעיות עיכול, מחלות מטבוליות, אלרגיות, השמנה, ניקוי רעלים, בעיות הורמונליות, ליווי תזונתי ועוד. ... קרא עוד