הפיתרון לנשים אלו, מעבר להסבר מצבן, הוא רחצה תכופה יותר. רק במקרים נדירים יהיה צורך בטיפול נוסף לבלוטות בצוואר הרחם, כמו צריבה או הקפאה.
האם בדיקת "פאפ-סמיר" מאבחנת את דלקת הנרתיק? הבדיקה השנתית "פאפ-סמיר" (לאבחון מוקדם של סרטן צוואר הרחם) חשובה ביותר לבריאות צוואר הרחם והנרתיק, אך בדיקה זו אינה מיועדת לבדוק אם יש דלקת בנרתיק.
האם אישה יכולה לטפל בדלקת הנרתיק בעצמה? נשים רבות אינן יודעות את ההבדלים בין הסוגים השונים של דלקות נרתיקיות. יש בעיות בנרתיק, שצריך לטפל בהן בעזרת תרופות מרשם ולא על ידי מוצרים או תרופות שניתן לקנות ללא מרשם רופא. לכן אלו הן ההמלצות לנשים: אל תאבחני את עצמך. אבחון מדויק ונכון נעשה על ידי הרופא.
אל תטפלי בעצמך. חשוב לקבל את הטיפול הנכון לכל סוג של דלקת נרתיקית. למשל: התרופה שתיקני לדלקת פיטרייתית עלולה להחמיר סוגים אחרים של דלקות. תרופות הנמכרות ללא מרשם רופא, אינן יעילות לטיפול בדלקות נרתיק חמורות, או דלקות צואר, הדורשות טיפול מרשם.
לעתים, יש יותר מסוג דלקת אחת בנרתיק וצריך לעבור בדיקה רפואית מסודרת לאבחון הבעיה.
האם שטיפות (דושים) גורמות לדלקת בנרתיק? כעיקרון ההמלצה היא לא לעשות שטיפות נרתיק בדושים. דושים עלולים לעודד דלקות על ידי הפרת האיזון הטבעי של חיידקים ופטריות בנרתיק.
דושים, טמפונים "מריחים", סבונים גסים ודאודורנטים בספריי עלולים לגרום לדלקות. אין צורך להשתמש באף אחד מהמוצרים הללו באזור הנרתיק. הנרתיק מנקה את עצמו טוב יותר בלעדיהם. מוצרים כמו דושים גורמים יותר נזק מתועלת. הם עלולים להסתיר את הסימנים של הדלקת או "לדחוף" את הדלקת גבוה יותר לתוך חלל הבטן.
האם אין דושים (שטיפות) שמועילים? על פי גישת הרפואה הטבעית ישנם דושים נרתיקיים שמועילים (על פי ד"ר גידי עירון בכתבה בעיתון "את" מאוגוסט 2001): כף חומץ (רצוי חומץ תפוחים) מהול בליטר מים; טיפה (ובהמשך יותר) של שמן עץ התה מהולה בכוס מים (רצוי פיזיולוגיים); מליסה או מג'ורנה; מג'ורנה בשילוב עם תמצית אכיניצאה.
מה לגבי אמבטיות ישיבה? במקרה של דלקת הפות, אפשר להיעזר באמבט ישיבה של: קורנפלור מהול במים; מים מהולים בתמצית אכילאה מיליפוליום ואפשר לשלב גם תמצית צמח קלנדולה; מים מהולים ב"נימפאה" הקשה להשגה בארץ.
האם פדים או תחתוניות גורמים לדלקת בנרתיק? הדעות על כך חלוקות. יש הממליצים להימנע משימוש בפדים/תחתוניות שכן שימוש יומיומי בהם, בעיקר אם תדירות החלפתן נמוכה, גורם להצטברות לחות ומהווה מצע נוח להתפתחות חיידקים ופטריות.
למנוע את דלקת הנרתיק
את יכולה לצמצם את הסיכון לדלקת בנרתיק בעתיד בין השאר על ידי היגיינה נכונה. כדי להגן ולשמור על בריאות הנרתיק: צריך לשמור על הנרתיק נקי ויבש. התרחצי יום יום בעזרת סבון עדין, שטפי ויבשי היטב.
הימנעי משטיפות (דושים), למעט דוש של כף חומץ מדולל בליטר מים. השטיפות מקלקלות את האיזון העדין בנרתיק ועלולות לגרום להתפתחות דלקת.
הימנעי משימוש קבוע בפדים/תחתוניות.
הימנעי מסבונים מבושמים ומוצרי ספריי נשיים לאזורים אינטימיים, כי הם מגרים את הנרתיק.
שימי לב לנגב את עצמך מכיוון קדימה לאחור לאחר הליכה לשירותים.
אל תלבשי בגדים צמודים והדוקים שעלולים לאגור לחות ולגרות את הנרתיק ולגרום לחיידקים או לפיטריות לצמוח.
לבשי תחתונים מכותנה. כותנה סופגת לחות טוב יותר מניילון.
קיימי יחסי מין בטוחים והימנעי מהחלפת בני זוג רבים.
השתמשי בקונדום.
הורידי את רמת המתח שלך.
איך לספר לרופא על בעיות בנרתיק? ראשית כדאי שתלכי לבדיקות שגרתיות אצל הגניקולוג, פעמיים בשנה. ספרי לו אם יש לך סימנים שונים בנרתיק כמו ריח, תחושת צריבה או הפרשה שונה. הרופא שלך יבצע בדיקות לברר איזו דלקת יש לך.
אל תהיי נבוכה. זיהומים בנרתיק נפוצים בנשים בכל הגילאים ללא קשר אם הן פעילות מינית או לא.
שוחחי על הסימנים שיש לך בפתיחות. רוב הרופאים יבדקו אם יש לך דלקת בנרתיק רק אם תספרי להם על הסימנים שיש לך.
עשי מה שהרופא מציע לך. טלי את התרופות במלואן ובדיוק לפי ההוראות.
האם בן הזוג צריך לקבל טיפול? תלוי איזו סוג דלקת יש לך. ואגינוזיס חיידקי (גרדנרלה) - אינו נחשב למחלת מין למרות שהוא עלול להיות כרוך בקיום יחסי מין. רוב הרופאים לא יטפלו בבן הזוג שלך, כי מחקרים רפואיים לא הוכיחו שיש תועלת לטפל בבן הזוג. אך אם הדלקות חוזרות יתכן שהרופא ימליץ על כך.
פטריות - בדרך כלל דלקות פטרייה אינן עוברות במגע מיני, כך שלא מומלץ לטפל בבן הזוג. לעיתים יש לשקול זאת כשיש לאישה דלקות חוזרות. מעט מבני הזוג עלולים לחוות סימנים וייהנו מטיפול מקומי בתכשירים אנטי- פיטרייתיים.
טריכומונס - מחלה המועברת במגע מיני ובני זוג צריכים לקבל טיפול. הימנעי מקיום יחסי מין עד שהשותף שלך השלים את הטיפול והבריא.
הפרשה נרתיקית הינה תופעה שכיחה וטורדנית, אך כדאי לזכור שזו איננה "מכה שאינה כתובה בתורה" וכי יש טיפול מתאים, בתנאי שהגורם המחולל יאובחן. לשם כך, הכרחית בדיקה יסודית לזיהוי סוג הדלקת והגורם לה. חשוב לדאוג שהטיפול יכלול גם את בן הזוג, שאם לא כן, יכולה להיות הדבקה חוזרת.
לחלקו הראשון של המאמר העוסק בדלקות בנרתיק
לחלקו השני של המאמר
לאתר "גניקולוג.net" של ד"ר שרגא וקסלר
דרג עד כמה מאמר זה עזר לך
עזר מאד |
עזר |
טוב |
עזר קצת |
לא עזר |
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר